Guides

Tør hovedbund og bekæmpelse af dette

Lider du af tør hovedbund? Mange danskere, både mænd og kvinder, har problemer til daglig med hovedbunden. I denne guide gennemgår vi, hvordan du både kan bekæmpe og forebygge tør hovedbund.

skrevet af Julie M. Laursen

tør hovedbund

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

For mange mennesker er hovedbundsproblemer en daglig gene. Det rammer både mænd og kvinder i alle aldre. Et af de mest hyppige problemer er tør og kløende hovedbund, som kan være mere eller mindre generende.

Men hvad er en tør hovedbund egentlig? Hvad er de typiske årsager til det? Hvorfor får man det – og hvordan slipper man af med det igen? Det – og mange andre spørgsmål – forsøger vi at give dig et svar på herunder.

Hvad er tør hovedbund?

En tør hovedbund er en hovedbund, der har særligt tendens til at blive irriteret. Den kan næsten sammenlignes med en ørken, der tørster efter vand og næring, og det resulterer i, at der kommer små tørre flager, der sætter sig mellem hårstråene. Disse flager fra en tør hovedbund kan drysse ned på tøjet, hvilket kan være forbundet med en vis flovhed hos mange. I nogle tilfælde kan der være tale om en meget tør hovedbund.

Hvordan føles en tør hovedbund?

Lider du af tør hovedbund i større eller mindre udstrækning, så ved du også at det føles som om huden føles irriteret og stram. Til tider føles den også sart og øm.

Symptomerne på denne lidelse er usædvanligt tør hud, der skaller af i mindre flager, samt kløe. Denne kløe kan være yderst generende og tilmed være så omfattende, at det kan give sår i hovedbunden af den evige kløen og kradsen. Tør hovedbund er derfor ikke alene en ubehagelig tilstand, men den kan også virke begrænsende og lettere invaliderende i hverdagen.

Det er heldigvis muligt at komme en tør hovedbund til livs, og det anbefales også at behandle problemer med tør hud i hovedbunden, for at undgå at der opstår infektioner som følge af eventuelle små sår i hovedbunden.

Forskel på skæl og tør hovedbund

Mange forveksler ofte tør hovedbund med skæl i hovedbunden, der er en helt anden tilstand i hovedbunden. Kigger man nøje efter, er det også muligt at se forskellen med det blotte øje. Forskellen på skæl og tør hovedbund kan ses på skællen i håret. Ved tør hovedbund er denne skæl typisk hvid og helt tør, hvorimod almindelige skæl kan være mere fedtet og lettere gulligt.

Der er også forskel på hvordan disse skæl opfører sig. De hvide hudflader, når man lider af tør hovedbund, hænger ikke fast i håret på samme måde som de gule skæl gør, og derfor kan det næsten se ud som sne, når man ryster eller rusker i håret. Ud over at være forskellig i udseende, er behandlingen af skæl og behandlingen af tør hovedbund ligeledes også vidt forskellig.

Hvad er årsagen til en tør hovedbund?

Der kan være mange årsager til, at du får tør hovedbund. Som udgangspunkt skyldes det ofte, at området i hovedbunden ikke får tilstrækkelig med fugt og næring. Det kan sammenlignes med den øvrige hud på kroppen, der også bliver tør og porøs med tendens til at skalle, hvis vi i kke sørger for at få rigeligt med væske både ind- og udvortes. Dette vil typisk være i form af drikkevand og nærende cremer.

Dehydrering og høje temperaturer

Mange oplever denne skallende tilstand, når man ikke får nok at drikke på en varm sommerdag. Munden tørrer ud – og det er det samme, der sker i hovedbunden. Her er det blot ikke helt nok at sørge for en masse vand. Der skal nemlig lidt mere til, for at behandle tør hovedbund, men det kommer vi ind på senere. Det kan også skyldes, at du bruger forkerte produkter eller behandlinger din hovedbund forkert.

Nedsat produktion af talg

Ud over at huden i hovedbunden ikke får nok næring, er der også en række andre faktorer, der kan have indvirkning på, om du får tør og kløende hårbund. En af disse er en nedsat produktion af talg. Fra fødslen er vores hud dækket af talgkirtler, som hjælper til at give huden fugt, så den bevares smidig og sund. Hos nogle mennesker aftager denne talgproduktion, hvilket kan resultere i skæl eller tør hovedbund. Selvom lidelsen kan ramme alle aldersgrupper, er der en højere risiko for kløe i hovebunden og gener ved tør hovedbund, jo ældre vi bliver. Produktionen af talg nedsættes ofte, når vi bliver ældre – og dermed øges risikoen for tør hovedbund også.

Dårlig kost

Vores alder kan vi ikke gøre så meget ved, men vil du forsøge at undgå udslæt i hovedbunden og dryssende hudflager, så bør du overveje, om du spiser korrekt. Undersøgelser viser (1), at der er en sammenhæng mellem irritation (som kløe i hovedbunden og tør hovedbund) og kosten. Sørg derfor for at få alle de nødvendige vitaminer og mineraler, samt drikke tilstrækkeligt med vand. Hver dag. Vand er et af de bedste (og billigste) skønhedstips, der findes. Det har nemlig en smørende og nærende effekt, og får du ikke nok at drikke vil din hud i både ansigtet og på resten af kroppen også tørre væsentligt nemmere ud.

Eksem og hovedbundsproblemer

Endelig er der også den årsag, at du har fået eksem i hovedbunden. Hvad årsagen er, og hvilken form for eksem der er tale om, kan være svært at sige. Der findes mange forskellige former for eksem i hårbunden, og en af dem er psoriasis. Her vil der dog ofte også være andre områder på huden, der er generet, men er du i tvivl om, om det er eksem eller tør hovedbund, der plager dig, så bør du konsultere egen læge for en afklaring af problematikken.

Dette kan påvirke den naturlige balance i hovedbunden

Der er som nævnt mange ting, der kan påvirke hovedbunden og bringe den ud af sin naturlige balance. Det gælder både udefrakommende faktorer samt genetik og alder. Heldigvis er der mange muligheder for at komme en både tør og irriteret hovedbund til livs og dermed komme både kløe og drysseri til livs en gang for alle.

Kulde – undgå udtørret hovedbund om vinteren

En af de ting der kan være med til at udtørre din hovedbund, er noget så simpelt som vejret. Det er ofte ikke noget, man forbinder med tør hovedbund, men både kulde og blæst kan have en større effekt på huden, end man lige tror.

Særligt om vinteren, hvor vi både befinder os ude i kulden og indenfor i varmen, er vi særligt udsatte for en udtørret hovedbund. Derfor er det vigtigt, at være særligt opmærksom på vores hud og hår, og sikrer ekstra god og nærende pleje i de kolde måneder.

Den forkerte shampoo

Hører du til den gruppe, der køber den første og bedste shampoo, når du er løbet tør for hårvask? Så bør du måske overveje at kigge efter en ekstra gang og vælge en shampoo der er særligt velegnet til vask af tør hovedbund, for den bedste behandling. En forkert shampoo kan nemlig gøre tilstanden i din hovedbund værre.

Meget shampoo indeholder en lang række kemikalier, der kan påvirke den naturlige fugtbalance i hud og hår, og det kan i værste fald være med til at tørre hårbunden ud og give kløe. Der findes i dag en del shampoo mod tør hovedbund – og er du i tvivl om, hvad du skal vælge, så kan du spørge din materialist eller apoteker til om tips og gode råd.

Vandets hårdhed

Mængden af calcium og magnesium i vandet du vasker dit hår i, kan have en indflydelse på din hovedbund. Det kan lyde underligt, men bor du i et område med hårdt vand, kan det være med til at mindske, hvor effektiv din shampoo er. Så selv om du har den rette shampoo, kan vandet betyde, at den ikke har helt den ønskede effekt. En løsning på dette kan være at installere et vandfilter på bruseren.

Væskemangel eller dårlig kost

Det vi spiser og drikker har også en stor indflydelse på, hvordan vores krop fungerer. Har du tendens til tør hovedbund, og ønsker du at komme tør hårbund og dryssende hudflader til livs, kan det være en god idé at kigge nærmere på, hvad du putter i munden. Forkert kost kan have indflydelse på balancen – også i din hovedbund. Det samme gælder, hvis du ikke får væske nok, hvilket helst skal være mellem 1 og halvanden liter vand om dagen (mere hvis du træner eller motionerer). Vand er en enestående pleje af både hud og hår.

Vil du forsøge at undgå udslæt, skæl, kløende hovedbund og dryssende hudflager, så bør du overveje om du spiser korrekt. Som nævnt tidligere, skal du derfor sørge for at få alle de nødvendige vitaminer og mineraler samt drikke tilstrækkeligt med vand. Hver dag. Det har nemlig en smørende og nærende effekt, og får du ikke nok at drikke vil din hud i både ansigtet og på resten af kroppen også tørre væsentligt nemmere ud.

Find en plejende shampoo til tør hovedbund

Leder du efter en kur til kløende hovedbund, og er du i tvivl om den rette behandling? Så start eventuelt med at bruge en mild shampoo til vask af hår og hovedbund. Oplever du ikke nogen markant forandring efter noget tid, så skift til en mere plejende shampoo, der er udviklet specielt til behandling af tør hovedbund.

Det er vigtigt at huske på, at en shampoo ikke blot skal bruges til at vaske håret rent. Den kan også bruges til at styrke og beskytte hovedbunden, og derfor er det vigtigt at vælge den rigtige shampoo til netop dit hår og din situation.

Der er et væld af muligheder, når det gælder om at finde en plejende shampoo, og her må du nok prøve dig lidt frem. Typisk for disse er, at de indeholder forskellige olier, vitaminer og mineraler, der har en gunstig effekt på tør og skællende hovedbund. Nogle indeholder også bakteriedræbende eller antiseptiske stoffer, så kig dig godt omkring inden du vælger. Det kan være et godt udgangspunkt at vide, hvad den præcise årsag til netop din tørre hovedbund er. Er der tale om kløende, tør hårbund, skal du naturligvis vælge en shampoo, der kan afhjælpe dette.

Skæl i håret kan dog let forveksles med tør hud i hovedbunden, og har du skæl, skal du i stedet på udkig efter den bedste skælshampoo. Ligeledes bør du så vidt muligt undgå at anvende for mange stylingprodukter, da de også kan have en negativ indflydelse på hårbunden.

Korrekt brug af shampoo til sart hovedbund

Lige så vel som en forkert shampoo kan forværre tilstanden i en tør hovedbund, så kan forkert brug af shampooen også gøre mere skade end gavn. Det gælder altså både om at vælge den rigtige shampoo og om at vaske håret korrekt.

Sørg altid for at massere den plejendeshampoo godt ind i både hår og hårbund. Lad den gerne sidde og virke i nogle minutter inden den skyldes grundigt ud igen. På den måde sikrer du at dens plejende og styrkende formular får mulighed for at virke og forhåbentlig hjælpe dig af med din kløende hovedbund.

Behandling af tør hovedbund

Tør hovedbund kan være både ubehageligt og irriterende. Heldigvis kan det i langt de fleste tilfælde behandles og det kan i visse tilfælde allerede bedres i løbet af blot få dage eller uger med de rette produkter.

Tea Tree Oil mod tør hovedbund

Tea Tree Oil er lidt af et vidundermiddel, der også har en gavnlig effekt på tør og kløende hovedbund. Det skyldes Tea Tree Oils antiseptiske virkning, der renser helt i dybden for snavs og bakterier. Dette får du gavn af, med denne hårbundspakke fra Australian Bodycare.

Den består af to produkter, der supplerer hinanden på bedste vis, når det gælder om at finde en kur mod tør hovedbund. Det består af en shampoo og en hårmaske, der begge indeholder det enestående Tea Tree Oil.

Den milde shampoo renser håret uden at udtørre hovedbunden. Ud over Tea Tree Oil indeholder den også kokosolie, der giver håret fugt og fornyet styrke. Hårkuren er let at anvende. Den indeholder ud over Tea Tre Oil også en række beroligende og lindrende ingredienser, der giver ro til en irriteret og tør hovedbund. Brug masken en gang om ugen eller efter behov, og lad den sidde i håret i mindst 5-10 minutter – gerne over natten for optimal effekt.

Tør hovedbunds pakken

Australian Bodycare Hair Scalp pakken

Pakken indeholder 2 produkter for en bedre og sundere hovedbund med aktiv Tea Tree Oil:

  • Hair Clean Shampoo
  • Scalp Cure Treatment Mask

Effektivt sæt mod tør og kløende hovedbund.

HairLust Hair & Scalp Detox Scrub

Lider du af en tør og kløende hovedbund, så skulle du prøve en hårscrub. Nøjagtig som du nok også giver dit ansigt en grundig afrensning og en peeling fra tid til anden, så kan du med fordel gøre det samme for dit hår og din hovedbund.

Hair & Scalp Detox Scrub er mild, men effektiv, hovedbundsscrub, der skånsomt fjerner både døde hudceller, produktrester og snavs og fedt fra din hovedbund. Dermed hjælper den med at skabe balance i hovedbunden. Den kan bruges til alle hårtyper, og så er den både certificeret økologisk og vegansk samt fri for parabener, sulfater og ftalater.

Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub

Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub

HairLust Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub er en opfriskende, økologisk hovedbundsscrub til en tør, fedtet, kløende eller udsat hovedbund, der skånsomt og effektivt renser i dybden så produktrester, skæl, snavs og sebum fjernes.

Resultatet? Blødt, rent og glansfuldt hår og en velstimuleret, frisk hovedbund – de optimale betingelser for hårvækst og et sundt hår.

Mild shampoo til hovedbunden: Neccin Shampoo Nr. 4

En af de shampooer der er udviklet særligt til sart og tør hovedbund, er Neccins Shampoo Sensitive Balance nr. 4. Den både plejer og vasker hår og hovedbund. Indholdet af Piroctone Olamine er med til at genoprette balancen i hovedbunden samtidig med at det modvirker dannelsen af yderligere tør og irriteret hovedbund.

Shampooen er uden parabener og sulfater, og kan sagtens bruges hver dag. Det anbefales dog at nøjes med at vaske hår 1-2 gange om ugen, hvis du lider af tør hovedbund.

Neccin Shampoo Sensitive Balance Nr. 4

Neccin Shampoo Sensitive Balance nr. 4 er en super skøn shampoo, som er specielt udviklet til en sart og følsom hovedbund. Den virker plejende og afbalancerende, så hovedbunden efterlades gennemfugtet og i komplet balance.

  • Modvirker tør og irriteret hovedbund, samt skæl
  • Indeholder Piroctone olamine
  • Plejer og afbalancerer

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.