Guides

Hårfarve Guide: Sådan kan du farve hår derhjemme

Trænger du til noget nyt og til forandring? Så er det meget vel en ny og spændende hårfarve, der skal til. Det kan gøre en verden til forskel for din energi og udstråling. Vil du gerne farve det selv? Så guider vi dig her til, hvordan du selv farver dit hår.

skrevet af Julie M. Laursen

farve haar

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Hårfarve er så meget mere end bare hårfarve. For hårfarver giver efterhånden anledning til mange forskellige trends, lige så vel som det giver mulighed for at lege med udseendet på spændende og unikke måder.

Dertil findes der efterhånden også mange typer af hårfarver. Der er den klassiske permanente, den semi-permanente og skyllefarve. Uanset hvad du vælger, får du dog mulighed for at afprøve, hvordan det er med farvet hår – og hvordan det ser ud på dig.

Når du gerne vil i gang med at farve hår selv, anbefaler vi, at du forinden laver en allergitest. Så sikrer du dig, at du kan tåle farven og ikke slår ud på den, når du kommer den i håret og hovedbunden.

Lad os dykke nærmere ned i de forskellige typer af hårfarver og metoder, så du kan blive godt klædt på til at farve håret.

Typer af hårfarve

Er du lidt i tvivl om, hvad der er den bedste hårfarve og metode til at få det? Så dykker vi ned i de forskellige muligheder. Vi håber, det hjælper dig til at finde ud af, hvad der er det rette for dig.

Det bedste ved, at der er så mange typer er, at det er muligt for dig at eksperimentere, uden det nødvendigvis skal blive siddende i mange uger.

Læs også: Bedste Hårfave (TEST)

Permanent hårfarve

Den permanente hårfarve er den, der er mest anvendt og populær. For den holder længst muligt. Den holder typisk i 10-12 uger alt efter, hvor god du er til at pleje håret og farven.

permanent hårfarve

Når du farver håret med permanent hårfarve, kan du ikke fortryde. For du kan ikke vaske det ud. Det sidder der, indtil det bliver farvet igen, eller at det falmer og bliver klippet af.

Når du gerne vil farve dit hår med permanent farve, skal du derfor gerne være helt sikker på, at det er den rette farve, du har valgt.

Semipermanent hårfarve

Vil du gerne prøve noget nyt? Eller er det første gang, du farver dit hår? Så kan det være en gode ide at overveje semipermanent hårfarve.

Semipermanent hårfarve holder i cirka to uger. Det er rigtig godt at starte med i forbindelse med hjemmefarvning af hår, da du dermed kun skal gå med det i to uger, hvis ikke du er tilfreds.

Semipermanent hårfarve fås i alle typer af farver. Så ønsker du at prøve sort hår, lysere hårfarver eller måske en mørk farve, er det noget, du sagtens kan få.

Skyllefarve

Vil du gerne prøve dig an med “hårfarve der kan vaskes ud”? Så er det skyllefarve, du skal have fat i.

skyllefarve

Det er perfekt til dig, der har mange hårfarve ideer og gerne vil prøve noget forskelligt af i den forbindelse. Skyllefarve bliver vasket ud efter 6-8 hårvaske. Så det er en god måde at afprøve farvning af hår.

Når du farver dit hår med skyllefarve, kan du eksperimentere med lidt mere hidsige eller alternative farver, netop fordi det hurtigt skylles ud igen. Ved du derfor ikke, om blåt eller rødt hår kunne se godt ud – eller om brunt hår er sagen – så kan du prøve det af med skyllefarve.

Hennafarve

Vil du gerne farve dit hår med naturlige ingredienser? Så bør du tage et nærmere kig på henna farve.

Det er så at sige en naturlig farve. Det betyder, at stofferne ikke skader håret, og stofferne også giver håret næring imens. Det er en type af hårfarve, der typisk holder i 2-3 uger. Er du derfor træt af din egen hårfarve, og vil du meget gerne prøve noget nyt, så er hennefarve måske det, der er perfekt for dig.

Vil du gerne farve det i lysere hårfarver, anbefaler vi stadig frisøren. For det er svært at undgå gult skær – også med naturlige hennafarver.

Pastelfarver

Pastelfarver er en af de helt nye trends. Skal du også have ny hårfarve med pastel, men skal det ikke være permanent, kan du få det, der kaldes for en hårkur med farvepigmenter. Det giver dig mulighed for at prøve en ny hårfarve frem til næste hårvask. For det sidder kun i, frem til at du igen skyller det ud.

Finder du ud af, at du godt kunne tænke dig at bevare farven fremadrettet, kan du altid få det lavet som en permanent farve. Du kan trække farve ud af håret igen bare ved at vaske det – også med det samme, hvis du synes, det ikke er pænt til dig.

Vælg den rigtige hårfarve til dig

Det er en stor ting at kaste sig ud i hår farvning. For håret er en stor del af ens identitet. Vi forstår dog godt, hvis du har brug for at prøve noget andet og eksperimentere lidt med dit look.

Måske du altid har drømt om mørkt hår? Måske du gerne vil prøve grå hår (sølvfarve)? Eller måske du vil noget helt tredje.

Om du gerne vil farve håret mørkere eller lysere, er det vigtigt, at du forinden har undersøgt og fundet ud af, hvad der passer bedst til dig og din hudtone. For det er ikke alle farver, der klæder alle.

Lyst hår ser måske rigtig godt ud på din søster, mens det hos dig ser skørt ud, mens brunt hår måske er helt perfekt til dig men ikke det rette for din veninde.

Brug gerne god tid på at vælge den rette hårfarve. Tag evt. en snak med din frisør om, hvad der vil være et godt match for dig. Så slipper du for at forsøge dig med forskellige typer af farver, der ikke klæder dig.

Hårblegning vs. Hårfarvning

Du skal også gerne gøre op med dig selv, om du er til hårblegning eller hårfarvning. Vil du farve håret mørkere eller lysere?

Vil du gerne blege håret, anbefaler vi på det kraftigste, at du ikke gør det derhjemme. Afblegning går som regel galt og giver gulligt hår i stedet. Det er en svær disciplin at farve hår blond eller lyst. Særligt når man går i kast med at farve mørkt hår lysere.

Hold dig gerne til hårfarvning med andre farver end blondt og afblegning. For der er større chance for, at det giver et godt og flot resultat.

Guide til at hjemmefarve håret

Er det første gang, at du kaster dig ud i at hjemmefarve håret? Så får du her en lille guide til det, så du ikke er helt på afveje, når du går i gang.

Læs bagsiden af produktet

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad det er for en farve, du har med at gøre. Her vil der stå, hvilke naturlige hårfarver selve farven går godt med, og hvad du kan forvente dig af produktet. For selvom farven måske ser fantastisk ud på pakken, er det ikke sikkert, at det vil se sådan ud med netop din hårfarve.

Læs vejledningen

Som med alt andet er det en meget god ide at læse vejledningen. Der står som regel en del, du skal være opmærksom på, når du går i gang med at farve håret. Læs den meget gerne mere end én gang, så du er sikker på, at du har forstået det hele.

Følg, hvad der står i den. For så er du langt mere sikker på, at resultatet bliver godt og ordentligt.

Brug én pakke til kort hår og to pakker til langt hår

Det er bedre at bruge rigeligt farve end at stå med for lidt. For så bliver resultatet mærkeligt. Har du meget langt hår, er det en god ide, at du bruger to pakker. For en enkelt vil slet ikke være nok til at farve de lange lokker. Resultatet skal jo helst ikke blive plettet eller uens i nuancerne.

Brug god tid

Du farver bedst dit hår, når du tillader dig at bruge god tid på det. Det bliver ikke godt, hvis du skynder dig igennem det. Brug rigeligt med farve og sørg for, at det kommer ud på alle hår. Du gør det nemmere for dig selv ved at bruge en hårpensel og at dele håret ind i skilninger.

Lad farven sidde

Du læser på pakken, hvor længe farven skal sidde for at give et optimalt resultat. Lad farven sidde hele tiden ud. Brug gerne en timer, så du er sikker på, at det sidder længe nok. Selvom der er forskel på, hvor længe det første og det sidst farvede hår sidder, så gælder tiden først, fra hele håret er dækket med farve.

Pleje til farvet hår

Alt kemisk behandling af håret slider meget. Du er derfor nødt til at være meget opmærksom på pleje af det, når du farver håret. Det gælder uanset, om det er hidsigt rødt hår, neutralt mellemblond hår eller grå hår. Det er ikke en sjov omgang for håret at få smækket en masse hårfarve i. Nøgleordet er fugt, fugt og masser af fugt.

Shampoo til farvet hår

Når du får farvet hår, er du naturligvis interesseret i, at farven holder længst muligt. Det kan du selv gøre en del for. Vigtigst er det, at du bruger en shampoo, der er ment til farvet hår. Den indeholder ingredienser, der er med til at forlænge farvens holdbarhed og at få den til at fremstå så flot som muligt i længst mulig tid.

Olaplex er blandt andet en meget populær shampoo til dette. Særligt hvis du vælger at farve det med lyse striber eller lysne håret helt. For det kan holde det gullige skær på afstand.

Brug gerne penge på en god shampoo, da det betaler sig.

Hårmaske til farvet hår

En hårmaske gør også underværker for hårfarven. Det er med til at holde længere på farven, lige så vel som det giver en masse fugt. Det er også, hvad håret har brug for, når det lige er blevet farvet. For det er en meget hård omgang for det.

Jo mere du sørger for at fugte det, jo mere vil farven også komme til sin ret. Det gælder uanset, om du beslutter at farve håret lyst, brunt eller rødt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor ofte må man farve hår?

Vi anbefaler, at du holder hårfarvning på et minimum. For det slider meget på håret, når det bliver farvet. Det har bedst af, at du farver det maksimalt 3-4 gange om året. Hold gerne nogle pauser i mellem med masser af pleje, så det ikke går hen og bliver tørt og kedeligt at se på.

Hvordan får man hårfarve af huden?

Selvom hårfarve består af nogle hidsige kemikalier, er det relativt nemt at vaske af igen. Du skal blot enten bruge noget vaseline eller noget vaskepulver. Så kan du meget nemt vaske det af huden igen.

Hvordan farver man bedst hår hjemme?

Når du gerne vil farve håret selv, er det en god ide at læse brugsvejledningen meget grundigt. Læs den gerne to gange. Brug også hellere for meget farve end for lidt, så resultatet ikke bliver halvt og mærkeligt. Sørg også for at gøre det på badeværelset, så det ikke gør noget, hvis du spilder.

Og en meget vigtig regel: Gå ikke i gang med at blege håret hjemme!

Hvornår er det bedst at farve hår?

Det er bedst at farve sit hår, når det ikke har været vasket i et par dage. Hovedbunden er meget følsom, når den er nyvasket. Dertil er hårstråene også mere skrøbelige, når de lige er blevet vasket.

Hvilken hårfarve skal jeg vælge?

Du skal vælge en hårfarve, der matcher din hudfarve og tone. Har du en kold eller varm hudtone? Hvad er din naturlige hårfarve? Har du normalt rød hår, ser det som regel ikke godt ud med meget mørkt hår eller lyst hår. Jo mere naturlig en farve du vælger, jo pænere kommer det også til at se ud. Spørg gerne en frisør til råds.

Kan man farve hår to dage i træk?

Helst ikke. Det er i forvejen meget hårdt for håret, når det bliver farvet. Når du så gør det to dage i streg, risikerer du at slide så hårdt på håret, at det bliver svært at rette op på – og så bliver resultatet ikke særligt pænt.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.