Guides

Hvorfor får man elektrisk hår, og hvordan undgår man det? (7 Tips)

Du trækker en sweater over hovedet, og så sker det: du får elektrisk hår, der ikke er til at styre. Det føles som om, at håret er her og der og alle vegne. Men hvorfor bliver ens hår elektrisk, og hvad kan du gøre ved det? Det er netop, hvad vi dykker ned i her.

skrevet af Julie M. Laursen

elektrisk hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Elektrisk hår er ikke nødvendigvis sæsonbestemt. Men så alligevel. For efterår og vinter er faktisk som regel lig med elektrisk hår, da de lavere temperaturer og de varme sweatre er en perfekt kombination til at gøre håret mere uregerligt.

Det er ikke til at undgå, at det vil stritte og knitre – i hvert fald ikke, hvis ikke du gør noget ved det.

Kuren mod elektrisk hår er heldigvis ret nem og simpel – og så har vi mange tips i ærmet til, hvordan du fremover kan undgå elektrisk hår og de frustrationer, der følger med.

Så vil du gerne undgå elektrisk hår fremadrettet? Så er det bare at læse med videre her, da vi giver dig en masse gode tips til, hvad du kan gøre for at slippe af med uregerligt hår med det samme.

Hvorfor får man elektrisk hår?

Når efteråret og vinteren rammer, følger der samtidig også en lav luftfugtighed med. Det er med til at tørre dit hår ud.

Når håret er tørt, bliver det lettere statisk elektrisk. Når det bliver det, begynder håret at filtre og ikke mindst at fylde rigtig meget.

Men det er ikke kun på grund af efteråret og vinterens komme. For har du generelt tendens til elektrisk hår som følge af tørt hår, vil du også opleve det forår og sommer.

Hemmeligheden til at slippe af med elektrisk hår ligger derfor i, om du er god til at give dit hår nok med fugt.

Hvorfor får man elektrisk hår om vinteren?

Én ting er den lave luftfugtighed, der er om vinteren. Noget helt andet er den påklædning, vi benytter om vinteren. Huer, sweatre og andet tøj af kunststof, der kommer i kontakt med håret, er med til at skabe elektricitet.

Det er det der får håret til at stå i alle retninger.

Men det betyder ikke, at du er nødt til at undgå sweatre, huer og meget andet påklædning – eller at du skal flygte til de varme lande om vinteren. For der er en del, du kan gøre for at undgå de elektriske lokker om vinteren.

7 råd mod elektrisk hår

Er du ved at være godt træt af at have statisk elektrisk hår? Og vil du bare gerne være fri for det lige nu og her?

Så dyk gerne ned i vores tips om netop det. Du vil hurtigt opdage, at der ikke skal meget til for at komme det statiske elektricitet i håret til livs.

Ofte kræver det egentligt bare nogle gode hårprodukter, gode rutiner omkring dit hår og generelt, at du er god til at pleje det. Men meget mere om det som vi dykker ned i herunder.

Her er syv tips mod elektrisk hår:

 • Tilføj fugt
 • Spring føntørreren over
 • Brug en fugtgivende shampoo
 • Brug en god balsam
 • Brug en ordentlig hårbørste
 • Brug en dybdegående hårmaske
 • Brug en anti-frizz spray

1. Tilføj en masse fugt

Hår har generelt brug for fugt for at være blødt og glansfuldt. Får det ikke tilført fugt, giver det foruden spaltede spidser også et flyvsk hår, der ikke er til at styre. Når du går i bad, må du derfor endeligt ikke glemme balsam. Det skal du bruge hver eneste gang, du vasker håret. Brug dertil også gerne en god hårkur minimum en gang om ugen.

Vi kan også anbefale, at du vasker dit hår mindre. For håret behøver ikke at blive vasket hver eneste dag. Når du vasker det mindre, har det også den effekt, at det får lov til at beholde sit eget beskyttende lag. Du vasker dermed ikke de naturlige fedtstoffer ud, som er med til at holde håret dejligt fugtigt og glansfuldt.

Når håret er håndklædetørt, kan du også med fordel komme lidt serum eller hårolie i lokkerne. Det er med til at give håret ekstra fugt, uden det fedter. Det er nok med en lille klat i håndfladen, som du fordeler ud i hænderne og fingrene.

Hår kan generelt ikke få fugt nok. Så spar endeligt ikke på det.

2. Spring føntørreren over

En føntørre er en hård omgang for lokkerne. Du skal derfor gerne bruge varmebeskyttende spray, når og såfremt du benytter en føntørre. Men håret har bedre af ikke at blive føntørret, hvorfor du kan undgå meget af det statiske elektricitet ved ikke at føntørre det.

Når du benytter varme til at style håret med, kan det give anledning til at udtørre dem og gøre det endnu mere elektrisk, end hvad det er i forvejen. Så kan det gå an, at du ikke føner håret hver eneste dag, vil det være rigtig godt for dine lokker og udfordringer med statisk elektricitet.

3. Brug en fugtgivende shampoo

Du kan gøre meget allerede inden, du har tørt hår. For brugen af den rette shampoo har også betydning for, hvordan håret opfører sig.

Brug meget gerne en shampoo med naturlige fugtgivende egenskaber. Mange shampooer i dag er lavet ud fra en formel med ekstra fugtgivende egenskaber. Der er derfor mange muligheder at vælge mellem.

Vælg også gerne shampooer uden silikone og sulfater, da det på sigt er med til at tørre håret ud – og det resulterer i hår, der på sigt kommer til at stritte en del.

hairlust split fix shampoo (1)

Hairlust SplitFix Shampoo

 • Høj kvalitet
 • Økologisk certificeret
 • Vegansk certificeret
 • Udviklert til tørt, tyndt og ødelagt hår

Alt i alt en shampoo der er perfekt til dig, der gerne vil genopbygge håret via innovative ingredienser.

4. Brug en god balsam

En balsam er et absolut go to, når det kommer til at have en god fugtbalance i håret. For det genopretter fugtbalancen og hjælper derfor også med at forebygge elektrisk hår. Nogle typer af balsam er bedre end andre. Vælg gerne en, der matcher din hårtype og som udgangspunkt har mange gode og naturlige ingredienser.

Ved du ikke, hvad der vil være godt for dine lokker, kan du med fordel spørge din frisør. Vedkommende vil nemt kunne hjælpe dig med at finde ud af, hvilken balsam der vil være et rigtig god match til dit hår.

5. Brug en ordentlig hårbørste

Tro det eller ej. Men konstant elektrisk hår kan også blandt andet skyldes, at du benytter en metalkam eller metalbørste. Det er som udgangspunkt et no go, når du døjer med statisk elektricitet i håret. Det gælder alle hårtyper.

Gå i stedet gerne efter en kam eller børste, der er lavet af naturlige materialer. Dette kan være bambus, grisehår eller andre materialer. Det er meget bedre for håret og heller ikke lige så hårdt for det.

En børste til håret lavet af naturlige materialer koster ikke mange penge. De kan også fås i mange butikker, der sælger shampooer og andre hår- og helseprodukter.

6. Brug en dybdegående hårmaske

Apropos fugt. Så er det rigtig godt for håret at få et godt skud fugt gennem en hårmaske eller hårkur. Tørt og elektrisk hår skriger efter fugt. Find derfor gerne en, der matcher din hårtype og sov med den natten over. Dit hår vil elske dig for det.

Der er rigtig mange gode og dybdegående hårmasker at vælge mellem, som er gode til at booste fugtbalancen med. Kombiner det gerne med en shampoo mod elektrisk hår og en balsam, så der hele vejen rundt bliver tilført en masse fugt. Så går der ikke længe, før du kan mærke en stor forskel.

Vil du gerne være ekstra god, kan du også vælge at komme olie i håndklædetørt hår natten over. Det vil give et naturligt boost og ret hurtigt gøre håret glansfuldt igen.

yummi haircare hårkur/hårmaske

Yuaia Haircare Intensive Repair and Growth Hair

Til dig som vil være fri for knækkede hår og have langt plejet og smukt hår.

 • Forebygger spaltede spidser
 • Plejer hårstrået i dybden
 • Sulfat og silikonefri
 • Forbygger skader på håret

7. Brug en anti-frizz spray mod elektrisk hår

Bliver du ved med at få statisk hår om vinteren, kan du med fordel overveje at få en anti-frizz spray. Den sprayer du i håret, når du har krammet dit hår med håndklædet. Det tilføjer et ekstra skud af fugt, som er med til at lægge en dæmper på de ustyrlige og uregerlige lokker.

Du kan også komme det i statisk elektrisk hår, efter det er tørt. For det fedter ikke og giver derfor heller ikke et fedtet look.

Produkter mod elektrisk hår

Søger du nogle gode hårprodukter, der kan modvirke statisk elektrisk hår?

Hvis du mange gange har spurgt dig selv om, ‘hvorfor er mit hår så elektrisk?’, er svaret på dette med al sandsynlighed, at du ikke bruger de rette hårprodukter eller remedier til håret. De er vejen til et sundt og fugtigt hår, der ikke flyver til alle sider.

Her er tre produkter mod elektrisk hår:

 • Shampoo mod elektrisk hår
 • Spray til elektrisk hår
 • En god hårbørste

Shampoo til elektrisk hår

“Hvad kan man gøre ved elektrisk hår?”. Jo, du kan sørge for at starte med at vaske det i en shampoo, der er meget fugtgivende. Det er det første gode skridt på vejen til at komme det elektriske hår til livs på.

Det kræver ikke, at du investerer i en dyr og fancy shampoo. Den skal blot gerne være med så mange naturlige og fugtgivende ingredienser som muligt. Jo bedre en shampoo du vælger, jo bedre et udgangspunkt giver du håret for at holde sig glansfuldt og fugtet.

hairlust split fix shampoo (1)

Hairlust SplitFix Duo

 • Høj kvalitet
 • Økologisk certificeret
 • Vegansk certificeret
 • Udviklert til tørt, tyndt og ødelagt hår

Alt i alt en shampoo der er perfekt til dig, der gerne vil genopbygge håret via innovative ingredienser.

Spray til elektrisk hår

Vi kan godt afsløre det: Du er heldigvis ikke den eneste, der døjer med elektrisk hår. Det er derfor også mange andre, der gør. Som en hjælp til elektrisk hår kan du gøre brug af en spray, der er udviklet decideret til det. Det vil typisk være en anti-frizz eller såkaldt fugtgivende spray. De kan også typisk fås med naturlige ingredienser.

Hårbørste til elektrisk hår

Ingen metal. Vælg i stedet en med svinebørster eller andre naturlige, hårde børster, der ikke skaber en reaktion med håret. For du skal naturligvis rede dit hår. Det skal bare gerne være med materialer, der ikke giver anledning til statisk elektricitet i håret.

Vil du gerne gøre det nemmere at undgå, at håret kommer til at stritte efter, du har børstet det, kan du også med fordel vælge at børste håret, når du er i bad. Det kan du gøre, når du kommer conditioner i håret. Det gør det nemmere at rede det – og så slipper du også for, at det stritter over det hele efterfølgende.

Hvad er forskellen på elektrisk hår og kruset hår?

Krus opstår, når de tørre og beskadigede lokker i håret suger fugt til sig fra luften. Det får håret til både at kruse og at krølle. Medmindre du har krøllecreme eller en anden form for hårprodukt i håret, der samler det og giver fugt.

Når der er tale om elektrisk hår, er det, hvad du får, når du har tørt hår og luftfugtigheden også er lav.

Læs mere: 9 tips mod kruset hår

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er elektrisk hår?

Den lidt tekniske forklaring er, at håret bliver elektrisk, når det tager imod ekstra elektroner fra omgivelserne. Det får det til at opfange en elektrisk ladning, som får de enkelte hårstrå til at frastøde hinanden. Nøjagtig på samme måde som magneter. Hårstråene bliver derfor uregerlige og flyver til alle sider.

Hvad gør man ved elektrisk hår?

Du vasker det i shampoo og balsam, der giver masser af fugt. Dertil giver du det en god hårmaske. Du kan også lade være at vaske det hver dag og undgå at bruge føntørre. Der skal heldigvis ikke meget til for at undgå elektrisk hår.

Hvorfor er mit hår elektrisk?

Dit hår er med al sandsynlighed elektrisk, fordi det er tørt og mangler fugt. Når det er tørt, reagerer det ved at frizze og stå i alle retninger, når det kommer i kontakt med sweatre og andre syntetiske stoffer.

Hvad hjælper mod elektrisk hår?

Fugt. Det er den ultimative ingrediens, der virker til elektrisk hår. Shampoo, balsam og hårkur med masser af fugtgivende ingredienser er vejen til at slippe for elektrisk hår.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.