Guides

Biotin: Hvad er det og hvordan virker det?

Døjer du med hårtab? Og er du i den forbindelse blevet præsenteret for biotin? Er du ikke helt med på, hvad det er, eller hvorfor du bør tage det i forbindelse med hårtab, sætter vi dig ind i det her. Vi kommer omkring alt, der er at vide om det vitaminet.

skrevet af Julie M. Laursen

biotin-b7

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Håret er en stor del af vores identitet og udseende. Derfor er det helt naturligt, at vi alle sammen går højt op i, hvordan vores hår har det, og hvordan det arter sig. Hårtab er især noget, der er kommet fokus på – men som til stadighed er et tabu. Sådan bør det ikke være, da der er mange, der døjer med det. Særligt mænd.

Men, det er ikke kun i forbindelse med hårtab, at biotin kan være en fordel at tage som kosttilskud. Det kan det også, hvis du generelt ønsker dig et sundere og stærkere hår samt negle.

Er du nysgerrig på alt, der er at vide om biotin? Så lad os dykke ned i det straks!

Hvad er biotin?

Biotin er først og fremmest et vandopløseligt vitamin. Nærmere bestemt er det et B7-vitamin. Det bliver dog også kaldt for et H-vitamin og er et komplekst vitamin, som er i stand til at omsætte de næringsstoffer, der kommer ind i kroppen gennem den mad, vi spiser. Altså omsætter vitaminet blandt andet aminosyrer, fedt og kulhydrater. Det hjælper derfor kroppen med at konvertere mad til energi.

Udover at omdanne maden til energi, har biotin også den fordel, at det har en rigtig god effekt på hud, hår og negle. Af den grund er det meget populært at tilsætte biotin til hårprodukter samt at lave det til kosttilskud. For det styrker en sund hårvækst og giver stærkere negle.

Biotin er derfor kort og godt en naturlig del af vores krop og de processer, der sker, hvilket også er en god grund til at overveje at tage det som et kosttilskud.

Hvad gør biotin for kroppen?

Biotin er vigtigt for kroppen og indgår i forskellige stofskiftereaktioner. Derudover indgår det også i reguleringen af sukkeromsætningen i kroppen. Med andre ord har vores celler brug for vitaminet biotin for at kunne fungere optimalt. Det er en af mange grundsten i kroppen, der i kombination med hinanden sørger for, at kroppen har det godt, og at den fungerer som den skal.

Biotin til håret

Dit hår er bygget op af celler. For at celler kan fungere, har de brug for næringsstoffer i form af vitaminer og mineraler. Disse bidrager nemlig til skabelsen af sunde og ikke mindst stærke hårstrå.

Når biotin hjælper kroppen med at optage næringsstoffer fra maden, har det derfor også indvirkning på, hvordan dit hår, hud og negle har det. Faktisk bliver biotin kaldt for “hårets vitamin”, fordi det effektivt kan få håret til at vokse.

Det gør det, fordi vitaminet hjælper med at styrke hårfolliklerne og hårlokkerne. Det gør dit hår meget mere modstandsdygtigt. Når du indtager biotin over en længere periode, forbedrer du hårets struktur, glans og dets styrke.

Når du benytter kosttilskud med biotin, vil du allerede efter et par måneder kunne se en forskel. Benytter du samtidig hårserum med biotin, styrker du det også udefra.

Biotin til øjenvipperne

Kæmper du lidt en kamp med at få øjenvipperne til at vokse? Så kan du med fordel gå efter en mascara eller plejeprodukter til øjenvipper med tilsat biotin. For da det har regenererende egenskaber, vil det kunne styrke vipperne og stimulere væksten af dem.

Det bedste er naturligvis at styrke håret indefra ved hjælp af kosttilskud – men vil du gerne gøre en ekstra indsats, kan du med fordel benytte produkter tilsat biotin, såsom vippeserum, som kan trænge ind udefra og hjælpe.

Virker biotin mod hårtab?

Ja, biotin er et naturligt tilskud, som rent faktisk virker mod hårtab. Det er veldokumenteret, at når kroppen er i mangel på biotin, resulterer det i manglende hårvækst og ikke mindst uønsket hårtab.

Derfor er der også belæg for, at du med et biotin kosttilskud kan fremme hårvækst og i højere grad undgå yderligere hårtab. I hvert fald såfremt, at du er i underskud. Er du ikke i underskud, er det usikkert, om der er en egentlig virkning, da årsagen til hårtabet dermed ikke kan findes i underskud af biotin.

Når det er sagt, har biotin en regenererende virkning og kan fremme hårvækst. Har du derfor prøvet dig frem med mange andre metoder, kan det ikke skade at give biotin en chance.

Hvilke madvarer indeholder biotin?

Foretrækker du at indtage biotin naturligt gennem maden frem for gennem kosttilskud, er der en længere række af fødevarer, der indeholder biotin. En varieret kost er altid et godt udgangspunkt, men vil du gerne have et maksimalt indtag af biotin gennem kosten, kan du med fordel overveje at spise mere af følgende fødevarer:

 • Æggeblomme
 • Havregryn
 • Hvedekim
 • Champignon
 • Spinat
 • Grønkål
 • Edamamebønner
 • Ost
 • Mælk
 • Svinekød
 • Gulerod
 • Æble
 • Tomat
 • Oksekød
 • Kylling
 • Salat
 • Indmad

Altså er der mange lækre fødevarer, du kan mæske dig i, hvis du gerne vil optage yderligere biotin i kroppen. Det kan blive en ganske velsmagende oplevelse at gå i gang med.

Spiser du en sund kost med masser af grøntsager, fuldkorn, frugt og lidt kød, burde du være dækket ind på den anbefalede daglige dosis af biotin. Spiser du ikke så meget fuldkorn og grøntsager, kan du med fordel overveje at implementere det i højere grad i din kost. Det har ikke kun gavn for mængden af biotin men også dit generelle velvære. Der er også andre vitaminer i vores kost, der spiller ind på, hvordan hud og hår har det. Så det er bare med at gå amok i ovenstående buffet, hvis du gerne vil have flotte og lækre lokker.

Du behøver ikke spise overanede mængder af grøntsager og fuldkorn men blot holde dig til de anbefalede daglige mængder. Det giver dig også andre næringsstoffer, som kroppen har brug for at kunne fungere optimalt.

Kan man få for meget biotin?

Normalt er der begrænsninger på, når det kommer til kosttilskud. Det er der imidlertid ikke ved biotin, selvom det naturligvis skal holdes med måde – især hvis du indtager det som kosttilskud og ikke går efter at få det naturligt med kosten. Der er ikke noget, der tyder på, at det er giftigt for dig at indtage “for meget biotin”. Du kan dog opleve maveirritation, hvis du indtager store mængder af kosttilskud.

Der er ikke nogen begrænsninger for, hvor meget biotin du indtage. Fordelen ved biotin er også, at det er et vandopløseligt vitamin, hvorfor kroppen selv udskiller overskuddet af biotin.

Har du nogle allergier, sygdomme eller tager medicin, bør du som altid forhøre dig hos din læge, inden du vælger at begynde på biotin kosttilskud.

Biotin bivirkninger

Biotin er et naturligt vandopløseligt b vitamin, der fås gennem kosten. Derfor er der imidlertid heller ikke nogen bivirkninger ved at tage det. Men, når du benytter dig af kosttilskud, er det altid vigtigt at have in mente, at det skal tages med måde og inden for den anbefalede dosis.

Det har heller ikke nogen virkning med et overdrevent indtag, da kroppen helt naturligt udskiller det, der er i overskud.

Du kan derfor med ro i kroppen tage biotin – enten som kosttilskud eller ved at øge mængden gennem udvalgte fødevarer.

Biotin kosttilskud

Vil du gerne give dit hår et boost, kan du overveje at tage vitaminet biotin som kosttilskud. Det er naturligvis altid bedst, at du forsøger at få et normalt eller højt indhold af biotin gennem din kost, da det også betyder, at du får andre vigtige næringsstoffer gennem kosten. Vil du dog gerne fokusere ekstra meget på vitaminet biotin, er det muligt at få nogle piller.

Biotin piller

En gennemsnitligt voksen indtager omkring 40 mikrogram biotin gennem kosten, hvortil man også mener, at bakterier i tarmen bidrager til, at biotin dannes og optages i kroppen. Dette indtag er også, hvad der skønnes at være den anbefalede daglige dosis.

Vurderer du, at du ikke får nok biotin, eller vil du bare gerne se, om ikke det kan booste din hårvækst, kan du i en periode prøve at indtage biotin piller.

Hvor mange du skal tage om dagen, vil være oplyst på emballagen. Vi anbefaler naturligvis, at du holder dig til den anbefalede dosis, da et overdrevent indtag ikke har nogen yderligere effekt.

Du kan få piller, der udelukkende indeholder biotin, ligesom du også kan få det som multivitamin eller i kombination med få andre vitaminer.

Biotin vitamin

Det er som sagt også muligt at få biotin vitamin. Både i form af multivitaminpiller men også som vingummier. Disse er “sunde” vingummier uden tilsat sukker men med tilsat biotin. Det er en nemmere måde for dig at indtage og optage biotin på, hvis ikke du er så meget til traditionelle piller.

Der er derfor forskellige muligheder for at booste dit indtage af vitaminet biotin, hvis du gerne vil give det et forsøg.

Vigtigst er det dog at prioritere din kost, så du også kan få gavn af de gode effekter og egenskaber, som en sund og varieret kost giver.

Symptomer på biotinmangel

Symptomerne på mangel af biotin er udslæt ved ansigtsåbningerne, hårtab og nervebetændelse. Det hører dog til de ganske få at opleve biotinmangel, da mange fødevarer indeholder biotin. De der oplever biotinmangel, oplever det derfor typisk i forbindelse med indtagelse af mange rå æggehvider over en længere periode. Det er tilfældet, fordi æggehvider indeholder stoffet avidin, der binder og inaktiverer biotin.

Det er dog de færreste, der indtager rå æggehvider over en lang periode. Så har du hårtab, er det med al sandsynlighed ikke fordi, at du mangler biotin. Er du i tvivl, kan du altid få det tjekket ved lægen.

Læs mere: Piller mod hårtab

Hvordan behandles biotinmangel?

Lider du af mangel på biotin, er det en meget simpel behandling, der skal til. For det behandles ved et tilskud af biotin og ikke mindst øget indtag af fødevarer med et højt indhold af biotin. Efter en periode med indtagelse af biotin i højere mængder, forsvinder symptomerne helt af sig selv. Det er derfor en meget simpel og enkel behandling.

Andre gode ingredienser

Vil du gerne gå all in på at blive fri for tyndt hår eller hårtab? Biotin hjælper rigtig godt på dette, men sammen med andre vigtige vitaminer, kan du sætte lidt mere turbo på processen samt sikre, at du også har en god balance, når det kommer til andre vitaminer i kroppen.

Udover biotin piller kan du med fordel tage multivitamin, da det kombinerer fordelene fra vitaminet med fordele og egenskaber fra andre vitaminer. Sammen giver de dig i højere grad et sundt hår.

Du kan med fordel indtage følgende vitaminer:

 • Zink
 • C-vitamin
 • D-vitamin

Zink

Har du udfordringer med hårtab, skørt hår, hud eller negle, er det typisk et tegn på mangel på zink. Det er nødvendigt for omsætningen af proteiner, fedtsyrer og kulhydrater, da det indgår i mere end 200 enzymer i din krop. Det virker som en antioxidant, er nødvendigt for immunfunktionen og regulerer den normale vækst.

C-vitamin

C-vitamin er godt for mangt og meget. For det første forhindrer det skadelige påvirkninger fra frie radikaler. Derudover booster det dannelsen af kollagen, som er meget gavnligt og nødvendigt for håret, huden og neglene. Det har derfor en rigtig god effekt sammen med biotin, hvis du gerne vil booste dit hårs vækst.

D-vitamin

D-vitamin er et vitamin, der er med til at stimulere hårfolliklernes vækst. Selvom vitaminet normalt sættes i forbindelse med kalk og knogler, har det også en vigtig funktion, når det kommer til at opretholde en normal udvikling af cellerne i kroppen. Disse celler inkluderer også hårcellerne.

Jo flere vitaminer du får ind med maden, jo bedre er det. Vitaminer er vigtige byggesten og arbejder sammen om at opretholde en sund og stærk krop. Så det er ren forkælelse af dig selv at prioritere et højt indhold af biotin og andre vitaminer i din kost.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.