Guides

Permanente Krøller Guide: Bør du få dem?

Er du træt af dit glatte eller måske lidt krusede hår? Og kunne du bare godt tænke dig at prøve noget nyt? Permanente krøller er blevet in igen og har fået sig noget af et comeback. Det er der ikke noget at sige til, da det giver et flot og fyldigt hår, som ser helt naturligt ud.

skrevet af Julie M. Laursen

permanente krøller

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Permanente krøller er ikke, hvad de engang var. Med det sagt mener vi, at permanente krøller ikke længere er puddelkrøller som i 80’erne. 2020’ernes permanente krøller er i stedet bløde og med naturligt fald.

Men hvad er det nu lige, man skal være opmærksom på, når man overvejer at få lavet permanente krøller? Det sætter vi dig ind i herunder.

Hvad er permanente krøller?

Permanente krøller får du ved en 2-3 timers behandling ved frisøren, alt efter hvor langt dit hår er blevet. Det sker med hjælp fra enten varme eller kemikalier (sidstnævnte er det mest brugte).

Permanentvæsken ændrer fibrene i håret, så de bliver tilbøjelige til at krølle. Behandlingen slutter af med et kemikalie, der “låser” hårstråene og får dem til at krølle, selvom de ikke gør det fra naturens side.

Krøllerne går ikke ud med tiden, men vokser sig ud i takt med at dit hår vokser, og du bliver klippet.

Du behøver derfor ikke stå med krøllejernet fremme hver eneste morgen for at fremtvinge flotte krøller. De er ved din side morgen som aften, men skal dog have kærlig opmærksomhed for at holde sig flotte.

Kan du lave permanente krøller selv?

Det er muligt at finde hjemmeprodukter til at lave permanente krøller selv. Det kan dog på ingen måder anbefales, hvis du ønsker et naturligt look og generelt bare gerne vil være sikker på, at det bliver ordentligt.

Én ting er, at det er svært selv at krølle håret op, så krøllerne bliver pæne efterfølgende. Noget andet er, at kemikalierne er kradse og helst ikke skal i forbindelse med for meget af din hud.

Drømmer du derfor virkelig meget om at få smukke krøller i dit hår, er det værd at vente, til du har pengene til det. For det bliver meget flottere og mere holdbart.

Forskellige typer permanente krøller

Når det kommer til permanente krøller, kan de laves på forskellige måder.

Der er følgende metoder:

  1. Koldpermanente krøller
  2. Digital permanente krøller / varmepermanent
  3. Permanente krøller i eget hjem

Koldpermanente krøller er permanente krøller lavet med en basisk væske. Dette kommes i dit hår efter, det er blevet rullet i små krøller. Det skal sidde i 20 minutter, inden det vaskes ud, mens krøllerne stadig er rullet op.

Herefter låses krøllerne fast med endnu en væske, som ligeledes skal sidde i et kvarters tid, inden dette også skylles ud med vand. Herefter tages rullerne ud af håret og frisøren styler det. Det tager et sted mellem 1,5-3 timer alt efter, hvor langt dit hår er.

Derudover er det muligt at få lavet digitale permanente krøller i dit hår (også kaldet varmepermanent). Håret får her en afslappende behandling i en times tid, hvorefter man sætter varme metalrør i håret. Disse skal sidde nogle timer og giver typisk bløde krøller.

Selvlavede permanente krøller kan ikke anbefales, hvis du gerne vil være sikker på at få lavet flotte krøller. For det er svært selv at rulle håret op og fordele væsken, hvis ikke du har prøvet det før.

Permanente krøller til mænd og kvinder

Permanente krøller er for begge køn. Det er stadig mest populært at få lavet smukke og bløde krøller hos kvinder. Men, er du som mand ikke født med naturlige krøller, og kunne du godt tænke dig et anderledes og mere fyldigt look i dit hår, kan du med fordel overveje en omgang permanente krøller.

Stort set alle kan få lavet permanente krøller – så længe håret ikke er meget slidt eller har taget skade efter andre behandlinger. Ellers er det muligt at få lavet alt lige fra permanente krøller i tyndt hår til permanente krøller kort hår. Så det er bare med at komme i gang, hvis du drømmer om nogle flotte krøller.

Som mand med permanente krøller skal du dog være opmærksom på, at det skal friskes op noget oftere, da håret er kortere. Krøllerne vil derfor også hurtigere blive klippet af.

Kort krøllet hår til mænd er på ingen måder feminint – det ser charmerende ud og er en helt anden type af krøller, end hvad der bliver lavet i håret på kvinder.

Hvad koster permanente krøller?

Når du går en tur ned til frisøren for at få lavet permanente krøller, skal du forvente at betale et sted mellem 500 kroner og 2.500 kroner for det alt efter, hvor langt hår du har, og hvor i landet du får det lavet.

Dertil har det selvfølgelig også noget at sige, hvilken metode der bliver anvendt til at lave de permanente krøller med.

Det er sjældent, at permanente krøller kun koster 500 kroner. I så fald er det fordi, du har meget kort hår, og det derfor ikke tager lang tid at rulle op for frisøren. Det er til gengæld pengene værd, da krøllerne holder længe.

Hvor lang tid holder permanente krøller?

Permanente krøller holder i op til 6 måneder, afhængigt af hvor godt du vedligeholder dem.

Går du meget op i hårpleje og at se ordentlig ud, inden du går ud af døren?

Så er der gode nyheder i vente for dig, da du dermed godt kan forvente, at krøllerne holder i helt op til et halvt år eller længere. Holdbarheden af permanent krøller er naturligvis forskellig fra person til person, da hår er forskelligt og derfor også opfører sig forskelligt.

Men, det er altid et godt udgangspunkt at passe og pleje dine krøller rigtig godt. For jo bedre du er til det, jo længere tid holder de også. Du kan derfor være heldig, at de holder så længe, at de først er væk, den dag de bliver klippet af. De falder naturligvis i volumen over tid – men selv en lille smule krøl kan gøre en stor forskel for frisuren.

Sådan plejer du permanente krøller

Når nu vi er ved det med at pleje det krøllede hår, kan vi lige så godt komme med nogle gode tips til, hvordan du gør det bedst. Processen kan godt virke lidt uoverskueligt i starten – men når først rutinerne er kørt ind under huden, bliver det helt naturligt for dig.

Lad dine nye permanente krøller sætte sig

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke vasker dit hår de første 48 timer som minimum. Det er meget vigtigt at vente så længe som muligt med at vaske krøllerne, så permanentvæsken når at låse krøllerne fuldstændigt. Du kommer til at have et hår, der lugter grimt i de dage – men til gengæld kan du være sikker på, at krøllerne er lige så pæne, som da du trådte ud af frisørstolen.

Du kan også med fordel vente 24-48 timer yderligere, hvis du gerne vil være ekstra god ved dine krøller. Du må gerne komme vand i håret for at friske krøllerne op. Men undgå at bruge shampoo og at vaske det.

Shampoo til krøllet hår

Om du får lavet små krøller eller store krøller, skal de have masser af fugt. Krøller kan nærmest ikke få fugt nok. Derfor er det vigtigt, at du går efter en shampoo til krøller med fugtgivende egenskaber. Det er ikke noget, du må gå på kompromis med, hvis du gerne vil undgå, at de kruser.

Derudover kan det være godt med en genopbyggende shampoo med fugtgivende egenskaber i de første uger efter behandlingen. For det er hårdt for håret at få en omgang permanente krøller.

Undgå en shampoo med sulfat, da det har en udtørrende effekt på krøller.

Læs også: Bedste shampoo til krøllet hår

Balsam til krøller hår

Det er altid godt for krøllerne med en lækker balsam eller conditioner. Særligt når du har langt hår, der kan være genstridigt at rede ud med krøller.

Det kan især være en fordel at rede dit hår med conditioner, når du er i bad. For dermed undgår du at børste krøllerne ud efter badet eller få mindre volumen, fordi du børster det igennem. Det er også lettere, når der er lidt “smørrelse” i krøllerne.

Vælg gerne en med masser af fugt, vitaminer og proteiner, så håret både får masser af fugt men også bliver bygget op igen efter en hård behandling.

Krøllecreme

Når du har vasket dit hår eller gjort det vådt med vand, er det en fordel at anvende krøllecreme. Det er med til at definere dine krøller, uden de bliver helt stive. Nogle krøllecremer har endda også fugtgivende egenskaber, hvilket er perfekt, hvis du har et hår og nogle vilde krøller, der tørster efter fugt.

Du kan med fordel bruge lidt ekstra på en god krøllecreme, så dine smukke krøller bliver defineret så godt og flot som muligt.

Læs også: Bedste krøllecreme

Hårkur til krøllet hår

Krøllet hår siger ikke nej tak til en god hårkur. Igen er kodeordet: Masser af fugt. Du kan med fordel komme en hårkur i håret et par gange om ugen. Suppler gerne med en hjemmelavet hårkur baseret på olie eller æg, da det kan være med til at give et godt fugtighedsboost i dine krøller. Masser af fugt og definerede krøller gør det også meget nemmere at style den frisure, du gerne vil have.

Læs også: Bedste hårkur

Lad være med at bruge føntørren

Du skal i hvert fald ikke bruge den på samme måde, som du har været vant til. For når det kommer til styling af krøller med en føntørre, er det vigtigt, at du bruger en diffuser. Derudover skal du gerne undgå at bruge hård varme, da det får dine krøller til at kruse.

Så i gang med diffuseren og den kølige luft! Dertil kan det være rigtig godt for dine krøller og dit hår ikke at tørre det fuldstændigt med føntørren. Det giver lidt ekstra bounce til krøllerne, hvis de får lov til at lufttørre det sidste.

Pas på med håndklædetørring

Du skal helst ikke frottere dit hår med håndklædet. Det får dine krøller til kruse. Kram i stedet krøllerne tørre med håndklædet. Det gælder uanset om du har kort eller langt hår med krøller. Det kan ødelægge dagens frisure fuldstændigt, hvis du frotterer håret efter badet.

Brug en hårspray til krøllet hår

Når de bløde krøller er helt tørre, kan du med fordel afslutte med en hårspray. Det giver lige det sidste, når det kommer stylingen. Det holder i hvert fald krøllerne på plads og sikrer, at du har en flot og lækker frisure hele dagen.

Forskellen mellem permanente krøller og krøller med krøllejern

Forskellen mellem permanente krøller og krøllet hår lavet med et krøllejern er, at de permanente krøller bliver der – krøller lavet med krøllejern holder kun en enkelt dag eller to, før du må friske dem op igen.

Det er meget hårdt for håret at blive udsat for hård varmebehandling hver eneste dag. Drømmer du derfor om krøller i dit hår, kan du med fordel overveje at få lavet permanente krøller, da det på sigt er bedre for håret.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.