Guides

Gråt hår: Den ultimative guide til pleje, farve, og frisurer

Er du begyndt at få lidt skinnende sølvlokker? Og er det måske ikke lige det, du har lyst til lige nu og her? Vi giver dig et indblik i og overblik over, hvad de grå hår kan skyldes, og hvad du kan gøre for at sætte processen lidt på pause eller i hvert fald ikke fremprovokere yderligere gråt hår.

skrevet af Julie M. Laursen

gråt hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Er der noget, vi alle har det lidt svært ved, så er det at acceptere, at gråt hår på et tidspunkt er noget, man skal vænne sig til og acceptere. Det er naturligt at få en grå hårfarve, men er den kommet lidt tidligt, eller undrer du dig over, hvorfor den kommer, giver vi dig svar på det i indlægget her.

Det er vigtigt at nævne, at bare fordi du er begyndt at få mange grå hår, betyder det ikke, at du ikke kan have et flot og lækkert hår. Tværtimod. Du kan naturligvis vælge enten at skjule de naturlige grå hår eller at omfavne det med reflekser, striber og hårkure.

Du kan vælge at skjule de grå hår helt, lige så stille lade farven ændre sig til hvid ved hjælp af reflekser og striber, eller du kan gå all in og farve det hele hvid – grå hår er nemlig ikke grå, de er hvide, men ser grå ud, når de er blandet med den hårfarve, du er født med.

Hvad er gråt hår?

Når vi ældes, bliver de farvede hårstrå skiftet ud med nogle, der er grå. For nogen sker det allerede i en tidlig alder, mens det for andre først begynder, når de nærmer sig 45+.

Det grå hår skyldes pigmentdannelser. Disse findes i en bestemt mængde over tid. Jo ældre du bliver, jo færre pigmenter bliver der dannet. Det er meget forskelligt fra hårsæk til hårsæk, hvorfor det heller ikke er alt dit hår, der bliver gråt på samme tid.

Men gråt hår er faktisk heller ikke gråt. For det er en blanding af pigmenteret og farveløst hår og er derfor reelt set hvidt. Når de farveløse lokker bliver blandet med dit nuværende hår og hårfarve, kommer håret til at synes gråt.

Så at blive og være gråhåret er helt naturligt.

Hvorfor får man grå hår?

Undrer du dig over, hvorfor du får gråt hår? Selvom en grå hårfarve er rigtig flot og en naturlig del af det at ældes, forstår vi godt, hvorfor du godt kunne tænke dig at vide mere om hvorfor.

Så lad os dykke ned i det.

Vi har alle sammen omkring 100.000 – 150.000 hårfollikler i vores hovedbund. De kaldes også for hårsække. Disse arbejder individuelt, hvorfor grå hår altid kommer snigende og ikke på én og samme tid.

Dit hår får sin farve fra det, der kaldes for melanin. Det er et pigment. Det er enten mørk/sort eller gul/rød. Det er sammensætningen af dem, der bestemmer hvilken hårfarve du får.

Når håret ikke længere får tilstrækkeligt med pigment, sker der det, at du stille og roligt bliver gråhåret. For når håret ikke får melanin, vokser det ud i sin basiske tilstand, hvilket er hvidt eller gråligt.

Det er dog ikke altid genetisk bestemt, om du begynder at blive gråhåret. For der er også andre faktorer, der spiller ind på, hvornår du begynder at få grå hår og hvorfor.

Stress kan give gråt hår hurtigere

Som udgangspunkt skal du altid undgå stress. Det gælder ikke kun for din frisure men også for dit helbred. Stress kan være skyld i, at håret i højere eller mindre grad falder af. Når det så vokser ud igen, vil det udvoksede hår typisk være i en lysere tone. Dermed er det mere gråligt, end hvad det måske har været før.

Når kroppen er ude af balance, går det direkte i hormonerne, som også sidder i hårcellerne. Nærmer du dig tilmed 40-års alderen, kan det trigger grå hår.

Sørg derfor gerne for at komme ud i naturen, brug din krop, skru ned for mængden af arbejde og lev sundt. Det er godt for dit helbred og vil også kunne ses direkte på dine lokker.

Undersøgelser viser dog at stress ikke nødvendigvis medfører grå hår for evigt – håret kan vende tilbage til sin tidligere farve.

Rygning kan resultere i grå hår

Forskning peger på, at rygning giver en tidligere aldring. Det påvirker således ikke kun lungerne, men også det indre og det ydre på din krop. Dit hår vil derfor være mere tilbøjeligt til at blive gråt til sammenligning med andre, som ikke ryger.

Undersøgelser viser faktisk, at rygere er to gange mere tilbøjelige til at udvikle gråt hår.

Traumer kan give dig gråt hår

Har du været udsat for et traume af den ene eller anden art, giver det en ubalance i kroppen. Det giver stress, hvorfor kroppen er mere tilbøjelig til at reagere ved blandt andet at lade grå lokker vokse ud i stedet for de farvede af slagsen.

Skyldes det et traume behøver det ikke betyde, at de grå lokker bliver ved. Det kræver blot, at du får arbejdet med traumet og får det godt igen – at du kommer i balance.

Hvornår får man grå hår?

Mennesker er forskellige. Derfor er det også meget forskelligt, hvornår en overgang til gråt hår sætter i gang. Grå hår begynder normalt først at vokse ud, når man er i alderen 34-44. For nogle sker det før og for andre sker det først senere.

Det betyder derfor ikke, at du fejler noget, hvis du allerede som 30-årig begynder at få gråt hår. Der kan være en helt naturlig og genetisk forklaring på, hvorfor du får grå hår som ung.

Mænd kan dog godt opleve at få tidligere grå hår end kvinder.

Kan gråt hår få farven tilbage?

Når først pigmenteret hår har mistet dets pigment, er der desværre ikke nogen vej tilbage. For så snart melanocytterne bliver slidt op, stopper de helt med at producere melanin. Du må derfor omfavne de grå lokker eller overveje, om du mon skal begynde at bruge nogle produkter for at camouflere grå hår.

Det kan være med farvning af gråt hår såvel som reflekser i de lokker, der er vokset ud i en grå farve.

Sådan får du flot gråt hår

Når nu du er ved at blive gråhåret, kan du lige så godt omfavne det. I hvert fald hvis det er blevet helt gråt, og der ikke længere er noget tilbage af din naturlige hårfarve. En grå hårfarve og hårpragt kan være ganske flot og smukt at se på. Særligt hvis du er opmærksom på at pleje det godt – for så kommer det til at stråle.

Beskyt mod varme

Om du er gråhåret eller ej, er det altid en god ide at beskytte dit hår mod varme. For det slider rigtig hårdt på det, og får det til at se trist og slidt ud. Det skal det ikke gerne, da du stadig sprudler, selvom du har en grå hårfarve.

Undgå derfor så vidt muligt gerne at føne det med hård varme eller at bruge stylingredskaber flere gange om dagen. I så fald skal du gerne bruge en varmebeskyttende creme eller spray, så håret ikke tager for meget skade.

Giv det masser af fugt

Hår elsker fugt. Det gør det også, selvom du nu har en grå frisure. En hårkur vil være rigtig godt at bruge, da det tilføjer masser af fugt til dine lokker.

Du kan desværre ikke lave en kur mod grå hår, men til gengæld kan du få det til at skinne og se virkelig flot og yndefuldt ud ved at passe og pleje det godt. Når du har et hår, der er velplejet og godt fugtet, får det dig også til at se yngre ud.

Så brug endelig en hårkur flere gange om ugen, da det vil være ren forkælelse for dit hår.

Brug silver shampoo og balsam

Udover hårkur kan det også være rigtig godt for dit hår, at du bruger silver shampoo og balsam.

En shampoo til naturligt gråt hår fremhæver farven på lokkerne, og får det til at se ekstra skinnende ud. Samtidig sørger balsam for en god pleje af gråt hår, så du ikke oplever frizz eller andre udfordringer. Du kan nærmest ikke bruge for meget balsam!

Produkter mod gråt hår

Vil du gerne sætte processen for grå hår lidt ned? Så er der heldigvis også nogle ting, du selv kan gøre. Det er at bruge nogle bestemte produkter.

Selvom du selvfølgelig ikke kan undgå at få grå hår på et tidspunkt, kan du i hvert fald gøre dit for, at du bremser udviklingen og som udgangspunkt har en krop, der er i balance. Så kan du ikke gøre mere.

Foligain Anti Grey

Foligain Anti Grey er et anerkendt brand, der består af produkter mod hårtab. De har lavet et særligt kosttilskud til hår, der kan begrænse mængden af grå hår samt frembringe hårets oprindelige farve.

Kosttilskuddet indeholder aktive og naturlige ingredienser, der er i stand til at styrke den molekylære struktur i håret. Det bekæmper stresshormoner og fremmer desuden udviklingen af grå hår. Kosttilskuddet giver kroppen de nødvendige enzymer, vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for at kunne producere melanin.

Foligain-antigrey

Foligain Kosttilskud til gråt hår

For dem, der søger efter hjælp til gråt hår, kunne Gray Hair Supplement være det perfekte valg. Formuleret af et avanceret katalase enzym kompleks er denne berigende formular ideel til både mænd og kvinder.

Det indeholder også en række naturlige ingredienser, herunder zink og biotin, som er både kendt for at bidrage til vedligeholdelsen af sundt hår.

Vitaminer

Hvis du gerne vil undgå grå hår længst muligt, er det vigtigt, at dit vitamin- eller mineralbehov er dækket. Du skal gerne være godt dækket ind på næringsstoffer, så hårsækkene har alt det, de skal bruge. Det er ikke kun godt for dit hår, men er generelt også godt for din krop og dit helbred. Spis derfor gerne et godt multivitamin eller tag et dagligt kosttilskud til dit hår.

hairlust hårvitaminer

Hair Growth Formula Gummies

Hairlust leverer et fantastisk produkt, hvis du vil forbedre din hårvækst og sundhed:

  • Allergivenligt og vegansk
  • Sukkerfrit
  • Indeholder biotin som kroppen bruger til naturlig hårvækst [1]

Fås også til mænd.

Hårfarve til gråt hår

Du kan naturligvis også vælge at gå efter hårfarve gråt hår, hvis du har opgivet at standse udviklingen eller gøre noget ved det. Har du gråt hår med mørk bund eller kunne du bare godt tænke dig gråt hår med striber, så dit hår får lidt mere spil, er der mange muligheder.

Du kan både gå til frisøren eller købe en skyllefarve til gråt hår, som du kan bruge derhjemme. Det bedste er naturligvis at gå til frisøren, da det giver en bedre farve og generel toning af gråt hår.

Sørg for at vælge en farve til gråt hår, der passer til dig. Er dine øjenbryn ikke blevet grå, er det en god ide at gå efter en farve, der matcher.

Læs også: Bedste Hårfarve Test

Produkter til at omfavne grå hårfarve

Vil du gerne have det bedste ud af din grå farve? Det synes vi også, lyder meget fornuftigt. For når først de er kommet, er der ikke så meget at gøre. Dog kan du fremhæve de flotte lokker yderligere, så det ikke bliver en ulempe for dig med gråt hår men en ren gave.

Hårshampoo til gråt hår: Hairlust Enriched Blonde™ Duo

Shampoo til gråt hår er et godt sted at starte – især med denne. For den er lavet til at opfriske blondt hår eller fjerne gullige toner. Men det betyder også, at den er god til at opfriske de grå lokker og at få dem til at se endnu mere grå og flotte ud, end hvad de er i forvejen.

Denne shampoo gråt hår er også rigtig god til at styrke dit hår. Hemmeligheden ligger i, at den indeholder veganske mikroproteiner, der går ind og reparerer og forebygger skade på hårets cortex. Ingredienserne fra aloe vera og glycerin giver desuden en fugtighedsgivende effekt, mens ekstrakter fra mango og blåbær beskytter håret mod skadelige påvirkninger.

Hairlust Enriched Blonde™ Duo

Hairlust Enriched Blonde™ Duo

Sig farvel til det gullige og orange skær i håret med HairLust Enriched Blonde™ Duo!

Dette farvekorrigerende silver shampoo og balsam sæt er udviklet specielt til at neutralisere de gullige og orange undertoner i et blondt, afbleget eller gråt hår.

Hårkur til gråt hår: Olaplex No.3 Hair Perfector

Mangler du en god hårkur, bør du gå efter Olaplex. Den er nemlig særdeles fugtgivende og giver genopbyggende behandling til skadet hår. Grå hår er naturligvis ikke skadet hår, men det giver et rigtig flot udseende, hvis du sørger for at give det en god hårkur.

Den er god til alle typer af hår men egner sig især til slidt, skadet eller farvet hår. Det er nok at bruge en hårkur én gang om ugen. Den skal dog gerne sidde i 10 minutter for at virke optimalt.

Olaplex No.3 Hair Perfector

Olaplex Nr. 3

Med Olaplex bliver selv meget skadet hår genopbygget takket være en særlig formel. Selvom den ikke er udviklet specialt til gråt hår virker den stadig upåklageligt.

4 Frisurer til gråt hår

Frisurer til gråt hår er der lige så mange af som ved hår, der endnu ikke har mistet farven. Grå hår frisurer er også lige så flotte, hvis ikke endnu flottere, da det grå hår kan få frisuren til at stå endnu mere frem.

Kort gråt hår frisure

Vil du prøve noget andet, end hvad du er vant til? Så er det bare med at kaste dig ud i en kort frisure. Der findes et væld af smukke og flotte korthårsfrisurer kvinder gråt hår, som klæder yngre såvel som modne kvinder.

Det kan være alt lige fra en page til det helt korte med permanente krøller på toppen. Det kan også være en mere blød frisure, der lægger sig om ansigtet og fremhæver de smukke sider ved det at ældes.

gråt hår

Mørke striber i gråt hår

Vil du gerne have lidt ekstra spil i dit hår og måske bevare ideen om pigmenteret hår lidt endnu? Så kan du med fordel overveje at komme lidt mørke striber i dit hår. Det giver et rigtig flot spil og en flot glans. Det ser især rigtig godt ud i mellemlangt eller langt hår, hvor der er mulighed for at lege ekstra meget med striber og reflekser.

Lyse striber i gråt hår

Er dit hår lidt til den mørke side, kan du med fordel overveje, om du skal komme lidt lyse striber i det. Døjer du især med grå hår udvoksning, kan det være godt at lysne lokkerne lidt op, så det tager opmærksomheden fra det.

De lyse striber kan især ses, hvis du har glat hår og også er velsignet med langt hår. Den bedste hårfarve til gråt hår får du ved frisøren, som kan hjælpe dig til at få de helt rette lyse striber.

Langt gråt hår

Langt gråt hår er rigtig flot. Særligt hvis du er god til at passe og pleje det med nogle gode og fugtende produkter. For jo mere velplejet det ser ud, jo mere vil dine lokker også lyse op og skinne. Gå gerne til frisøren jævnligt, så du altid kan have et flot spil og nogle sunde spidser. For så ser du helt automatisk også meget yngre ud.

langt gråt hår frisure

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.