Guides

Fedtet hår: Sådan hjælper du hår og hovedbund på vej

Døjer du tit med fedtet hår? Eller måske en fedtet hovedbund? Og er det ved at være en anelse irriterende altid at stå op med fedtet hår og hovedbund? Så er det godt, du har fundet vejen hertil, da vi giver vores bedste tips til fedtet hår samt råd til produkter, som du med fordel kan bruge til fedtet hår.

skrevet af Julie M. Laursen

fedtet hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Selvom du måske lige nu irriterer dig godt og grundigt over din fedtede hovedbund, og du virkelig gerne vil det til livs – så kan vi heldigvis trøste med, at du langt fra er alene. Der er mange, der døjer med overproduktion af talg af mange årsager.

Selv hvis du allerede har prøvet flere forskellige ting i kampen mod fedtet hovedbund, må du endelig ikke give op endnu. For der er med al sandsynlighed stadig nogle ting, som du kan gøre for at undgå fedtet hår.

Vi hår således herunder listet alt det, vi kan komme i tanke om, når det kommer til fedtet hår. Det gælder årsager og metoder til at komme det til livs. Så giv endelig ikke op på dit hår endnu, da vi med al sandsynlighed kan hjælpe dig tættere på et sundt hår med hud og hovedbund i balance.

Hvad er fedtet hår?

Har du prøvet ikke at vaske hår i flere dage? og har du kunne mærke, hvordan håret får en fedtet konsistens eller tynger ned? Fedtet hår opstår, fordi der bliver produceret for meget talg i hovedbunden. Talgen – eller hudfedtet – kan ikke undværes, da det beskytter huden i hovedbunden mod at tørre ud samt beskytter mod snavs og bakterier. Det er derfor helt naturligt at få fedtet hår.

Dog kan du få en større og mere unaturlig tendens til fedtet hår, hvis du vasker det meget ofte (og dermed udtørrer huden) eller bruger produkter, der ikke er velegnede til din hovedbund. Her bliver det mere til en gene end en naturlig proces i håret.

Det gælder derfor om at finde en god og naturlig balance, så du og dit hår igen kan blive de bedste venner, og du kan vinke farvel til fedtet hår.

Hvorfor får man fedtet hår og hovedbund?

Dette spørgsmål er der mange piger og drenge, der hver dag spørger sig selv om. Der kan være rigtig mange grunde til, hvorfor man får fedtet hår og hovedbund, hvilket vi kommer nærmere omkring herunder. Forhåbentligt kan det afhjælpe fedtet hår og hovedbund hos dig.

Du vasker dit hår for ofte

Du kan desværre vaske dit hår og din hovedbund så ofte, at det går ind og påvirker den naturlige balance, du har i hovedbunden. Huden og hovedbunden kan som udgangspunkt ikke holde til at blive vasket hver eneste dag, da det fjerner for meget af den naturlige hudfedt, der holder en irriteret hovedbund fra døren.

Med det sagt skal du naturligvis vaske dit hår og din hovedbund – du skal bare ikke gøre det så ofte, som du gør nu. For hovedbunden skal vaskes for at være hygiejnisk. Men vasker du for meget væk over en længere periode, begynder hovedbunden at producere mere og mere talg simpelthen for at kompensere.

Du børster dit hår for ofte

Det er godt og stimulerende for hovedbunden at blive børstet. Men det fedtede hår kommer desværre hurtigere, hvis du børster dit hår ofte – altså flere gange om dagen. Det gør det, fordi du flytter talget fra hovedbunden ud i resten af håret, når du børster det. Det giver både håret et mere fedtet look og sætter også gang i en større produktion af talg i hovedbunden.

Prøv derfor at børste håret mindre om muligt – for du vil med al sandsynlighed hurtigt kunne se en stor forskel. Det gør heller ikke noget, at dit hår får et lidt filtret look engang imellem, da det blot ser ganske naturligt ud. Alternativt kan du begynde at sætte håret mere op, så du undgår at komme til at børste håret for meget alene fordi, det er blevet en vane.

Du bruger den forkerte shampoo (og andre produkter)

Fedtet hår kommer som regel på grund af brugen af forkert shampoo, balsam og hårkur. De er nemlig meget forskellige. Har du fedtet hår, er det meget vigtigt, at du benytter shampoo til fedtet hår, da det går ind og sætter ind de rigtige steder.

Du skal derfor ikke benytte en shampoo til tør hovedbund eller generelt bare en shampoo, der fugter håret yderligere. For så slipper du aldrig af med den hurtigt fedtede hovedbund. Derudover kan det være en fordel ikke at bruge hårkur så tit i en periode samt benytte en balsam med en nænsom exofolierende effekt.

Når du er kommet fedtet hår mere til livs og har fået det lidt på afstand, kan du igen begynde at benytte en hårkur, som er god til hår med tendens til fedtet hår.

Er du i tvivl om, hvilken shampoo til fedtet hår, du bør bruge, kan du se nogle af de bedste produkter til formålet længere nede i vores test.

For at undgå at vaske håret for meget, kan du også med fordel bruge en tørshampoo i ny og næ. Den holder effektivt fedt på afstand og giver håret et fornyet frisk look. Så slipper du også for en hårvask og at gå i bad.

Du er stresset

Stress er skidt for kroppen på mange måder og viser sig på forskellig vis. Det kan blandt andet være en hovedbund i ubalance, fordi der sker hormonelle ændringer som følge af din stressede tilstand. Er du stresset, er det derfor heller ikke kun dit hår, der reagerer.

Gør meget gerne noget ved det hurtigst muligt, da stress er en stor belastning for hele kroppen inklusive hjertet. Du har det også selv meget bedre, når du ikke er stresset og vil i stedet få en krop, der er meget mere i balance.

Hormonelle påvirkninger

Stress, menstruation, depression og lignende giver alt sammen hormonelle påvirkninger. Det samme gør en graviditet. De hormonelle påvirkninger vil blandt andet kunne ses i form af en meget fedtet hovedbund. Stress er noget, du over tid selv kan gøre noget ved, men er du slemt påvirket under en menstruation eller graviditet, kan det være en fordel at ty til produkter, der er fremstillet til at give dig et frisk og lækkert hår uden for meget fedt – blandt andet en god shampoo og tørshampoo.

Din kost kan påvirke hår og hovedbund

Kost påvirker mange ting i kroppen. Det gælder også for håret og hovedbunden. Har du derfor tendens til at spise overvejende usundt, kan du med fordel overveje at gøre noget ved det. For får du ikke de vitaminer, som kroppen har brug for, kommer du i underskud. Det er ikke særligt hensigtsmæssigt, hvis du gerne vil undgå fedtet hår.

Du bør især have fokus på at få nok C- og B-vitamin, da det er meget gavnligt og vigtigt for at have hår og en hovedbund, der er i balance. Det kan især være en fordel at indtage multivitamin – dog er det naturligvis altid bedst for kroppen, hvis du lægger kosten om og har fokus på de gode og sunde vaner.

Din hårtype

Det er ikke altid, at det er stress, børstning eller et forkert valg af shampoo og balsam, der gør håret og hovedbunden fedtet. Det kan ganske enkelt også bare være din hårtype. For har du et meget fint og glat hår, vil du som regel have tendens til fedtet hår. Ganske enkelt fordi talget har nemmere ved at bevæge sig ud på hårstråene og dermed gøre håret fedtet at se på. Her kan det være en rigtig god ide med hårprodukter, der effektivt afhjælper det fedtede hår, da det ellers kan være svært at gøre noget ved.

Hvordan behandler man fedtet hår?

Fedtet hår er ualmindeligt irriterende. Men den gode nyhed er, at du sagtens kan gøre noget ved det. Har du allerede prøvet de gængse råd om ikke at børste håret for meget, skrue ned for hårvask og måske endda også pleje dig selv og din krop ekstra godt, er der stadig steder, hvor du kan sætte ind.

Hvilke områder det er, uddyber vi herunder. I sidste ende håber vi, at det er nok til, at du endelig kommer af med det fedtede hår og har lyst til at vise det frem som aldrig før.

Brug den rigtige shampoo

Det vigtigste råd er, at du er nødt til at bruge den rigtige shampoo. Det skal helst gerne være en shampoo mod fedtet hår, da den indeholder ingredienser, som effektivt sætter ind mod det, der giver dig den ekstra fedtede hinde på håret og i hovedbunden.

Men selvom du køber en shampoo mod fedtet hår, kan der stadig godt være ingredienser i, som tricker ekstra produktion af talg ved hårvask. Køb derfor helst shampooer mod fedtet hår, der ikke er alt for billig, da det hurtigt vil kunne ses i dit hår.

I denne test har vi fremhævet flere shampooer, som vi ved, er rigtig gode til fedtet hår – og som har en dokumenteret effekt fra både andre uvildige tests og forbrugeranmeldelser. Faktisk er vi sikre på, at du med alt sandsynlighed vil finde den bedste shampoo til fedtet hår i blandt de fremhævede produkter.

Husk også at skrue ned for brugen af hårkur til håret og brug kun en, der er god til fedtet hår.

Undgå SLS (Sodium Lauryl Sulfate)

SLS er en synder, når det kommer til fedtet hår. For det kan i nogle tilfælde godt virke udtørrende for hovedbunden, hvilket resulterer i en større produktion af talg. Har du derfor endnu ikke prøvet en omgang hårvask eller to med en shampoo uden SLS, kan vi varmt anbefale dig at gøre det.

Vi har også skrevet en længere tekst og test om shampoo uden SLS, hvis du gerne vil vide mere om det eller finde shampooer uden stoffet.

Det kan være lidt af en jungle at undgå SLS, da det går under mange navne. Dette har vi også uddybet nærmere i teksten om shampoo uden SLS. Så har du noget helt konkret at gå efter til håret og hovedbunden.

Undgå silikone

Når du er i gang med at finde en eller flere shampooer til håret, der kan hjælpe dig af med det ekstra fedt på dit hår, kan du med fordel også gå efter en shampoo uden silikone. Det er ellers et stof, som er elsket af mange, da det giver håret et blødt og sundt udseende med mere glans. Men det holder dog ikke altid helt stik, da silikone har det med at lægge sig tæt om de enkelte hårstrå. Det er på sigt ikke særligt godt for dit hår, da det får skidt og støv til at klistre sig fast.

Vejen til et sundt hår uden for meget fedt er derfor blandt andet også at undgå silikone i de shampooer, du benytter. Jo færre stoffer der også er i din shampoo, jo bedre er det også for din hud, dit hår og for miljøet for den sags skyld.

Få de rigtige vitaminer

Hvis du er i vitaminmangel, vil det med det samme kunne ses på dit hår – og så hjælper hårvask med diverse gode shampooer ikke meget. For håret har brug for visse vitaminer for at gro sig stærkt og smukt med glans. Får du ikke de vitaminer, du bør have, risikerer du i stedet at få et glansløst, tørt eller fedtet hår med tendens til at klø.

Vitaminer er altid godt. Så sørg for at få dine grøntsager og frugt, da det er langt bedre end at tage en vitaminpille. Vitaminer optages nemlig bedst i kroppen, når de indtages med andre fødevarer, mineraler og fuldkorn.

Når du får dine vitaminer, vil du heller ikke kun kunne se det på dit hår. Du vil også få en meget flottere hud og fremtoning samt mere energi. Så ind med vitaminerne, da de kun gør godt for dig.

Bedste shampoo mod fedtet hår

hairlust splitfix duo

Hairlust SplitFix Duo

Hairlust SplitFix Duo er en serie af produkter til håret uden sulfat, som nænsomt renser hovedbunden og giver håret den næring, der skal til for, at det vokser sig stærkt. Serien indeholder desuden naturlige og økologiske ingredienser.

Grow and Glow serien

Grow and Glow serien

Grow and Glow serien er en serie bestående af en shampoo, balsam og serum lavet med henblik på at stimulere hårvæksten og øge tykkelsen af hårstråene. Serien indeholder desuden ingredienser, som effektivt plejer en sensitiv og fedtet hovedbund.

Kerastase Specifique Bain

Kerastase Specifique Bain

Kerastase Specifique Bain er din helt mod fedtet hår. For den normaliserer både hovedbundens fugtbalance samt reducerer overproduktionen af talg. Du vil derfor hurtigt opleve at få et hår, der føles rent.

Bedste hårkur mod fedtet hår

Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub

Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub

Med hårkuren her får din hovedbund et boost. Scrubben går effektivt ind og renser håret for produktrester, talg og snavs uden at udtørre hovedbunden. Den er opfriskende, økologisk og uden sulfat.

Australian Bodycare Scalp Serum Treatment mask

Australian Bodycare Scalp Serum

Scalp Serum fra Austrlian Bodycare består af en naturlig sammensætning af ingredienser, der effektivt og nænsomt sætter ind mod fedtet hår. Dertil beroliger den også en irriteret og kløende hovedbund takket være aktive ingredienser.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er grunden til fedtet hår?

Der kan være rigtig mange årsager til fedtet hår og en fedtet hårbund. Nogle kan være selvforskyldte, mens andre kan være udefrakommende faktorer, som kan være svære at gøre noget ved.

Grunden til fedtet hår kan således være:

  • Stress
  • Forkert brug af shampoo
  • For meget hårvask
  • Hormonelle påvirkninger (såsom graviditet eller stress)
  • Fedtede fingre, der bliver kørt gennem håret
  • Et forurenet miljø

Se derfor gerne på dine mønstre og dine produkter. For det kan være heri, at svaret ligger omkring grunden til dit fedtede hår. Mange af os vil gerne undgå fedtet hår, da det bare ser pænest ud. Heldigvis er det heller ikke så svært at undgå, da vejen til en sund hovedbund aldrig er lang.

Gå gerne systematisk til værks og forsøg dig frem med få af vores tips. For på denne måde kan du nemmere finde frem til, hvad der er den største årsag til, at du kæmper med fedtet hår. Det kan tage tid. Men det er tiden værd, da du finder frem til, hvor du fremadrettet skal sætte ind henne, eller hvad du skal undgå at gøre.

Er fedtet hår godt?

Selvom fedtet hår måske ikke lige ved første øjekast virker positivt, har det faktisk en vigtig funktion for dit hår. Lærer du at bruge det til din fordel – og dermed ikke overvasker dit hår – kan du få lokker, der ser ekstra sunde og smukke ud. For fedtet beskytter blandt andet dit hår mod at knække eller tørre ud.

Ekstremt fedtet hår er naturligvis ikke godt, da det tyder på, at der er noget galt. Enten fordi du vasker det for meget, at hovedbunden er irriteret, eller at håret er udsat for meget forurening. Men omfavn gerne det fedtede hår så meget, som du kan, da det i princippet er helt naturlig hårpleje.

Hvorfor klør fedtet hår og fedtet hovedbund?

Det er ikke kun en tør og irriteret hovedbund, der kan give kløe. Det kan fedtet hår og hovedbund også. For som tidligere nævnt skyldes en fedtet hovedbund en overproduktion af talg. Kløen kan derfor stamme fra fedtet skæl, som klæber sig til hovedbunden og dermed ligger og irriterer huden.

Generer det fedtede hår dig derfor også, fordi det klør, er det en god ide at gøre noget ved hurtigst muligt. For der er ikke meget ved at skulle gå og klø sig selv i hovedbunden i tide og utide.

Kan stress give fedtet hår?

Ja. Stress kan være skyld i mange ubalancer i kroppen herunder også fedtet hår. Går du derfor og føler dig stresset, kan det meget vel være grunden til, at du har øget tendens til fedtet hår. Det hjælper at bruge produkter mod fedtet hår. Men endnu bedre hjælper det at passe på dig selv, komme ned i gear og fjerne de faktorer i dit liv, som gør dig stresset. For så kommer du også godt ud på den anden side. Både med dit hår men også med dit sind.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.