Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Tea Tree Oil – Sådan kan du bruge det i hverdagen

Tea Tree Oil kommer primært fra Australien, hvor det blev brugt at aboriginals tilbage i sin tid. Læs her hvordan du kan bruge det i din hverdag, både som hudpleje og andet.

forfatter Skrevet af
Tea tree oil

Du kender det måske allerede – Tea Tree Oil. Ellers har du i den grad noget i vente. For det er ikke for ingenting, at Tea Tree Oil er blevet anvendt i tusindvis af år og regnes for lidt af et vidundermiddel. Ikke mindst takket være sine enestående antibakterielle egenskaber, der er gavnlige for både hud og hår (1).

Dette ekstrakt både som rene koncentrerede olier og som en del af øvrige produkter som blandt andet cremer og hårprodukter.

Tea Tree Oil betår af 100% naturlige ingredienser og takket være særlige australske kvalitetskrav, kan man altid være sikker på produkter af højeste kvalitet. De indfødte aboriginals brugte det blandt andet til helende bade, der havde til formål at kurere en række forskellige hudlidelser, og i dag bruger vi denne Tea Tree Oil til alt fra skælshampoo, der kan gøre vores hår “drysfrit”, til produkter som cremer, der ved hjælp af naturlige ingredienser skal afhjælpe problemhud, som for eksempel aknebumserhudorme og lignende.

Hvad er Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil – eller tetræolie, som det også kaldes på dansk – er en såkaldt æterisk olie, der udvindes fra træet Melaleuca alternifolias. Derfor kaldes olien også i nogle lande som melaleuca oil. Træet, som dette særlige ekstrakt udvindes fra, vokser kun i de fugtige, subtropiske områder i Australien. Netop derfor har Tea Tree Oil også været brugt primært i landet ”down under”.

Det blev hovedsageligt brugt grundet dets antibakterielle egenskaber, som man særligt op gennem 1970’erne fik interesse for. En interesse der hurtig spredte sig til resten af verden, hvorfor man grundlage en række plantager i Australien for at kunne følge med den stigende efterspørgsel på Tea Tree Oil. 

Tea Tre Oil gennem historien

Det var den oprindelige australske befolkning, der først fandt ud af Tea Tree Oils mange fantastiske anvendelsesmuligheder, men det var først i 1920’erne at oliens antiseptiske virkning blev beskrevet i videnskabelig sammenhæng. Det var også her, at netop Tea Tre Oil viste sig at være væsentligt mere effektiv til desinfektion end phenol, som på daværende tidspunkt var det mest udbredte middel til desinfektion på hospitalerne.

Tea Tree Oil blev dog skubbet lidt ud i glemslen, da penicillinen kom i 1940’erne, men da MRSA dukkede op i 80’erne fandt man atter interesse for det australske ekstrakt, uden at der dog er noget videre belæg for en sammenhængen.

Hvordan fremstilles Tea Tree Oil?

Dette enestående ekstrakt med de mange egenskaber, fremstilles som sagt ud fra træet Melaleuca alternifolias. Processen sker ved dampdestillering af både blade og grene fra træet. Her fortættes dampen til vand og olie, hvorved den fine Tea Tree Oil kan adskilles og hældes på flaske eller eventuelt anvendes i andre produkter. 

Aktive ingredienser i Tea Tree Oil

Tea Tree Oil har gennem årene været fast ingrediens i såvel hudpleje, shampoo, rengøringsmidler samt diverse olier. Den store udbredelse og enorme popularitet skyldes først og fremmest oliens antibakterielle egenskaber samt kløestillende effekt på huden, og selv om dette endnu ikke er videnskabeligt bevist, så lader det til, at der er noget om snakken alligevel. 

Hvorfor denne Tree Oil har disse egenskaber kan muligvis forklares med at den indeholder mere end 150 forskellige organiske komponenter, hvoraf de væsentligste er stofferne cineol og terpineol: 

  • Cineol – dette stof kendes også som det aktive stof i eucalyptusolie. Det har en slimløsnende effekt og kan optages i kroppen både via næsen og lungerne – for eksempel ved at indånde den æteriske olie. 
  • Terpineol – dette stof er med til at give Tea Tree Oil sine særlige antibakterielle egenskaber.

Ifølge de australske kvalitetskrav, skal ægte Tea Tree Oil indeholde over 30% Terpineol og under 15% Cineol, men ofte er indholdet af Terpineol mere end 40%. 

Dokumenteret virkning

Siden de første mennesker begyndte at anvende Tea Tree Oil i Australien har der været forsket meget i området. Således er der skrevet mere end 1.500 videnskabelige artikler om Tea Tree Oil og der kommer hele tiden nye undersøgelser og nye artikler til om emnet. Det er dermed almen kendt og dokumenteret, at Tea Tree Oil modvirker bakterier, samt er effektivt til at genoprette den normale bakterieflora i vores hud.

Alt efter hvilken koncentration man benytter sig af, har det en gavnlig virkning. Ved anvendelse af højere koncentrationer mellem 0,5 og 8% kan olien slå bakterier ihjel på huden. Bruger man derimod en lavere koncentration på under 0,1% kan man forhindre gærsvampe som Candia Albicans, der findes naturligt blandt andet i vores slimhinder i munden, skeden, urinrøret og tarmen, i at sætte sig fast på huden til stor gene.

10 anvendelser af Tea Tree Oil

Tea Tree Oli har gennem årene fået stor opmærksomhed – og med rette. Dette unikke ekstrakt har nemlig en række fantastiske egenskaber, der gør den velegnet til såvel hud- og hårpleje samt til behandling af mere problematiske gener, som svamp og eksem. Dermed er der stort set ikke det, som Tea Tree Oil kan anvendes til – og det er kun fantasien der sætter grænser for, hvad den kan anvendes til. Derfor bør man altid have en flaske af dette vidundermiddel stående på badeværelset. Nedenfor er omtalt nogle af de typiske situationer, hvor det australske ekstrakt kan gøre underværker. 

Uren hud

Eftersom Tea Tree Oil er antibakteriel, er den yderst velegnet i forbindelse med uren hud. Ud over at rense huden, kan den også være med til at forhindre, at nye bumser og urenheder opstår. Det eneste man skal gøre, er at duppe de udsatte steder med lidt olie. 

ansigtspakken

Australian Bodycare Ansigtspakken

Pakken indeholder fire produkter til daglig ansigtspleje med Tea Tree Oil:

  • Face Wash
  • Face Tonic
  • Face Cream
  • Spot Stick til effektiv førstehjælp til pludseligt opståede bumser og til daglig pleje af akne.

Tør & irriteret hovedbund

Lider man af irriteret og tør hovedbund, kan man med fordel tilsætte et par dråber Tea Tree Oil i shampooen og lade det sidde i håret i 5 minutter, inden det atter skylles ud. Tea Tree Oil indeholder nemlig en række stoffer, der modvirker kløe i huden og som kan mindske en irriteret hovedbund. 

Forkølelsessår

Forkølelsessår – eller herpes – kan være yderst generende. Men ved at smøre et par dråber Tea Tree Oil direkte på såret, kan man forhindre yderligere bakterier i at trænge ind og dermed også sikre en hurtigere heling af forkølelsessåret. 

Insektmiddel/myggemiddel

Et af kendetegnene ved Tea Tree Oil er den meget markante lidt kraftige lugt. Da olien samtidig også kan modvirke kløe – for eksempel efter insektstik og -bid – er den det perfekte insekt- og myggemiddel. Dels kan man smøre huden ind i den for at skræmme myg væk med den voldsomme lugt – dels kan man bruge olien, hvis uheldet alligevel skulle være ude, og man har fået et eller flere myggestik. 

Skæl

Skæl kan være generende – både fordi det klør og fordi det kan efterlade synlige spor på tøj etc. Takket være Tea Tree Oils indhold af særlige stoffer, der modvirker bakterier og kløe, kan man med fordel anvende shampoo, der indeholder Tea Tree Oil, som er effektivt mod skæl. Alternativt kan man selv tilføje et par dråber til sin shampoo. 

Tea Tree Oil mod skæl

Australian Bodycare Hovedbundspakken

Pakken indeholder 3 produkter mod skæl, tør og kløende hovedbund ved hjælp af Tea Tree Oil:

  • Scalp Serum 150 ml
  • Hair Clean Shampoo 250 ml
  • Hair Care Conditioner 250 ml

Effektivt sæt mod skæltør og kløende hårbund.

Fodsvamp

Svamp kan medføre store gener som kløe og irriteret hud. Det gælder ikke mindst fodsvamp, der kan være svær at komme helt til livs. Da Tea Tree Oil virker kløestillende, kan det have en gavnlig effekt på blandt andet fodsvamp og tåneglesvamp, hvis man tager et fodbad tilsat et par dråber af tetræolien. Det har ofte også en kølende virkning. 

Hårfjerning

Barbering og hårfjerning kan være hård kost for huden. Uanset om der er tale om daglig barbering af skægstubbene, uønsket hårvækst eller intimbarbering. Det kan nemt ende med rød og irriteret hud og røde knopper, hvis man ikke sørger for at smøre områderne efterfølgende med en god creme. Det skyldes at der overføres bakterier fra barbermaskine eller barberskraber til huden under barberingen.

Det er derfor en god idé at rense huden grundigt og netop Tea Tree Oil er et godt værn mod generende og irriterende barberknopper, da det både renser og desinficerer området.

Naturlig deodorant

For at undgå svedlugt, anvender langt de fleste mennesker i dag en eller anden form for deodorant. Imidlertid indeholder en del af disse aluminium, hvilket kan påvirke både vores krop og ikke mindst vores miljø. Vil man undgå dette – og samtidig undgå at lugte af sved – kan man sagtens lave sin egen deodorant og her er Tea Tree Oil et oplagt valg af ingredienser, da det jo virker antibakterielt.

Ingredienser: 

  • 3 spsk. kokosnøddeolie
  • 3 spsk. sheabutter
  • ½ dl natron
  • ½ dl pilerod
  • 20 dråber Tea Tree Oil

Fremgangsmåde: 

Put kokosnøddeolie og sheabutter i det glas som deodoranten efterfølgende skal opbevares i, og sæt det i en gryde med varmt vand. Når olierne er smeltet, tages gryden af varmen og der tilsættes natron, pilerod og Tea Tree Oil. Rør godt rundt og stil det på køl.

Ved anvendelse smøres en smule af deodoranten under armene. Vent med at tage tøj på, til den er absorberet, da det kan lave pletter på tøjet.

Mundskyl

Dårlig ånde kan være irriterende både for en selv og for omgivelserne. Takket være Tea Tree Oils antibakterielle egenskaber, kan man selv gøre noget for at komme det til livs. Netop ved at skylle munden grundigt med et par dråber Tea Tree Oil i et glas vand. Det giver en frisk smag i munden – men husk at spytte det ud igen. 

Bekæmpelse af betændelse/inflammation

Tea Tree Olien har været anvendt af Australiens oprindelige befolkning, aboriginerne, i tusindvis af år på grund af dens gode effekt i forbindelse med både bakterier og svamp. Døjer man med en betændelsestilstand eller en inflammation i huden, kan man derfor med fordel anvende dette traditionelle ekstrakt. Det er nemlig helt naturligt – og komplet uden bivirkninger. 

2 måder det ikke må anvendes på

Tea Tree Oli har et utal af anvendelser. Dog er der også visse forholdsregler, der er værd at skrive sig bag øret. Således må Tea Tree Oil udelukkende anvendes udvortes – altså uden på huden. Selv om der er tale om et ekstrakt, må den aldrig bruges indvortes og dermed aldrig drikkes.

Derudover må den rene Tea Tree Oil, den der typisk hedder 100% Tea Tree Oil, ikke anvendes ufortyndet. Som med alle andre former for skønheds- og medicinske produkter er det godt at læse indlægssedlen inden man anvender produktet. Der efter bør man altid bruge produktet som anvist. Er du i tvivl om du kan tåle et eller flere produkter, så afprøv dem eventuelt først på et lille område for at se, om der skulle opstå en uheldig reaktion.

Tea Tree Oils sortiment

Tea Tree Oil er kort sagt naturens hemmelige våben, og et af de mest populære produkter, der har fundet vej fra Australiens tropiske områder til badeværelser over hele resten af verden. Sortimentet spænder vidt. Fra koncentererede olier til cremer med mere eller mindre af denne populære og iøvrigt helt naturlige olie. Der er både produkter til kroppen, til hår og hovedbund, til ansigtet og til intimpleje. Fælles for alle produkter er, at de kan anvendes af hele familien, og at de kan hjælpe med at løse en række at de mest almindelige hudproblemer – på skånsom vis.

Der er Tea Tree Oil – og så er der de andre

Der findes et enormt udvalg af produkter med Tea Tree Oil og det kan være svært både at skelne og vælge mellem de mange forskellige slags. Det kan dog godt betale sig, at sætte sig lidt ind i hvad man bør kigge efter, for at få det bedste udbytte ud af sit køb, for der er en stor forskel på kvaliteten og dermed også på virkningen.

Den originale Tea Tree Oil kommer fra træet Melaleuca Alternifolia, der kun vokser i Australien. Det er derfor kun denne olie, som har den rette kombination af i alt 150 forskellige stoffer, og som tilsammen giver den helende og hudvenlige virkning, der kendetegner netop Tea Tree Oil. Vælger man i stedet produkter med olie fra andre Melaleucatræer, kan man ikke være sikker på at få de samme egenskaber. Så vær opmærksom, når du vælger blandt de mange Tea Tree Oil produkter.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at undersøge, at det jeg skriver er korrekt.