Guides

Sundt hår: Hvad er det og 13 tips til sund hårvækst

Elsker du dit hår? Men har du ikke været helt god ved det? Dit hår bliver udsat for rigtig meget i løbet af en dag. Det er hård kost. Især hvis du ikke sørger for at pleje det. Heldigvis er der ikke langt til sundt hår, når først du bliver opmærksom på pleje af det. Vi giver dig 13 tips til, hvordan du får sundt hår igen!

skrevet af Julie M. Laursen

sundt haar

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Dit hår er dødt. Så snart det forlader hårsækken, er det ikke længere levende.

Men det betyder ikke, at det ikke har brug for at blive passet og plejet for at se godt ud i den tid, det er der.

Et hårstrå vokser i gennemsnit i fem år, inden det forlader hårsækken og knækker af. I den tid er det vigtigt, at du giver det masser af fugt, at du giver det næring inde- og udefra og ikke mindst, at du behandler det godt.

For det vil kunne ses, hvis ikke du gør.

Vi dykker ned i alt, der er at vide om sundt hår, så du inden længe er godt rustet til at tage dig rigtig godt af dit hår med glansfulde lokker til følge.

Hvad er sundt hår?

Sundt hår er et hår, der opfører sig skønt. Det er måske lidt en vag forklaring, men har du måske lagt mærke til, at det er nemmere at style håret, når det er velfugtet, og du selv har det godt, end når du er stresset og ikke lige får balsam eller hårkur i håret?

Du er slet ikke i tvivl, når dit hår er sundt. For velplejet hår hverken spalter eller knækker. Det bliver heller ikke statisk. Det ligner heller ikke en hårbolle, som katten har kastet op.

Hvordan ved jeg om mit hår er sundt?

Du ved, at dit hår er sundt, når det er glansfuldt, blødt og ikke har en fedtet hovedbund. Du ved også, at det er sundt, når det ikke bliver helt statisk, når du går i gang med at rede håret eller spidserne ser flotte ud.

Et sundt hår er vitterligt et dejligt hår, som du har lyst til at vise frem for alle og enhver. Er du det mindste i tvivl, kan du også gå til frisøren for at få hendes vurdering af, hvordan dit hår har det.

Det er dog sådan med både glat hår og krøllet hår, at det tydeligt viser tegn på ikke at have det godt, hvis hårplejen bliver skippet lidt for meget.

13 tips til at få sundt hår

Skal det være nu, at du får gjort noget ved dine lokker? Vil du gerne blive bedre til at holde dit hår sundt? Og er du ved at være lidt træt af at have kedeligt og livløst hår? Så er der en opskrift bestående af 13 punkter herunder, som effektivt hjælper dig til at få sundere hår.

Husk at være tålmodig. For det sker ikke fra den ene dag til den anden, at du får sundt hår. For har du ikke været god til at pleje det, skal der nogle behandlinger til, før det igen er smukt og flot.

Men lad os dykke ned i det, så du inden længe kan se frem til at få sundt hår igen!

1. Vask håret rigtigt (og ikke for ofte)

Langt de fleste mennesker kan klare sig med en enkelt eller to gange hårvask om ugen. Hår har nemlig ikke godt af at blive vasket hver eneste dag med shampoo, da du vasker naturlige olier ud. Det gør det tørt.

Når du vasker håret, skal du starte med at gøre det vådt, så alle hårstrå bliver åbnet. Herefter kommer du en lille smule shampoo i hænderne, som du masserer godt ind mod hovedbunden for at fjerne skidt, snavs og olie fra hovedbunden. Gør det gerne med en shampoo, der også er god for hovedbunden, så du ikke kommer til at irritere den. En sund hovedbund er en hovedbund i balance.

Når du er færdig med sæben, vasker du den grundigt ud og afslutter med en balsam for at forsegle hårstråene igen.

2. Børst håret nedefra og op

Laver du den klassiske fejl med at rede håret oppe fra og ned? Dit hår vil takke dig mange gange, hvis du fremover børster det nedefra og op. Det vil du også takke dig selv for, da det er meget nemmere.

Når du børster det nedefra, undgår du, at det filtrer sammen i knuder som knækker af, fordi du er nødt til at være hårdhændet med børsten.

3. Brug en god shampoo

En god shampoo kan gøre en verden til forskel for dit hår. Har du beskadiget hår, er det især vigtigt at finde en shampoo med reparerende egenskaber. Generelt må der gerne være masser af fugtgivende ingredienser, som kan være med til at styrke håret.

Vælg en shampoo uden silikone, alkohol eller sulfater, da det er med til at udtørre håret og til dels give en kløende hovedbund.

Læs også: Bedste shampoo (TEST)

4. Brug balsam

Du kender helt sikkert én, der ikke vil bruge balsam, fordi “det ikke har nogen effekt”. Men det er ikke helt sandt. For din balsam er mindst lige så vigtig som din shampoo. Det gælder uanset, om du har kort eller langt hår, da balsam er med til at lukke hårstråene, så de ikke er modtagelige over for forurening og andre skadelige forhold.

Brug en balsam til din hårtype, så den samtidig også plejer håret optimalt. Det er et meget vigtigt skridt i retningen af et sundt hår!

Læs også: Bedste balsam (TEST)

5. Tilføj fugt og naturlige olier

Fugt, fugt, fugt. Dit hår skriger efter fugt. Det kan næsten ikke få nok. Du giver det fugt allerede, når du vasker det. For ved at vælge den rette shampoo og balsam, kan du allerede her give det et godt boost.

Men det er heller ikke af vejen at komme en god hårkur i eller sove med en god olivenolie i håret natten over. Vil du gerne noget mindre fedtende, kan du også tilføje fugt ved at bruge hårolie eller hårserum, som giver håret den nødvendige fugt dagen igennem.

Har du krøllet hår, skal du især være opmærksom på, hvad du vasker håret med og om de anvendte produkter tilfører fugt. For krøller har endnu mere brug for fugt end glat hår. Fugter du det ikke tilstrækkeligt, resulterer det i et kruset hår.

6. Undgå for meget varme (eller brug varmebeskyttende spray)

Det kan skade håret meget, hvis du udsætter det for meget hård varme. Bruger du glattejern eller krøllejern hver dag, bør du overveje at holde en pause eller nedsætte forbruget en smule. Det vil være et godt træk for at holde dit hår sundt, da den hårde varme beskadiger håret en smule hver eneste gang.

Har du svært ved at undvære det, er det en god ide at bruge en varmebeskyttende spray, da det beskytter håret.

7. Pas på med stylingprodukter

Du må hjertens gerne gøre brug af stylingprodukter. Men dit hår og din hovedbund takker dig, hvis du vælger at benytte produkter, der indeholder så få kemikalier som muligt.

Benyt meget hellere produkter med naturlige ingredienser. Det virker mindst lige så godt hvis ikke bedre. Dertil dufter det også bedre og giver ikke anledning til irritation i hovedbunden.

Vælg gerne lette stylingprodukter, som ikke lægger sig som en fedtet hinde om hårstråene. For det giver dig lyst til at vaske det oftere, hvilket giver tørt hår. Derudover undgår du også at få fedtet hår.

8. Hold din hovedbund sund

Hovedbunden og håret hænger meget tæt sammen. Når du har en sund hovedbund, har du som regel også et sundt hår. Udgangspunktet for det er i hvert fald meget bedre. Du holder den sund ved kun at vaske den med shampoo få gange om ugen, bruge en god og plejende shampoo med beroligende ingredienser og generelt at massere den godt. For det sætter gang i blodcirkulationen, der er godt for dannelsen af nyt hår.

Når du er opmærksom på god pleje af din hovedbund, slipper du også udenom en tør hovedbund eller fedtet hår.

9. God kost, hårvitaminer og proteiner til sundere hår

Et sundt hår kommer ikke kun udefra. Det starter indefra. For det er inde i hårsækken, at forudsætningen for hårets sundhed dannes. Det har brug for en masse gode næringsstoffer for at kunne vokse sig sundt og stærkt.

Spis gerne en sund kost med masser af grøntsager, frugt, fuldkorn, gode fedtstoffer og protein. Det giver ikke kun et flot og sundt hår på sigt. Det gavner også dit generelle velvære, som har direkte indflydelse på dit overskud til bl.a. at pleje dit hår ordentligt.

Vil du gerne være sikker på at få vitaminer nok, kan du benytte hårvitaminer eller tage b vitamin som kosttilskud, da det er gavnligt for håret.

Læs også: Hårvitaminer til bedre hårvækst

10. Klip spidserne regelmæssigt

Selvom du måske er ved at vokse et langt hår, er det et nødvendigt onde at lægge vejen forbi frisøren. Ja, der ryger 1,5 centimeter af håret hver gang, hvis det kun er spidserne.

Til gengæld får du sunde spidser, som ikke spalter og resulterer i, at du er nødt til at få klippet endnu mere af.

11. Hold dig fra alkohol og cigaretter

Alkohol og cigaretter er ikke godt for noget. Det er nydelsesmidler, men det er ikke noget, der gavner kroppen. Vil du gerne have pænt hår, er det en god ide at begrænse mængden af alkohol og helt holde dig fra at ryge cigaretter.

Det påvirker håret, fordi det skaber grobund for en stresset tilstand i kroppen. Når du ryger eller drikker alkohol, går kroppen straks i gang med at bekæmpe det, hvilket sætter immunforsvaret på overarbejde – og det skaber en stressreaktion.

Alkohol er desuden også kendt for at reducere niveauet af zink i kroppen. Dette er ikke særligt smart, da det er et nødvendigt mineral for et sundt hår og sunde hårsække.

Så vil du gerne gøre noget godt for håret, lægger du cigaretter og alkohol på hylden – eller i hvert fald begrænser det.

12. Undgå stress og motionér

Stress er aldrig godt for noget. Det er en folkesygdom og påvirker dit hår direkte, fordi det giver forstyrrelser i hormonbalancen. Når du undgår stress, forebygger du at opleve ekstra hårtab eller livløst hår.

Motion og god kost er godt for meget – også for dit hår. Så mærker du en lille smule stress i kroppen, er det bare med at komme ud og afsted i naturen. Det giver dig også mere overskud i hverdagen, som du kan bruge på at give dit hår den pleje, det har brug for.

13. Brug hårkur hyppigt

Hårkur er en god måde at tilføre en masse fugt til håret. Det er godt for alle hårtyper. Om du har kort hår, tyndt hår eller farvet hår, giver hårkuren håret de ingredienser, som det har brug for at kunne holde sig stærkt og sundt uden at spalte eller blive tørt.

Du kan med fordel lade det sidde i vådt hår natten over med et håndklæde om hovedet, så ingredienserne får lov til at virke i dybden.

Gør du det et par gange om ugen (uanset om du har skadet eller sundt hår), vil du hurtigt kunne se og mærke en stor forskel, da det bliver blødt og glansfuldt.

Læs også: Bedste hårkur (TEST)

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får man tykkere hår?

Din hårtype bliver allerede bestemt i livet i livmoderen. Du kan derfor ikke ændre på din hårtype. Er du velsignet med fint hår, kan du få det til at fylde mere ved at føntørre det med hovedet nedad, bruge de rette produkter og ellers sørge for, at håret er helt tørt, inden du styler det.

Læs også: 10 tips til tykkere og stærkere hår

Hvordan får man længere hår?

Du får længere hår ved at pleje det godt. For så undgår du tørre spidser og spaltede spidser, som får håret til at knække. Gå gerne ofte til frisør og klip kun spidserne. Så går der ikke mange måneder, før du kan se en forskel.

Hvordan får man langt hår hurtigt?

Dit hår vokser en bestemt længde om året. Du kan som sådan ikke få længere hår ved at spise dig til det. Du får det dog hurtigere, hvis du er opmærksom på at give det den pleje, det har brug for. For så holder du et skadet hår med slidte spidser fra døren.

Er saltvand godt for håret?

Nej. Saltvand er ikke godt for håret. Det påvirker hårets naturlige fugtighed. Så er du meget ved stranden om sommeren, bør du være opmærksom på at bruge godt med fugtgivende produkter.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.