Guides

Hudorme – Forebyggelse og fjernelse

Har du brug for råd mod hudorme? Her tager vi fat i, hvordan du bedst kan bekæmpe de små blackheads og milier, som de fleste danskere har måtte slås med.

skrevet af Julie M. Laursen

hudorme

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Du har sikkert prøvet at stå og stirre på næseryggen og bande de små, sorte prikker langt væk, og du er langt fra den eneste, der er eller har været generet af disse prikker, der typisk optræder på netop næsen, hagen og i panden.

Men hvad er de egentlig for noget? Hvorfor får vi dem – og hvordan slipper vi af med de irriterende og skæmmende hudorme?

Det forsøger vi at dykke ned i her. Så hæng på og få en masse god og nyttig viden om hudorme og hudpleje, så du er klædt på næste gang du opdager en eller flere hudorme rundt omkring i dit ansigt eller på din krop.

Hvad er hudorme?

Hudorme er i virkeligheden slet ikke orme. Derfor er navnet også temmelig misvisende. Hudorme kaldes også for komedomer. De er føst og fremmest et hudproblem, der opstår som følge af tilstoppede talgkirtler i huden (kan også resultere i talgknopper, der er hudorme, der ikke er blevet eksponeret for oxygen). Man får tilstoppede talgkirtler, når man producerer for meget talg. Derfor optræder hudorme også oftest der, hvor der er flest talgkirtler.

I ansigtet er der flest talgkirtler i panden, på næsen og på hagen, og på kroppen vil det typisk være på ørerne, på ryggen og på brystet. Når disse talgkirtler stopper til dannes der hudorme, som enten kan være sorte hudorme eller hvide hudorme. Hvad forskellen er på disse, kommer vi ind på om lidt.

Sorte hudorme

Sorte hudorme er typisk dem vi bliver mest irriterede over at se i spejlet, for de er væsentligt mere tydelige end de hvide hudorme. Sorte hudorme er på grund af deres farve også kendt som blackheads. Farven får de fordi de er åbne og på den måde kommer i naturlig kontakt med luftens ilt – og det er netop denne oxidering der gør at de bliver sorte og dermed også meget markante på huden.

Hvide hudorme

Hvide hudorme – også kendt som whiteheads eller milier – opstår på samme måde som de sorte af slagsen. Netop som følge af tilstoppede porer og en overdreven ophobning af talg i huden. De er dog mindre tydelige, men kigger man godt efter, kan man se dem som små hvide prikker på huden. I modsætning til de sorte hudorme, er de ikke åbne. Det betyder, at huden dækker over det ophobede talg, hvorfor de optræder som små ophobninger i huden.

Hvorfor får man hudorme

Hvorfor skal vi døje med noget så irriterende som hudorme? En af forklaringerne på dette er, hvis kroppen har en overproduktion af talg, der tilstopper porerne i huden, hvorved hudorme opstår. En sådan overproduktion af talg kan skyldes mange ting – men den er gerne hormonelt betinget. Gennem hele livet vil vi opleve særlige perioder hvor der er en ubalance i vores hormoner, og vi dermed også er mere udsatte for blandt andet at få hudorme. Det kan for eksempel være perioder som:

 • Teenageårene – i disse år ændrer kroppen sig både på det fysiske og det hormonelle plan og det kan være medvirkende til en hormonel ubalance i huden, der både kan ses som bumser, acne og hudorme i både ansigtet og på resten af kroppen
 • Graviditet – under en graviditet arbejder kroppen på højtryk for at tilpasse sig og udvikle barnet. Her kan der optræde de såkaldte “graviditetshormoner”, som også kan med føre hudorme og generel uren hud
 • Overgangsalderen – i den sene alder ændrer den hormonelle balance sig atter, og kan derved påvirke vores talgproduktion og dermed pludselig give hudorme, selv om vi er langt oppe i årene og selv synes det hører ungdommen til

Endelig kan hudorme – nøjagtig ligesom det er tilfældet med akne – være arveligt betinget. Så har en af dine forældre lidt af hudorme, har du risiko for selv at få problemer med disse generende prikker på huden. Og skulle begge dine forældre have kæmpet med hudorme i deres teenageår, så øges risikoen for, at du også kommer til det betragteligt.

Sådan undgår du at få hudorme

Hudorme er i nogle tilfælde begyndelsen til bumser, som de fleste nok gerne vil være foruden så vidt det overhovedet er muligt. Gælder det også dig? Så kan du rent faktisk selv gøre meget for at undgå både hudorme og efterfølgende bumser.

Selv om du ikke kan gøre så meget ved dine gener, eller ændre på om din mor eller far har været plaget af hudorme, så kan du med nogle simple tips i hvert fald minimere riskoen for at få både sorte og hvide hudorme. Alfa og omega i kampen for en ren og flot hud er en god hudpleje og en fast rutine omkring det.

Hvis du blot følger tre enkle trin, er du allerede godt på vej til en hudormefri pande og en smuk og velplejet hud.

Vask huden

Sørg for at vaske din hud hver dag, og gør det gerne både morgen og aften. Brug de produkter du synes bedst om til det, hvad enten det er vand og sæbe, ansigtsvask, rensecreme eller vidundermidlet Micellar Water, der har vundet indpas i de senere år på grund af sine særlige egenskaber.

I sidste ende handler det om at undgå dårlig hygiejne, der ofte kan være en af grundende til, at man får hudorme og uren hud i første omgang.

Rens huden

Når du har vasket huden rens for snavs og eventuel makeup, kan du med fordel anvende en skintonic eller lignende, for på den måde at få renset huden helt i dybden, så den er klar til næste trin.

Vælg gerne både en ansigtsvask og en skintonic, der er skånsom og uden for mange tilsætningsstoffer, der kan irritere din hud yderligere. Dette er et vigtigt skridt på vejen væk fra uren hud.

Fugt huden

Næste trin er fugt mod uren hud. Sørg for at afslutte din skønhedsrutine med en god dagcreme om morgenen og en tilsvarende natcreme inden sengetid.

Når du har renset huden omhyggeligt inden påførsel af cremen, får du som tak det fulde udbytte af dine cremer, så sørg for at vælge nogle gode af slagsen.

Cremerne tilfører fugt, som er med til at hold din hud smidig og elastisk og dermed også mere modstandsdygtig overfor blandt andet snavs. Det betyder også, at du dermed kan gøre en aktiv indsats for at mindske risikoen for både hudorme og andre urenheder i huden betydeligt.

Cremer der indeholder den australske Tea Tree Oil har vist sig at have en særdeles gavnlig virkning, når det gælder både uren hud og hudorme, hvilket blandt andet skyldes, at olien har en særdeles antibakteriel evne, som kan hjælpe et godt stykke ad vejen.

ansigtspakken

Australian Bodycare Ansigtspakken

Pakken indeholder fire produkter til daglig ansigtspleje med Tea Tree Oil:

 • Face Wash
 • Face Tonic
 • Face Cream
 • Spot Stick til effektiv førstehjælp til pludseligt opståede bumser og til daglig pleje af akne.

Behandling af hudorme

Skulle du være så uheldig at have spottet en flok hudorme i ansigtet? Så er du langt fra den eneste, der har været i den situation. Heldigvis findes der flere forskellige former for hudorme behandling, der kan komme dem til livs på en både nem, enkel og smertefri måde. Hvilken metode du benytter dig af, kan blandt andet afhænge af, om det drejer sig om sorte eller hvide hudorme, samt om der er få eller ligefrem mange.

Kom af med hudorme med eksempelvis skønheds produkter mod hudorme, ansigtsmasker, redskaber som en blackhead fjerner og noget så avanceret som en hudorme støvsuger. Så prøv dig lidt frem og se hvilken metode, der virker bedst for dig og slip af med hudorme allerede i dag.

Læs vores test af de bedste ansigtsmasker.

Hvordan du slipper af med hudorme?

Hvordan får man hudorme væk? Der er flere forskellige metoder til hvordan du kan slippe af med de hvide og sorte prikker i huden i både ansigtet og på kroppen. Nogle er mere effektive end andre, og hvilken behandling du vælger for at fjerne dine hudorme er op til dig. Hvor der en gang kun var en måde at komme både små og store hudorme til livs, er der i dag et væld af måder. Lige fra selv at presse dem ud med fingerne eller nogle af de nye og moderne redskaber til diverse ansigtsmasker og laserbehandlinger, hvis du er særligt angrebet af både uren hud, hudorme og bumser.

Når du vælger én eller flere af de nævnte metoder, skal du være opmærksom på hvilken type hudorm, du behandler – sort eller hvid – hvor mange, du behandler, og hvordan din hud reagerer på behandlingen. Der er fordele ved alle tre metoder – afprøv og vælg den metode, der passer bedst til dig og din hud.

Samlet sæt akne creme

Samlet hudplejesæt fra Danish Skin Care

Den ultimative behandling for smuk hud! Det samlede sæt indeholder alt, din hud har brug for. Du får behandling, pleje og beskyttelse samt bekæmpelse af en lang række hudproblemer.

Hjælper blandt andet mod:

 • Hudorme
 • Akne
 • Bumser

Peeling med en maske mod hudorme

En af måderne hvorpå du kan minimere og forsøge helt at slippe af med dine hudorme og andre urenheder i ansigtet, er med en ansigtsmaske mod hudorme. Det er en særdeles effektiv behandling af både hudorme og bumser. Og vælger du tilmed en såkaldt peel-off maske, får du flere fantastiske fordele i én og samme behandling.

Ud over at fjerne både hudorme og andre urenheder i din hud, renser masken også din hud i dybden og efterlader den ren og blødgjort. Det kan lyde lidt omstændigt at bruge en sådan maske, men det er absolut hvert et minut værd. Og det er slet ikke så besværligt, som du måske tror, for den er ikke andeledes end alle andre former for ansigtsmasker – formålet er blot fjernelse af hudorme.

Sådan gør du:

Rengør dit ansigt og påfør masken som beskrevet på emballagen. Lad den sidde i den anbefalede tid og pil den så af dit ansigt igen – helt uden brug af vand. Når du trækker masken af, trækker du samtidig også både hudorme og eventuelle andre urenheder ud af huden og efterlader den frisk og blød. Det er både nemt og let, og det anbefales at gentage behandlingen en gang om ugen – eller efter behov.

Creme mod hudorme

Selv om syre ikke lige umiddelbart lyder som noget, der skal smøres i ansigtet, så har ansigtscremer der indeholder salicylsyre vist sig at have en gavnlig effekt på både bumser og på hudorme. Denne særlige salicylsyre går nemlig ind og eksfolierer din hud, hvorved døde hudceller fjernes og huden atter får mulighed for at ånde frit. Det er medvirkende til, at porerne i din hud åbner sig og på den måde er det endnu menner at fjerne hudorme.

Dertil kommer at produkter med salicylsyre også kan dræbe bakterier og dermed også være med til at forebygge eventuelle nye udbrud af såvel uren hud som nye tilfælde af hudorme.

Perfect Skin Power Treat

Perfect Skin Power Treat

Den ultimative behandling for smuk hud! Produktet bekæmper effektivt hudproblemer, hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.

Hjælper blandt andet mod:

 • Hudorme
 • Uren hud
 • Bumser

Damp dine porer

Damp er et godt gammel skønhedstrick, som både vores mødre, mormødre og oldemødre har benyttet sig af for at holde huden ren og smuk. Og det er ikke alene en fantastisk og effektiv måde at rense porerne i ansigtet. Det er også både billigt og nemt.

Det eneste du skal gøre er at hælde kogende vand i en skål og holde ansigtet hen over dampen. Skal der være maksimal effekt ud af en sådan ansigtsbehandling mod hudorme, kan du tage et håndklæde hen over hovedet, så du holder dampen inde.

Hold hovedet hen over i nogle minutter – eller så længe du kan holde det ud. Så burde du kunne klemme dine hudorme forsigtigt ud.

Brug gerne en hudorme fjerner til at fjerne hudorme på både næsen, i panden og hvor de ellers måtte være. Slut af med at vaske ansigtet med en god ansigtsvask efterfulgt af en god og nærende ansigtscreme.

Tryk hudorme og bumser ud

Har du kun ganske få hudorme kan du også vælge den hurtige løsning: Nemlig at trykke hudormene ud. Det kan være fristende lige at gøre det foran spejlet, når du lige har opdaget dem, men du bør alligevel undlade at bruge dine fingre til at presse dem ud med. Mest af alt, fordi du derved risikerer at irritere eller i værste fald ødelægge din fine hud i ansigtet ved at presse på den med fingre og negle. Derudover er det heller ikke optimalt, da du derved kan risikere at tilføre endnu flere bakterier og endnu mere snavs til huden og dermed gøre det hele værre i stedet for bedre, hvilket var den oprindelige idé med at fjerne hudormene.

Brug en hudormefjerner / porerenser

Ønsker du at slippe af med hudorme ved at presse dem ud, findes der et relativt nyt produkt mod hudorme. Nemlig en hudormefjerner. Et lille redskab, der både skånsomt og effektivt kan fjerne såvel de hvide som d sorte hudorme.

En sådan hudormefjerner består af en lille stang med en rund løkke i hver ende. Hvilken løkke du skal anvende, afhænger af, om dine hudorme er sorte eller hvide. For der er en ende til hver. Den store løkke er til de sorte, og den lille til de hvide.

Hvordan fjerner man hudorme med et sådan redskab? Det er ligetil: Du presser blot med løkken omkring den enkelte hudorm indtil den er ude. Forinden anbefales det at rense huden grundigt og ligeledes vaske dine hænder, så der ikke kommer unødige bakterier på huden. Efterfølgende bør du også vaske både ansigt og hænder og slutte af med en creme – eventuelt en der er beregnet til uren hud.

Husk også at vaske hudormefjerneren grundigt af.

Du spørger måske dig selv: “Hvordan fjerner man hudorme på næsen?”. Svaret er en hudormesuger. Et andet af nyere tids redskaber til fjernelse af hudorme er nemlig en hudorme suger – ind i mellem også kaldet for en hudorme støvsuger. Som navnet i den grad indikerer, suger denne maskine hudormene – altså det ophobede talg – ud af porerne i huden i stedet for at presse det ud. Det er en god løsning, særligt hvis hudormene sidder tæt.

hudormefjerner

Australian Bodycare Hudormefjerner

 • Nem at bruge
 • Lille og til at have med over alt

Laserbehandling

Som med så mange andre gener i livet, så har hudorme også en træls tendens til at komme igen. Og igen. Det kan derfor godt virke som rent Sisyfos arbejde at klemme, presse, suge og smøre masker på, bare for at se de små prikker dukke op igen.

Det er imidlertid muligt at fjerne hudorme mere permanent. Det er dog en anelse mere komplekst end de øvrige metoder, som du selv kan benytte dig af. Laserbehandling er en af de måder, du kan fjerne hudorme en gang for alle. Det er dog ikke noget man bør ty til, hvis der bare er tale om nogle få af slagsen. Lider du derimod af voldsomt mange hudorme, kan du med fordel søge professional rådgivning eller behandling. Sådanne behandlinger ofte også en del af en behandling af andre hudlidelser som bumser og acne.

Cerix

Kosmetisk Speciallægeklinik

 • Kun læger og sygeplejersker
 • Mere end 10 års erfaring
 • Gratis konsultation til alle kunder

Hvor kan hudorme forekomme?

Du kan i princippet få hudorme overalt på kroppen. Dog hører det til de yderste sjældenheder, at få hudorme på håndfladerne og under fødderne. Langt de fleste oplever at få hudormene i ansigtet, og særligt omkring T-zonen, der er en betegnelse for området omkring hagen, næsen og panden. Årsagen til at særligt det område i ansigtet ofte rammes af ophobninger af talg, skyldes, at der her er mere overskydende fedt og generelt foregår en større talgproduktion.

Du kan også opleve at få hudorme på andre steder af kroppen. Det kan for eksempel både være øverst på ryggen og øverst på brystet, hvor huden også har en tendens til at være lidt ekstra fedtet. Heldigvis er behandlingen den samme, hvad enten hudormene optræder i ansigtet eller rundt omkring på kroppen. Og det samme gælder den forebyggende behandling, hvis du ønsker at gøre en aktiv indsats for at undgå disse generende hudorme.

I nogle tilfælde kan hudorme desuden også optræde i forbindelse med hårfjerning. Det kan være hårfjerning under armene eller på benene, hvor du pludselig opdager at der er kommet hudorme. Særligt udsat er du, hvis du anvender en type hårfjerning, hvor hårene rives ud af hårsækkene, som det er tilfældet ved voks, epilator og laserbehandlinger.

Hudorme på næsen

Næsen er et af de største samlingssteder for hudorme. Fjern hudorme ved næsen på samme måde som i resten af ansigtet. Årsagen til at de netop findes i udbredt grad der på næseryggen og siderne af næsen er, at området er en del af T-zonen, som har en tendens til at være særligt fedtet og dermed nemmere risikerer at hudens porer stopper til.

Hudorme på ryggen

Hudorme kan som nævnt optræde mange forskellige steder. Både i ansigtet og på resten af kroppen. De kan unægteligt være sværere at fjerne – til gengæld er de også sværere at få øje på. I hvert fald for dig selv.

Hudorme i ørene

Ørene er et af de mere usædvanlige steder, du kan opleve af få hudorme. Det kan være svært at gøre ret meget ved dem, men som det er tilfældet med resten af huden, er det også her vigtigt, at holde huden ren og fri for fedt og snavs, hvis du vil minimere mængden af hudorme.

Ofte stillede spørgsmål

Hudorme er – på trods af, at de har været en del af vores hud og ikke mindst vores hudproblemer i generationer – stadig omgæret af myter og forvirring. For hvad er de egentlig for noget, og hvad stiller man op, hvis man gerne vil undgå hudorme – eller hvis man hører til dem, der får hudorme i ansigtet?

Hvorfor får man hudorme?

Hudorme skyldes, fordi der ophobes talg, fedt og døde hudceller i hudens talgkirtler. Derved stoppes de til. Kommer denne tilstoppede talg op til overfladen i huden og dermed i forbindelse med ilt, bliver det sort og det er det, man kender som sorte hudorme.

Hvordan undgår man hudorme?

Det gør man først og fremmest ved at sørge for daglig rengøring pleje af sin hud. Det vil sige både morgen og aften, for at fjerne døde hudceller og andet snavs, der kan tilstoppe hudens porer og dermed øge risikoen for både hudorme og uren hud.

Hvordan fjerner man hudorme?

Der er flere forskellige metoder til at fjerne de irriterende hudorme. Du kan dels presse dem ud med fingrene eller med den særligt udviklede hudormefjerner. Du kan også “trække” dem ud med en ansigtsmaske, der er særligt velegnet til netop at fjerne hudorme. Og endelig kan du også anvende en særlig hudorme støvuger. Dertil kommer metoder som for eksempel laserbehandling, der dog kræver en stor og svær forekomst af hudorme og som kun udføres af profesionelle. Hvilken metode du benytter afhænger blandt andet af om det er en sort eller en hvid hudorm der er tale om, hvor mange der er og hvilken hudtype du har. Men prøv dig gerne lidt frem.

Hvad er blackheads?

Blackheads er også kendt som sorte hudorme eller komedon. Der er tale om en såkalt åben hudorm, der har fået sin tydelige sorte farve fordi den har været i kontakt med ilt, der gør den sort.

Hvad er whiteheads?

Whiteheads er også kendt som hvide hudorme eller milier. I modsætning til deres sorte slægtninge, er denne type af hudorme lukkede, hvorfor de typisk optræder rundt omkring på huden som små hvide ophobninger. De er ligeledes mindre tydelige end de sorte hudorme, hvorfor de også ofte ikke bemærkes i samme udtalte grad.

Kan børn få hudorme?

Selv om børn som udgangspunkt kan få en række forskellige former for både udslæt og eksem, så hører de til blandt den del af befolkningen der er forskånet for hudorme i både den hvide og den sorte variant. Til gengæld kan de risikere at møde begge slags i mere eller mindre udstrakt grad, så snart de kommer i puberteten, og den hormonelle ubalance, der rammer, også kan give anledning til hudorme i både ansigtet og på resten af kroppen.

Hvad er talg?

Talg er en olieagtig substans, der bliver udskilt fra dine talgkirtler. Talg dannes fra fedt og døde hudceller, der producerede fedt. Talgkirtler findes i hudens overflade og er tit forbundet med hårsække.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.