Guides

Få langt hår hurtigt: Den ultimative guide til hårvækst (13 tips)

Drømmer du om langt hår? Og vil du gerne vide, hvordan du kan få det til at vokse lidt hurtigere? Langt hår er flot og feminint. Men det tager tid at vokse et langt hår. Især hvis du ønsker dig det lige nu og her. Vi giver dig nogle tips til, hvordan du kan sætte skub i det lange hår, så du ikke behøver vente alt for længe.

skrevet af Julie M. Laursen

langt haar

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Langt hår bliver af mange kvinder verden over betragtet som noget feminint og meget kvindeligt. Du er derfor langt fra den eneste, der drømmer om at vokse et glansfuldt langt hår.

Der er bare lige det, at det tager lang tid at vokse længere hår. Ganske enkelt fordi det vokser med 10-14 centimeter om året.

Du kan dog gøre en del for booste hårvæksten og komme det i møde. For jo bedre du plejer dit hår, jo bedre betingelser har det også for at vokse sig til et langt og glansfuldt hår.

Vi vil dog gerne gøre opmærksom på, at der ikke er nogen mirakelkur til langt hår. Det tager den tid, det tager. Så sørg også gerne for at omfavne dit hår, som det er lige nu, så du også har glæde af det, mens du venter på, at du får længere hår.

Hvad stimulerer hårvækst?

Når du drømmer om at få langt hår, er der en del ting, der skal gå op i en højere enhed. En del af det er naturligvis også genetisk, da det er bestemmende for, hvordan dit hår opfører sig, og hvad du kan forvente dig af væksten.

Med det sagt er der dog også en del ting, som du selv kan gøre for at fremme processen og drømmen om det lange hår.

Vi dykker ned i hele 13 tips, som du kan gøre brug af for at vokse stærkt hår, sundt hår og langt hår.

13 tips til at få langt hår

Vil du gerne have langt hår? Og kan du nærmest ikke vente på, at det lange hår er vokset ud?

Det er en tålmodighedsprøve uden lige at vokse langt hår. Selvom du ikke kan tage en pille eller på anden måde vælge en mirakelkur, er der dog nogle tips, du kan bruge for at hjælpe det lange hår på vej.

Vi har samlet 13 tips herunder til langt hår, som forhåbentligt hurtigere hjælper dig tættere på drømmen om langt hår og glansfulde lokker. Uanset hvad er vores tips herunder noget, som du kan buge i din hverdag til at få et mere sundt og lækkert hår.

1. Lad håret hænge løst

Håret har bedst af at hænge løst. Vi ved godt, det ikke altid er praktisk eller behageligt at have det hængende. Men hav det gerne hængende løst i det omfang, det nu er muligt. For har du tendens til at gå med en stram hestehale eller knold, giver du håret det, som frisørerne kalder for en “kemisk klipning”. Det er, hvad der sker, når håret når bristepunktet og knækker af der, hvor elastikken sidder.

Det er også af samme grund, at mange frisører anbefaler, at du i stedet for de traditionelle elastikker i stedet bruger de mere skånsomme hair rings. De er udviklet til at give minimal skade på dine lange lokker.

2. Spring en hårvask over

Håret har ikke godt af at blive vasket hver eneste dag – og slet ikke flere gange om dagen, hvis du har tendens til at bade både morgen og aften. Et bad virker meget udtørrende på håret, fordi det fjerner de naturlige fedtstoffer, der er ment til at beskytte det. Vasker du derfor håret alt for tit, risikerer du, at håret begynder at udtørre, eller at du får en tør hovedbund, der samtidig begynder at irritere og klø.

Du kan sagtens nøjes med at vaske håret med sæbe 2-3 gange om ugen. Du må gerne gøre det vådt under et bad, men undgå gerne at bruge sæbe hver gang, da det er, hvad håret har bedst af.

3. Lad være med at bruge stylingprodukter hver dag

Når du har haft gang i at vaske dit hår om morgenen, er det meget fristende at bruge stylingprodukter. Men disse indeholder mange kemikalier og kan derfor være med til at irritere hovedbunden og ikke mindst stoppe den til. Det gør det svært for hårsækkene at gøre deres arbejde.

Det er også sundere generelt ikke at bruge mange stylingprodukter i hverdagen. Så det er ikke kun for drømmen om et langt hår om at gøre, at det er et meget fornuftigt tiltag. Det er også godt for din egen sundhed og dit helbred om at gøre!

4. Brug en ordentlig shampoo og balsam til sundere hår

En god shampoo er vejen til et langt og sundt hår, fordi det giver håret den fugt og pleje, som det brug for. Undgå gerne silikone og sulfater, da det er med til at udtørre håret. Vælg gerne en shampoo med så mange naturlige og plejende ingredienser som muligt, da du vil kunne se effekten på dit hår med det samme.

Kombiner gerne en god shampoo med en lige så god balsam, så hovedbunden og dit hår får den rette næring og fugt. Du undgår også et hår, der kruser, når du benytter balsam.

Der er mange shampooer og balsam at vælge mellem på markedet i dag. Men så længe du vælger nogle produkter, der passer til dit hår, er du godt på vej til få langt hår.

hairlust splitfix duo

Split Fix™ Duo Shampoo & Balsam

Hairlust Split Fix Duo er en special kombo, som renser håret, stimulerer hårvæksten, mindsker hårtab og øger tykkelsen af hårstråene.

5. Brug en hårkur og tilføj fugt

Fugt, fugt og atter fugt. Hår elsker fugt. Det har det brug for, hvis du gerne vil undgå at udtørre dit hår. Hårvask, stylingprodukter, vind og vejr er nemlig med til at udtørre lokkerne og din hovedbund.

Når du vasker dit hår, kan du derfor med fordel bruge både balsam og en hårkur. Lad meget gerne hårkuren sidde i natten over, da det giver den mulighed for at trække helt ind i de enkelte hårstrå.

Når du vasker dit hår, vasker du naturlige olier ud, som er med til at holde håret fugtigt. Når du derfor bruger en god hårkur, bevarer du den gode fugt- og fedtbalance. Kom den i det våde hår og lad den virke minimum 15 minutter.

Du kan også med fordel kombinere det med en god hårolie, så håret får et godt boost af fugt.

Hairlust Split Fix™ Hair Mask

Split Fix™ Hair Mask

Til dig som vil være fri for knækkede hår og have langt plejet og smukt hår.

  • Forebygger spaltede spidser
  • Plejer hårstrået i dybden
  • Sulfat og silikonefri
  • Forbygger skader på håret

6. Brug en god hårolie

Hårstråene elsker masser af fugt. Har du især tendens til krøllet hår, vil hårstråene elske dig for at bruge en god hårolie, da de dermed ikke kruser. Normalt hår har dog også godt af en omgang god hårolie, da det holder håret fra at udtørre.

Vil du gerne have langt hår hurtigt, er det vigtigt at undgå tørre lokker. For de har tendens til at spalte og knække. Du krammer blot hårolie op i håndklædetørt hår og lader det tørre efterfølgende. Det vil ikke fedte men i stedet give en naturlig glans.

Det er også noget, du med fordel kan bruge, når du har fået vokset langt hår. For det gør det nemmere at holde styr på de lange lokker og sikre, at håret ikke bliver tørt og kedeligt at se på.

Hairlust Split Fix™ Hair Oil

Split Fix™ Hair Oil

  • God til alle hårtyper (men især til kruset hår)
  • Økologisk
  • Vegansk
  • Studier viser at arganolie er godt for hår og hovedbund.

7. Blive klippet før håret knækker

Selvom du måske tænker, at vejen til langt hår går hurtigere ved ikke at få klippet spidserne, så har det lidt den modsatte effekt. For spidserne har godt af lige at blive studset, da der ellers er risiko for, at de begynder at spalte og knække. Når du lige får studset spidser en gang imellem, holder du håret sundt. Det sikrer også, at du ikke er nødt til at få klippet flere centimeter af hver gang, du er ved frisøren.

Så book gerne en tid hver 6.-8. uge ved frisøren – så hjælper du de lange lokker rigtig godt på vej.

8. Lad være med at få extensions

Extensions er en meget populær metode til hurtigt at få langt hår og lange lokker. Det kan også være en rigtig fin og flot løsning. Men bliver det ikke lavet ordentligt, kan det irritere hovedbunden og rive i dine hår. Det betyder, at dit har kan have større tendens til at falde af eller helt at knække. Det er der ikke meget ved.

Hav derfor meget gerne tålmodighed med at gro dit hår langt, da det vil lønne sig på længere sigt, at du lader det vokse naturligt i stedet for at få extensions. Det er også bedst for din hovedbund. Så ønsker du en sund hovedbund uden irritation, gør du bedst i ikke at få extensions.

9. Tag kosttilskud for sundt hår

Sund hårvækst kommer også indefra. Faktisk er det især vigtigt, hvad du spiser, hvis du ønsker at vokse dit hår langt og glansfuldt. For hårets vækst er også afhængigt af, hvad det får af næring.

Når du derfor spiser en sund og varieret kost, giver du hårstråene de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som det har brug for i forhold at kunne vokse et flot hår.

Vil du gerne være sikker på, at du får alle nødvendige næringsstoffer, kan du med fordel tage et kosttilskud. Det kan blandt andet være i form af de populære og velsmagende hair gummies.

10. Undgå at udtørre håret og brug varmebeskyttende spray

Bruger du tit en føntørre? Så kan du med fordel lægge den til side i en periode og i stedet lade håret lufttørre. Vi nævner det som et tip til langt hår, da hård varme har det med at udtørre hår, som jo netop giver anledning til spaltede spidser. Men det er også hårdt for hovedbunden.

Kan du ikke helt undgå din føntørre, er det vigtigt, at du benytter en varmebeskyttende spray, så dine lokker ikke tager for meget skade. Det tager længere tid at tørre både kort og langt hår uden føntørre – men det giver et meget flottere hår.

11. Undgå stress i hverdagen

Dit mentale helbred har stor betydning for, hvordan dit hår har det. Stress er skidt for mange ting – og det er også skidt for din hårvækst. Stresshormonerne kan give anledning til, at dit hår vokser langsommere, at det bliver tørt og trist at se på eller at det begynder at falde af i lokker.

Hav derfor meget gerne fokus på, hvordan du har det i hverdagen. Livet skal heller ikke gerne være så travlt, at det er stressende at være i. Så træk vejret og se gerne på, hvor du kan skrue ned – det giver også overskud til at bruge ekstra tid på at pleje dine kommende lange lokker.

12. Skån hovedbunden og brug plejende produkter

Jo bedre hovedbunden har det, jo bedre har dine lokker det også. For det er fra hovedbunden, at dine hår vokser ud. Når den derfor ikke er irriteret, fedtet, tilstoppet eller på anden vis ikke i balance, giver det de bedste forudsætninger for at vokse et flot og langt hår.

Brug meget gerne plejende produkter med aloe vera og andre naturlige ingredienser, da din hovedbund vil takke dig for det.

Du kan også med fordel bruge en massagebørste i hovedbunden. Denne hjælper til at stimulere hårvæksten, fordi den sætter gang i blodomløbet. Noget helt andet er, at det er utroligt behageligt at give sig selv en omgang hovedbundsmassage.

13. Tør håret ordentligt og vær nænsom når du skal rede håret

En skånsom hårtørring er vejen til en sund hårvækst. Hår er meget skrøbeligt og udsat, når det er vådt. Du kan derfor gøre meget for et glansfuld udseende og et flot look ved at tørre det skånsomt.

Det kan du blandt andet gøre ved at lufttørre det eller ved at tørre det ved hjælp af et turbanhåndklæde i bambus. Det er blevet meget populært, da det har glattere fibre end almindelig bomuld og er bedre til at absorbere fugt. Det betyder både mindre krus og færre knækkede hår, hvilket præcis er, hvad du gerne skal undgå.

Hvordan vokser hår?

Når du står og kører fingrene igennem dit hår, er det faktisk dødt. Det er også derfor, at du ikke mærker nogle smerter, når du får det klippet. Hår er lavet af stoffet keratin, der er bygget op af lange proteiner. Dem er der også mange af i det yderste lag af huden – og det er celler fra overhuden, der er med til at skabe hårene.

Under fosterdannelsen i livmoderen danner overhuden nogle små huller i huden, der bliver kaldt for hårsække. I bunden af hårsækkene begynder celler at danne en hårrod. Det er her, de levende celler samler keratinen og bygger et langstrakt hår. Fordi der bliver samlet nyt materiale nede i roden, bliver håret skubbet ud af hårsækken.

Når et hår er blevet skabt, går det ind i et “liv” med 3 faser; vækstfasen, regressionsfasen og afstødelsesfasen.

Væstfasen varer mellem 3-7 år for hovedhår men kan godt både være kortere og længere. Her sidder håret fast i hårsækken. 90% af alt vores hår vil altid være i vækstfasen på et givent tidspunkt.

Herefter følger der en tid i regressionsfasen, der varer 2-3 uger for hovedhår. Her dør de celler, der laver håret. Derfor holder håret op med at vokse. Det er dog kun omkring 3% af ens hår, der på et givent tidspunkt er i denne fase. Det vil derfor altid kun være en meget lille del af håret, der befinder sig i denne fase.

Endeligt kommer afstødelses- og hvilefasen, der varer i cirka 3 måneder. Her vil håret løsne sig og falde af. Det er, hvad du oplever, når du “fælder”, eller der kommer hår med i børsten. De er ret nemme at rive af, fordi de ikke længere sidder godt fast i hårsækken. Hårsækken skal herefter hvile sig nogle måneder, inden der igen bliver dannet et nyt hår.

Hvor hurtigt vokser håret?

Det er meget almindeligt, at hår vokser 10-14 centimeter om året. Det svarer til omkring 1-2 centimeter om måneden og helt ned til omkring 0,3 mm om dagen. Har du derfor i forvejen mellemlangt hår, vil det ikke tage sig meget mere end 1-2 år at vokse langt hår.

Har du dog meget kort hår, vil det komme til at tage en god rum tid, da håret helt naturligt ikke kan vokse meget hurtigere, end hvad det gør. Det vil derfor tage nogle år, før du har langt hår.

Hvorfor stopper håret med at vokse?

Hår vokser hele livet. Det er helt naturligt, at det vokser ud, og at der altid vil være dele af håret, der vokser. Det kan dog i en periode se ud som om, at håret ikke vokser, da meget slidte og spaltede spidser kan være skyld i, at håret knækker. Det vil stadig vokse – men fordi det knækker 1-2 centimeter oppe af hårstrået, vil det ikke give dig længere hår.

Opskriften på langt hår er derfor også, at du behandler det godt og sørger for, at spidserne ikke bliver slidte og knækker.

Stress og sygdom kan naturligvis også påvirke hårets cyklus. Det kan få det til at vokse langsommere, falde af eller få det til at virke tyndere.

Så vil du gerne have langt og sundt hår, skal du også have et sundt fysisk og mentalt helbred.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.