Guides

Poser under øjnene: Sådan slipper du af med dem

Døjer du med poser under øjnene? Find hjælp her om, hvad du aktivt kan gøre for at slippe af med dem, så du kan se friskere ud i hverdagen.

skrevet af Julie M. Laursen

poser under øjnene

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Kæmper du også med at fjerne de mørke poser under dine øjne?

Du kender helt sikkert: Du kigger dig selv i spejlet om morgenen og huden omkring øjnene er træt og dine nedre øjenlåg er tunge, mørke og hævede. Du synes, at du har gjort alt for at få din hud til at se frisk ud, men uden held. De sorte poser under øjnene vil simpelthen ikke forsvinde ligegyldigt, hvad du gør.

Bare rolig. Vi har her lavet den bedste guide til hvordan du fjerne randerne og poserne under dine øjne på bedste vis.

Poser under øjnene årsager

Der findes mange årsager til poser under øjnene: Huden omkring dine øjne er tyndere end resten af dit ansigt, og rundt om dine øjne løber der små blodkar, der transporterer ilt op til hjernen. Det er forskelligt fra person til person, hvor tydligere disse blodkar er. Desværre kan det også betyde, at dine blå poser under øjnene er genetisk, og hvis du har haft dem siden du var barn, så er der desværre ikke meget at gøre ved det end at finde en god concealer eller måske et kirurgisk indgreb.

Derimod, hvis du kan se, at dine poser under øjnene er blevet tydligere med alderen, så er der gode råd at hente lige her på hvordan du kan få behandling for dine poser og tunge øjenlåg både indefra og udefra.

Fjern poser under øjnene – det kan du selv gøre

Der er flere ting, du kan gøre for at få det blå under øjnene væk i en fart. Løsningen kan findes, hvis du laver nogle små ændringer i din hverdag. Fjern mørke rander under øjnene med disse 6 tips.

Få nok søvn

En af de største årsager til poserne under øjnene kan være manglende søvn. Manglen på søvn gør nemlig huden omkring øjnene hævet, irriteret og slap. Sørg derfor at få din nattesøvn, så du ikke får trætte, tunge øjne. Hvis du passer din nattesøvn og får ca. otte timers sammenhængende søvn hver nat, så er du allerede godt på vej til at dine poser under øjnene vil forsvinde. Så forsøg at undgå at stirre ind skærmen de mange lange nattetimer – det er noget vi alle kæmper med.

Spis mindre salt

En bytur fyldt med drinks og stærk alkohol og så videre på den lokale grillbar lyder som en ret god weekend, men det er ikke det bedste for huden omkring dine øjne. Alkohol og salt får dig nemlig til at ophobe væske i kroppen, og det kan vise sig som hævelser omkring øjnene. Derudover har alkohol og salt samme dårlige effekt som rygning, hvor blodgennemstrømningen bliver hæmmet og dine blodkar vil bliver mere synlige.

Sørg i stedet for at få masser af væske i form af vand (og ikke tequila), både når du er i byen og når du kommer hjem igen, så vil du ikke vågne op næste dag med poser under øjnene.

Husk dine vitaminer

Rander og poser under øjnene kan også tyde på, at du ikke får de vitaminer og mineraler, din krop har brug for. De vigtigste vitaminer og mineraler, når vi taler hudpleje, er C-vitamin, D-vitamin, K-vitamin og Jern.

C-vitamin hjælper din hud med at producere collagen, som giver dig blød og rynkefri hud. Det er derfor det bedste vitamin, når vi taler anti-ageing og fjerne poser under øjnene.

D-vitamin fremmer elasticiteten i huden, og ligesom C-vitamin fremmer den collagenproduktionen og dermed mindsker de fine linjer og poserne omkring øjnene.

K-vitamin er meget vigtigt at få, hvis du gerne vil undgå den mørke rande og hævede øjne. K’et står nemlig for koagulation, der står betyder blodstørkning. Det kan blandt andet føre til hævelser omkring øjnene, hvis ikke du får nok.

Jern er et af de vigtigste mineraler i din kost, da manglen på det kan vise sig som træthed og dermed vise sig som rande og poser under øjnene. Jern er med til at danne hæmoglobin, der transporterer ilt rundt i kroppen. Når ilten ikke bliver ført hurtigt nok rundt, bliver huden bleg, og dine poser under øjnene bliver derfor tydligere.

Pas på solen

Vi skynder os alle sammen ud i solen, når den skinner, men mange af os er knap så gode til at skynde os med at huske solcremen. Solens UV-stråler påvirker nemlig huden kraftig og er årsagen til hyperpigmentering af den følsomme hud omkring øjnene. Derfor er det en god idé at huske solcremen eller solbrillerne, når du bevæger dig udenfor i solen – og gerne hele året rundt.

Skær ned på alkohol og rygning

Som vi tidligere nævnte, så har rygning, ligesom salt og alkohol (1), en dårlig effekt på på din blodgennemstrømning, fordi det bliver hæmmet af nikotinen. Når blodet ikke får ilt nok bliver huden blålig, hvilket især kan ses under øjnene på grund af den tynde hud. Desuden nedbrydes elasticiteten i din hud, og du vil dermed hurtigere få poser under øjnene.

Tag et allergi-tjek

Allergier kan vise sig selv på utallige måder og ikke blot som snue, kløe og røde øjne. De kan også vise sig som hævelser og poser under øjnene. Der kan være tale om både en af de almene allergier, såsom pollen, støv eller dyrehår, men det kan også være allergi overfor visse medikamenter eller forskellige madvarer. Tag en snak med din læge, hvis du vil ønsker at finde ud af om du lider af allergi.

Fjern rander under øjnene udefra

Hvis det viser sig, at randerne under øjnene skyldes genetik, så er det ikke lige så nemt at bekæmpe med en livsstilsændring og en omlægning af din kost. Men bare rolig! Der er stadig ting, du kan gøre, så dine øjne kan fremstå friske og veludhvilede.

Forsøg med makeup

Makeup er et af de mest brugte og gode råd, der findes. Desuden er det også den simpleste og hurtigste løsning på problemet, og hvis du bruger den rigtige makeup, så kan de mørke poser under øjnene forsvinde meget let.

Til at begynde med skal du finde en god concealer. Der findes utallige concealere derude, og det du skal fokusere på, hvis du vælger denne løsning, er, at du finder en lysreflekterende concealer, der er et par toner lysere end din egen hudtone. Derudover skal du fokusere på ‘colour-correcting’ og derfor kigge efter en concealer med gullige undertoner, da de neutraliserer de mere blå rander under dine øjnene.

Konsistensen er også vigtigt, da, hvis du har nogle fine linjer, skal gå efter en let og flydende konsistens, så concealeren ikke lægger sig i linjerne.

Sørg for at holde huden omkring øjnene godt fugtet med en god øjencreme, inden du lægger din makeup. Hvis du rammer helt rigtigt, er der store chancer for at øjnene begynder at stråle igen – makeup er i sandhed vores bedste ven!

Se vores test af de bedste øjencremer.

Creme til poser under øjnene

Ligesom concealere findes der utallige øjencremer, der bekæmper rande og poser under øjnene, og finder du den der passer ind i din hudpleje, så kan det i mange tilfælde være en rigtig god investering – både for mænd og for kvinder.

Øjencreme er ikke blot creme, og der er stor forskel på vores individuelle hudtyper, og derfor forskel på hvordan vi hver især plejer vores hud bedst. Når du har studeret dit øjenområde i spejlet og fundet ud af præcis, hvilken hudpleje din hud har brug for, kan du tage afsted.

Når du så har fundet din øjencreme, er det vigtigt, at du ikke blot gnider cremen ud på den sarte hud – dup med langefingeren. Hvis du bruger en smule hver morgen og aften, skulle du begynde at kunne se tydelige resultater – mere skal der ikke til for at fjerne de mørke rander under øjnene.

En øjencreme, der er beregnet til poser under øjnene, er fx Ole Henriksens Truth Banana Bright Eye Cream.

ole-henriksen-banana-bright-eye-creme-15-ml-1

Ole Henriksens Truth Banana Bright Eye Cream (15 mL)

  • Giver et mere friskt, glat og lyst øjenområde
  • Mindsker mørke rande, fine linjer og smilerynker
  • Uden parabener, sulfater og phthalater

Hævelse under øjet

Nogle morgener kan man vågne op med tunge poser under øjnene. Her findes der et gammelt husmortrick, der virker – det handler simpelthen om at nedkøle øjenområdet.

Der er mange måder at køle huden ned på. Du tager to kolde kamillethesposer eller agurkeskiver og lægger dem på dit øjenområde i omtrent 10-15 minutter. To kolde skeer på øjenlågene kan også få dig til at se friskere ud. Det er ikke sikkert, at dine poser under øjnene kan forsvinde helt efter de 10-15 minutter, men i mange tilfælde kan de – og det er godt nok til os!

Poser under øjnene operation

Selvom de mørke poser under dine øjne er genetisk, så findes der bestemt en løsning. Der findes nemlig forskellige behandlinger: En kosmetisk operation, såsom øjenlågsoperation, der kan være med til fjernelse af den overskydende hud ved øjnene, eller fillers og laseroperation til at fjerne de sorte rander under øjnene semi-permanent.

Da alle hudtyper og -problemer er forskellige, vil du komme til en forundersøgelse, hvor en specialist vil tage stilling og rådgive dig før en eventuelt første behandling.

Fillers er et ikke-permanent indgreb, hvor filleren giver huden fugt indefra. Fillers er ideele til at udglatte fine linjer og giver en bedre struktur

En laseroperation består normalt at omtrent seks behandlinger. Dette kan variere fra patient til patient.

En specialist kan hjælpe dig med at finde netop den behandling, der er bedst for dig og dine ønsker. Om der er tale om generel hudpleje, om det er fjernelse af noget af dit øjenlåg med en øjenlågsoperation, eller hvis du ønsker permanent at undgå at få poser under øjnene igen, er der råd at finde.

cerix

Cerix

Kosmetisk Speciallægeklinik

  • Kun læger og sygeplejersker
  • Mere end 10 års erfaring
  • Gratis konsultation til alle kunder

Vil du gerne have en gratis konsulation om permanent hårfjerning, kan du henvende dig til Cerix.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor får man poser under øjnene?

Der er mange årsager til, at man får poser under øjnene, så hvis du vil finde ud af, hvorfor du bliver påvirket, skal du prøve dig lidt frem. Det kan både være grundet mangel på søvn, for meget rygning og en masse andre ting. Poser under øjnene påvirker mange mennesker, så du behøver ikke at gemme den mørke rande.

Påvirker alkohol rander under øjne?

Ja. Alkohol påvirker dine den mørke rande / poser under øjnene, så hvis du gerne vil undgå dette, bør du også undgå alkohol. Både mænd og kvinder bliver påvirket af dette.

Kan man fjerne rander og poser under øjnene?

Ja, man kan godt fjerne poser under øjnene. Dette kan både gøres naturligt (hvilket bør afprøves først), men hvis dette ikke virker, kan man også hjerne tilfældet med en behandling. Operationen kan du få lavet mange steder i landet.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.