Tests

Balsam Guide: Find den Bedste Balsam til dit hår

Balsam er og bliver en fast del på badeværelset. Men der er stor forskel på kvaliteten af dem og hvor dybt, de går ind og behandler håret. Vil du gerne det bedste for dit hår? Og betyder det, at du er på udkig efter den bedste balsam? Så bliv her sammen med os, da vi præsenterer dig for de bedste produkter, samt giver dig tips til brugen af det.

skrevet af Julie M. Laursen

bedste balsam

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Nogle elsker balsam og kan ikke undvære det i badet, mens andre helst vil være fri, fordi de synes, det får håret til at klaske.

Vi gætter på, at du er svært glad for balsam. Faktisk så glad for det, at du gerne vil finde den bedste balsam til dit hår, så det kan få de bedste forudsætninger for at vokse sig sundt, skønt og flot.

Du har måske også allerede fundet ud af, at det ikke er de bedste produkter, du finder i supermarkedet? Og der gerne skal lidt noget andet til for at få et glansfuldt hår igen uden spaltede spidser?

Så lad os dykke ned i de mange lækre produkter, der er at finde på nettet. Vi har været meget omhyggelige med at finde balsam, der fugter godt, dufter godt og generelt har nogle gode egenskaber.

Er du klar til at gå glad i bad?

Bedste balsam

Håret er noget af det vigtigste ved vores udseende. Selvom du måske ikke tænker over det til hverdag, er håret hvad der definerer dig og dit udseende. Det er med det, du signalerer og fortæller, hvem du er – og hvordan du gerne vil opfattes.

Balsam er derfor ikke bare vigtigt. Det er ganske grundlæggende for, at du kan gøre med dit hår, som du har lyst til.

For når du behandler det med en god balsam, giver du hver enkelt hårstrå de bedste forudsætninger for at holde sig glansfuldt og blødt.

Vil du gerne finde den bedste balsam? Og kan du nærmest ikke vente?

Vi har fundet 7 forskellige balsam, som du er velkommen til at læse mere om herunder. Om du har sundt hår, tyndt hår, kruset hår eller slidt hår, er der en balsam for dig.

Hairlust Split Fix™ Conditioner

Split Fix™ Conditioner

Drømmer du om langt hår? Der er glansfuldt og godt fugtet? Med økologiske ingredienser får du her en balsam, der trænger dybt ind i hårstråene.

Kakaosmør, granatæble, Aloe Vera og antioxidanter er bare nogle af de mange og plejende ingredienser, som du finder i HairLust Split Fix™ Conditioner. Sammensætningen af ingredienserne er på ingen måder tilfældige, da de sammen behandler hårstråene i dybden.

Har du hår, der er beskadiget, er denne balsam ligeledes god, da den går ind og genopretter de skrøbelige og beskadigede hårfibre. Med Aquaxyl på ingredienslisten kan du samtidig forvente et fugtgivende og glansfuldt resultat.

Gode egenskaber

 • Den er fri for parabener, silikone og sulfater
 • Den er økologisk
 • Den er rig på stærke antioxidanter
Yuaia-Haircare-Grow-Glow-Balsam-200ml

Grow and Glow Conditioner/Balsam

Har du brug for en balsam, der genopbygger håret og stimulerer hårvæksten? Så overvej denne balsam!

Har du udfordringer hårtab, eller vil du gerne forebygge det? Så kan du benytte grow and glow balsam fra Yuaia Haircare, der er en balsam lavet til at fremme hårvæksten, mindske hårtab og ikke mindst øge tykkelsen på hårstråene, så de får mere fylde.

Når du bruger denne hår balsam, beriger du håret med ingredienser såsom blomsterekstrakter og frugtsyre. Ja, og faktisk kan og skal denne balsam helst også bruges i hovedbunden for at give det bedste resultat. Den skal gerne stimulere hårrødderne.

Derudover indeholder den Aloe Vera, der hjælper til at holde håret blødt, sundt og velplejet.

Gode egenskaber

 • Indeholder ikke silikone og sulfater
 • Den stimulerer hårvæksten
 • Den virker fugtgivende
Milk_shake Conditioning Whipped Cream balsam

milk_shake Whipped Cream Balsam

Vil du gerne have lækkert og blødt hår hele dagen? Så er en leave-in balsam fra Milk_shake måske lige det, du har brug for.

Denne balsam skiller sig lidt ud fra de øvrige, da den er udviklet til at pleje, fugte og beskytte håret via en skumform. Denne kan du komme i efter hårvask. Den indeholder Integrity 41, der forbedrer hårfarves holdbarhed og giver fugt. Derudover indeholder den også mælkeprotein, der plejer og genopbygger fibrene i håret og skællaget.

Den er baseret på en meget let formel, der ikke virker tyngende. Har du derfor tendens til fedtet hår, vil denne balsam være et rigtig godt valg og alternativ til andre produkter.

En sidste fordel ved denne balsam er også, at den har en lækker og uimodståelig duft. Det er måske nok en af de bedste leave-in conditioner, der er.

Gode egenskaber

 • Kan bruges som leave-in balsam
 • Kan bruges af alle hårtyper
 • Den genopbygger hårets fibre
Olaplex No.5 Bond Maintenance Balsam

Olaplex No.5 Bond Maintenance Balsam

Olaplex No. 5 er måske nok den bedste balsam, du kan få. I hvert fald hvis du spørger frisører.

Olaplex NO.5 er en balsam i en liga for sig. Det er den, fordi den er baseret på en patenteret og unik formel. Den efterlader håret blødt takket være mange fugtgivende ingredienser. Alle hårtyper vil derfor have gavn af denne balsam.

Produktet er unikt, fordi det indeholder et molekyle, der genforbinder svovlbroerne i håret. Disse bliver dagligt nedbrudt på grund af sol, frisering og gnidning af håret mod puden om natten. Det er der ikke andre typer af balsam, der er i stand til at gøre. Den er meget drøj i brug – og når du har brugt den, vil håret føles blødt og lækkert.

Gode egenskaber

 • Genforbinder svovlbroerne i håret
 • Indeholder fugtgivende ingredienser
 • Er drøj i brug
 • Den måske bedste balsam til tørt hår
Sebastian Professional Potion 9 Balsam

Sebastian Professional Potion 9 Balsam

Mangler håret fugt? Og gerne meget af det? Så er Sebastian Professional Potion 9 balsam din redning.

Har du glansløst hår? Slidt hår? Eller bare hår, der mangler hjælp til at komme tilbage på fode igen? Så kan Sebastian Potion 9 være det, der skal til, da det er en balsam, du kan komme i håret, efter du har været i bad. Den skal nemlig ikke skylles ud. Altså har den en genopbyggende og beskyttende effekt hele dagen.

Det er en balsam baseret på aktive botaniske olier, der effektivt genopbygger hårets naturlige glans og styrke. Du kan med andre ord være sikker på at få et hår, der ser blankt og flot ud.

Gode egenskaber

 • Virker fugtgivende
 • Er beriget med botaniske olier
 • Er god til alle hårtyper
milk_shake Leave in Conditioner

milk_shake Leave in Conditioner

Kan du godt lide at kombinere hårpleje med god duft? Børst håret nemt og med en skøn duft af honning med Milk_shake.

Er det svært for dig at børste håret? Så overvej denne skønne leave-in balsam, der effektivt hjælper med at filtre uglet og genstridigt hår ud. Det skønne ved denne balsam er, at den aktivt går ind og beskytter hårets struktur og naturlige fugtbalance. Savner du derfor et velplejet, blødt og glansfuldt hår er det, hvad du får her.

Mangler du en balsam til håret, der også dufter rigtig godt, bliver du svært glad. For Milkshakes leave-in balsam dufter skønt af honning.

Brug den gerne i håndklædetørt hår.

Gode egenskaber

 • God til uglet og filtret hår
 • Den styrker håret med fugtgivende ingredienser
 • Den fugter hele dagen
Maria Nila True Soft Conditioner

Maria Nila True Soft Conditioner

Har du tørt og glansløst hår? Så er denne balsam det perfekte match til dig og dit hår!

Denne balsam er udviklet med en formel, der er god mod tørt hår. Det er den, fordi den virker ekstra fugtgivende og blødgørende. Derudover er den med til at styrke strukturen i håret. Den indeholder blandt andet arganolie, der virker blødgørende samt modvirker statisk elektricitet og krus.

Har du farvet hår? Så er den også god til dig og dit hår, da den er beriget med Colour Guard Complex, der reducerer farvetab. Men det beskytter også mod frie radikaler og UV-stråler.

Gode egenskaber

 • Den er uden parabener og sulfater
 • Den beskytter mod UV-stråler
 • Den reducerer farvetab og tilfører fugt

Hvad er balsam?

Balsam er hårpleje. Det er en tyk masse, der er beriget med fugtgivende ingredienser. Det er pleje, der meget gerne skal bruges lige efter, at du har vasket dit hår med en shampoo.

Det bør alle hårtyper blive behandlet med, da balsam er med til at lukke hver enkelt hårstrå, så det ikke er åbent og sårbart for ydre påvirkninger.

Balsam er også med til at indkapsle håret med fugt og beskyttelse. Det styrker håret og er især rigtig godt og nødvendigt at bruge, hvis du har tendens til kruset hår eller skadet hår. Benytter du også hårkur for at være ekstra god mod håret, skal du faktisk først bruge det efter hårkuren.

Mange tror desværre fejlagtigt, at hårkuren skal i som det sidste – men det har en bedre effekt før balsam, da hårstråene dermed ikke er lukkede.

Der sker ikke noget ved at skippe balsam en gang eller to efter hårvask. Men det har generelt bedst af det.

Fordelen er også, at balsam får håret til at føles blødt og se mere glansfuldt ud. Bor du i et område med hårdt vand (altså vand med meget kalk), vil du kunne mærke en tydelig forskel på, om du bruger balsam eller ej – forskellen vil allerede kunne mærkes inden, du tørrer håret.

Så brug gerne balsam – det bliver du og håret glad for!

Hvad er forskellen mellem balsam og conditioner?

Forvirrer det dig, at der står balsam på den ene flaske og conditioner på den anden? Det er der ikke noget at sige til. Det er dog to ord for ét og samme type af produkt. Det ene er blot betegnelsen på dansk, mens det andet er betegnelsen på engelsk.

Der er derfor ikke nogen forskel. Forskellen ligger i stedet i, hvad der er af ingredienser i de forskellige flasker. Ingredienslisten er som regel afhængig af, hvilken hårtype den er lavet til. Så hold gerne øje med om den enkelte flaske og produkt er til tørt hår, fint hår, krøllet hår, skadet hår med flere.

Hvad er balsam godt for?

Balsam er god for flere ting. Først og fremmest er det godt for alle hårtyper, da det er hård kost for håret at blive vasket hver eller hver anden dag med en sæbe sammen med føntørring, styling, sol og vind. Håret skriger derfor efter god pleje. I hvert fald hvis du gerne vil undgå et alt for beskadiget hår.

Det er langt bedre at komme i forkøbet end at vente, til håret er ødelagt.

En balsam går ind og sørger for, at skællaget bliver lukket igen, når du har vasket håret. Det har den virkning, at de nærende ingredienser bliver indkapslet og at håret forbliver glat, blødt og ikke mindst modstandsdygtigt.

De få minutter det tager i badet at bruge en balsam er derfor rigtig godt givet ud både på den korte og den lange bane.

Balsam styrker håret

Sammen med en god shampoo og hårkur kan en balsam gå ind og styrke håret yderligere. Det kan den, hvis den er beriget med fugtgivende og styrkende ingredienser såsom Aloe Vera, jojoba olie, proteiner og andre naturlige ingredienser, der er kendt for at gå ind og reparere og genopbygge håret.

Når du bruger en balsam, lukker det som sagt også skællaget. Det gør håret mere modstandsdygtigt og styrker dermed også håret.

Undgå filtret hår med balsam

Har du tendens til, at dit hår filtrer sammen? Og er du begyndt at være lidt træt af det, fordi det også hiver en del hår ud og får det til at knække? Sådan skal det ikke gerne være.

Med en balsam kan du i højere grad undgå, at det filtrer. Det kan du, fordi balsam går ind og gør håret mere blødt og elastisk. Altså er det nemmere at rede ud, det kruser ikke så nemt og filtrer derfor heller ikke i samme grad sammen.

Der er ikke noget så træls som at skulle stå og bøvle med hår, der filtrer rigtig meget. Vil du gerne gøre det nemt, kan du med fordel komme balsam i spidserne, lade det sidde og herefter køre en børste gennem håret. Så gør du det meget nemmere for dig selv samtidig med, at du sikrer dig, at balsam bliver godt fordelt i lokkerne.

Hårtyper og balsam

Har du farvet hår? Fint hår? Eller måske krøllet hår? Når du skal finde en balsam bedst i test, er det vigtigt, at du vælger en ud fra, hvad din hårtype er. Det giver langt den bedste effekt og sikrer også, at du netop opnår den ønskede effekt ved brugen af balsam.

Der er meget stor forskel på, hvilke ingredienser der er nødvendige eller gode at have med i en balsam alt efter, hvilken hårtype eller udfordringer du har.

Så lad os dykke ned i, hvad du bør gå efter eller være opmærksom på, alt efter hvilken hårtype eller udfordringer med håret, du har.

Balsam til tørt hår

Har du tendens til tørt hår, der måske endda også kruser? Så er det nødvendigt at gå efter en balsam med særligt mange fugtgivende ingredienser og egenskaber. For har du tørt hår, er det fordi, håret virkelig mangler fugt.

Du kan også med fordel gå efter en balsam med genopbyggende egenskaber. Dette kunne være en proteinbalsam, da det er med til at genopbygge de enkelte hårstrå.

Balsam til skadet hår

Om du har tørt hår eller skadet hår, har du lidt de samme udfordringer. For håret mangler fugt og protein for at kunne komme tilbage i sin bedste form.

Har du skadet hår efter for mange farvebehandlinger, glattejern eller andet, kan du med fordel gå efter en med masser af protein og fugt. Brug den gerne hver gang du vasker håret sammen med en hårkur, da håret har særligt meget brug for ekstra pleje, når det er skadet.

Balsam til krøllet hår

Fugt, fugt og atter fugt. Bedre kan det snart ikke siges! For når du har krøller, har håret brug for masser af fugt hver eneste dag. Det er flot med krøller, men får de ikke den nødvendige fugt, har de tendens til at frizze. Det er ikke særligt pænt.

Vil du gerne have flotte krøller og flot hår i det hele taget, bør du gå efter en balsam, der primært er baseret på en meget fugtgivende formel. Gå gerne efter olier som argan eller jojoba.

Balsam til fint hår

Fint hår kan have tendens til at fedte, når der bliver brugt balsam. Foruden ikke at bruge balsam i hovedbunden bør du også gå efter en, der er let. Det kan være en leave-in skum eller en balsam, hvis formel er bedst til netop fint hår. Det vil stå på emballagen.

Vær gerne opmærksom på ikke at bruge for meget af gangen, da det kan virke meget tyngende.

Balsam til farvet hår

Når du farver håret, udsætter du det for stor slitage. Det har derfor brug for hjælp til at blive genopbygget, sundt og stærkt igen. Men du bør også vælge en balsam, der er lavet specifikt til farvet hår, fordi den indeholder ingredienser, der også er lavet til at få farven til at holde længere. Farve holder desværre ikke evigt – men du kan få det til at holde længere, hvis du vælger en balsam efter det.

Vær opmærksom på, at har du farvet håret blond eller sølvgråt, bør du gå efter en silver shampoo og tilhørende balsam. Dette kan holde misfarvning fra døren og fremhæve de lyse toner.

Hvordan bruger man balsam korrekt?

Vil du gerne bruge balsam korrekt, skal du kun komme det i hårlængderne og spidserne. Det skal ikke kommes i hovedbunden, som mange fejlagtigt tror. Bruger du for meget balsam, får det dit hår til at klaske sammen – så kom gerne balsam i lidt efter lidt, så du er sikker på at ramme den helt rette mængde.

Når du har fordelt balsam i længderne, er det godt at lade det sidde nogle minutter, inden du skyller den ud igen. Den skal gerne have lov til at trænge ind i hårstråene og have tid til at virke, inden du igen skyller den ud – det kan den ikke nå på ganske få sekunder. Det fugter håret og er med til at øge hårets elasticitet, hvis det får lov til at sidde 5 minutter.

For at spare på vandet kan du starte med at vaske håret og komme balsam i, inden du sæber resten af kroppen ind og eventuelt barberer ben, og hvad du ellers har af rutiner i badet.

Har du en tør hovedbund, eller hår der kruser helt oppe fra hovedbunden, kan du godt komme en smule i. Undgå dog gerne for meget, da du ellers ender med at få fedtet hår og hovedbund i stedet for.

Vælg gerne en balsam der passer til din hårtype for at opnå den bedste mulige effekt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken balsam er bedst?

Den bedste balsam er den, der passer til dit hår. Har du ødelagt hår, skal du vælge en, der effektivt genopbygger håret. Har du fint hår, bør du vælge en, der passer til dette. Tjek gerne vores liste for den bedste balsam til netop dit hår.

Er balsam godt for håret?

Ja! Balsam er helt fantastisk godt, da det er med til at blødgøre håret og give ødelagt hår noget glans tilbage. Det er godt for alle hårtyper. Så brug det endeligt gerne som en fast del af din daglige hårpleje.

Er det nødvendigt at bruge balsam?

Det er ikke strengt nødvendigt. Men du mærker en klar forskel, hvis du gør. Dit hår vil se mere glansfuldt ud, ligesom det vil være mere beskyttet mod forurening og styling. Det vil føles blødere og være meget nemmere at rede ud. Brug gerne en god balsam.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.