Tests

Bedste Silikonefri Shampoo TEST (Shampoo uden silikone)

Har du flere gange prøvet at komme ud af badet med dejligt nyvasket hår, som så alligevel ender med at se kedeligt og fedtet ud? Nyvasket hår skal gerne give den modsatte oplevelse og effekt. Årsagen finder du i silikone. Den bedste silikonefri shampoo er vejen til lækkert hår. Hvorfor, fortæller vi dig her.

skrevet af Julie M. Laursen

shampoo uden silikone

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Er du ved at være lidt træt af at komme ud af badet med nyvasket hår, der bare slet ikke lystrer eller på nogen måde ser glansfuldt og livligt ud?

Svaret ligger med al sandsynlighed i, at du benytter en hårshampoo, der er fyldt med silikone.

Det er måske ikke noget, du har lagt mærke til ved købet af den. Men indeholder den silikone, kan den desværre gøre mere skade end gavn på håret.

Silikone er ellers tilsat til shampoo for at give håret glans og få det til at føles blødt. Men over tid har det desværre lidt den modsatte effekt, da det blokerer for plejende ingredienser. Det er ikke meningen.

Når du træder ud af badet og gerne vil i gang med at style dit hår, skal det gerne være glansfuldt, lækkert og fyldigt. Det er jo blandt andet grunden til, at du går i bad.

Vi har fundet frem til de bedste shampooer uden silikone. Du kan samtidig også finde den bedste shampoo uden sulfat og silikone, da mange af mærkerne har haft fokus på begge ingredienser for så optimal en formel som muligt.

Samtidig giver vi dig nogle tips samt fortæller dig nærmere om, hvorfor silikone er et no go i din shampoo og hårvask.

Er du klar til at få lækkert og nyvasket hår, der stråler og ser dejligt sundt ud? Så lad os dykke ned i en verden af shampoo uden silikone.

Bedste shampoo uden silikone

Er du all in på at give dit hår den bedste mulige behandling? Og starter det med at finde en shampoo uden silikone?

Det er et rigtig godt sted at starte, da det skaber et godt udgangspunkt for, at du kan komme til at give dit hår den behandling, det har brug for. Når der ikke er silikone, får de fugtgivende ingredienser igen mulighed for at trænge ind i hårstråene – og det vil du hurtigt kunne se og mærke på håret.

Vi har screenet markedet for det bedste shampoo uden silikone, så du nemt og hurtigt kan finde en, der passer til dit hår. Det skal gerne være en fornøjelse at vaske hår og efterfølgende style det.

Her er de bedste silikonefri shampooer:

 1. Grow and Glow Silikonefri Shampoo
 2. Hair SplitFix Shampoo
 3. Olaplex NO.4 Bond Maintenance Shampoo
 4. Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo-Calm Silikonefri Shampoo
 5. Hair Growth & Repair Silikonefri Shampoo til krøllet hår
 6. Innersense Hydrating Cream Hairbath
 7. Maui Moisture Thicken & Restore + Bamboo Fiber Shampoo

Det er mange shampooer. Derfor uddyber vi nærmere om hver enkelt herunder. Du får indblik i ingredienser, og hvilke hårtyper de er gode for, så det er så nemt for dig som muligt at vælge en shampoo uden sls og silikone, og hvad de enkelte shampooer ellers er eller kan være fri for af ingredienser.

Er du klar på at forkæle dig selv og dine lokker med god shampoo? Så lad os dykke ned i det, så du ikke skal vente for længe på at vaske hår igen!

Yuaia Grow and Glow Shampoo

Grow and Glow Silikonefri Shampoo

Vil du gerne være fri for silikone, men samtidig også stimulere hårvæksten og mindske hårtab? Så prøv denne shampoo fra Yuaia Haircare!

Denne shampoo uden sulfat og silikone er et specialprodukt, hvis hensigt er at stimulere hårvæksten og mindske hårtab. Dertil øger den også tykkelsen af hårstråene. Shampooen trænger ned i hårsækkene og styrker det enkelte hårstrå. Det efterlader håret blankt og med et meget sundere udseende.

Det skønne ved denne shampoo er, at den indeholder frugtsyrer. Det giver en mild exfoliering af hovedbunden og er altså med til at stimulere en god og naturlig produktion af olier.

Har du skadet hår, anbefales denne shampoo ikke.

Gode egenskaber

 • Det er en silikone og sulfatfri shampoo
 • Den stimulerer hårvæksten
 • Den er god for hovedbunden
hairlust split fix shampoo (1)

Hair SplitFix Shampoo

Leder du efter en shampoo uden sulfat og silikone og parabener? Det får du her.

HairLust har udviklet denne sulfatfri shampoo, der er særligt god for hårpleje til fint, tyndt eller skadet hår. Den giver en meget skånsom vask og går med naturlige ingredienser ind og genopbygger de enkelte hårstrå. Shampooen er derfor med til at forhindre, at håret knækker. Den har på samme tid også en beroligende effekt på hovedbunden. Har du derfor tendens til tørt hår og hovedbund, er den et godt match.

Shampooen indeholder blandt andet koffein fra kaffebønneolie, der hjælper med at styrke cirkulationen og sikre, at folliklerne i håret får de uundværlige næringsstoffer, det har brug for. Den er desuden certificeret økologisk, hvis det også er vigtigt for dit valg af shampoo.

Gode egenskaber

 • Det er en sulfatfri shampoo, der også er fri for parabener og silikone
 • Den er certificeret vegansk
 • Den er certificeret økologisk
Olaplex NO.4 Bond Maintenance Shampoo

Olaplex NO.4 Bond Maintenance Shampoo

Vil du gå all in på forkælelse og hårpleje? Så prøv Olaplex NO. 4.

Med Olaplex NO. 4 får du en patenteret og unik shampoo, der er udviklet med en innovativ formel. Det er en af de foretrukne produkter blandt frisører, fordi det er en shampoo og en serie, der på alle parametre er udviklet til og for håret.

Den silikone- sulfatfri shampoo er udviklet med fugtgivende ingredienser, så alle hårtyper opnår det perfekte fugtniveau. Shampooen indeholder sit eget molekyle, der er i stand til at re-linke svovlbroerne i håret. Disse svovlbroer bliver dagligt nedbrudt ved sollys, gnidning af håret mod puden, ved frisering og lignende. Det er ganske unikt for en shampoo.

Den er meget drøj i brug og giver et lækkert skum, selvom den er uden sulfat. Du kan med fordel kombinere den med andre produkter i serien for at give håret masser af fugt og næring.

Det er en shampoo anbefalet af frisører af en grund.

Gode egenskaber

 • Det er en sulfatfri shampoo
 • Det er en shampoo uden silikone
 • Den indeholder en unik formel, der genopbygger svovlbroerne i håret
Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo-Calm Silikonefri Shampoo

Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo-Calm Silikonefri Shampoo

Har du en tør og kløende hovedbund? Så plej håret med denne shampoo.

Har du tendens til at have en meget tør, følsom og kløende hovedbund, kan du med fordel overveje denne shampoo uden silikone fra Kérastase. Den går i dybden i hårbunden og hårstråene og formår at berige håret med fugt, der kan mærkes blot ganske få uger efter, at du er begyndt at vaske håret med den.

Den virker bedst sammen med en balsam i samme serie, da det er med til at give din hovedbund den mængde af fugt, som den har brug for.

Gode egenskaber

 • Den er god for hovedbunden
 • Den indeholder ikke silikone
 • Den renser skånsomt din hovedbund
hairlust curl crush

Hairlust Curl Crush Shampoo

Har du masser af krøller? Og kan dine krøller nærmest ikke få nok fugt? Så prøv denne shampoo uden silikone.

HairLust har udviklet denne shampoo, der er særligt god for dig, der har krøller. For er der noget, de har brug for, så er det fugt. Men de har også brug for at blive renset godt igennem, så krøllerne kan bounce og have et godt og flot liv.

Shampooen er udviklet med aloe-vera ekstrakt og salt fra Det Døde Hav. Det fjerner skånsomt overskydende serum, snavs og affaldsstoffer, uden det tager fugten ud af håret. For at tilføje rigeligt med fugt til krøllerne, er formlen udviklet md Glycerin og Aquaxyl. Det fugter uden at tynge. Endeligt er der bambusekstrakt og acai-ekstrakt i, der styrker håret og beskytter det mod skadelig påvirkning.

Det er en shampoo, du får stor glæde af. For ikke nok med at det er en sulfatfri shampoo, så indeholder den heller ikke udtørrende alkohol, silikone, mineralske olier eller parabener.

Gode egenskaber

Innersense Hydrating Cream Hairbath

Tykt og krøllet hår er, hvad denne shampoo i særdeleshed egner sig til.

Innersense shampoo er udviklet på en formel, der beriger håret med fugt og virker styrkende. Den egner sig især rigtig godt til tykt og krøllet hår, der har brug for meget fugt. Shampooen er beriget med essentielle olier fra salvie og tamanu, der meget skånsomt renser både hår og hovedbund, uden at håret mister naturlige olier. Den er udviklet med sheasmør, der definerer naturlige krøller samtidig med, at håret bliver fugtet.

Den dufter skønt af blomster og vanilje. Den er desuden baseret på naturlige og økologiske ingredienser, der hverken indeholder sulfater, silikone, parabener eller syntetisk parfume.

Gode egenskaber

 • God til krøller
 • Uden silikone, parabener og sulfater
 • Økologisk
 • Fugtgivende

Maui Moisture Thicken & Restore + Bamboo Fiber Shampoo

Leder du efter en shampoo uden silikone, der er baseret på naturlige ingredienser? Så gå på opdagelse i denne.

Genopliv dine glansløse lokker med Maui shampoo, der indeholder fibre fra bambus. Den er tilsat en blanding af naturlige ingredienser, der har til formål at give dine lokker god styrke. Ingredienserne er håndplukkede og kommer fra den tropiske ø, Maui. Aloe Vera er blandt andet en af ingredienserne, der styrker og giver fugt.

Bambusfibrene er med til at rense håret fra rod til spids. Det opløfter snavs og fjerner også overskydende olie fra hovedbunden. Derudover opfrisker det overfladen, så huden og håret igen kan ånde.

Shampooen renser håret uden at virke udtørrende. Sammen med ricinusolie, bliver hver enkelt hårstrå fugtet og plejet. Formlen er desuden beriget med Neem Oil, som er rigtig godt for beskadiget hår.

Den indeholder naturligvis ingen silikone og parabener, hvorfor du kan vaske dit hår med god samvittighed. Fordi den er så plejende og fugtende, er den også god til krøller.

Gode egenskaber

 • God til alle hårtyper – også til krøller
 • Virker meget plejende
 • Indeholder mange naturlige ingredienser

Hvorfor er der silikone i shampoo?

Nogle shampooer indeholder silikone med det formål at gøre håret blankt. Det har også en effekt lige nu og her, men det giver skadet hår på længere sigt. Det er en meget hurtigt og nem genvej til at give blankt hår.

Men da silikone lægger sig om hårstråene, blokerer det for de plejende ingredienser, der ellers er i shampooen. Og så har vi balladen.

Det er derfor ikke godt, at du benytter en shampoo med silikone. For det kan resultere i mere skrøbeligt hår, spaltede spidser og en kløende hovedbund. Simpelthen fordi der ikke kommer noget pleje igennem silikonens barriere.

Flere og flere shampooer bliver dog i dag udviklet uden brug af silikone, da man godt er klar over, at det ikke er godt for hår og hovedbund på sigt. Det er derfor blevet meget nemmere at finde en god shampoo, der ikke indeholder silikone, sulfater eller andre udtørrende stoffer.

Finder du ikke en shampoo uden parabener og silikone ovenfor, som du synes passer, kan du altid lave en søgning på nettet. Så vil der hurtigt og nemt dukke nogle shampooer op, der er gode for dit hår og hovedbund og dets naturlige olier.

Kombiner gerne shampoo og balsam uden silikone og sulfater, så du får givet håret masser af fugt.

Hvorfor er silikone i shampoo dårligt?

Silikone er ikke nogen naturlig ingrediens. Det lægger sig på hårstråene og får håret til at føles blødt. Altså giver det også illusionen af, at du har et skinnende og sundt hår.

Der er generelt 3 ting galt med silikone:

 1. Det kan give dig tørt hår.
 2. Det kan gøre dit hår mere fedtet.
 3. Det kan skade dit hår.

Det blanke hår efter vask kommer ikke som følge af god og nærende fugt. Det kommer i stedet fra silikonen, som blot har lagt sig rundt om de enkelte hårstrå. Når det gør det, bliver det svært eller nærmest umuligt for andre plejeingredienser at trænge igennem.

Det er med til at give tørt hår og spaltede spidser. Det er der ingen, der har lyst til at få eller have. Silikonen gør det endda også nemmere for støv og skidt at klistre sig til håret og dermed virke forstyrrende eller generende for hovedbunden.

Det kan derfor godt betale sig for dig at gå op i, når det kommer til hårpleje. For det vil gøre en kæmpe forskel for dit hår, og hvordan det opfører sig, hvis du sørger for at vælge en shampoo, der er uden silikone og i stedet er beriget med en masse fugtgivende ingredienser.

Fugt er som regel vejen frem for et godt og sundt hår. Kig gerne i vores test af shampooer, da de alle er uden silikone og er beriget med ingredienser, der er gode og sunde for håret.

Vi dykker meget mere ned i silikone, og hvad det har af betydning for dit hår herunder. Så vil du gerne blive klogere på, hvilken effekt det har, og hvor hårdt det kan være for dit hår, er du velkommen til at læse med videre her i teksten.

Silikone kan give dig tørt hår

Selvom du måske bruger, hvad der er den bedste shampoo til dit hår, er det ligegyldigt, hvis der er silikone i den. For så er det ikke den bedste shampoo. For det går langsomt ind og ødelægger dit naturlige hår. Når silikonen lægger sig som en barriere rundt om hårstråene, bliver det som sagt svært for plejende ingredienser at trænge igennem.

Det kan på sigt give dig tørt hår. Simpelthen fordi at fugtgivende ingredienser ikke får mulighed for at trænge igennem til hårstråene.

Når du bruger en shampoo, der indeholder silikone, har det ikke megen effekt, at du kommer fugtgivende ingredienser i efterfølgende. Simpelthen fordi det ikke er muligt for det at trænge igennem.

Undgå derfor gerne shampoo og balsam indeholdende silikone. Det er også en god ide at undgå sulfater, da det også er med til at gøre håret tørt. Kombiner det gerne med en god shampoo, så du hurtigt får håret tilbage i en sund tilstand. Du kan også booste det med en hårkur, hvis dit hår er gået hen og blevet meget tørt som følge af brugen af silikone.

Fedtet hår grundet silikone

En shampoo uden silikone er god til dig, hvis du kæmper meget med fedtet hår. For når den er med silikone, giver det desværre fedtet hår, fordi det danner en hinde på hovedbunden.

Det gør det svært for hovedbunden at ånde. Derudover har silikone det med at tiltrække eller i hvert fald at lade skidt og støv klistre til hårstråene. Det i sig selv kan også give et fedtet look i håret.

Døjer du derfor meget med fedtet hår, kan det være en god ide at starte med at se på, hvilken shampoo du bruger. For årsagen kan blandt andet ligge i, at der er silikone i shampooen. Der kan naturligvis også være flere andre årsager. Men det er ofte en medvirkende årsag.

Silikone kan skade dit hår

Fedtet hovedbund. Tør hovedbund. Spaltede spidser.

Det er bare nogen af de skadelige effekter, silikone kan have på dit hår. Hvordan din hovedbund reagerer, kommer helt an på, hvor sart eller modstandsdygtig din hud generelt er.

Har du generelt tendens til fedtet hår på grund af stor produktion af naturlige olier, vil silikone resultere i yderligere fedtet hår. Det kan også give anledning til tør hovedbund, fordi silikonen lægger sig som en hinde og dermed forhindrer gode og fugtgivende ingredienser i alt nå ned til hovedbunden.

Der er derfor ingen tvivl om, at du skal undgå silikone. For selvom det nu og her giver dig et flot og glansfuldt hår, ender det på sigt med at give dig meget tørre lokker. Er der samtidig også meget kalk i vandet, der hvor du bor, er det en uheldig cocktail, som slider meget hårdt på dit hår. Det gælder uanset, om du har tykt eller tyndt hår.

Læs også: Bedste shampoo til tør hovedbund

Hvilke silikonestoffer er skadelige for håret?

Selvom det lyder som om, at alt silikone er skidt for håret, er der er nogle nuancer tilføjet til det. For det er faktisk ikke alle stoffer, der er skadelige. Fælles for typerne af silikonestoffer er, at de er resistente.

Det betyder, at de ikke kan nedbrydes, når de bliver udsat for varme eller UV-stråling. De kan derfor også være meget gavnlige at bruge i produkter, der kan bruges til netop at beskytte håret mod direkte sollys eller varmepåvirkning.

Vælger du at bruge nogle hårprodukter med silikone for at beskytte håret, er det nødvendigt, at du af og til renser håret med en dybderensende shampoo. For det vil ikke være til at undgå, at der ophober sig produktrester.

Men der findes to forskellige typer af silikonestoffer. De kaldes for vandopløselige og fedtopløselige silikonestoffer.

Vandopløselige silikonestoffer

Lad os starte med de vandopløselige. Disse bliver også kaldt for de åndbare silikonestoffer. Det gør de, fordi de er relativt nemme at vaske ud af håret igen. Altså giver de dit hår glans og virker plejende, uden at de efterlader en masse produktrester. De er nemlig nemme at vaske ud af håret igen ved hjælp af vand.

Du kan kende de vandopløselige stoffer på følgende navne:

 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • PEG-8 Dimethicone
 • PEG-12 Dimethicone
 • Dimethicone PEG-8 Succinate

Vi ved godt, det er svært eller næsten umuligt at huske. Kan du ikke det, er det nemmere at gå efter en shampoo uden sulfat og silikone, hvor det tydeligt står skrevet på flasken.

Så vil du helst ikke undgå silikone for det skinnende look om at gøre, er det bedst at vælge en shampoo med ovenstående silikonestoffer. Så er du i hvert fald i højere grad sikret, at du ikke får et fedtet eller meget tørt hår.

Fedtopløselige silikonestoffer

Så er der de fedtopløselige silikonestoffer. Disse skal du helst gerne undgå at bruge. For de er meget svære at vaske ud af både håret og hovedbund. Det er derfor også primært denne type af silikonestoffer, der lægger sig som en hinde rundt om håret og gør det svært for plejende og naturlige ingredienser at komme ind og give fugt.

De fedtopløselige silikonestoffer er:

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone (når ingredienserne Tricedeth-12 og Centrimonium Chloride ikke er til stede i samme produktformular)
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

Det er mange stoffer at huske på eller at skulle tjekke efter. Du gør det derfor meget nemmere ved at gå efter en shampoo, hvor det tydeligt bliver reklameret, at det er en shampoo uden sulfater og silikone. Så kan du være helt sikker på, at du behandler dit hår på den bedste mulige måde.

Undgå også sulfater i shampoo

Når nu du er på jagt efter en shampoo uden silikone, kan du lige så godt gå efter en shampoo uden silikone og sulfat på én og samme tid. Ved du ikke, hvad sulfat er eller medvirker til? Det er en svovlforbindelse, der primært får shampooen til at rense og få produktet til at skumme op, når det arbejdes ind i håret. Jo mere sulfat, det derfor indeholder, jo mere skummer det.

Sulfater kan virke udtørrende, fordi de så at sige stripper håret for fedt. Det kan føre til tørhed og kløe i hovedbunden. Sammen med silikone er det derfor en meget uheldig cocktail. Du kan genkende sulfater på navne som sodium laureth sulfat og sodium xylenesulfonat. Du kan opleve, at dit hår og hovedbund kompenserer for det ved at producere endnu mere fedt. Altså kan det også resultere i et meget fedtet hår.

Gør derfor meget gerne dit hår og dig selv den tjeneste at gå efter sulfat og silikonefri shampoo. For det bliver det meget lykkeligere af.

Mange af de shampooer du finder ovenfor vil også være uden sulfater. Om du har fint hår, tykt hår eller krøllet hår, vil du kunne finde en shampoo uden silikone og sulfat. Det gør det nemt at komme i gang med en god og sund hårrutine.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken silikonefri shampoo er bedst?

Den bedste silikonefri shampoo er uden tvivl Olaplex NO. 4. Det er en shampoo, der er helt uden for kategori takket være sin unikke formel, der genopbygger svovlbroerne i håret. Den er meget anvendt af frisører og er også, hvad de anbefaler, hvis man gerne vil være ekstra god ved sit hår. Du vil hurtigt og tydeligt kunne mærke en stor forskel. Den kan med fordel kombineres, så du får en shampoo og balsam uden silikone og sulfater. Det giver dit hår det bedste udgangspunkt for at være godt fugtet.

Hvordan ser man om der er silikone i shampoo?

Det er relativt nemt at se, om der er tale om en shampoo uden silikone eller ej. For der er en længere række af stoffer, som du i listen ovenfor kan tjekke efter. Silikonestoffer ender ofte på “-cone”, hvilket er dit pejlemærke til, om det er med eller uden. Langt de fleste producenter vil dog også nævne det på emballagen, såfremt den er lavet uden, da det bliver mere og mere populært hos forbrugerne.

Hvordan får man silikone ud af håret?

Har du længe vasket håret med en shampoo, der indeholder silikone? Og vil du gerne være fri for det? Det eneste produkt, der rent faktisk vasker silikone ud af håret igen, er en shampoo med sulfat. Det gode er, at silikonen kommer ud. Men det er ikke så sundt for håret, da sulfat er med til at udtørre det. Når du derfor bruger en shampoo med sulfat for at skylle håret fri for silikone, kan du med fordel afslutte med en god balsam eller hårkur med masser af fugt. Det vil håret i særdeleshed skrige efter, når du har vasket det med sulfat.

Hvad skal jeg gøre, hvis der er silikone i min shampoo?

Så er det bedste, at du skiller dig af med den og i stedet køber en shampoo uden silikone. Det vil dit hår takke dig for. Der er ikke så meget at gøre, indtil du har en ny shampoo – og ellers må du gå i nogle dage uden at vaske håret, indtil du har fået en shampoo uden silikone. Det er også sundt for håret ikke at blive vasket for tit. Så det kan det godt drage nogle gode fordele ud af.

Vil du gerne være sikker på, at alt silikone er vasket ud af håret, kan du benytte en shampoo med sulfat. Det fjerner det her og nu. Dog kan du også få det vasket ud over et par ganges hårvask, så du ikke står med en hel flaske shampoo, du reelt set ikke skal bruge.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.