Guides

Fælder du meget hår? Dette kan du gøre (10 tips)

Kører du af og til fingrene gennem håret og tænker: “Hmm… Hvorfor fælder jeg så meget?”. Eller er du ramt af en lille smule panik over, at det sker? Tag en dyb indånding først. For selvom du måske synes, at du fælder meget hår, er det helt normalt at opleve af og til. Fælder du mere end normalt, bør du se på, hvad der er årsagen. Dét og meget mere dykker vi ned i her.

skrevet af Julie M. Laursen

faelder meget haar

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Synes du, at du finder dine hår overalt? Og er du ved at være lidt træt af det eller måske ved at blive lidt bekymret over det?

Én ting er, at det er normalt at fælde en vis del hår hver eneste dag.

Noget helt andet er, at det er meget normalt at have perioder, hvor man fælder meget hår.

Men alt med måde naturligvis. For har du over en længere periode opdaget, at du fælder mere, end du plejer, og at du måske også er begyndt at blive lidt tyndhåret flere steder, er det tid til at stoppe op og finde ud af, hvad der er galt, og hvor ubalancen er.

Hvorfor fælder man?

Det er helt normalt at fælde. Det er naturligt og en del af det at være menneske. Vi fælder alle sammen – mænd som kvinder – fordi håret har en livscyklus. Det vil derfor ikke altid blive siddende i hårsækken.

Det er en kontinuerlig cyklus med forskellige faser herunder en vækstfase, hvilefase og en fase, hvor håret på et eller andet tidspunkt falder af. Når det er faldet af, kommer der en fase, hvor hårsækken skal komme sig. Herefter starter processen forfra med et hår, der vokser ud af hårsækken.

Alle mennesker har mellem 100.000-150.000 hår. De mange hår i hovedbunden befinder sig i forskellige faser af cyklussen. Det er rigtig godt, da det betyder, at du løbende mister håret. Du taber derfor ikke alt på én gang. Af den grund oplever du, at du hver dag taber en vis mængde af hår.

Hårets vækstcyklus

Har du ikke før hørt om vækstcyklussen eller livscyklussen, som den også bliver kaldt?

Så lad os dykke lidt mere ned i det her, så du er helt med på, hvorfor du måske føler, at du fælder meget hår til dagligt.

  • Vækstfasen. Denne bliver også kaldt for den anagene fase i fagsprog. Det er den første fase. Heri vokser håret i 3-5 år. Faktisk befinder 90% af dit hår sig i vækstfasen. Det er også af den grund, at du kan gro håret fra kort til langt inden for ganske få år.
  • Overgangsfasen. I fagsprog bliver denne fase kaldt for den katagene fase. Denne er kun 2-3 uger. I denne fase får håret ikke længere tilført næringsstoffer fra blodet.
  • Hvilefasen. Denne kaldes for den telogene fase. Her falder håret helt naturligt af. Det sker i løbet af en fase, der varer 8-10 uger. Det er derfor også forskelligt, hvornår dit hår fælder.

Nogle siger, at der er fire faser. Det gør de, fordi der kommer en periode efter hvilefasen, hvor hårsækken ikke er i gang med at vokse et hår.

Hvor meget fælder man?

Selvom du måske synes, at det virker voldsomt at kunne trække en masse hår ud, når du går i bad, er det helt normalt.

Du har et sted mellem 100.000-150.000 hår på hovedet. Det er mange. De kan ikke alle sammen blive siddende, fordi de er i forskellige vækstfaser. Af den grund fælder du hver eneste dag. Men det er cirka den samme mængde, du taber.

Du taber mindre end en 1% af din hårpragt hver eneste dag. Det er ikke meget, selvom det måske lyder voldsomt. Kvinder med krøllet hår har tendens til at fælde mere end kvinder med glat, tykt eller fint hår. Det sker, fordi kvinder med krøllet hår har flere hårstrå.

Har du langt hår, vil det også komme til at virke som om, at du fælder meget hår, fordi de er så lange. Det kommer derfor nemt til at se voldsomt ud.

Hvor mange hår taber man om dagen?

Du taber lige omkring 50-150 hårstrå om dagen.

Det sker over hele dagen og også i løbet af natten, når du rykker rundt på hovedet på hovedpuden. Nogle vil du selv opdage, fordi du reder håret eller finder dem på din bluse. Andre vil du ikke lægge mærke til, fordi de falder af og lægger sig i omgivelserne.

Hårtab vs. fældning – hvad er forskellen?

I forlængelse af ovenstående er fældning altså helt normalt og en del af den naturlige cyklus, som håret gennemgår. Du vil aldrig kunne opleve at tabe hår hver dag, medmindre du klipper dig skaldet. Fældning er en del af vækstfasen og det at have hår.

Når der i stedet er tale om hårtab, vil det sige, at du taber mere end 150 hår om dagen. Du vil måske opleve at have totter, du kan rive ud, eller at der opstår steder i hovedbunden, der er mere bart end normalt.

Langt de fleste former for hårtab opstår, når en større mængde af hårsække går over i den katagene fase på samme tid. Det kan skyldes noget genetisk, sygdom eller andre ubalancer.

Oplever du at tabe meget hår (altså mere end normalt), bør du søge læge for at finde ud af, hvad der ligger til årsag. Du vil som regel ikke være i tvivl om, hvorvidt du fælder meget hår eller en normal mængde.

Læs mere: Hårtab: Hvad er det og hvorfor sker det?

Årsager til at du fælder meget hår

Det er meget normalt at opleve perioder, hvor man fælder mere end normalt. Oplever du lige nu, at du fælder meget hår, kan det skyldes nedenstående. Det er ikke begrænset til nedenstående årsager, da der kan være mange grunde bag.

Vi dykker ned i de tre primære årsager til, hvorfor nogle oplever at fælde meget i en periode.

Stress

Stress er skyld i mange ting. Det er en meget usund tilstand for kroppen, da det bringer hormonerne ud af balance. Stress kan også være en årsag til midlertidigt hårtab. Nerverne reagerer på stress. Stresshormonet kortisol er især en medvirkende faktor til, hvorfor du taber håret, hvis du er bukket under for stress. Udskillelsen af nogle særlige proteinstoffer fra nervecellernes endestykker kan desuden også være en direkte grund til, hvorfor vækstcyklussen bliver forstyrret, og du dermed oplever at fælde meget hår.

Graviditet

Graviditet er lidt af en opgave for kroppen. Den kommer på mange måder på overarbejde, lige så vel som det sætter gang i en masse hormoner. Når du er gravid, vil du kunne opleve, at håret bliver tykkere. Det sker, fordi hormonerne godt kan sætte gang i en forlænget aktiv fase i hårvæksten.

Når du har født og kroppen kommer tilbage til sig selv, går disse hår over i en hvilefase, hvilket for nogle vil kunne opleves som øget hårtab. Denne periode kan være i mange måneder efter, at graviditeten er endt.

Din graviditet kan også påvirke kroppen og hormonbalancen så meget, at du oplever at miste flere hår under graviditeten. Når du har født, kommer kroppen langsomt tilbage til sig selv, hvilket også betyder, at du i løbet af nogle måneder begynder at få flere hår igen.

P-piller

P-piller er hormoner. Når du derfor starter eller stopper på p-piller, er det ikke til at undgå, at du mærker en forskel i kroppen. Dette kan vise sig som øget fældning. Det vil dog typisk kun vare i en kort periode for så at vende tilbage til “normalen”, når kroppen har vænnet sig til at få eller ikke at få hormonerne.

10 tips til at fælde mindre hår

Vil du gerne komme øget fældning i forkøbet? Så er der en længere række af ting, du kan gøre for at undgå netop det.

Vi har udvalgt de 10 bedste tips til, hvordan du passer godt på dit hår og dermed forhåbentligt undgår at fælde for meget i fremtiden.

1. Spis hårvitaminer

Om du har skadet hår, normalt hår eller måske tørt hår, kan det være en fordel med hårvitaminer, der består af forskellige essentielle vitaminer og mineraler for håret.

Det går ikke direkte ind og påvirker, hvor mange hår du taber eller ej. Men det er et godt udgangspunkt for at sikre, at hårsækkene indefra har de vitaminer og mineraler, de har brug for i forhold til at kunne vokse et stærkt og sundt hårstrå.

2. Spis sundt og varieret kost

Sund, nærende og varierende kost gør en rigtig god krop og et rigtig godt sind. Det er ikke helt forkert at sige, at man er, hvad man spiser.

Når håret vokser i hårsækken, er det levende. For at det kan vokse ud af hårsækken som et stærkt og modstandsdygtigt hårstrå, er det vigtigt, at det får tilført de rette næringsstoffer. De kommer kommer gennem din mad i form af vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer.

Så sørg for at spise godt og sund kost. Det giver et sundere hår.

Når du får dine vitaminer og mineraler, giver det også et godt grundlag for et skinnende og glansfuldt hår. Du kan altid tage ekstra vitaminer, men de bør aldrig være mere end et supplement til en sund og nærende kost.

3. Undgå stramme frisurer

Det ser godt ud med en stram hestehale eller knold. Men det er ikke sundt for dit hår. Faktisk kan du risikere mere fældende hår, fordi en konstant eller hyppig strækning af hårstråene kan give anledning til inflammation i hårsækken.

Det får stråene til at lide, hvilket i sidste ende kan resultere i, at du taber håret i et større omfang en normalt. Alt dit hår kommer ikke til at falde af – men det kan påvirke balancen.

4. Spar på stylingprodukter

Stylingprodukter er gode til at skabe fyldigere hår med. Det er heller ikke fordi, at du skal holde helt igen med at bruge stylingprodukter i dit hår. Du kan blot overveje at begrænse det for at komme et sundere hår i møde.

Stylingprodukter er fyldt med kemikalier, hvilket hovedbunden ikke just jubler over. For nogle kan det resultere i irritation, som i sidste ende går udover hårsækkene og deres produktion af hårstrå.

5. Pas på hormonelle ubalancer

Det er ikke til at undgå alle hormonelle ubalancer, da det også opstår, når du er gravid. Men du kan blandt andet passe på i forhold til brugen af p-piller, stress og andre situationer, hvor du bringer hormonerne ud af balance. For de har stor betydning for, hvordan dit hår har det.

6. Vask håret ordentligt

Vil du gerne beskytte dit hår bedst muligt mod hårtab, spaltede spidser og knækkede hårstrå, starter det allerede, når du vasker det.

Her skal du først og fremmest bruge en shampoo med masser af fugt og gode næringsstoffer. Herefter skal du sørge for at vaske hovedbunden med masserende bevægelser. Du behøver ikke køre håret rundt i en stor pærevælling for at fordele sæben. Det kan du sagtens fra hovedbunden og ned.

Har du skadet hår i forvejen, har det også godt af ikke at blive vasket for ofte.

Det er ikke fordi, det kan mindske hårtabet, men det kan i højere grad give en sund hårvækst, fordi hårstråene og hovedbunden ikke kommer på overarbejde.

7. Brug hårserum med ingredienser der virker

For at komme dit hår godt i møde kan du vælge at bruge en hårserum. Der findes mange af dem på markedet. Du kan med fordel gå efter en med mange naturlige, fugtgivende ingredienser. Det er, hvad der er bedst for dit hår – og som også vil have den bedste mulige effekt.

8. Pas på varmen fra føntørren

Varme er ikke en god ingrediens for håret. For det første irriterer det hovedbunden. Det er heri alle dine hårsække sidder. Så når de bliver irriteret gang på gang, kan det ikke undgås, at det påvirker balancen.

Men hård varme tørrer også håret ud. Det resulterer på sigt i tørre og spaltede spidser samt i tørt og kruset hår. Skru gerne ned for varmen og prøv også gerne at undgå at føne det hver eller hver anden dag. For dit hår kommer til at takke dig for det mange gange.

9. Børst dit hår nedefra

Når du børster håret, er det vigtigt, at du er opmærksom på ikke at lave den klassiske fejl med at børste oppefra og ned. Det gør det ikke kun svært at rede håret, fordi du samler en masse knuder. Du risikerer også, at du river flere hår med, end hvad der er nødvendigt eller godt for dit hår – simpelthen fordi du er nødt til at hive børsten igennem håret.

Vil du gerne skåne det – og har du måske i forvejen tyndt hår – kan du med fordel overveje, at du fremover børster dit hår nede fra og op. Så undgår du i højere grad også, at håret knækker.

10. Tør håret ordentligt

Du tænker måske ikke over det. Men måden du tørrer dit hår på har en indflydelse på, hvordan det har det. Du kan holde dit hår sundt og undgå at skade dit hår for meget ved at kramme det tørt i stedet for at frottere det. Du taber ikke nødvendigvis flere hår af det – men du knækker i højere grad nogle af hårstråene.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er jeg begyndt at fælde?

Du fælder hver eneste dag. Et sundt hår fælder omkring 50-150 hår om dagen. Fælder du mere, bør du overveje at finde ud af, hvad der ligger til årsag for det.

Hvad mangler man hvis man taber håret?

Hvis dit hår fælder meget, kan det være tegn på, at du mangler B-vitamin. Der kan dog også lægge mange andre årsager bag ved det såsom stress, sygdom og genetik. Du behøver derfor ikke nødvendigvis at mangle vitaminer eller mineraler, hvis du oplever, at dit hår fælder meget.

Hvilken årstid fælder man mest?

Årstiden har ikke noget at sige for, hvor meget hår du fælder. Du taber cirka lige mange hår hver eneste dag. Om det er sommer eller vinter, taber du den samme mængde.

Hvorfor taber jeg mit hår?

Dit hår fælder naturligt 50-150 hår om dagen. Oplever du umiddelbart, at det er mere, kan der være mange årsager til det. Det kan skyldes genetik, sygdom, stress, graviditet og mange andre forhold.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.