Tests

Shampoo til tør hovedbund TEST: Sådan slipper du af med det

Klør din hovedbund hele tiden? Eller døjer du meget med mange hudflager? Det er der ikke meget ved. Heldigvis kan du med en god shampoo til hovedbund komme det til livs. Vi har fundet frem til de bedste produkter i testen her.

skrevet af Julie M. Laursen

shampoo til tør hovedbund

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Tør hovedbund er ingen skam. Der er mange mænd og kvinder, der døjer med det.

Men det gør ikke tør og irriteret hovedbund til et mindre problem for dig. For det er ikke sjovt, at håret drysser med hudflager, og at du hele tiden oplever en kløen.

Heldigvis kan du nemt og hurtigt slippe af med en udtørret hovedbund ved at benytte den rette shampoo. Den kan gøre underværker for din hovedbund og give dig lyst til at lufte lokkerne igen.

Vi har fundet frem til de bedste shampoo til tør hovedbund, så du ikke bare kommer af med den tørre hovedbund men også får plejet lokkerne samtidig med gode ingredienser.

Bedste shampoo til tør hovedbund

Vil du gerne have det bedste til dit hår og din hovedbund? Det er netop udgangspunktet for produkterne her, da de er de bedste af sin slags på markedet lige nu. Der er derfor rige muligheder for at finde en god shampoo til tør hovedbund blandt produkterne herunder.

Her er de fem bedste shampooer til tør hovedbund:

 • Grow and Glow Shampoo
 • Hair Growth & Repair Shampoo
 • Neccin Shampoo Nr. 4
 • Smooth and Shine Anti-Frizz Hår Elixir
 • Australian Bodycare Hair Clean Shampoo

Vi kommer nærmere ind på de enkelte produkter herunder, så du får et indblik i, hvordan de forskellige shampooer virker og hvilke ingredienser, de indeholder.

Yuaia Grow and Glow Shampoo

Grow & Glow Shampoo

Forebyg tør hovedbund med denne milde shampoo, der aktiverer hårsækkenes regenerering og som giver en mild exfoliering af hovedbunden.

Yuaia Haircae Grow and Glow er både en mild shampoo til tør hovedbund samt en shampoo, der effektivt går ind og stimulerer hårvæksten og øger tykkelsen på de enkelte hårstrå.

Den arbejder i dybden med det resultat, at hovedbunden bliver renset let og mildt og hårstråene får glans og bliver bløde. Det giver et skønt blankt udseende.

Det er en shampoo, der kan bruges både af mænd og kvinder. Den indeholder hverken sulfater, silikone eller parfume.

Gode egenskaber

 • Effektiv til at forebygge tør hovedbund
 • Renser hovedbunden skånsomt
 • Giver håret mere volumen
hairlust split fix shampoo (1)

Hairlust SplitFix Shampoo

Få dit sunde og flotte hår tilbage med shampooen her, der både modvirker hårtab og en tør hovedbund.

Når hovedbunden klør kan du med fordel benytte dig af Hair SplitFix Shampoo. For det er en sulfat- og silikonefri shampoo, der er nøje udviklet til pleje af fint, tyndt eller beskadiget hår.

Formlen er udviklet til at give en mild og skånsom vask og at tilføre ingredienser, der effektivt hjælper med at genopbygge de enkelte hårstrå.

Shampooen indeholder koffein fra kaffebønneolie, der har en fantastisk evne til at styrke cirkulationen og dermed sørge for, at dine hårfollikler får de næringsstoffer, de har brug for. Ingredienserne Aquaxyl og Protectagen sørger for, at hovedbunden får tilført fugt og dermed kommer tilbage i balance.

Gode egenskaber

 • Virker genopbyggende
 • Indeholder fugtende ingredienser
 • Er fri for silikone og sulfater
neccin-shampoo-sensitive-balance-nr-4-250ml-1

Neccin Shampoo Nr. 4

Med en formel udviklet specifikt til tør og irriteret hovedbund, kan du inden længe vinke farvel til kløe og dryssende hudflager.

Neccin Shampoo Sensitive Balance Nr. 4 shampoo er blandt de bedste, når det kommer til shampoo til tør og kløende hovedbund. For det er, hvad den helt specifikt er rettet mod. Har du en følsom hovedbund, er den særligt god til dig, da den indeholder skånsomme ingredienser.

Dertil virker den meget plejende, hvilket giver en hovedbund, der er gennemfugtet og i balance. For at modvirke skæl og en irriteret hovedbund, indeholder shampooen Piroctone olamine. Den indeholder desuden grape-frø, som også har en farvebeskyttende egenskab.

Vasker du håret med denne shampoo, gør du det uden brug af sulfater og parabener.

Gode egenskaber

 • Modvirker irriteret hovedbund og skæl
 • God mod en sart hovedbund
 • Plejer og gennemfugter håret
yuaia-haircare-smooth-and-shine-anti-frizz-elixir-100-ml-1671179666 kopi

Smooth and Shine Anti-Frizz Hår Elixir

Tør hovedbund og frizz er, hvad du bliver fri for med shampooen her fra Yuaia.

Døjer du både med tør og irriteret hovedbund samt hår, der har tendens til frizz, kan du blive fri for begge dele med denne shampoo. Den er nemlig både et pleje- og stylingprodukt. Formlen er beriget med Inca Oil og Argan Oil, som begge har reparerende og fugtgivende egenskaber.

Sammen med anti-frizz ingredienserne, får du en hovedbund i balance og et hår, der er lækkert, glansfuld og nemt at redde igennem.

Gode egenskaber

 • Modvirker frizz
 • Virker fugtgivende (også for hovedbunden)
 • Er fri for sulfater
Hair clean

Australian Bodycare Hair Clean Shampoo

Foretrækker du et naturprodukt? Så prøv shampooen her fra Australian Bodycare, der plejer hovedbunden og bekæmper tørhed og skæl.

Australian Bodycare Hair Clean Shampoo indeholder Tea Tree Olie, der har en naturlig egenskab til at bekæmpe bakterier og opretholde en naturlig balance i huden. Det gør det til en perfekt ingrediens, når det kommer til at bekæmpe skæl og en tør hovedbund.

Shampooen skal blot masseres godt ind i hovedbunden og have lov til at virke, inden den igen skylles ud. Den kan med fordel kombineres med andre produkter i serien, hvis du gerne effektivt vil bekæmpe og forebygge tør hovedbund.

Gode egenskaber

 • Indeholder Tea Tree Olie
 • God for tør og følsom hovedbund
 • Virker fugtgivende og plejende

Hvordan føles en tør hovedbund?

Du er ikke i tvivl, når du har en tør hovedbund. For det første vil den klø og være meget irriteret. Du vil især opleve, at den har tendens til at klø, når du er aktiv og sveder – eller når du lige har været ude i frostvejr og kommer ind i varmen igen.

For nogen vil det være så voldsomt, at det føles som om, at hovedbunden strammer.

Du kan også se på din hovedbund, at den er tør, hvis der er tendens til, at du drysser med hudflager. Det kan nærmest se ud som sne, da de små hudflager ikke sidder særligt godt fast i hovedbunden og i hårstråene og derfor meget nemt drysser.

Hvad er årsagen til en tør hovedbund?

Der kan være flere forskellige årsager til, hvorfor du lige nu døjer med en hovedbund, der ikke er særlig behagelig.

Vi dykker ned i de forskellige årsager til tør hovedbund og håber, det kan hjælpe dig til at undgå tør hovedbund for fremtiden.

Det behøver ikke kun være en enkelt årsag, der er grunden til, hvorfor du døjer med tør hovedbund. Der kan ligge flere til grund. Så prøv dig gerne frem samtidig med, at du genopretter balancen i hovedbunden med en god shampoo.

For mange hårprodukter kan give kløende hovedbund

Er du meget glad for at bruge hårprodukter? Så kan det godt være, du skal overveje at skrue ned for antallet eller skifte dem ud med nogen, der er milde og indeholder knapt så mange kemikalier. For flere stylingprodukter er desværre udtørrende for hovedbunden.

Prøv derfor gerne at holde dig til et minimum i en periode for at se, om ikke det kan gøre underværker for din hovedbund.

Tør og kløende hovedbund om vinteren

En tør hovedbund behøver ikke komme sig af for mange hårvaske eller hårprodukter. For har du en sart hovedbund, skal der ikke mere end kulde til.

Mange danskere døjer med tør hovedbund om vinteren – særligt hvis de skifter meget mellem at være inde og ude. Det kan være svært for hovedbunden at finde sig til rette i, hvilket resulterer i irritation og tørhed – præcis som du måske også oplever det med dine læber om vinteren.

Er en tør hovedbund derfor et tilbagevendende problem vinter efter vinter, er kulden med al sandsynlighed årsagen til, hvorfor du bøvler med det. Her er der ikke andet at gøre end at være forebyggende og dermed benytte en shampoo og andre fugtende produkter i forbindelse med, at årstiden skifter.

Det bliver du rigtig glad for!

Forkert shampoo

En irritabel hovedbund er som regel også forbundet med en forkert shampoo. Det er nemt at komme til at vælge den billige løsning i supermarkedet. Men det bedste du kan gøre, er at vælge en mild shampoo, der ikke er udtørrende.

Indtil da kan du med fordel gøre brug af en shampoo mod tør hovedbund. Når den tørre hovedbund er på afstand igen, kan du se dig om efter en shampoo, som passer til din hovedbund, og som ikke vasker alt fedtet ud af hovedbunden.

Læs også: Vores bud på de bedste shampooer

Hårdt vand kan resultere i irriteret hovedbund

Bor du i et område, hvor vandet er meget hårdt og kalkrigt? Så kan det være en af årsagerne til, at den tørre hovedbund bliver ved med at vende tilbage.

Du kan naturligvis gå efter en plejende shampoo til tør hovedbund, men det bedste vil være at få et filter, så du gør noget ved årsagen. Hårdt vand virker meget udtørrende på håret. Så det kan være en rigtig god investering at få monteret et filter.

Dårlig kost og væskemangel

Får du ikke de grøntsager, frugt, fuldkorn og proteiner, som du burde?

Så bør du overveje at gøre noget ved din kost. Ikke kun for dit helbred om at gøre, men også for dit hår og din hovedbund. For dårlig kost og en tør hovedbund hænger ofte også sammen. Hovedbunden har brug for de rette næringsstoffer for at være i balance – og giver du den det ikke, giver det en skæv balance.

Så ind med grøntsagerne, frugten og de andre sunde sager, så du kan hjælpe hovedbunden tilbage i god balance!

Sådan slipper du af med tør hovedbund

Er du ved at være godt træt af at døje med tør og kløende hovedbund? Det er der ikke noget at sige til. Heldigvis kan du meget nemt slippe af med det igen. Særligt hvis du gør brug af nedenstående tips.

Plejende shampoo

Det er altid et godt udgangspunkt at overveje brugen af shampoo. Har du en billig en nede fra supermarkedet? Så kan det være årsagen til, hvorfor du nu kæmper med en tør og kløende hovedbund. Invester gerne lidt ekstra i en shampoo med plejende og fugtende egenskaber.

Den må meget gerne indeholde carbamid, da det effektivt lindrer og plejer en kløende hovedbund.

Prøv også gerne en eller flere af shampooer, vi har i testen her, da de alle virker beroligende på irriteret hovedbund.

Giv hovedbunden en pause

Når du har en tør og irriteret hovedbund, er det et tegn på, at den er forpint. Den mangler fugt. Det kan blandt andet være fordi, du vasker håret for tit, bruger forkert shampoo eller skrappe stylingprodukter.

Det kan derfor være en rigtig god ide at lade hovedbunden få en pause fra hårvask og stylingprodukter. Det hjælper talgproduktionen i gang, fordi den ikke bliver forstyrret. Du kan med fordel prøve at undgå at vaske håret for tit i en periode for at give hovedbunden ro og mulighed for at komme sig.

Korrekt brug af din shampoo

Selvom du køber en god shampoo til tør hovedbund, er det vigtigt, at du bruger den korrekt. Du skal ikke vaske håret hver eneste dag, da det ikke giver den tid til at komme sig. Du bør derfor kun vaske håret hver anden eller tredje dag.

Når du så bruger din shampoo, er det vigtigt, at du masserer den godt ind i hovedbunden, så de aktive ingredienser kan få lov at virke. Lad det gerne sidde nogle minutter, mens du vasker kroppen, så ingredienserne kan få lov til at trænge ind. Gentag det nogle gange om ugen og suppler eventuelt med noget olie eller nogle hårkure, så du giver hovedbunden det fugtighedsboost, den har brug for.

Tea Tree Oil

Tea Tree Oil er i mange henseender et vidundermiddel. Det er det også for håret og for en sart hovedbund, da det er bakteriehæmmende. Sammen med mælkesyreestere bekæmper olien bakterier i hovedbunden, der medfører irritation og skæl. Men olien sørger også for, at hovedbunden genfinder den naturlige fugtbalance. At det også forebygger tørhed er blot endnu en fordel.

Du kan derfor med fordel kombinere en god shampoo til tør hovedbund med olien, da du dermed giver hovedbunden alt den hjælp, den har brug for at kunne finde tilbage i balance.

Læs også: Bedste skælshampoo

Ofte stillede spørgsmål

Hvad gør man hvis man har tør hovedbund?

Så er det en fordel at få købt en shampoo til tør og irriteret hovedbund. Denne kan hjælpe dig med at lindre og bringe fugt tilbage i hovedbunden, så den ikke længere er irriteret og drysser med flager. Du kan også med fordel kombinere med fugtgivende hårkure, som du masserer godt ind i hovedbunden.

Hvorfor hår jeg tør hovedbund?

Det har du, fordi hovedbunden mangler fugt. Det kan være grundet skrappe stylingprodukter med mange kemikalier eller en mangel på mineraler og vitaminer. Det kan også være sæsonens skiften – altså når vi går fra de varme sommermåneder og ind i de kolde vintermåneder. Uanset årsagen til det, er det fordi, at produktionen af talg ikke er optimal.

Kan tør hovedbund give hårtab?

I ekstreme tilfælde kan tør hovedbund godt give hårtab. For er din hovedbund så tør, at den begynder at sprække, kan det resultere i hårtab. Der er dog ingen grund til at lade det komme så vidt, når alt du skal gøre, blot er at bruge en shampoo mod tør hovedbund. Efter gange få hårvaske vil du kunne mærke en betydelig forskel på din hovedbund.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.