Guides

Afblegning af hår: Sådan bleger du håret uden at skade det

Overvejer du at afblege håret? Men er du lidt nervøs for, om dit hår tager for meget skade af det? Afblegning af håret er lidt af en mundfuld for dine lokker. Det er en meget hård behandling med skrappe kemikalier. Men er du opmærksom på, hvordan du gør det, og hvordan du plejer dit hår efterfølgende, kan du gøre det, uden dit hår tager for meget skade.

skrevet af Julie M. Laursen

afblegning af hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Vil du gerne afblege dit hår, fordi du gerne vil prøve at være blond? Eller vil du gerne trække farven ud af dit hår, inden du farver det i en anden farve?

Det er meget almindeligt at ville eksperimentere med sit udseende og sit hår. Det er også meget populært at ty til en afblegning af håret for at kunne farve det i nogle vilde farver eller for ganske enkelt bare at blive blond.

Uanset hvordan man vender eller drejer det, er der ingen tvivl om, at en afblegning på ingen måder er sundt for dit hår.

Afskrækker det dig dog ikke, og har du stadig mod på at lysne håret med en afblegning, bør du læse vores tips nedenfor. Det sikrer dig, at du ikke begår de klassiske fejl, og at du bagefter behandler dit hår på den bedste mulige måde.

Hvad er en afblegning af hår?

Når du afbleger dit hår, lysner du dit hårs naturlige pigment. Det er, hvad der giver håret den farve, det har. Det virker bedst på hår, der ikke før har været farvet. Det sker gennem en kemisk proces, som lysner håret ved at fjerne pigmentet. For at det kan lade sig gøre, bliver der brugt en blanding af beize, der er oxidanter, samt et afblegningspulver, der har en alkalisk forbindelse.

Det alkaliske middel åbner kutikellaget i dit hår. Det er så at sige det beskyttende lag på hårstrået. Oxidationsmidlet bliver brugt til at trænge ind i hårstrået og opløse melaninen, som altså er det pigment, der giver håret den naturlige farve.

Det lyder meget voldsomt og kemisk, og er det også. For det er ikke en behandling, som håret tåler af mange omgange.

Jo længere du lader det sidde i håret, jo mere pigment opløser det. Dermed får du også et lysere hår. Det er dog ikke nødvendigvis en mirakelkur og en direkte vej til blond hår. Ja, det vil lysne håret. Men det vil ikke nødvendigvis give dig et flot blond hår første gang, da det kommer an på, hvilken hårfarve du har.

Skrækscenariet for mange er at få et gulligt hår – og det får du også, hvis ikke du gør det ordentligt.

Hvordan virker afblegning af hår?

De kemiske produkter i det afblegende middel virker ved at åbne dit hårstrå og lysne pigmentet. Det er på ingen måder naturligt. Derfor er det også meget hårdt for hårstråene. De kan tage permanent skade, hvis det ikke bliver gjort med omhu, eller det bliver gjort over for mange gange.

Hvordan påvirker en afblegning ens hår?

Under afblegning af håret sker der en kemisk proces. Denne er ment til at trække pigmentet ud af dine hårstrå. Det gør det som sagt med et afblegningsmiddel og et oxidationsmiddel.

Begge dele skal anvendes for at opnå en afblegning af hår. Det går ind og åbner de små skæl, der er på hvert enkelt hårstrå. Når de er åbne, er hårstrået meget sårbart. Det gør det muligt for oxidationsmidlet at trænge ind og opløse pigmentet, der giver dit hår den farve, som det har fra naturens side.

Nogle gange skal der kun en enkelt behandling til, mens der ved andre skal flere til. Dette er afhængigt af, hvilken hårfarve du har. Går du fra mørkt til lyst hår, skal der som regel flere omgange afblegning til.

Fordi det er så krads et middel, kan det anbefales, at du får det gjort hos frisøren. Vedkommende ved, hvad der skal til og også, om det overhovedet vil være muligt at få et flot og pænt resultat. Overvej det derfor gerne en ekstra gang, hvis du har købt afblegning af håret til hjemmebrug. For det kan utilsigtet give dig et ødelagt hår efter behandling.

Gule og røde toner efter afblegning af hår

Er du lidt nervøs for at skulle dukke op i skolen eller på arbejde med et hår, der skriger langt væk af gult eller rødt? Det er der en risiko for, hvis ikke det bliver gjort ordentligt. Hvorfor det sker for nogen, uddyber vi herunder.

Gullige toner efter afblegning

Det er et meget almindeligt problem med gullige toner ved afbleget hår. Men det betyder ikke, at det ikke er et ærgerligt og unødvendigt problem. Det sker, fordi kemikalierne ikke har formået at få alt pigment ud af håret. Altså vil du enten skulle afblege det igen eller forsøge at komme de gullige toner til livs med en silvershampoo.

Det opstår især på afbleget hår, der er gjort derhjemme. Det kan også ske ved frisøren – men det er sjældent, da de er gode til at læse tonerne i dit hår.

Røde toner efter afblegning

Røde toner eller orange hår efter afblegning kan være en udfordring, hvis du har brunt eller rødt hår. De varme toner i håret er meget svære at lysne. Derfor vil der være stor risiko for røde toner, hvis du afbleger håret derhjemme. Jo mørkere hår du har, jo sværere er det at afblege det. Ganske enkelt fordi pigmentet skal lysnes rigtig meget.

Du kan med fordel tage en snak med din frisør, så du kommer det røde skær til livs på en måde, der ikke skader håret yderligere. Det kan blandt andet gøres med endnu en lysning af håret samt med en god shampoo.

Hvorfor er afblegning skadeligt for håret?

Når du afbleger håret, lader du kutikellaget stå helt åbent. Det er som tidligere nævnt det, som afblegningsmidlet skal åbne for at kunne komme ind og afblege pigmentet. Fordi det er hårets beskyttelseslag, skader det håret en del.

Når det står helt åbent efter en afblegning, vil håret være ekstra sårbart. Det giver risiko for udtørring. Det er derfor vigtigt, at du giver dit hår en god behandling efterfølgende, så du kan hjælpe det tilbage i en sund tilstand.

Hvor ofte kan man afblege sit hår?

Affarvning af hår kan være fristende, hvis du virkelig godt kunne tænke dig lysere hår. Men når du går i gang med at farve mørkt hår lysere, skal du også være opmærksom på, at det kræver jævnlig afblegning for at forblive pænt og uden udgroninger.

Regner du med at skulle afblege det løbende og flere gange om året, bør du maksimalt gøre det hver sjette eller ottende uge. For det giver håret tid til at komme sig.

Skulle det ske, at dit hår ved en afblegning af mørkt hår derhjemme ikke går helt som planlagt, bør du ikke afblege det lige med det samme igen. Vent gerne en uges tid og gør det i stedet ved frisøren, så det bliver gjort i den rette tone og på den rette måde.

Det bliver håret både pænere af og mere glad for. Du slipper desuden også for et alt for skadet hår.

Derfor bør du undgå afblegning af hår hjemme

En af de største fejl man kan begå med sit hår, er at begynde at afblege det derhjemme. Det er ikke fordi, vi ikke stoler på dine evner. Men det er en behandling, der er uhyre svær, og som desværre har tendens til at gå helt galt, når man gør det derhjemme.

Afblegning af håret er en meget svær proces. Vil du gerne være sikker på, at du ikke bagefter skal fjerne gullige toner eller har et hår, der slet ikke kan eller vil makke ret, bør du gøre det ved frisøren. For selv for frisører er det en opgave, der kræver koncentration.

Afbleget hår kan blive rigtig pænt. Men det skal gøres rigtigt. For ellers risikerer du, at du står med et gult eller rødt hår, som du ikke rigtig kan gøre noget ved, fordi det afblegede hår ikke tåler en omgang igen lige med det samme.

Så ønsker du sundere hår og et flot blondt eller hvidt hår, bør du undgå at gøre det derhjemme.

7 Tips til at undgå skadet hår efter afblegning

Drømmer du tit om det blonde hår? Og kunne du virkelig godt tænke dig at prøve det? Så er der nogle tips herunder til, hvordan du undgår skade på håret, efter det er blevet afbleget. Der er naturligvis ikke nogen garanti for, at du ved hjælp af disse tips helt kan undgå skader på håret. Men det er en god hjælp til at få det tilbage i storform.

1. Shampoo til blond hår

Når du afbleger dit hår, er det en god ide at bruge en shampoo til afbleget hår. Dette kan også være til blondt hår. Med en silver shampoo – som de ofte kaldes – kan du dæmpe de gullige toner, der er i håret. Men det kan også være en god shampoo til at holde den lyse farve ved lige og dermed også dine (måske) varme undertoner fra at komme frem.

Der er nogle særlige ingredienser i en silver shampoo, som gør det muligt at holde det afblegede hår i en flot tone. Det kan selvfølgelig ikke give dig blondt hår, hvis du har fået meget gulligt skær efter behandlingen – men det kan på sin vis holde det fra døren eller dæmpe det en smule.

2. Spring en hårvask over

Hyppig hårvask kan i sig selv være hårdt for håret. Det er det også, hvis du vasker det lige efter en hjemmefarvning af hår eller afblegning hos frisøren. Spring gerne en hårvask eller to over, så du giver håret ro. Det giver samtidig også mulighed for, at det naturlige fedtlag kan beskytte og give håret lidt fugt og glans. Det har det brug for efter en hår afblegning.

3. Brug en god hårkur

Efter en hårblegning skriger dit hår efter fugt. Hårstråene er helt åbne og har derfor brug for fugt og pleje for ikke at komme til at frizze og være tørt.

Du kan med fordel købe en hårkur med meget fugtgivende og reparerende egenskaber. Lad den meget gerne sidde i flere timer eller henover natten, så den kan få lov til at trænge ind og gøre underværker på dine lokker. Det vil dit hår takke dig for!

4. Gør brug af hårvitaminer

Det er altid godt at booste hårets sundhed, når det har fået en behandling med skrappe kemikalier. Det kan du både gøre udefra og indefra.

Du kan gøre det indefra ved hjælp af hårvitaminer. Det har ikke nogen effekt lige nu og her, men kan over tid hjælpe dit hår tilbage i en god tilstand, fordi det nye, der vokser ud, har fået de næringsstoffer, det har brug for.

Du kan få hårvitaminer som vingummier, der er nemme og hurtige at spise. De er som regel lavet på naturlige ingredienser og med naturlig smag helt uden tilsat sukker. Jo mere du forkæler dit hår efter sådan en omgang, jo bedre er det.

5. Brug en leave-in hårolie

Fugt, fugt og fugt. Når du har behandlet det med farve eller afblegning, har håret brug for en masse fugt for at komme sig igen og se glansfuldt ud. Både under hårvask men også efter.

Derfor kan det være en rigtig god ide at bruge en leave-in hårolie. Den plejer håret dagen lang, men får samtidig også dine lokker til at se meget glansfulde ud.

Du kan få mange forskellige typer af hårolie. De fedter ikke, når de er i håret, men giver blot et glansfuldt udtryk. Kram det gerne i håret, når du har tørret det med et håndklæde.

6. Undgå unødvendig varme (glattejern, krøllejern, hårtørrer, osv.)

Når du afbleger dit hår, udsætter du det for en unaturlig behandling. Det kommer på overarbejde og vil reagere ved at være tørt og glansløst, hvis ikke det bliver behandlet godt efterfølgende.

Derfor bør du også give det en pause fra hård varme, der kommer fra styling. Det vil blot skade håret yderligere. Lad derfor gerne håret lufttørre og lad det se ud, som det er fra naturens side. Så er der bedre chance for at holde et ødelagt hår efter afblegning fra døren.

7. Skån dit hår fra styling

I den første tid efter afblegningen kan det være en fordel at skåne håret fra styling. Det gælder alt lige fra styling med glattejern og krøllejern til styling med diverse produkter. Håret har brug for en pause for at komme sig. Det gør det bedst ved kun at blive behandlet med naturlige produkter og masser af fugt.

Selvom det kan være fristende at glatte det, krølle det eller på anden vis style det, fordi du er begejstret, bliver du glad for det i sidste ende. For det vil gavne dit hår og den måde, det opfører sig på efterfølgende, hvis du venter.

Naturlig afblegning af hår

Tør du ikke kaste dig ud i en afblegning af håret med kemikalier? Vil du hellere gå den naturlige vej og så måske gå lidt på kompromis? Det er der ikke noget at sige til. Dit hår vil også have meget bedre af det både nu og på længere sigt. For ubehandlet hår er et mere sundere hår.

Du kan foretage lysning af hår på forskellige måder med naturlige produkter. Vi sætter dig ind i hvordan herunder.

Få lyse striber med citron i håret og sol

Citroner kan gøre mirakler for dit hår, hvis du gerne vil lysne det. Du kan prøve dig frem med 2-3 citroner. Bland dem gerne med 2 spsk. olie og 200 ml. vand. Kom det i en sprayflaske og sprøjt det i håret. Gør det på en solrig dag, så du kan lade håret tørre ude i solen. Vask det herefter og kom balsam i håret, så det ikke tørrer ud. Du kan eventuelt gentage det nogle gange i løbet af et par uger afhængigt af, hvor lyst håret skal være.

Kamillete og sol lysner håret

Har du ikke citroner til at ligge derhjemme, kan du også ty til kamillete. Bryg gerne en meget stærk blanding på 5 breve, så det bliver meget koncentreret. Brug samme fremgangsmåde som ved citronerne og lad det lufttørre i solen. Vask gerne håret bagefter. Du vil herefter opleve, at det er blevet en tand lysere. Du kan godt gentage det nogle gange – men gør det gerne med nogle dages mellemrum, så du lader håret komme sig, inden du gør det igen.

Honning kan hjælpe med at opnå blond hår

Det virker måske lidt spøjst, men den er god nok. Ren og koncentreret honning er en populær måde at afblege håret på. Du kan gøre det derhjemme med 4-5 spsk. honning og 100 ml. destilleret vand. Brug også gerne 1 spsk. olivenolie. Lad blandingen stå i en time og kom det så i et fugtigt hår. Lad blandingen sidde nogle timer eller natten over. Vask det herefter og giv det fugt med en god balsam.

Ønsker du en naturlig toningsfarve til lyst hår, er det måden at gøre det på!

Ofte stillede spørgsmål

Er det farligt at afblege hår?

Det er som udgangspunkt ikke farligt at afblege hår. Du bør dog sikre dig inden, at du ikke er allergisk. Derudover er der også risiko for, at det skader dit hår, mere end det gavner.

Hvorfor må man ikke afblege nyvasket hår?

Dit hår og hovedbund er omgivet af naturligt fedt. Det er med til at pleje og beskytte det. Af den grund er det vigtigt, at du ikke vasker dit hår, inden du afbleger det. For fedtlaget beskytter især hovedbunden mod de kradse kemikalier.

Er afblegning skadeligt?

Ja, det er skadeligt for dit hår at afblege det. En afblegning af håret sker med kemikalier, der åbner hårstråene og lysner pigmentet. Det tager hårdt på håret. Det skal derfor gerne have en god behandling efterfølgende.

Hvordan gør jeg mit hår lysere?

Hår afblegning er én måde at gøre dit hår lysere på. Men vil du gerne undgå stærke kemikalier, kan du i stedet gøre brug af kamille i håret. Du kan dyppe håret i en stærk blanding af kamillete og lade det lufttørre. Meget gerne i solen, da det fremmer lysningen af håret.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.