Guides

Uren hud – Hvad er det, og hvad kan du gøre?

Uren hud dækker over akne, bumser, hudorme og andre urenheder i huden. Mange danskere døjer med dette, både unge og gamle. Læs med her for at finde ud af, hvad du kan gøre for at slippe af med uren hud.

skrevet af Julie M. Laursen

uren hud

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Der er næppe noget der kan tage modet fra end spejlbillede som udsigten til uren hud, akne eller bumser. Det kan om noget påvirke vores humør, for slet ikke at tale om vores selvværd. Det påvirker vores lyst til at gå ud ad døren og møde andre mennesker, hvis vi har meget uren hud. Mange synes at det er direkte flovt at have uren hud.

Uren hud i virkeligheden slet ikke har noget med snavs at gøre. Det skyldes nemlig ikke at din hud er beskidt. I denne artikel vil vi spare på blandet andet:

Hvad forsager uren hud? Og hvordan skal du behandle uren hud, for at slippe af med den igen? Hvilke produkter er de bedste produkter mod uren hud – og hvad er den optimale pleje? Skal der kostomlægninger eller creme til? Kan du selv klare det eller kræver det professionel hjælp?

Læs med herunder.

Hvad er uren hud?

Uren hud er en fælles betegnelse for en hud, der ikke er ren. Det vil sige en fedtet hud som skinner, hvor der i et eller andet omfang er hudorme, røde knopper, urenheder og bumser.

Uren hud og bumser kan optræde mange forskellige steder på kroppen, men typisk er det i ansigtet, at det volder langt de fleste mennesker problemer. Det et det område af kroppen, der er mest synligt og sværest at skjule. Uren hud kan dog også forekomme både på ryggen, på brystkassen og på den øverste del af armene.

Fælles for netop alle disse områder er, at vi har rigtig mange talgkirtler her, hvilket er med til at øge risikoen for disse hudproblemer (blandt andet akne, bumser, hudorme og talgknopper). Herunder gennemgår vi de forskellige former for uren hud, som man kan blive udsat for.

Bumser

Bumser er vel efterhånden blevet en fælles betegnelse for uren hud, men i virkeligheden er uren hud jo mere end blot bumser. Kigger vi lidt nærmere på denne ene del af det af have uren hud, så er bumser kort fortalt en urenhed i huden, hvor en overproduktion af talg og døde hudceller fanges i hudens porer. Hvis denne talg ikke kan komme op til hudens overflade, kan talgkirtlen udsættes for urenheder og dermed blive inficeret af bakterier m.m. Og så dannes der det, som vi i daglig tale kalder for bumser.

» Læs mere om bumser

Akne

Det kan være svært at gennemskue, hvad forskellen egentlig er på bumser og acne. Derfor kaldes uren hud ofte for bumser uanset hvad.

Som udgangspunkt er acne en lidelse i huden, der som oftest viser sig med meget voldsomme udbrud af bumser. Her er altså ikke tale om enkeltstående tilfæde af røde, betændte bylder, men oftere om mere sammenhængende udbrud.

» Læs mere om akne

Hudorme

En hudorm er – meget populært sagt – et forstadige til en bums. Det betyder ikke, at alle hudorme bliver til bumser, for der er stor forskel. I forbindelse med bumser er der en bakterietilstand, der gør huden rød. Dette er dog ikke tilfældet ved hudorme.

Hudorme findes i to forskellige varianter: Sorte og hvide hudorme. De sorte kaldes også for blackheads, og ses som små sorte prikker i huden – ofte på og omkring din hud næsen. De får den sorte farve, når kommer i kontakt med ilt og det er netop denne oxidering der gør, at de bliver så tydelige som det er tilfældet.

De hvide hudorme kendes også som whiteheads eller milier. De opstår gerne som følge af en ophobning af fedt i huden, som man af den ene eller anden grund ikke kan komme af med i tilstrækkeligt omfang. Derved sker der en ophobning af bakterier, hudfedt og afstødte døde hudceller. ​​​​​

» Læs mere om hudorme

Hvorfor får man uren hud?

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får uren hud og bumser. Som udgangspunkt sker det som følge af en overproduktion af hormoner, der fører til tilstoppede talgkirtler, øget talgproduktion og i sidste ende uren hud i form af hudorme og bumser.

Da det ofte er hormonelt betinget, rammer uren hud ofte unge i puberteten, men det kan som udgangspunkt ramme alle mennesker i alle aldre. Det gælder for eksempel kvinder i forbindelse med hormonelle forandringer, så som ved p-pillestop, under graviditet eller i overgangsalderen.

Uren hud kan både ramme mænd og kvinder på alle tidspunkter i livet. Vores hud er en levende organisme, og derfor kan den også blive påvirket af andre faktorer såsom:

 • Vores kost
 • Stress
 • For meget alkohol

eller generelt dårlige vaner, som betyder at vores krop – og dermed også vores hud – kommer i ubalance. Og så kan der opstå uren hud.

Hvordan slipper man af med uren hud?

Uren hud er ikke noget man slipper af med fra den ene dag til den anden, men det kan absolut behandles, blot du er tålmodig. Hvis du følger nogle helt simple tips til hudpleje af uren hud, er du allerede godt på vej til en smukkere og renere hud, helt uden tegn på urenheder som hudorme og bumser.

Hudpleje er alfa og omega og utrolig vigtigt for en lang række lidelser i huden, og det gælder også hvis man ønsker ren hud fremfor uren hud.

Rens huden morgen og aften

Sørg for at rense dit ansigt to gange om dagen for at fjerne eventuel makeup og fedt og snavs. Morgen og aften. Brug en ansigtsvask eller lignende, der passer til både din hudtype og omfanget af uren hud, til at rense huden med.

Brug gerne en god skintonic efterfølgende for at være sikker på at få de sidste rester af makeup og øvrigt snavs med. Produkter som disse renser huden endnu dybere end en almindelig sæbe kan klare, også forhindrer de at nye bumser opstår. Nu er huden frisk og klar til nye eventyr.

Læs også: Bedste ansigtsrens

Creme til uren hud

Slut altid din ansigtsvask af med en god ansigtscreme. Der findes rigtig mange forskellige cremer at vælge imellem, som alle er sammensat specielt til at afhjælpe uren hud. Disse kan have en gavnlig effekt på generende urenheder såsom hudorme og bumser. Brug den gerne både morgen og aften for et optimalt resultat.

Uren hud og kost

Det er diskuteret i årevis, om der er en sammenhæng, mellem det man spiser og risikoen for at få uren hud. Der er dog endnu ikke nogen forskning, der har kunnet påvise at særlige fødevarer, såsom pizza, pommes fritter, chips og slik, skulle kunne øge dannelsen af uren hud.

Der er dog undersøgelser, der indikerer, at det i visse tilfælde kan betale sig at undgå mælkeprodukter. Dermed naturligvis også øvrige fødevarer der er fremstillet af komælk, hvilket vil sige produkter som smør, ost, fløde m.m.

En hjemmelavet maske til at få ren hud

Både papaya og honning er kendt for at have en rensende effekt, og der kan du ligeså godt benytte dig af, hvis du generes eller lider af uren hud. Du kan naturligvis købe en række ansigtsmasker med disse ingredienser – men du kan også vælge at lave en masek selv, der både renser huden og plejer den. En hjemmelavet maske vil samtidig koste en smule mindre, end hvad lignende pleje produkter koster.

Det er ikke svært at lave sin egen maske, og resultatet vil tale for sig selv. Det kan lyde som en lækker dessert lørdag aften, men det vil for nogle kunne gøre underværker, hvis du døjer med urenheder og bumser, samt fedtet hud.

Det skal du bruge:

 • ¼ moden papaya (uden skind og frø)
 • 1 spsk. brun sukker
 • 1 spsk. honning
 • 2 spsk. pisket flødeskum
 • ½ spsk. citronsaft

Start med at skære papayaen ude i mindre stykker og blend dem. Konsistensen skal være ensartet og glat. Tilsæt derefter resten af ingredienserne til din hjemmelavede maske og rør det hele godt og grundigt sammen. Rens dit ansigt, så det er fri for makeuprester og snavs, og smør din ansigtsmaske på huden i dit ansigt og på halsen. Lad den virke i mindst 10 minutter og rens så efter med lunkent vand.

Ingredienser mod uren hud

Der er som sagt mange produkter mod uren hud, og de indeholder alle forskellige ingredienser. Nogle går dog igen. Der findes der en række muligheder, hvoraf nogle er mere veldokumenterede end andre.

Vi har valgt at tage tre forskellige muligheder med, som alle har vist sig at have en særdeles god indvirkning på både hudorme, bumser og acne. Så hold et vågent øje med disse tre aktive ingredienser, når du er på udkig efter den perfekte kur mod uren hud.

A-vitamin creme mod uren hud

Der findes tre forskellige former for A-vitamin, hvoraf retinol er en af dem. Ud over at være et vitamin, er retinol også en særdeles effektiv ingrediens, når det gælder behandlingen af uren hud. Det et dog også noget, der skal bruges med omtanke, for netop A-vitaminer kan være særdeles skrappe for huden og både forårsage rødme og hudirritationer, såfremt du går for hurtigt eller for effektivt til værks.

Hyaluronsyre creme

Perfect Skin Moisturizer fra Danish Skin Care

Den ultimative forkælelse til din hud, natten igennem. Fyldt med mange reparerende og plejende ingredienser, så din hud gøres klar til en ny dag.

Hjælper blandt andet med:

 • At holde huden fugtig
 • At holde ældelsen af huden fra døren
 • At holde huden spændstig og elastisk

Niacinamid

Et andet vitamin der også kan have en god effekt på uren hud er B3. B3-vitaminet kendes også under betegnelsen niacinamid og er et vitamin, der er kendt for at sørge for at øge hudens elasticitet, reducere rynker og mindske både pigmentering og fine linjer i huden. Så med en creme mod bumser der indeholder niacinamid, er det muligt ikke blot at etablere en normal hud, men også at reparere huden og gøre den smuk og ensartet igen.

Salicylsyre

Salicylsyre – eller Beta Hydroxy Acid (BHA) – kan både hjælpe med at minimere hudens porer og fjerne urenheder som fedt, snavs og olier fra huden på en særdeles effektiv måde. Det skyldes at salicylsyre har en særlig evne til at holde ophobninger af både overskydende fedt og snavs nede uden at være alt for hård ved huden.

Perfect Skin Power Treat

Perfect Skin Power Treat

Den ultimative behandling for smuk hud! Produktet bekæmper effektivt hudproblemer, hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.

Hjælper blandt andet mod:

 • Hudorme
 • Uren hud
 • Bumser

Medicinsk behandling af uren hud og akne

Selv om der er mange muligheder for at behandle uren hud og acne ved hjælp af håndkøbsmedicin og creme mod akne, så er der også tilfælde, hvor det desværre ikke rækker. Eller ikke rækker langt nok.

I særligt svære tilfælde kan det være nødvendigt med en medicinsk behandling. Det kan for eksempel være i form af tabletter, der i kvinders vedkommende kan bestå af p-piller. Men for både mænd og kvinder kan diverse former for antibiotika, så som tetracycliner og makrolider, også have en rigtig god effekt på særligt svære tilfælde af bumser og uren hud. Denne behandling vil dog altid ske i samråd med egen praktiserende læge eller hudlæge.

Hvem kan blive ramt af uren hud?

Som udgangspunkt kan alle blive ramt af uren hud. Uanset køn og alder. Således kan kvinder i forbindelse med graviditet eller et stop med indtag af p-piller også pludselig opdage en øget tendens til uren hud, ligesom stress også kan være afgørende for at udvikle uren hud hos både mænd og kvinder. Dog er det ofte unge mennesker i og omkring puberteten, der får problemer med hudorme, bumser og uren hud

Hvorfor får nogle mennesker ikke uren hud?

Selv om det kan synes uretfærdigt, så er det ikke alle mennesker, der rammes af uren hud i større eller mindre udstrækning. Hvor nogle er både mildt og mere alvorligt angrebet, er der andre der aldrig får så meget som en enkelt lille bums. Hvorfor denne forskel? Hvorfor denne uretfærdighed?

Det er ikke til at vide med 100% sikkerhed, men en af de afgørende faktorer er, at uren hud er hormonelt og genetisk betinget. Dertil kommer, at øvrige faktorer som livsstil og madvaner kan have en vigtig rolle.

Uren hud er med andre ord arveligt, og der er meget der tyder på, at har en eller begge af dine forældre haft uren hud i deres ungdom, så er risikoen, for at du også får det, overhængende stor. Her er det naturligvis vigtigt at skelne imellem at få en enkelt bums eller en mindre flok hudorme og så en større flok bumser i ansigtet eller på kroppen.

Hvor kan man blive ramt af urenheder i huden?

Selv om urenheder i huden primært er noget vi døjer med i ansigtet, så er det langt fra det eneste sted vi kan komme ud for disse temmelig irriterende og generende hudproblemer. Nogle mennesker oplever at de også får problemer med urenheder rundt om på kroppen – ikke mindst urenheder på ryggen, men også i høj grad på brystet og på skuldre og overarme.

Uren hud i ansigtet

Et af de steder, hvor langt de fleste vil opleve at få uren hud i mere eller mindre udtalt grad, er i ansigtet. Det skyldes blandt andet, at ansigtet er den eneste del af vores krop, der ikke er dækket til, og derfor også er konstant udsat for snavs fra omgivelserne omkring os. Derudover er vores hud meget følsom og tynd i ansigtet, hvilket gør den mere påvirkelig over for snavs og ændringer.

Typisk vil disse urenheder dukke op i den såkaldte T-zone. Den hedder således, fordi området med hage, næse og pande danner et T. T-zonen er sædvanligvis yderst sårbar over for urenheder og bumser.

Uren hud i panden

Rigtig mange, der døjer med uren hud, har større eller mindre udbrud af urenheder i panden. Panden er, som nævnt, en del af T-zonen. Det kan også give anledning til urenheder på hagen og på næsen. Det skyldes ikke mindst at denne zone er det sted i ansigtet, hvor huden har størst tendens til at fedte, og således er det også dette sted, at der er størst tendens til uren hud med bumser og hudorme til følge.

Udfordringen med uren hud netop her i ansigtet er, at det ikke er så let af skjule. At skjule sine urenheder er også en midlertidig løsning, og det er at foretrække, at man kommer helt at med dem.

Der findes heldigvis en række metoder til behandling af uren hud. Såvel i panden som i resten af ansigtet og på kroppen.

Uren hud på næsen

Uren hud og bumser på næsen er lige så hyppigt som i panden. Ganske enkelt fordi den også er en del af den ekstra fedtede og olierede T-zone, hvor der er øget tendens og øget risiko for urenheder og uren hud.

På næsen rammes man typisk af hudorme – de såkaldte komedoner. Det er i særdeleshed de sorte hudorme, hvilket for mange vil være yderst generende, da de er væsentligt mere tydelige end deres hvide slægtninge, milier.

Uren hud i hovedbunden

Vi mennesker kan få uren hud overalt på huden. Selv om der er nogle områder af kroppen, hvor vi er særligt udsatte for urenheder, så kan vi også få en bums på ballen eller en hudorm på hagen.

Således kan vi også lide af uren hud i hovedbunden.

Sandsynligheden for at få bumser i hovedbunden er dog ikke helt så stor som andre steder på kroppen, men det er ikke desto mindre irriterende, hvis det sker. Sandsynligheden for at lide af uren hud, såsom bumser, i hovedbunden, lader til at øges, hvis man i øvrigt er generet af uren hud i ansigtet samt forskellige steder på kroppen.

Uren hud på ryggen

Uren hud på ryggen er temmelig udbredt. Heldigvis er det ikke et sted, man som sådan lægger mærke til, men derfor kan det sagtens være yderst generende.

Der er typisk en vis sammenhæng mellem uren hud i ansigtet og uren hud på ryggen. Uanset om det er en gang imellem eller konstant, så årsagerne de samme, nemlig at huden lige her producere et overskud af fedt, der sætter sig og stopper hudens porer til. Det kan resultere i betændelsestilstande og på sig også bumser i huden.

Ofte stillede spørgsmål

Det første anslag til fedtet hud i panden eller hen over næsen kan give anledning til en lang række spørgsmål.

 • Hvad er det egentlig er sker med huden, der hidtil har været både smuk, glat og helt fri for en fedtet overflade og akne?
 • Hvorfor opstår der pludselig fedt, urenheder og et ekstra behov for at pleje både huden i ansigtet og på kroppen?
 • Hvor kommer problemet fra?

Disse – og endnu flere spørgsmål end dem – dukker naturligt nok op, når huden pludselig viser behov for ekstra rens og hudpleje i en kamp mod uren hud.

Vi har derfor forsøgt at svare på nogle af de oftest stillede spørgsmål herunder.

Hvorfor får man uren hud?

Man får oftest uren hud på grund af en overproduktion af hormoner, der medfører tilstoppede talgkirtler, forøget talgproduktion og bakterier i huden. Det kan være yderst generende og have en enorm indflydelse på ens selvtillid, men heldigvis kan man gøre meget i dag, for at komme den urene hud til liv.

Hvordan fjerner man uren hud?

Der findes flere forskellig gode former for pleje, der kan hjælpe dig af med akne og uren hud. En af de væsentligste er at sørge for en god ansigtspleje, hvor du renser huden to gange dagligt.

Derudover findes der en række cremer og salver, der fås både med og uden recept, som kan have en gavnling virkning på akne og hjælpe dig til en bedre hudpleje. De har gerne en god effekt på fedtet hud både i ansigtet og på resten af kroppen, lige fra panden og hagen til brystet og ryggen.

Er din hud uren, er der mange tiltag, der kan hjælpe den til at blive smuk, ren og fri for akne igen. Det gælder blot om at finde netop den behandling, der passer perfekt til dig og din situation.

Kan p-piller hjælpe mod uren hud?

Ja. Forskning viser at p-piller mod uren hud i nogle tilfælde kan være en god løsning, for at komme problemet til livs. Ikke mindst hvis du er særlig hårdt angrebet af uren hud og har døjet med det gennem en længere periode.

I sådanne tilfælde er det oplagt at tale med egen læge om muligheden for at få ordineret p-piller som en ekstra hjælp. P-piller kan nemlig have en gavnlig effekt, da de hæmmer hudens produktion af talg og dermed også dannelsen af bumser og uren hud.

I mange tilfælde vælger man derfor at behandle ved hjælp af kombinations p-piller som således hæmmer talgproduktionen i kampen mod uren hud.

Hvornår forsvinder uren hud?

For langt de fleste forsvinder problemer med uren hud, når de er igennem puberteten. Men der er også mennesker, der stadig har problemer med acne, bumser og generel uren hud længe efter. Dertil kommer, at der synes at være en tendens til, at kvinder døjer med det lidt længere end mænd.

Får man uren hud af kaffe?

Videnskabeligt set er der ikke nogle enkeltstående fødevarer, der kan give mere uren hud end andre. Derfor hjælper det som udgangspunkt ikke at undgå særlige fødevarer. Dog kan koffeinholdige drikke såsom kaffe, cola og energidrikke være med til at øge vores produktion af kortisol. Kortisol er et stresshormon, som kan være medvirkende til, at vi producerer endnu mere fedt og talg end normalt. I værste fald kan være med til at tilstoppe huden porer og dermed medføre bumser og uren hud.

Får man uren hud af stress?

Der er næppe meget tvivl om, at stress påvirker både vores psyke og vores krop, og derfor også vores hud. Således kan man sagtens opleve at få en mere uren hud, hvis man er stresset i perioder. Omvendt kan det også være forbundet med stress, at have uren hud, så på den måde kan man sige at det hele i værste fald kan gå lidt i ring.

Kan tandpasta fjerne bumser?

En af de mest berømte myter er inden for hudpleje er, at tandpasta har en udtørrende effekt på bumser, hvis du smører det på den betændte bums inden sengetid. Men passer det nu også? Svaret er nej. Tandpasta udtørrer desværre ikke bumser og har desværre heller ikke nogen videre effekt på hverken bumser eller uren hud. Til gengæld kan det i værste fald give dig rødme og irritation i huden i stedet, så nøjes med at bruge tandpastaen til at børste tænder med – og vælg i stedet en god hudpleje til ansigtets udfordringer.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.