Guides

Tyndt hår – Sådan bekæmper og behandler du det

Mange mænd og kvinder lider af tyndt hår eller hårtab. Dette kan ramme selvtilliden, men heldigvis er der en række metoder til at bekæmpe dette. Læs her hvordan.

skrevet af Julie M. Laursen

tyndt hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

De fleste mennesker drømmer om smukt og fyldigt hår, som man kan klippe og style og sætte, lige som man ønsker – uden at skulle tage særlige hensyn til manglende hårpragt. Men det er ikke altid sådan det er i virkeligheden.

Mange mennesker er enten født med – eller får med tiden – tyndt hår. Det gælder ikke mindst her i Skandinavien, hvor vi er kendt for vores fine, tynde hår.

Men hvorfor har man tyndt hår? Og hvorfor er der nogle af os, der med årene mister vores ellers så flotte og fyldige hår, og i stedet pludselig står med noget lidt tyndt pjask?

Er tyndt hår og vigende hårgrænser kun forbeholdt mænd, eller kan kvinder også komme ud for at håret trækker sig langsomt væk fra ansigtet? Og er der overhovedet nogle former for behandling af tyndt hår, når det er kommet så vidt?

Det – og meget mere – forsøger vi at give et svar på i denne artikel, der sætter fokus på årsager og behandlinger af tyndt hår. Så er du også tynd i toppen? Eller ønsker du at få dit eget hår til at fylde lidt mere? Så læs med her.

Hvad vil det sige at have tyndt hår?

Tyndt hår kan både være noget, man er født med, men det kan også være noget, der kommer med alderen. Det er nok de færreste ældre mennesker, der kan prale af at have helt den samme hårpragt, som de havde i deres ungdom. Vores hår bliver tyndere med alderen. Det er uundgåeligt, men derfor kan man jo godt synes, det er en anelse ærgerligt. Et særligt stort problem kan imidlertid være, når håret bliver mærkbart tyndere, allerede mens vi er unge.

Men hvad er definitionen på tyndt hår? For man har ikke nødvendigvis tyndt hår, blot fordi man har tynde hårstrå. Har man tynde hårstrå, betyder det nemlig, at hvert enkelt hår på hovedet er tyndt. Der er nemlig forskel på at have tynde hårstrå og tyndt hår. Man kan derfor også sagtens have tykt hår, selv om om man har tynde hårstrå, og omvendt tyndt hår, på trods af at man har tykke hårstrå.

Har man tyndt hår, betyder det ganske enkelt, at man har få hår på hovedet.

Forskellen på tyndt og fint hår

Der er altå forskel på tyndt hår og tynde hårstrå. Ligeså er der også forskel på tyndt hår og fint hår. Men hvad er forskellen så?

Fint hår afgøres af diameteren på det enkelte hårstrå. Tyndt hår afgøres af hårets tæthed. Altså hvor mange hår man har på hovedet, og hvor tæt de sidder.

Hvorfor får man tyndt hår?

Hvor nogle mennesker er født med tyndt hår, er der andre, der oplever, at deres hår bliver tyndere og mere gennemsigtigt med årene. Det kan både optræde i toppen af håret og i siderne, og det kan også opleves som om, at håret bliver mindre sundt.

Årsagerne til denne form for tyndt hår kan være mange. Ofte er det dog forårsaget af en række hormonelle ubalancer i kroppen, medicin og sygdom – blandt andet stofskiftesygdomme.

Men det kan også være genetisk betinget, og er du nervøs for, om du vil få tyndere hår med alderen, kan du kaste et blik på dine forældre, for her vil svaret ofte være lige til. Har de tyndt hår, er sandsynligheden, for at du også får det, væsentlig større.

Oplever du, at du pludselig mister meget hår og får tyndt hår hurtigt, kan det skyldes stress, sygdom eller at du måske tager noget medicin, der påvirker hårpragten. For at lokalisere en nærmere årsag, kan det være godt at tænke et par måneder tilbage for at sætte en finger på, om der skete noget usædvanligt, der kan have påvirket håret. Det skyldes, at hårets vækstcyklus er forsinket, og derfor reagerer langsommere, end den stress det eventuelt har været udsat for.

Genetisk/hormonelt betinget hårtab

Der kan altså være flere grunde til, at man taber håret. Både som mand og som kvinde. Både mænd og kvinder kan komme ud for at starte livet med et sundt og stærkt hår, som pludselig, eller over tid, ender som meget tyndt hår. Det kan således være såvel genetisk som hormonelt betinget at blive tyndhåret.

F langt de fleste er det generne, der er afgørende for, om de bliver tyndhårede og ender med lidt tyndt hår på toppen. Når det gælder mænd, er det især den hormonelle udtynding af håret (også kaldet Alopecia Androgenetica (1)), der betyder “mandligt hårtab”.

Denne hormonelle indgriben kan dog også ramme kvinder, men det ses ikke i samme omfang, og i modsætning til mænd risikerer kvinderne ikke at blive skaldet, som man ellers ofte ser hos mænd.

Alopecia Androgenetica kan ramme allerede i de unge år. Helt nede i 15-16 års alderen kan man se tidlige tendenser. Det skyldes en særlig overfølsomhed over for det mandlige kønshormon, hvilket er en genetisk betinget overfølsomhed. Men selvom det kan ramme relativt tidligt, så begynder de fleste dog først at se tegn på Alopecia Androgenetica i midten af 20’erne og starten af 30’erne. For nogle kan dette dog ramme hårdt og hurtigt, og for andre er det en langsom process.

Stress og hårtab

Stress påvirker både vores krop og vores psyke, og dermed også vores hår. Det gælder både kvinder og mænd. Derfor er stress også af de hyppigste grunde til hårtab, hvis man ser bort fra de arvelige faktorer.

Når kroppen er stresset, skaber det en hormonel ubalance, hvor kroppen udløser hormonet kortisol, der også kaldes for stresshormonet. Det betyder, at du i forbindelse med stress vil opleve, at du pludselig fungerer på en anden måde både fysisk og psykisk. Det er uanset, om du er fysisk eller psykisk stresset. Fysisk stress kan komme, når din krop er på overarbejde. Det kan for eksempel være i forbindelse med sygdom eller graviditet. Psykisk stress optræder derimod i situationer, hvor du måske føler, at du skal nå for meget, og at alting pludselig virker uoverskueligt.

Stressrelateret hårtab kaldes for et telogent hårtab. Telogen betyder at dine hårsække går i dvale, hvilket er ganske naturligt i løbet af et helt liv. Forskellen er imidlertid, at der i forbindelse med udviklingen af tyndt hår er tale om usædvanligt mange hårsække, der på en gang vælger at gå i dvale. Heldigvis betyder det også, at stress ikke leder til permanent hårfjerning. Det er derfor også muligt at få mere hår, når man atter er kommet oven på. Det varierer meget, hvor lang tid der går, før man er ovenpå, men det tager typisk 2-3 måneder.

Læs også: Derfor fælder du meget hår

Skæleksem og hårtab

En af de andre hyppige årsager til tyndt hår er skæleksem i hovedbunden. Denne lidelse rammer mennesker meget forskelligt. Nogle opdager det knap nok, mens andre oplever det som almindelige skæl, og atter andre kan være voldsomt generet af det.

Er der tale om en meget voldsom og aggressiv skæleksem, kan den i værste fald slå hårsækkene i hovedbunden ihjel, og dermed er det uundgåeligt at blive tyndhåret. I sådanne tilfælde er der dog hyppigst allerede stillet en diagnose, da langt de fleste vil være så generede af det, at de har søgt læge. Derfor vil der ofte også allerede været igangsat en behandling for at komme det tynde hår til undsætning.

Livsstil kan være afgørende for tyndt hår

Hvilken livsstil har du? Spiser du sundt? Dyrker du motion? Og lever du fornuftigt?

Din livsstil kan have stor indvirkning på både dit almene velbefindende og derigennem dit hår. Her kan både dårlige madvaner samt stort forbrug af cigaretter og alkohol påvirke dit hår og være medvirkende til, at du få tyndt hår. Særligt kosten har stor betydning for om du har et tykt hår – eller om det er ved at blive lidt tyndt. Det skyldes, at de vitaminer og mineraler, som man naturligt får gennem kosten, er vigtige for at håret vokser, som det skal, og at det er sundt.

Så hvis du elsker junkfood og øl, kan det være en af forklaringerne på dit tynde hår.

Vægttab kan også have betydning for, om dit hår er blevet tyndere, især hvis du over en kortere periode har tabt mange kilo. Selv om du har et stort ønske om at tabe dig, så stresser det kroppen – og det kan typiske ses på håret. Andre stressfaktorer der kan resultere i tyndere hår og gøre dig mere tyndhåret end godt er, er alkohol og rygning. Indtagelse af større mængder alkohol er nemlig med til at reducere mængden af zink i kroppen, og netop zink er med til at styrke hårsækkene, der giver dig sundt, stærkt og flot hår.

Tyndt hår grundet frisure og for mange hårprodukter

Selv om både livsstil og gener har stor indvirkning på, hvor vidt dit hår er mindre eller mere fyldigt, og om du er blandt de mange både mænd og kvinder, der døjer med tyndt hår, så kan der også være endnu en grund til, at dit hår bliver tyndt. Nemlig det du selv gør ved det. Det kan være at du bruger rigtig mange stylingprodukter og både føntørrer og krøller dit eget hår hver dag. Disse ting kan gøre dit hår ekstra skrøbeligt, og har du allerede tyndt hår, kan det derfor være en god idé at minimere brugen af disse, for at sikre håret holder sig sundt, og at du ikke selv er årsagen til at det bliver tyndt.

Ud over det du putter i håret, har selve hårets form også betydning. Her taler vi om din frisure. Det kan måske lyde en anelse underligt, at det skulle have en indvirkning, men forestil dig, at du ofte går med håret strammet godt på – for eksempel i en hestehale, feltninger eller en knold i nakken. Det kan være med til at rykke din hårgrænse og skabe unødigt slid på håret. Her kunne en behandling af tyndt hår være at slippe håret fri. Bare ind i mellem, og lade det hænge mere eller mindre frit i kampen mod tyndt hår.

Hvem får tyndt hår?

Både mænd og kvinder kan få tyndt hår. Hårtab og tyndt hår er begge udbredte problemmer hos begge køn. Det kan være forbundet med både bekymring og lavt selvværd, ikke mindst hos kvinder, når de pludselig opdager, at de er blevet tyndhåret, og man måske pludselig kan se hovedbunden gennem et tyndt lag hår.

Tyndt hår hos mænd

De fleste mænd der er i tvivl om, hvor vidt de ender med vigende hårgrænser og hårtab, kan som udgangspunkt blot se sig om i familien, for at finde ud af om de er i risikogruppen. Den øvrige familie er nemlig en af de bedste rettesnore for, hvordan dit hår som mand vil se ud, når du bliver ældre.

Det er ikke kun kvinder, der er forfængelige, når det kommer til hår. Både tyndt hår og hårtab kan være forbundet med både flovhed og irritation for mænd. Lader det til at være genetisk betinget, når du sammenligner dig med de øvrige mandlige medlemmer i familien, så kan du til tage medicin, der kan hjælpe som en kur mod tyndt hår.

Tyndt hår hos kvinder

Kvinder kan desværre ikke spå fremtiden på samme måde, når det kommer til hår. Det er ikke altid at de øvrige kvinder i familien afspejler et korrekt billede af ens fremtidige hårtykkelse. Ligesom hos mænd kan hårtab og fortyndet hår være forbundet med store selvværdsproblemer, når man som kvinde oplever at blive tyndhåret eller lide af markant hårtab. Ofte sker dette dog i forbindelse med en hormonel ubalance i kroppen, og dermed altså også i hovedbunden.

Det er blandt andet derfor, at mange kvinder føler at deres hår på hovedet ændrer sig og bliver tyndt i forbindelse med en graviditet eller når overgangsalderen rammer.

Behandling af tyndt hår

Døjer du med tyndt hår, så findes der heldigvis i dag en række former for behandling, der kan have en gavnlig effekt på håret, således at dit hår får mere fylde og du dermed kan opnå et tykkere hår. Nogle af disse kan du selv forsøge dig med – andre må du forbi lægen for at få hjælp til. Herunder gennemgår vi nogle af de mest populære veje til at komme dit tynde hår til undsætning.

Få dækket dit vitamin- og mineralbehov

Sørg for at få dækket dit daglige behov for både vitaminer og mineraler. Det kan du både gøre ved at sørge for at få en god og varieret kost – men er du i tvivl om du får de rette mængder, kan du vælge at supplere med et kosttilskud.

Det kan for eksempel være som en vitaminpille, der indeholder netop de vitaminer kroppen – og altså også dit hår – har brug for, for at kunne fungere optimalt.

Læs også: Vitaminer til håret

Vitaminer og mineraler

For at finde rundt i junglen af produkter og kosttilskud, der skal afhjælpe tyndt hår, skal du som udgangspunktkigge efter produkter der indeholder:

  • B-vitamin– særlig B-vitaminer som niacin og biotin
  • C-vitamin – C-vitamin styrker immunforsvaret og hjælper desuden kroppen til at producere kollagen, der er en vigtig byggesten, når det gælder om at få tyndt hår til at blive mere fyldigt.
  • Magnesium – et mineral, der kan være svært at få helt nok af gennem kosten. Et vigtigt mineral, som også har indflydelse på produktionen af blandt andet kollagen
  • Jern – jernmangel kan føre til tyndt hår og med et kosttilskud indeholdende jern, kan du være sikker på at du får nok

Livsstilstips og råd mod tyndt hår og hårtab

Vil du gerne undgå tyndt hår og hårtab og ønsker du at få mere hår på hovedet? Heldigvis findes der en række gode råd, der kan være med til at styrke håret, så du kan undgå at dit hår bliver tyndt hår. Her kan du læse nogle af dem:

  • Sørg for at spise rigeligt med fuldkornsprodukter, hvedekim og gærflager, der er rige på B-vitaminer. Det styrker håret og har du brug for et ekstra boost, så kan du kontakte din egen læge og bede om en recept på særligt stærke B-vitaminer.
  • Få masser af sunde proteiner ved at spise bønner, ærter, linser og nødder – for eksempel mandler – da der kan have en gunstig effekt på hår og hovedbund.
  • Masser hovedbunden med en god kokosolie 1 til 3 gange om ugen. Gør det gerne om aftenen, og sov med et håndklæde om håret. Vask det ud om morgenen, og husk at putte shampoo i håret inden vand, da det ellers kan være svært at få det fedtede olie ud igen.
  • Spis masser af frugt og grønt. De er fulde af gode vitaminer og antioxidanter, som også styrker håret og forhindrer hårtab.
  • Suppler kosten med kerner og frø. Det kan både være solsikkekerner, sesamfrø og græskarkerner. Snup en håndfuld hver dag, da de indeholder en række mineraler og sporstoffer, der er gode for dit hår.

Dette er dog blot et lille udpluk af de mange gode råd mod tyndt hår og for at modvirke hårtab.

Produkter mod tyndt hår

Ud over at genoverveje din livsstil, findes der også en række forskellige former for produkter, der kan være anvendelige mod tyndt hår. Det drejer sig både om tabletter og om produkter som shampoo og hårkur.

Shampoo mod tyndt hår

Der findes shampoo til stort set ethvert formål. Der er shampoo mod skæl, der er shampoo mod fedtet hår, og der er naturligvis også shampoo mod tyndt hår og hårtab. Her bør du være opmærksom på at vælge et produkt, der indeholder B-vitaminet biotin (2), der er kendt for at forbedret hårets kvalitet. Det kan dog være, at du må prøve dig lidt frem, inden du finder frem til netop den shampoo, der passer bedst til dig og dit hår.

Australian Bodycare har sammensat en særlig hair-loss pakke, der indeholder en shampoo, en spray og en serum. Fælles for alle tre produkter er, at de indeholder Capilia Longa (Curcuma), biotin (vandopløseligt B-vitamin) og det antiseptiske tea tree oil. Alle ingredienser, der har en dokumenteret og ikke mindst positiv effekt på øget hårvækst og dermed også en måde at få dit hår til at blive mere fyldigt igen.

hårtabspakken

Australian Bodycare Hair Loss pakken

Pakken indeholder 3 produkter til at sikre de bedste betingelser for et langt og stærkt hår ved hjælp af Tea Tree Oil, Biotin og Capilia Longa:

  • Shampoo
  • Conditioner
  • Serum

Effektivt sæt mod hårtab og tyndt hår.

Hair Growth Formula fra HairLust

Ud over diverse shampoos kan du også styrke håret ved at indtage et kosttilskud og ad den vej tilføre vitaminer til håret. For at opnå en beærkelsesværdig effekt, er det dog vigtigt, at du tager kosttilskuddet kontinuerligt, og at det indeholder både B-vitamin og C-vitamin. Netop disse vitaminer er vigtige for et sundt og fyldigt hår. Et af de bedste bud på et godt kosttilskud på markedet netop nu er Hair Growth Formula Gummies fra. Der er tale om velsmagende vitamin-vingummier, der både indeholder de ovenfor nævnte vitaminer samt vitamin a, zink og folsyre.

Hairlust vingummier

Hair Growth Formula Gummies

  • Styrker og vedligeholder håret
  • Indeholder blandt andet de aktive ingredienser: silica fra bambusekstrakt, biotin, folsyre, C-vitamin og zink.
  • Sammensat i velsmagende vingummiform.

Hair Growth & Repair shampoo

Fra samme familie kommer Hair Growth & Repair Shampoo fra HairLust, som ved hjælp af veganske mikro-proteiner og risekstrakt kan styrke håret, og få fint hår til at få mere fylde. Takket være ingredienserne kan du pleje dit hår og dine hårrødder, og på denne måde genopbygge dit hår og give det fornyet styrke, balance og vitalitet. Shampooen kan anvendes 2-3 gange om ugen og er god til at både vaske rent og give næring.

hairlust split fix shampoo (1)

Hairlust Split Fix™ Shampoo

Giv håret de bedste muligheder for at vokse sig stærkt og langt med HairLust Split Fix™ Shampoo.

Indeholder veganske mikro-proteiner og risekstrakt, som er i stand til at trænge dybt ind i hårets kerne, styrke hår og hårrødder indefra, samt forlænge hårets livscyklus. De nærende planteekstrakter fra økologisk aloe vera, blåbærekstrakt og mangoekstrakt forhindrer håret i at udtørre.

Piller mod tyndt hår

Der findes som sagt også piller, der kan have en god effekt på tyndt hår og være med til at modvirke hårtab. Særligt præparat Propecia – også kendt som Finasterid – er et der ofte udskrives til mænd, der lider af arveligt hårtab. Det sker typisk mellem 18 og 40 år. Dette middel virker ved at hæmme det enzym (5-afla reduktase), som er med til at omdanne testosteron til dihydrotestosteron (DHT). Netop DHT er kendt som den mest udbredte grund til, at man lider af arveligt hårtab, og ved hjælp af dette produkt er det altså muligt at sætte processen på pause.

Selv om der er tale om et yderst effektivt middel, så er det ikke lige effektivt for alle. Undersøgelser viser dog, at op mod 65% af alle der anvender disse piller, har fået en øget hårvækst, og at hele 35% har fået sat en stopper for deres hårtab. Man bør dog altid overveje om piller er den rette vej, for der er ofte også en række bivirkninger ved at tage de fleste former for medicin.

Gode tips til at undgå tyndt hår

Langt de fleste vil som udgangspunkt gerne have et flot og stærkt hår. Skulle du imidlertid have fint hår eller tyndt hår (eller er du bare nervøs for a få det), så få her en række gode råd til, hvordan du kan undgå dette:

Skru ned for temperaturen, når du vasker hår.
Varmt vand har en tendens til at svække håret og det allerbedste er at vaske håret i lunkent eller koldt vand.

Undgå stylingredskaber som føntørrer, krølle- og fladjern.
Varmen fra disse ødelægger både det naturlige protein i håret og hårets naturlige beskyttelseslag og gør det dermed mere skrøbeligt.

Pas på dit hår – især når det er vådt, som efter bad eller hårvask.
Dit hår er mere sårbart og skrøbeligt, når det er vådt, og derfor vil det også reagere kraftigere på for eksempel varme.

Slip håret fri!
Hestehaler og fletninger kan være flotte, men de er ikke gode for håret, hvis det sættes således dag efter dag, år efter år. Det er nemlig med til at svække hårsækkene, så det i værste fald kan blive noget nær umuligt for håret at vokse der. Det kan blandt andet ses ved at hårgrænsen flytter sig længere og længere bagud på hovedet.

Vær varsom med P-piller.
Nogle P-piller indeholder androgen, og det kan medføre hårtab, hvis du hører til dem, der er overfølsom overfor dette stof.

Vask håret på den traditionelle måde.
Lad være med at falde for fristelsen til at anvende tørshampoo. Disse indeholder nemlig ofte stoffer, der over længere periode kan stoppe hårsækkene i hovedbunden til, så håret ikke kan vokse ud. Vask i stedet med vand og shampoo og vælg gerne en god shampoo, der er særligt beregnet til tyndt hår og som kan være med til at modvirke generende hårtab.

Pas på solen!
Solens UV-stråler kan være skadelige – også for dit hår. Hvis du opholder dig meget i solen, sker der det, at hårets mange lag svækkes, og at håret derved bliver tyndt og tørt.

Stop med at klø.
Klør din hovedbund – måske som følge af skæl eller tør hovedbund – så kan det ødelægge hårets fibre, hvis du bare giver los og klør. Og det kan føre til tyndt hår, så sørg for at få den rette behandling af både hår og hovedbund, så dit hår får en chance for at vokse sig flot og tykt.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.