Guides

Protein til håret: Styrk dit hår med en proteinkur

Er udtørret hår, slidte spidser og generelt skrøbeligt hår, noget du døjer med? Og vil du gerne have håret tilbage i dets storform? Vi udsætter håret for meget i løbet af dagen. Det kan det på sigt ikke holde til, hvis ikke det får lidt kærlig behandling i ny og næ. Det er her, en proteinkur kommer ind i billedet.

skrevet af Julie M. Laursen

protein til håret

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Når du begynder at se tegn på, at håret bliver tørt, eller at spidserne spalter, selvom du egentligt klipper det jævnligt, er det en god ide at overveje, hvordan du kan få håret tilbage i sund tilstand. Der er ikke meget ved, at hårstråene begynder at knække højt oppe, eller at håret er så tørt, at det er svært at style.

Hvor beskadiget er dit hår? Er det meget?

Så er en hårkur og balsam efter hvert bad desværre ikke helt nok. Der skal mere end fugt til, da håret skal have en kur med reparerende effekt. Det er netop, hvad en proteinkur kan sørge for og hjælpe på.

Du har sikkert allerede hørt om en proteinkur – for det er jo i bund og grund nok derfor, at du er landet her på siden. Men vil du gerne vide mere om det, så du er sikker på, at det er det, der er det rette for dit hår? Så læs med videre her, hvor vi går i dybden med alt, der er at vide om protein og proteinkur.

Hvad er hår lavet af?

Hår består af et protein, der hedder keratin. Det har du måske hørt om før, da keratin også kan tages som et kosttilskud. Håret består faktisk af hele 90% keratin og 10% vand. Der er derfor ikke noget hår, hvis ikke der er noget keratin.

Keratin er fiberdannende proteiner, der er rige på svovlholdige aminosyrer, herunder primært cystein. Dette er med til at få keratinmolekylerne til at danne bindinger, så de får en struktur, der både er bøjelig og modstandsdygtig.

Keratin er ikke kun noget, der findes i håret, da der også er meget af det i det yderste lag i huden.

Er protein godt for håret?

Ja, det er det. Protein er stærkt nødvendigt for håret. Keratin er et protein. Af den grund er protein rigtig godt og en stærk nødvendighed for dit hår, hvis det skal vokse sig flot og stærkt – og altså være modstandsdygtigt.

En proteinkur bør være en fast del af din hårplejerutine. Det sikrer nemlig, at håret ikke knækker, og at det i bund og grund kan vokse.

Når du tilfører proteiner til håret i form af en proteinkur sørger du for, at håret holder på fugtigheden, og at balancen bliver opretholdt. Mangler der proteiner i dit hår, vil det som regel komme til udtryk ved tørt hår, der har tendens til at knække.

Hvorfor er protein vigtigt for håret?

Protein er vigtigt for håret fordi håret er lavet af protein. Da hår primært består af protein – keratin – er det derfor en meget vigtig byggesten for håret.

Protein sørger for at holde hårstråene:

 • Sunde
 • Elastiske
 • Stærke

Det giver også håret både form og struktur.

Af den grund er det meget vigtigt at hjælpe håret på vej med en proteinkur i ny og næ for at styrke det på ny.

Du ville slet ikke have noget hår, hvis ikke det var for protein. Du plejer og forkæler derfor om noget dit hår, når du giver det protein i form af en kur, balsam eller shampoo. Dit hår vil meget hurtigt takke dig for at få tilført protein, da det er meget vigtigt for at holde det stærkt og modstandsdygtigt.

Sommer som vinter er det en god ide at give dit hår en god kur, der kombinerer fugt og protein. Lad det gerne sidde i flere timer eller over natten, så det kan få lov til at virke i dybden.

Hvad gør protein ved håret?

Når du giver håret en god hår med ekstra protein, sker der det, at du forsyner hårets kutikler med hydolyserede proteiner. Disse er med til at gøre hårstråene mere modstandsdygtige, fordi de reparerer håret udefra og ind.

Er der rifter eller åbninger i kutiklen, vil proteinkuren eller den valgte hårkur med protein kunne fylde disse rifter eller åbninger ud.

Dét er med til at beskytte håret mod skadelige påvirkninger såsom forurening, styling, glattejern og meget mere.

Proteiner genopbygger kort sagt håret.

Men det er dog vigtigt, at du afslutter en behandling med balsam, så du lukker hårstråene igen. Ellers risikerer du, at det ikke har den fulde ønskede effekt, fordi hårstråene i højere grad vil være modtagelige for ydre skadelig påvirkning.

Hvad er en proteinkur til håret?

Føntørrer du håret hver dag? Glatter eller krøller du det? Styler du det hver dag? Det er bare nogle af de påvirkninger, som håret udsættes for hver eneste dag. Når håret bliver udsat for alle disse skadelige påvirkninger, bliver proteinet i håret nedbrudt. Det har den effekt, at håret begynder at se slidt og kedeligt ud.

Når du giver håret en keratin kur eller proteinkur, giver du det en genopbyggende behandling, som er med til at reparere skader og forebygge spaltede spidser i hver enkelt hårstrå. Ganske enkelt fordi at hårkuren indeholder proteiner.

Hvad er en keratin hårkur?

En keratin hårkur er det samme som en proteinkur. Det er for alle hårtyper, der døjer med meget slidt hår, og som har brug for en hjælpende hånd til at blive genopbygget. En proteinkur og keratinkur indeholder samme type protein, da keratin er det, håret består af og gerne skal have tilført for at blive genopbygget.

Er keratin og protein det samme?

Ja, det kan man sagtens sige. For keratin er et protein. Det er også det protein, som håret består af. Når du tilfører hydroliseret keratin eller andre typer af proteiner til dit hår, gør du det både glattere og blødere igen. Der bliver dog ofte også tilføjet andre typer af proteiner til håret end keratin i hårplejeprodukter og proteinkure.

I en protein hårkur eller anden type kur vil der som oftest primært være keratin i.

Har du brug for en proteinkur til håret?

Er du ikke helt sikker på, om dit hår har brug for en god hårkur med protein?

Så lad os dykke ned i nogle af de mest typiske tegn på, at det er ved at være tid til at give komme lidt protein i håret:

 • Dit hår har mistet elasticitet
 • Du fælder meget
 • Dit hår knækker ofte
 • Du har spaltede spidser
 • Dit hår kruser og er tørt

Disse symptomer er generelt også tegn på tørt hår, der mangler rigtig meget fugt. Det hænger som regel sammen.

Glem endelig ikke at kigge efter produkter til håret med fugtgivende ingredienser også, da det vil have en ekstra gavnlig effekt sammen med proteinkur.

Dit hår har mistet sin elasticitet

Protein, også keratin, har betydning for elasticiteten i håret. Er det ikke særligt elastisk mere, vil det komme til udtryk ved, at det er svært at style og sætte håret. Det bliver skrøbeligt og får tendens til at knække, både når det er vådt og tørt.

Skal der ikke meget mere til, end at du hiver en smule i håret, for at det knækker, er det et tegn på, at dit hår har mistet sin elasticitet og dermed, at dit hår mangler protein.

Du fælder

Vi fælder alle sammen naturligt. Vi taber alle en vis mængde af hår hver dag. Når man har længere hår, ser det mere voldsomt ud, fordi hårstråene er lange.

Men er du begyndt at opleve, at du fælder meget mere end normalt, kan det godt være et tegn på, at håret har brug for protein. Du vil især også kunne se det, hvis dit hår har tendens til at knække – især hvis det begynder at knække kort efter, at du har været forbi frisøren.

Er du det mindste i tvivl, kan du altid spørge din frisør. For det kan godt være svært at vurdere, om du taber mere hår, end du plejer – eller om den mængde du taber, er helt normalt.

Taber du meget hår, kan det også være tegn på noget andet end mangel på protein:

 • Stress
 • Hormonbalance
 • Sygdom

Vær derfor gerne sikker på, hvad der ligger til årsag for dit hårtab eller tegn på det, inden du blot starter med at give det proteinkur. Skyldes det bl.a. stress vil du skulle arbejde med stressen sideløbende for at få en effekt ud af proteinkuren.

Om ikke andet er det ikke sjovt at fælde mere, end hvad normalt eller vanligt er. Så det skal der naturligvis gøres noget ved – på den ene eller anden måde.

Dit hår knækker og du har spaltede spidser

Som nævnt ovenfor er knækket hår og spaltede spidser et tydeligt tegn på, at håret enten mangler meget fugt, eller at det er ved at være tid til en proteinkur.

Det er aldrig et godt tegn, når håret har tendens til at knække eller spalte. Giv det meget gerne både proteinkur og en masse balsam og hårkure, der er meget fugtgivende. Dertil kan du også med fordel komme hårolie i spidserne for at holde dem godt fugtede. Det skulle meget gerne sikre, at du fremover ikke kommer til at døje med med spaltede og knækkede spidser.

Husk at gå til frisøren hver sjette uge, da det også er med til at holde spidserne sunde.

Du har kruset hår og tørt hår

Det er aldrig sjovt, når håret er så tørt, at det begynder at kruse. For uanset hvordan du prøver at sætte det eller style det, vil det frizze og se knapt så flot ud. Når det så samtidig er fugtigt i vejret, skal der ikke meget til for, at det kruser op og ligner noget, der er løgn.

Det sker, fordi det yderste lag af håret suger fugten til sig – og er det tørt, begynder det enkelte hårstrå at svulme op og at kruse.

Så døjer du meget med, at dine hårstrå lidt gør hvad der passer dem, kan du med fordel give håret en hårkur og lidt ekstra kærlighed i form af fugt.

Protein Reconstructor Mask fra Hairlust

Hairlust Protein Repair™ Hair Mask

Hairlust Protein Repair™ Hair Mask

Proteinkur til håret, som genopbygger nøgleproteiner og forbedrer elasticitet.

 • Fri for parabener, silikone og sulfater
 • Økologisk
 • Hjælper med genopbygning af håret

Vil du gerne i gang med en god protein hårkur for et sundt hår om at gøre? Og har du ikke helt mod på at lave en hjemmelavet hårkur?

Så prøv denne lækre Protein Reconstructor Mask fra Hairlust.

Har du skadet hår, kruset hår eller måske krøllet hår, der skriger efter fugt og genopbyggende behandling, kan du med fordel benytte denne hårkur med protein. Den går nemlig ind og forsyner dit hår med forskellige proteiner og forebygger dermed knækket hår og slidte spidser.

Det er en god og genopbyggende hårkur til skadet hår og krøllet hår, da den indeholder ingredienser, der skaber en god balance mellem protein og fugt. Proteinkuren indeholder nemlig blandt andet Aquaxyl. Det er en ingrediens udvundet af sukker, der forsyner håret med meget fugt og også tæmmer krus.

Om du har meget hår eller fint hår, kan du ved brugen af denne kur et par gange om måneden forvente at få et meget sundere hår, der er mere glansfuldt og blødt.

Hvor ofte bør man bruge en proteinkur?

Håret har brug for behandlinger med protein på ugentlig basis. Men når det skal ske så hyppigt, er det bedst at gøre med fugthårmasker eller balsam. Vil du gerne komme en keratin hårkur i håret, bør det kun ske 1 gang om ugen.

Det hjælper ikke at komme i håret hver anden dag, da håret også skal have mulighed for at komme sig – det kan derfor godt give skade på håret, hvis du giver det en stærk kur med protein for ofte.

En genopbyggende hårkur med protein skal også altid gerne følges op med balsam, da det går ind og lukker det enkelte hårstrå. Når du har vasket håret, bør du derfor lige efter give det en proteinkur til håret. Når det har fået lov at sidde (gerne nogle timer), kan du vaske det ud og efterfølgende komme en god balsam i med protein. Det er med til at sikre, at hårstråene ikke bliver skrøbelige efterfølgende.

Du kan også med fordel bruge protein shampoo med fugtgivende egenskaber for at være så god mod håret som muligt.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.