Guides

Lyse striber GUIDE: Sådan laver man striber i håret

Vil du gerne pifte håret lidt op? Eller lysne det en smule? Det er lyse striber perfekte til, da de har en fantastisk evne til at give et flot spil i håret, der giver meget mere liv. Der findes flere forskellige teknikker til at få striber i håret. Vi guider dig til det her.

skrevet af Julie M. Laursen

lyse striber i mørkt hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Når håret bare ikke vil eller ikke ser ud, som du godt kunne tænke dig, er det en stor frustration. Det er det, fordi håret er en stor del af dig og din identitet. Det er en stor del af din udstråling. Det er en stor del af, hvordan du ser ud.

Er du derfor lidt træt af dine lokker, eller synes du egentligt bare, at du trænger til at lysne håret, kan du gøre det med lyse striber. Du kan vælge at tage til frisøren eller give dig i kast med det på egen hånd. Det er altid en smule risikofyldt at gøre det på egen hånd, da et gult skær kan opstå.

Men lad os dykke ned i, hvordan du får lyse striber!

Typer af lyse striber

Vil du gerne have striber i håret? Så skal du først beslutte dig for, hvilken type af striber du godt kunne tænke dig.

Ønsker du at lysne dit hår en smule, er babylights måske noget for dig. Vil du gerne have et anderledes spil i håret, kunne balayage være det oplagt valg. Og er det mørkt hår med lyse striber, der er tiltalende, så giver det god mening at tage et nærmere kig på ombre.

Vi går i dybden med de forskellige typer af lyse striber herunder.

Lyse striber, reflekser og highlights

Reflekser var det helt store i starten af 10’erne. Her blev de lavet som lyse striber, orange striber og mørke striber. Det er nogle af de nemmeste lyse striber, du kan lave, hvis du gerne selv vil lave dem. Det besværlige er dog, at du skal bruge folie til at lave de lyse striber.

Reflekser bliver lagt ret tæt på hovedbunden, så du får en tydelig udgroning. Derfor kræver reflekser også en del vedligehold.

De andre typer af lyse striber og highlights kommer vi ind på herunder.

lyse striber i lyst hår

Highlights

Highlights adskiller sig fra reflekser ved, at de lyse striber laves i hele året. Det er altså en helfarvning – uden at være en decideret helfarvning. De lyse striber er ofte i flere forskellige nuancer og laves ved hjælp af folie.

Babylights

Er det fine lyse striber, du godt kunne tænke dig? Så er det babylights, du skal gå efter. For her bliver de lyse striber lavet i meget små mængder hår ad gangen. Striberne bliver lagt tæt, så der bliver skabt et flot spil i håret.

Fordelen er også, at resultatet holder godt og længe, da striberne ikke nødvendigvis bliver lagt tæt ved hovedbunden.

Ombre hår

Vil du gerne have lyse striber i mørkt hår? Så er ombre et rigtig godt valg. Det er i hvert fald perfekt for dig, der enten har mørkt hår eller en mørkere bund. For med ombre lægges der lys farve i mellemlængderne og spidserne.

Det er så helt op til dig, hvor meget spil der skal være. En ombre er dermed karakteriseret ved at have mørke toner i toppen og lyse striber i bunden.

Det er også perfekt til lyse striber i brunt hår, fordi der ikke er udgroning. Farven lægges netop ikke i toppen. Du skal derfor kun friske det op, når spidserne er klippet så mange gange, at de lyse striber er blevet klippet af.

Bayalage

Balayage er det nye sort inden for hår og hårfarve. Det er en meget populær metode til at få lyse striber i håret på. Det er en frihåndsteknik. Det betyder, at frisøren selv vælger, hvor striber skal lægges, hvor markante de skal være, hvordan farvespillet i håret skal være og meget mere, der spiller ind, når der skal laves lyse striber.

Striber i håret med balayage sker i forskellige sektioner med en pensel. Her vælger nogle frisører at lægge lyse og mørke striber i håret.

Vil du gerne have et naturligt look men også vælge en økonomisk løsning, er balayage værd at overveje. For udgroningerne er mindre markante, da de ikke lægges ved udgroningen.

Colour melt

Colour melt lægger sig op ad balayage, men adskiller sig ved, at striberne blender i stedet for at poppe så at sige. Går du efter et naturligt resultat, er colour melt et rigtig godt match for dig. I hvert fald når det kommer til lyse striber i håret. For du kan naturligvis også lave det med kraftigere nuancer, der stikker mere ud. Dog vil det stadig blende flot, så overgangene er flydende og naturlige.

Helt lyst hår

Drømmer du om at få blond hår? Eller vil du gerne prøve en lysere nuance, end hvad du har nu? Så skal der lidt mere end almindelige lyse striber til. Der skal i hvert fald mange af dem til for, at du får et helt lyst hår.

Det kan sagtens lade sig gøre, uanset om du har mørkt hår eller leverpostejfarvet hår. Det vigtige er metoden. For bliver det ikke gjort rigtigt, giver det gullige toner, som er meget svære at få væk igen. Så vil du gerne have helt lyst hår eller mange lyse striber i håret, anbefaler vi, at du går til frisøren. For det giver det absolut bedste resultat.

Kan man lave lyse striber derhjemme?

Ja, det kan du i princippet godt. Det er muligt selv at farve lyse striber i håret derhjemme, hvis du har erfaring med det eller godt tør risikere udseendet på dit hår. Det er ikke nogen nem disciplin selv at farve håret.

Vi uddyber det herunder.

Lyse striber hos frisør vs. hjemme

Når du laver lyse striber eller lyse reflekser derhjemme, har du ikke de samme redskaber til det, som frisøren har. Du har heller ikke det samme overblik, da det er svært selv at lægge farve bag på hovedet. Du har heller ikke den samme kvalitet af hårfarve. Det i sig selv gør det til en udfordring at få flotte lyse reflekser i håret eller lyse striber.

Når du i stedet vælger at gå til frisøren, kan du være sikker på, at resultatet bliver nogenlunde, som du forestiller dig. Frisøren har været igennem flere års uddannelse for at kunne klippe og farve hår. Om du så kommer og vil have lavet lyse reflekser i mørkt hår, lyse striber i gråt hår eller mere markante lyse striber i rødt hår, så ved frisøren hvad han eller hun skal gøre.

Udfordringen ved lyse striber i hår er nemlig også, at det kan gå hen og blive gulligt, hvis ikke man passer på. Frisøren bruger nogle særlige kemikalier, farver og teknikker til netop at undgå dette.

Resultatet holder som regel også det længere, fordi det er gjort med hårfarve af en god kvalitet.

Så du kan godt kaste dig ud i det hjemme. Men du bliver med al sandsynlighed noget mere glad for at gå en tur til frisøren i stedet.

Hvad koster det at få lavet lyse striber hos frisør?

Det er meget forskelligt, hvad det koster at få lavet lyse striber. For én ting er prisen for reflekser. Noget andet er prisen for balayage. Prisen er derfor først og fremmest afhængig af, hvilken type af striber, du gerne vil have lavet.

Prisen er derudover også afhængig af, hvor meget frisøren ønsker at tage for de lyse striber. For der er stor forskel på at få lavet lyse striber i en lille by i Jylland og en frisør i et eksklusivt kvarter i København.

Når det er sagt, er prislejet typisk 1000-2000 kroner for at få lavet lyse striber. Det gælder i hvert fald, når det er i hår hos kvinder. For er det i stedet lyse striber i mørkt hår mænd, er det naturligvis billigere, fordi der er tale om en mindre mængde af hår (i hvert fald som oftest).

5 tips til at undgå gult skær

Gult skær er, hvad mange gerne vil undgå, når de får farvet lysere hår. Det er desværre også, hvad mange ender ud i, når de selv går i gang med at farve håret lyst.

Følg gerne vores tips herunder, så du så vidt muligt kan undgå de gullige toner, når du får lavet traditionelle lyse striber, balayage eller ombre for den sags skyld.

1. Gå til frisøren

Det bedste tip må være at gå til frisøren. For han eller hun er uddannet i netop at undgå gult skær, når der skal laves lyse striber i håret. Uanset naturlig hårfarve. Så vil du være sikker på at undgå de gule lokker, så få booket en tid til lyse striber i håret hos frisøren med det samme.

Det er bedre at give lidt mere for det end at rende rundt med gult hår.

2. Olaplex

Olaplex er et vidundermiddel for dig, der gerne vil have lysnet håret. For der er en shampoo, der decideret er ment til at blive brugt til farvet lys hår. Den er baseret på en formel, der gør det muligt at neutralisere det gule skær i håret, der kan komme, når man farver håret lysere.

Det er en shampoo, der er dyrere end mange andre. Men den er til gengæld drøj i brug og anbefalet af frisører – simpelthen fordi den er så god og gennemtestet. Selvom du måske ikke får gult skær lige efter, du har fået lavet lyse striber i håret, er det en god ide at bruge shampooen, da den sørger for, at det ikke opstår efterfølgende.

3. Gør brug af den rigtige teknik

Teknik har også meget at sige for, hvordan resultatet bliver med det lysere hår. Der er forskellige teknikker alt efter, hvilken type af lyse striber, du godt kunne tænke dig. Det kan være svært at udføre selv, da det kræver viden og uddannelse til at forstå, hvordan man farver hår. Særligt når der er tale om rødt hår med lyse striber, brunt hår med lyse striber eller highlights lyse striber i mørkt hår. Det kan nemt gå galt!

4. Beskyt håret mod varme

Hård varme slider på håret. Det gælder alt lige fra føntørring og krøllejern til meget varmt vand i bruseren og glattejern. Det er en god ide at spare dit hår for hård varme, da det nemmere får de gullige toner til at tone frem i lokkerne.

5. Brug fugtgivende produkter

Fugt, fugt og fugt. Dit hår har det bedst, når det er godt fugtet. Det gør du bedst ved at bruge fugtgivende shampoo, balsam og hårkur. Brug også meget gerne produkter, der er ment til lyst farvet hår, da det kan være med til at holde de gullige toner fra døren. Det gælder især, hvis du har lyse striber i lysebrunt hår og andre mørke toner.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan laver man lyse striber på sig selv?

Det kræver enten en badehætte eller noget folie. Dertil også en pensel og noget farve. Men det er meget teknisk at lave lyse striber selv. Det kræver en del øvelse og viden for at få et flot resultat.

Hvad er forskellen på striber og reflekser?

Reflekser og lyse striber er begge en måde at lysne håret på. Dog er det med forskellige farveteknikker. For ved reflekser væver man passager i håret. Herefter bliver det pakket ind i stanniol.

Lyse striber i håret kan både laves som babylights, highlights og colour melt. Disse bliver ikke lagt lige så tæt på hovedbunden og giver derfor ikke lige så voldsom en udgroning som reflekser.

Hvad er forskellen på balayage og striber?

Striber er striber i traditionel forstand. Det bliver farvet i stort set hele håret og ofte også meget tæt på hovedbunden. Det gør balayage ikke. Det er striber, der bliver farvet i bunden af håret for at skabe et naturligt spil.

Hvor meget koster det at få lavet lyse striber?

Det koster ofte 1.000-2.000 kroner alt efter, hvilken type af lyse striber du gerne vil have lavet.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.