Guides

De bedste vitaminer mod hårtab (5 vitaminer til sundere hår)

Oplever du, at dit hår opfører sig anderledes end normalt? Er det blevet lidt tyndere på toppen? Eller lidt mere kedeligt at se på? Så kan du overveje at booste det med vitaminer mod hårtab, som hjælper dine hårsække og hårstrå med at holde sig sunde.

skrevet af Julie M. Laursen

hårtab vitaminer

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Håret er utroligt vigtigt for vores udseende. Du tænker måske ikke over det til hverdag, og så alligevel.

For bevæger du dig udenfor med morgenhår? Møder du op med filtret hår på arbejde? Føler du dig mest frisk og lækker, når håret er sat?

Vi lægger utroligt meget værdi i vores hår, fordi det er så stor en del af vores identitet. Derfor forstår vi også godt, hvis du er på jagt efter vitaminer til håret, som kan formindske hårtab eller give en sund hårvækst.

Vitaminer mod hårtab er ikke en mirakelkur, men kan være medvirkende til at give dig en sund hovedbund, styrke dit hår og dermed på den lange bane forebygge hårtab. Jo mere fokus du har på essentielle vitaminer, jo bedre er det for din krop, dit velvære og dit hår.

Så lad os dykke ned i, hvorfor det er godt med vitaminer til håret, hvilke du skal gå efter, og hvad du ellers kan gøre for at fremme hårvækst.

Hurtigt Resumé

De 5 bedste vitaminer mod hårtab er:

  • B-vitamin
  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • E-vitamin

Hvorfor hjælper vitaminer mod hårtab?

Kroppen fungerer bedst, når den får de vitaminer og mineraler, den har brug for. Kroppen er en maskine – men den kan kun køre, hvis den får det rette brændstof.

En del af det brændstof går til produktionen af dit hår. Får den derfor ikke de vitaminer og mineraler, der skal til for at kunne netop det, kan det medføre hårtab, slidt hår eller glansløst hår.

Når det kommer til håret og til hårtab, er der mange ernæringsmæssige mangler. Men der kan dog også være tale om alder, genetik og hormoner, som går ind og påvirker balancen. Du gør dog meget for at hjælpe dit hår på vej ved at indtage vitaminer til hårtab.

Piller med vitaminer mod hårtab indeholder de rigtige vitaminer til håret. Når du indtager dem, bliver de absorberet i blodbanen, hvorefter det giver næring til dine celler.

Tegn på hårtab

Der er flere forskellige tegn på hårtab. Nogle af dem kan du læse om herunder og forhåbentligt blive klogere på, hvorfor netop du har udfordringer med hårpragten.

Flyttet hårgrænse

Dette er typisk et tegn, som mænd oplever. Dette vil være i form af højere tindinger eller en ekstra høj pande. Hvornår det rammer, er meget forskelligt. Men det vil som regel ramme dig som mand på et eller andet tidspunkt, da det er en naturlig del af ældningsprocessen.

Tyndt hår

Havde du engang forholdsvist tykt hår? Og kan du nu se, at det er ved at blive lidt tyndt for oven? Eller er der steder, hvor det er nemt at se ind til hovedbunden?

Tyndt hår er en klar indikator på, at du oplever hårtab. Særligt hvis ikke du tidligere har haft tendens til tyndt hår. Det vil typisk være noget, der kommer gradvist, og som du måske også vil opleve med, at du fælder ekstra meget.

Håret fælder

Her er der ikke bare tale om almindelig fældning. For mennesker taber i snit 50-150 hår om dagen. Det er mange. Men det er ikke nok til, at det vil kunne ses på din hårpragt. Det kan det til gengæld, hvis der er tale om, at du fælder så meget, at du kan hive totter af, eller at der er områder, hvor det begynder at blive meget tyndt.

Du er som regel ikke i tvivl, hvis du fælder mere end gennemsnittet. Det er derfor et symptom på hårtab. Hvad der så er årsag til det, skal du herefter finde ud af, så du kan sætte gang i den rette behandling.

Hvorfor oplever du hårtab?

Ved du ikke, hvorfor du har problemer med at miste håret? Eller hvorfor det ikke længere skinner, som det plejer at gøre?

Det kan der være mange forskellige årsager til. Det behøver ikke kun ligge i kosten eller være på grund af alder.

hårtab hos kvinder

Hårtab grundet vitaminmangel

Har du haft tendens til at spise meget usundt eller generelt bare mad med meget lidt næring, kan du lide af vitaminmangel. Hårtab og vitaminmangel hører som oftest sammen, da cellerne og hårsækkene dermed mangler essentielle mineraler og vigtige vitaminer. En sund kost er derfor altid et godt udgangspunkt for dit hår og for at forebygge hårtab.

Når du spiser efter den nye madpyramide, er du dækket ind på alle de mineraler og vitaminer, der er nødvendige for at holde kroppen sund.

Genetisk hårtab

Du kan gøre nok så meget med kosten og indtaget af vitaminer hårtab for at opnå gavnlige effekter. Men det har desværre ikke den store nytte, hvis du lider af genetisk hårtab. Det rammer både mænd og kvinder.

Der kan dog sættes en stopper for hårtabet med medicinske præparater. Her vil vi derfor anbefale, at du tager en snak med lægen.

Kost og sundhed

Du er, hvad du spiser. Det lyder måske meget klichéfyldt, men der er noget om snakken. For kroppen skal forkæles, passes og plejes. Det gør du ved at give den en masse grøntsager, frugter, fuldkorn og fisk. Det vil du med det samme kunne se på håret.

Det er naturligvis ikke kun kosten, der spiller en rolle for hårets vækst og kropens sundhed. For det er også vigtigt at bevæge dig, få pulsen op og generelt have en aktiv livsstil. Det hele påvirker hinanden og spiller en rolle for, hvordan dit hår ser ud, eller hvordan du oplever det.

Så ind med vitaminer og mineraler i form af god, sund mad. Så er du godt på vej til et sundt og stærkt hår. Ganske enkelt fordi du bliver dækket ind på alle vitaminer.

Andre grunde

Der er også mange andre grunde til hårtab. Dette kan være stress, graviditet, overgangsalder og sygdom.

Har du derfor endnu ikke fundet ud af, hvorfor du oplever hårtab, kan det være en god ide at tage en snak med din læge. Det gør dig i stand til at sætte ind med den rette behandling – om det så er med kosttilskud, medicin eller tålmodighed.

5 vitaminer mod hårtab

Hvilke vitaminer modvirker hårtab eller har en naturlig indvirkning på håret? Det gør vi dig klogere på herunder, hvor vi også uddyber, så du er helt med på det enkelte vitamins rolle for normalt hår.

1. B-vitamin (inklusive vitaminet Biotin)

B-vitaminer er nogle af de vigtigste viaminer, når det kommer til håret og til at forebygge hårtab. Biotin indgår blandt andet herunder, som sammen med 7 andre vitaminer spiller en rolle til vedligeholdelsen af normalt hår. B-vitaminer og biotin findes i mange forskellige fødevarer, herunder æggeblommer og indmad.

Vil du gerne sikre dig at få nok biotin og B-vitaminer uden at spise æg eller indmad, kan du få det gennem hårtab vitaminer. Mange af disse har typisk et højt indhold af biotin.

yuaia Hårvitaminer

Yuaia Gummi Biotin Hårvitaminer

Yuaia Gummies hårvitaminer er et kosttilskud der indeholder vitaminer og mineraler dit hår har brug.

2. A-vitamin

A-vitamin er et vitamin, du gerne skal være obs på, om du får nok af, da det bidrager til at holde hovedbunden sund og fugtig. Når hovedbunden holdes fugtig, hjælper det på at holde hårsækkene sunde. Dermed spiller det også en rolle for tykkere hår, mere glansfuldt hår og generelt bare et sundere hår. Jo mere, du forkæler hårsækkene, jo bedre.

3. C-vitamin

C-vitamin er ikke kun godt i forbindelse med immunsystemet. Det spiller også en vigtig rolle for håret, da det bidrager til dannelsen af aminosyre. Dette skal kroppen bruge for at opbygge protein, herunder proteinet kollagen, der er en vigtig byggesten for håret. C-vitamin styrker dit hår og kan med fordel tages som kosttilskud.

C-vitaminer finder du blandt andet i appelsiner og andre citrusfrugter. Så du kan også supplere med C-vitaminer ad naturlig vej for ikke kun at tage det som kosttilskud.

4. D-vitamin

D-vitamin spiller en stor rolle for mange proesser i kroppen. Det gælder blandt andet musklerne, knoglerne, blodkarrene og immunsystemet. Derfor er det vigtigt, at du får nok D-vitamin. Det kan du både få gennem vitaminer for hårtab, lige så vel som du kan få det af naturlige veje ved at gå ud i solen. 10-15 minutters eksponering for solen er nok til at danne den mængde vitamin, kroppen har brug for. Om vinteren er det dog ikke muligt. Derfor kan kosttilskud hårtab være en god ide at supplere med.

5. E-vitamin

E-vitamin er også det, man kalder for en antioxidant. Den beskytter blandt andet håret mod frie radikaler. Du kan både få vitamin E som kosttilskud og gennem kost ved at spise mandler, spinat og avocado.

Hvor længe går der før vitaminer hjælper?

Når du tager hårtab vitaminer som en del af din varierede kost, skal du regne med, at der går omkring 2-3 måneder, før du kan begynde at se en forskel.

Det tager tid, da vitaminer mod hårtab ikke er nogen mirakelkur, ligesom det heller ikke kan ses med det samme, da håret først skal vokse ud. Dette tager tid, da det er begrænset, hvor meget dit hår vokser hver måned.

Væbn dig derfor gerne med tålmodighed og hav fokus på at bevare en sund og varieret kost, så du sætter et naturligt skub i processen.

Derudover er det også meget forskelligt, hvordan du tager imod vitaminerne og dermed, hvordan det påvirker dit hår.

Er der andre kosttilskud mod hårtab?

Der findes forskellige kosttilskud, når det kommer til hårtab. Nogle af disse er vitaminer mod hårtab kvinder, mens andre er hårtab mænd vitaminer. Er du dog ikke så meget til piller, eller kunne du godt tænke dig at kombinere det med noget andet, kan du dykke ned i mulighederne herunder.

Biotin piller

Biotin piller er et godt skridt i jagten på sundt hår. Det er et b vitamin, der har en stor betydning for hårets sundhed. Vores celler har brug for biotin for at kunne fungere optimalt. Du kan derfor med fordel tage et par biotin piller om dagen for at være sikker på at være dækket ind med b-vitamin.

Læs også: Biotin piller Test

yuaia Hårvitaminer

Yuaia Gummi Biotin Hårvitaminer

Yuaia Gummies hårvitaminer er et kosttilskud der indeholder vitaminer og mineraler dit hår har brug.

Piller mod hårtab

Dette kan enten være i form af biotin piller eller vitaminpiller, der er sammensat af vitaminer og mineraler, der har mange fordele i forbindelse med håret og hårtab.

Vitaminer mod hårtab kan også fås som vingummier, hvis ikke du er så meget til at skulle sluge piller. Vitaminerne bliver optaget lige så godt, som vælger du at sluge piller.

De indeholder alt lige fra a-vitamin og e-vitamin til biotin.

Shampoo mod hårtab

Det er ikke kun indefra, at du kan hjælpe håret godt på vej. Det kan du også udefra. Det kan du blandt andet med shampoo, der har fået tilført ekstra vitaminer eller gode og nærende olier. Disse shampooer kan du med fordel lade trække i håret, så vitaminerne eller olierne kan få lov til at trække ind.

Kombiner det gerne med en hårkur, så du giver håret og hovedbunden rigtig godt med fugt.

Læs også: Shampoo mod hårtab Test

Kollagenpulver

Kollagen er ikke til at komme udenom, når det kommer til håret. For en stor del af det enkelte hårstrå består af kollagen. Derfor er det også vigtigt, at kroppen danner nok kollagen, så det kan danne tykke og stærke hårstrå.

Kollagen er noget, som kroppen selv kan danne. Men med alderen falder produktionen, hvorfor det kan være en fordel at tage det som et kosttilskud.

Læs også: Bedste kollagenpulver

nutrinic kollagen pure

Nutrinic Kollagen Pure

Klinisk dokumenteret og bæredygtigt fremstillet kollagen. Studie har vist følgende resultater:

  • 15% reduktion af rynkedybde
  • 22% mere elasticitet i huden
  • 23% mere glød i huden
  • 26% fastere hud

Mineraler mod hårtab

Ligesom der er vitaminer mod hårtab, er der også nogle mineraler, der har en effektiv virkning. Dette gælder blandt andet jern. Det spiller en rolle i bloddannelse. Da hår har et højt blodbehov for at blive dannet, har det derfor en negativ effekt, hvis du er i jernmangel. For sker bloddannelsen ikke optimalt, reducerer kroppen blodstrømmen til dele af kroppen, der ikke er vigtige for at overleve – og det er blandt andet håret.

Derudover er der også en længere række af mineraler, der er gode for håret, som du med fordel kan tage sammen med andre hårtab kosttilskud.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.