Guides

Retinol, A-vitamin og anti-age guide

Retinol er kroppens eget anti-age gen. Det er et A-vitamin og bruges i mange cremer inden for hudpleje. Lær her retinol kan hjælpe dig i kampen mod rynker, og få forslag til gode produkter.

skrevet af Julie M. Laursen

Retinol

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Retinol. Sig ordet, og husk det. For hører du også til dem, der ønsker mindre tydelige linjer og færre rynker i ansigtet, så er netop retinol et af de bedste bud på en ingrediens, der kan bremse disse tegn på ældning af huden. Dertil kommer en lang række andre årsager til at retinol er vigtig for os mennesker, vores krop og vores funktionsevner.

Men hvad er dette retinol egentlig? Og hvorfor er det så enestående? Hvem har særligt gavn af det og hvordan opnår man det optimale udbytte af dette mytiske stof?

Læs med i vores guide til dette super gode anti age stof, der takket være sine gode genskaber i vid udstrækning bruges og hjælper i kampen mod rynker i vor tids hudpleje. I dag kan retinol fås i både dag creme, natcreme og en række andre hudplejeprodukter – her under retinol serum. Forhåbentlig får du så svar på alle dine spørgsmål om retinol.

Hvad er retinol?

Retinol er et retinoid, en form for A-vitamin. Det er et fedtopløseligt vitamin, som alle mennesker har brug for. Uanset alder. Det findes fortrinsvis i forskellige animalske, fedtholdige fødevarer, og de såkaldte A-vitamin karotener findes i vegetabilske fødevarer. Eftersom vitaminet lagres længe i vores krop, hvor det blandt andet deponeres i både leveren og fedtvævet, er det ikke nødvendigt at sikre daglig indtagelse af A-vitamin.

Retinol og A-vitamin

Retinol er et retinoid, en form for A-vitamin. Det er et fedtopløseligt vitamin, som alle mennesker har brug for. Uanset alder. Det findes fortrinsvis i forskellige animalske, fedtholdige fødevarer, og de såkaldte A-vitamin karotener findes i vegetabilske fødevarer. Eftersom vitaminet lagres længe i vores krop, hvor det blandt andet deponeres i både leveren og fedtvævet, er det ikke nødvendigt at sikre daglig indtagelse af A-vitamin.

Hvad er retinol?

A-vitamin er ikke blot noget vi får med kosten, eller som et kosttilskud hvis vi skulle være bange for at komme i underskud. A-vitamin er også en væsentlig ingrediens i en lang række hudpleje produkter som creme og serum, og det er tilmed dokumenteret (1) at dette A-vitamin har en stor positiv effekt.

Det er blandt andet eminent til vedligeholdelse af epidermis (overhuden), samt en rigtig god effekt i forbindelse med uren hud, acne, solskader, pigmentforandringer og aldringstegn som rynker, hvorfor det også er stort i anti age industrien.

A-vitamin findes i tre forskellige styrker med vidt forskellige egenskaber. Man skelner således mellem disse typer:

  • ​​​Retinylpalmitat og retinylacetat – disse hører til blandt de mildeste former for A-vitamin, da de først omdannes til retinol og dernæst til A-vitamin.
  • Retinol – retinol er en forgænger til A-vitaminsyre, der bliver omdannet til A-vitamin i huden.
  • A-vitaminsyre – syreversionen af A-vitaminet, der er stærke sager, der kun kan fås på recept.

Selv om der er en række åbenlyse fordele ved vitamin A, så er det ikke bare noget, man smører på huden. Det kræver en vis tilvænning at bruge A-vitaminer på huden – uanset hvilken styrke der er tale om. Derfor er det også en god idé at få god og grundig vejledning om, hvilken type af vitaminet, samt hvor mange procent, du skal vælge, inden du køber noget.

Det afhænger blandt andet af hvilke hudtype du har, samt hvilke udfordringer du ønsker hjælp til. Spørg gerne apoteket eller materialisten til råds inden, for at få det bedste udbytte ud af A-vitaminernes forunderlige evner.

Hvad gør retinol?

Retinol er vigtigt, for at vores krop fungerer. Får vi ikke nok af dette A-vitamin, kan det have fatale konsekvenser (2) og påvirke både vores syn, vækst, immunforsvar, huden og ikke mindst vores gener. A-vitamin mangel kan desuden medføre både diverse infektioner og blindhed.

Retinol er en af de mest effektive måder at bekæmpe aldringstegn såsom rynker af huden. Retinoidet kan nemlig hjælpe med til at sætte ekstra skub i fornyelsen af hudens celler, og dermed være med til at reducere rynker, fine linjer og alderspletter. Retinol vil altså give dig en fastere og blødere hud med en mere ensartet hudtone.

Endelig kan retinol også hjælpe i forbindelse med acne og forhindre, at døde hudceller tilstopper porerne ligesom retinolen kan have en positiv effekt på forstadier til hudkræft (Actinic keratoses), fordi retinol ifølge undersøgelser får disse forstadier til at opføre sig som normale friske celler.

Det betyder dog ikke, at retinol udelukkende er godt, og at du slet ikke kan få for meget af det. For det kan du.

For meget af dette A-vitamin kan gøre stor skade din krop på længere sigt, netop fordi retinol oplagres i kroppen. Dette kan ved lette tilfælde give hovedpine, opkastning, smerter i knoglerne og påvirkning af leveren – og i mere graverende tilfælde føre til både forhøjet tryk på hjernen samt opkast og kramper. Så selv om retinol har en række attraktive fordele, bør man ikke overdrive sit indtag af dette særlige A-vitamin.

Virker retinol mod akne?

Fedtet hud og akne kan være både generende og direkte invaliderende, hvis det er meget omfattende. Her kan daglig hudpleje med en creme, der indeholder netop retinol, vise sig at have en gavnlig effekt.

Retinol har den evne, at det kan hjælpe med at regulere hudens talgproduktion, og dermed minimere at huden bliver fedtet. Fedtet hud – sammen med de gener man nu en gang har – er en af de væsentligste årsager til at man rammes af akne.

Retinol har endvidere den fantastiske egenskab, at det også kan virke hæmmende på de betændelsestilstande der kan opstår som følge af akne.

Hvem kan anvende retinol?

Som udgangspunkt kan alle hudtyper have gavn og glæde at de forskellige hudplejeprodukter, der i dag findes med retinol.

Retinol har den fordel, at det både er i stand til at forfine hudens struktur samt har en enestående angi-age virkende effekt. Dertil kommer at retinol også er yderst velegnet i tilfælde, hvor der er tale om særligt grov hud, eller hud der er solskadet. Husk dog på, at vitamin A er et yderst stærkt vitamin, og derfor bør du tage visse forbehold, inden du kaster dig ud i at anvende en masse cremer med dette vitamin i.

Sørg altid for at vælge de produkter og det A-vitamin, der passer bedst til din hud, så du ikke kommer til at overbehandle eller skade huden, og spørg gerne eksperter til råds om valget af de rette produkter.

Retinol til huden

Eftersom retinol er en afledning af vitamin a, er det også noget vi får gennem vores kost. Sundhedsstyrelsen anbefaler i Danmark, at man får mellem 700 og 900 mikrogram retinol eller omkring 10 milligram beta-karoten om dagen. Det kan lyde af meget, men i virkeligheden svarer det blot til at du spiser en stor gulerod om dagen! Men retinol

Retinol – eller A-vitamin – er altså en essentiel del af vores kost, og vigtigt for at vi kan opretholde et sundt immunforsvar og bevare en smuk hud. Netop derfor indeholder en lang række hudplejeprodukter og kosmetiske produkter også forskellige former for vitaminet a. Heriblandt retinol.

Creme med retinol & retinol i hudpleje

Det er ikke for ingenting, at retinol har vundet så stort indpas (og popularitet) inden for skønhedsindustrien og i særdeleshed inden for anti age hudpleje. Evnerne som retinol besidder er uovertrufne i en lang række sammenhænge. En af de største fordele ved retinol er, at det forbedrer hudens celleomsætning og cellefornyelse. Dertil kommer, at det er en fantastisk antioxidant.

Stoffet anvendes også i stigende omfang som en kraftig anti-age ingrediens i diverse cremer og øvrige produkter, da det både kan udglatte og opstramme huden i ansigtet, samt give en både blødere hud og mere ensartet hudtone. Forskning har tilmed kunne påvise, at retinol i creme har en målbar effekt på at mindske store pore i huden, forbedre hudens overflade samt sikre en mere jævn og ensartet hudfarve.

Retinols fantastiske evne til at reparere og genopbygge vores hud, gør det også velegnet til en række andre formål. Formål der ikke udelukkende har et kosmetisk formål. Det drejer sig nemlig om at det også med fordel kan anvendes til behandling af både sår, ar, brandsår og solskader.

Men som med al anden hudpleje, skal de bruges korrekt. Og med omtanke. Men gør du det, så er du også sikret en mærkbar effekt ved at bruge retinol i din daglige hudpleje.

Retinol creme til huden

Retinol findes både i kapsler, i sera, olier, ansigtsmasker og naturligvis cremer. Cremer er det, der er mest udbredt og anvendt inden for hudpleje med retinol a vitamin. Inden for cremer der indeholder retinol, findes der yderligere både dagcremer, natcremer og øjencremer, så der er rig mulighed for at opnå glimrende resultater, når du ønsker at give din hud det glatte lag. Uanset hvilken type hudpleje du foretrækker.

Hyaluronsyre creme

Perfect Skin Moisturizer fra Danish Skin Care

Den ultimative forkælelse til din hud, natten igennem. Fyldt med mange reparerende og plejende ingredienser, så din hud gøres klar til en ny dag.

Hjælper blandt andet med:

  • At holde huden fugtig
  • At holde ældelsen af huden fra døren
  • At holde huden spændstig og elastisk

Retinol serum

Cremer kan ind i mellem virke lidt for fede og fedtede – ikke mindst om sommeren, hvor mange foretrækker lettere og mere luftige cremer, især i ansigtsområdet. Der findes heldigvis også både olier og sera, der indeholder retinol.

Fælles for både olie og serum er, at de hjælper nøjagtig lige så godt og effektivt som cremerne – og så absorberes ikke mindst serum typisk hurtigere af huden, hvorved du helt undgår den fedtede fornemmelse, som en creme kan efterlade.

Vælger du et retinol serum, kan du vælge at anvende det alene. Du kan også, med fordel, kombinere det med et dagcreme eller natcreme. Brug dit serum inden du bruger din almindelige dagcreme eller natcreme for et bedre resultat. Du skal formentlig prøve dig lidt frem, for at finde det bedste serum for dig

Hvilke fordele og ulemper er der ved retinol?

Der er som nævnt en række attraktive fordele ved at anvende retinol i hudpleje. Der er dog også nogle ulemper, der er gode at kende til, inden man vælger en creme eller et andet produkt, der indeholder denne form for særligt kraftigt A-vitamin.

Fordele

A-vitamin i form af retinol kan hjælpe med at forbedre hudens struktur samt have en positiv indvirkning på både uren hud, rynker og solskader, såsom pigmentpletter. Det er tilmed videnskabeligt bevist. Det skyldes først og fremmest, at retinol har en særlig evne til at påvirke en måde vores hudceller opfører sig og reagerer på.

Ulemper

Selv om A-vitamin på den ene side er et utrolig potent stof, så er det også et yderst skrøbeligt vitamin. Det er blandt andet særlig følsomt overfor både lys og luft, og det betyder at det er et stof med en begrænset levetid. I hvert fald hvis man kigger på det aktive i stoffet, og det der skal hjælpe til at opnå den ønskede virkning.

En anden mærkbar ulempe er, at retinol kan forekomme i forskellige koncentrationer. Det betyder, at man både kan få for meget og for lidt. Begge dele er lige skidt. For meget kan medføre rødme og hud irritationer, og for lidt – ja, så udebliver effekten.

Som udgangspunkt siger man, at der skal være mindst 1% retinol i et produkt, for at det virker. Der findes dog imidlertid produkter med et højere indhold af vidunderstoffet – men disse fås kun på recept og anvendes primært til behandling af acne eller til at give en jævn hudtone. Her er der tale om en temmelig skrap behandling, som skal udføres med professionel vejledning, da den kan medføre både lysfølsomhed og utrolig tør hud.

Er du i tvivl om retinol er noget for dig? så kontakt din læge, apoteker og materialist. De står gerne klar til at svare på alle dine spørgsmål om både retinol som stof og retinol i forbindelse med at sikre dig – ikke bare en god – men den bedste hudpleje. Og ellers kan på med sikkerhed finde en god guide på nettet, der hjælper dig lidt på vej.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.