Guides

Skæl i håret og hovedbunden: Sådan slipper du af med det

Klør hovedbunden? Og er håret fuld af hvide flager? Op mod hver femte dansker lider af skæl. Så du er langt fra alene. Men det gør det ikke mindre generende i hverdagen. Heldigvis behøver du ikke leve med det, da det er forholdsvist nemt at komme af med. Hvordan du får skæl væk og forebygger det efterfølgende, dykker vi ned i her.

skrevet af Julie M. Laursen

skæl i hovedbunden

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Skæl er en meget naturlig lidelse, der rammer mange mennesker. Men for mange – og sikkert også for dig – kan det give anledning til at føles pinligt eller være en stor hindring i hverdagen, fordi du ikke vil have, at andre skal kunne se det.

Sådan skal det ikke gerne være. Slet ikke, når det heldigvis er relativt nemt at komme af med.

Vi dykker ned i hvad skæl er, hvad det skyldes, og hvad du kan gøre for at komme af med det.

Hvad er skæl?

Det er meget vigtigt at skelne tør hovedbund og skæl i hårbunden fra hinanden. For det er to vidt forskellige ting og udfordringer.

Tør hovedbund skyldes produkter, der er hårde mod hovedbunden, hvorimod skæl skyldes svampevækst i hovedbunden. Du kan kende skæl på de hvide flager, der fint drysser ud på din trøje. De kan dog også være gulbrune samt være mere fastsiddende skorper i hovedbunden, som sidder og klør.

Uanset hvilken type af skæl du har, vil du dog opleve, at hovedbunden klør og er irriteret.

Skæl eller tør hovedbund?

Som sagt er der forskel på tør hovedbund og skæl. Det er relativt nemt at kende forskel, da skæl typisk vil være større hudflager, der enten drysser eller sætter sig som fedtede kager i håret. Har du tør hovedbund, vil det typisk drysse som sne med meget små og fine flager. Det drysser som regel også meget mere end ved skæl.

Forskellen ses også tydeligt på skællen. For ved tør hovedbund er skællet som regel mere hvidt og tørt end ved skæl, som typisk er lidt mere fedtet og gulligt.

Når du har tør hovedbund, hænger hudflagerne som regel heller ikke særligt godt fast i hårstråene.

Hvorfor får man skæl?

Skæl er generende, fordi det klør helt vildt og drysser med hvide flager. Særligt er det generende, hvis der er tale om meget skæl. Det er dog heldigvis ufarligt og en tilstand, som du relativt nemt kan gøre noget ved. I langt størstedelen af tilfældene skyldes skæl en overvækst af gærsvampen Pityrosporum ovale.

Det lyder ikke så rart, men det er faktisk en svamp, som findes i hovedbunden på alle voksne mennesker. Den er blot én ud af flere svampe, som vi alle har på kroppen. Det er derfor ganske normalt. Udfordringen opstår dog, når der sker en såkaldt overvækst af pityrosporum ovale. For det giver skæl.

Svampen øger nemlig produktionen af døde hudceller. Det medfølger en masse gullige flager i hovedbunden, som er det, vi kalder for skæl.

Hvem får skæl?

Der er mange, der lider af skæl. Har du rigtig meget skæl i din hovedbunden, og har du generelt meget store problemer med det, kan det være en god ide at gå til det med et lægefagligt syn.

Er det dog kun noget, du bliver ramt af en gang imellem, og vil du gerne af med det så hurtigt som muligt, skal der som regel ikke meget mere til end en svampedræbende shampoo.

Alle mennesker kan få problemer med skæl. Det gælder både mænd og kvinder, hvoraf mænd dog er overpræsenteret. Det kommer som regel også først tidligt i puberteten.

Det er ikke fordi, at du fejler noget, når du har skæl. Det rammer mange – også uden det nødvendigvis skyldes en stresset periode eller en problemhud.

Årsager til skæl i hovedbunden

Får du skæl om og om igen? Eller kan du ikke rigtig forstå, hvorfor du skal døje med det og en irriteret hovedbund?

Har du prøvet at komme af med det i en længere periode – og hjælper det ikke, at du vasker håret med skælshampoo – så kan der være en anden årsag end svampevækst til dit skæl.

Som regel er svampevækst og mange døde hudceller årsagen bag skæl. Det tager tid at komme af med (typisk et par uger). Men er det herefter ikke gået i sig selv, kan det være en god ide at komme til lægen, da han vil kunne finde frem til, hvad der så er årsagen – og om det skyldes en af nedenstående.

Seboroisk eksem

Skæl kan i nogle tilfælde skyldes hudlidelsen, seboroisk eksem. Det er også, hvad der enten bliver kaldt for skæleksem eller for seboroisk dermatitis. Dette er en type af eksem, der kan give skæl i større mængder.

Her er der dog ofte ikke kun skæl i hovedbunden. Der vil også være skæl, kløe og rødme ved ansigtet, ørerne, øjenbrynene og på overkroppen. Det er derfor ikke en hyppig årsag til skæl.

Psoriasis

Oplever du at have skæl i hovedbunden kan psoriasis være årsagen til det. Dog er det som regel ikke en pludselig årsag til det, da de fleste med psoriasis godt er klar over, at de har det.

Psoriasis er forbundet med hvidligt skæl og kløe de steder, hvor der er eksem. Disse kan også godt opstå i hovedbunden og derfor give anledning, til hvad der minder om skæl.

Ringorm

Ringorm er en svampeinfektion og kan derfor også give anledning til skæl. Du er dog ikke i tvivl, hvis det er årsagen til det, da infektionen har et meget karakteristisk eksem i form af en rød ring.

Det er ikke ofte, at ringorm er årsagen til skæl. Men har du ringorm flere andre steder på kroppen, bør du også se efter, om der er udbrud i hovedbunden.

Kontakteksem

Kontakteksem kan også være en årsag til skæl. Det er en kløende tilstand i huden, der er udløst af lokalirriterende påvirkninger eller allergi. Det vil dog typisk være at finde på hænderne.

Når man har kontakteksem, vil det ramte hudområde være rødt, hævet og fyldt med væskende blærer. Bliver det kronisk, kan det gå hen og give tør, skællende og fortykket hud.

Sådan behandler man skæl (kur mod skæl)

“Hvordan får man skæl væk”, har du helt sikkert spurgt dig selv om mange gange, siden det begyndte at klø.

Det er heldigvis et meget almindeligt problem hos voksne mennesker. Derfor er der også en længere række af produkter, der kan hjælpe din hovedbund i ro.

Selvom du måske har lyst til at gå all in på diverse produkter mod skæl, er det også vigtigt, at du mellem behandlingerne og produkterne giver din hovedbund ro og tid til at komme sig. Overbehandler du den, risikerer du bare, at du får en irriteret hovedbund eller fedtet hovedbund, som giver anledning til endnu mere skæl eller andre udfordringer med håret.

Lad os dykke ned i de forskellige former for problemløsende hudpleje.

Håndkøb

Har du ikke noget til at stå derhjemme mod skæl, kan du gå på apoteket og finde noget i håndkøb. Dette kan være tea tree oil fra Autralian Bodycare, en specialshampoo til hårbunden eller andre produkter, som er specifikt egnet mod skæl.

Skælshampoo

En god skælshampoo hjælper mod skæl. Faktisk er det i langt de fleste tilfælde nok til at behandle skæl. En skælshampoo adskiller sig fra andre typer af shampooer ved at have et indhold af ingredienser, der bekæmper bakterier og svampe.

Når du anvender en skælshampoo, er det vigtigt, at du benytter en, der er hudvenlig og mild, så den ikke går ind og udtørrer og i stedet giver tør hovedbund. Brug meget gerne en med naturlige ingredienser såsom tea tree oil, der har særdeles gavnlig effekt, når det kommer til din kamp mod skæl.

Skælshampoo er desuden en nem og overskuelig måde at bekæmpe skæl på, da det blot er at benytte den ved hver hårvask over et par uger. Så skulle hele hovedbunden gerne være i balance igen.

Hair clean

Australian Bodycare Hair Clean

Skælshampoo til både hår, hovedbund og skæg. Virker både plejende og beroligende mod tør og irriteret hovedbund.

Kokosolie mod skæl

Kokosolie indeholder det, der kaldes for laurinsyre. Det er svampe- og bakteriedræbende. Af den grund er kokosolie et vidunderligt middel til kampen mod skæl i hovedbunden. Det er meget nemt at bruge, da det blot er at massere en spiseske eller to ind i hårbunden. Her skal det blot have lov til at sidde og virke natten over, inden du skyller det ud igen, når du går i bad.

Se gerne om ikke du kan finde en 100% økologisk olie, så du er sikker på, at den er af god og naturlig kvalitet.

Når du er færdig med at bruge olien til skæl, kan du også benytte den til ansigtsmasker, hårkure og lignende. Det er et rigtig godt naturprodukt – og naturlige olier har altid gjort godt for hud og hår.

Eddike mod skæl

Vil du gerne bruge et mere naturligt produkt mod skæl kan du prøve dig frem med eddike. Det kan du, fordi det har et antimikrobielt potentiale. Det betyder, at det kan begrænse væksten af bakterier og visse typer af svampe.

Der er ikke nogen garanti for, at det virker for dig. Men det er forsøget værd at komme i håret, hvis du alligevel har det stående derhjemme i køkkenskabet.

Det er dog bedst at benytte æblecidereddike! Den må meget gerne være økologisk og uraffineret, så du skåner din hovedbund mest muligt.

Når du blander, skal det gerne være halvt vand og halvt eddike. Sprøjt håret indtil det er gennemvædet og lad mixturen sidde i håret i cirka 2 timer. Skyl det herefter ud af håret. Gør det gerne inden, du skal i bad, så dit hår kan blive godt skyllet igennem.

Sådan kan du forebygge skæl (4 Tips)

Er du træt af at døje med skæl eller skæleksem? Og kunne du godt tænke dig en hud og hårbund, der er noget mere i balance? Så er der heldigvis en længere række af ting, du kan gøre for at forebygge skæl.

Vi har samlet nogle tips herunder, som ikke bare forebygger skæl, men som også bidrager til velplejet hår og hud.

Så vil du gerne have svar på: “Hvordan kommer man af med skæl?”, kan du med fordel læse med herunder.

1. En god kost mod skæl

En god og sund kost er godt for kroppen. Uanset hvordan man vender og drejer det. Dårlige kostvaner kan være med til at forværre et problem med skæl. Derfor kan det være en fordel at gå dine kostvaner igennem, så du kan se, om der er noget, du kan gøre bedre.

Spis meget gerne sunde fedtsyrer, grøntsager, frugt og fuldkorn, da det giver dig en varieret kost med masser af kostfibre, vitaminer og essentielle fedtsyrer.

Du vil også opleve, at du får et meget større overskud, når du spiser en sund og nærende kost. Det har en god og skøn effekt på huden og dit hår, fordi det får de bedste betingelser.

2. Stress kan medføre skæl

Stress er desværre oftere mere reglen end undtagelsen. Det er ærgerligt, da stress ikke gavner helbredet. Stress kan derfor også være en medvirkende faktor til skæl. Simpelthen fordi det bringer hormonbalancen i ubalance. Nogle mennesker vil derfor opleve at døje med skæl i perioder, der er stressende.

Oplever du ofte, at du slår ud med skæl og irriteret hovedbund, når du er stresset, bør du taget det til efterretning.

Stress er på ingen måder godt for kroppen – og det vil med det samme kunne ses i hud og hår.

3. Dyrk motion for at holde kroppen sund

En krop i balance afspejler sig på mange måder. Motion er med til at bevare denne balance og ikke mindst din krops sundhed. Hvordan du dyrker motion har ingen betydning. Det vigtigste er blot, at du får dig bevæget ved enten at løbe, gå lange ture, spille håndbold eller måske endda at styrketræne. Der er mange måder at holde kroppen sund på.

En stor fordel er også, at det er med til at holde en stresset hverdag fra døren.

4. Undgå kemikalier

Kemikalier findes i mange stylingprodukter. Vil du gerne af med det, er det en god ide at undgå at komme for mange kemikalier i håret. Dette kan være i form af hårlak, krøllecreme, skum, voks og andre stylingprodukter, der benyttes for at få styr på håret.

Kemikalier kan gå ind og give anledning til irriteret hovedbund, som igen over tid kan give anledning til skæl eller tør hovedbund.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.