Millier. Hvad er det for en størrelse? Det kan lyde avanceret, men i virkeligheden dækker navnet blot over noget så almindeligt som hvide hudorme, der er en form for uren hud. En irriterende tendens, men en absolut ufarlig tendens, som du tilmed nemt og effektivt kan komme af med, hvis du benytter den rette behandling, og derved få en smuk or eren hud.
Selv om det ikke kan klares i et snuptag, så kræver det ikke meget andet end lidt omhyggelige skønhedsrutiner og almindelig god hudpleje.
Vi anbefaler
Perfect Skin Power Treat
Den ultimative behandling for smuk hud! Produktet bekæmper effektivt hudproblemer, hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.
Hjælper blandt andet mod:
- Hudorme
- Uren hud
- Bumser
Hvad er milier?
Vores hud er fuld af porer, der bedst kan beskrives som små huller eller åbninger i huden, hvor hårsækkene gror. Det er også her, at hudens naturlige fedt afsondres, men ind i mellem tilstoppes disse porer med fedt eller snavs, og når det sker, opstår der hudorme. Det kan ske i alle aldre hos både mænd og kvinder.
Hudorme findes i to varianter: De sorte og de hvide hudorme.
De sorte hudorme, der også går unde navnet blackheads aller komedon, er en såkaldt åben hudorm. De ses som små sorte prikker i huden – ofte på og omkring din hud næsen – og de får den sorte farve fordi de netop er åbne og derfor kommer i kontakt med ilt. Det er denne form for oxidering der gør, at de bliver sorte at se på. I modsætning til de hvide hudorme er de altså væsentligt mere synlige, hvorfor de også hører til de mest irriterende.
De hvide hudorme derimod – også kendt som whiteheads eller milier – er lukkede hudorme. De opstår som følge af fedt i huden, som man af den ene eller anden grund ikke kan komme af med i tilstrækkeligt omfang, og derved sker der en ophobning af bakterier, hudfedt og afstødte døde hudceller. Milier kan optræde hos både mænd og kvinder.
Hvor kan man få milier?
Milier kan opstå alle steder på både kroppens og ansigtets hud. Det gælder lige fra arme og ben til øvrige steder på sin krop. Det er dog typisk på kinderne, i panden og under sine øjne, at man kan få disse generende milier. Heldigivs kan denne form for uren hud afhjælpes med blandt andet en god hudpleje i både hele ansigtet og på resten af kroppen.
Milier i ansigtet
Som udgangspunkt kan milier optræde overalt på hele kroppen. Det er dog i langt de fleste tilfælde i dit ansigt, at de optræder hyppigst.
Milier under øjnene
Milier optræder hyppigt under øjnene, hvor de kan være yderst generende. Ikke blot fordi de færreste bryder sig om at have knopper i hele elle dele af dit ansigt, men også fordi der er tale om ofte tynd og tør hud og derfor kan disse milier fremstå ekstra synlige her.
Milier på kinderne
Et andet sted hvor milier kan optræde, er på din hud på kinderne. Her er huden lidt tykkere, og det kan derfor være nemmere at eksfoliere sig ud af problemet, end når de optræder under øjnene.
Hvordan fjerner man milier?
Da milier er døde hudceller, der er indkapslet under huden, kan du ikke blot vaske dem væk, hvis du vil af med dem. Da der heller ikke – som ved for eksempel sorte hudorme – er tale om en betændelsestilstand, har diverse antibakterielle midler heller ikke nogen synderlig effekt. Der skal altså andre metoder til og en helt anden form for behandling, hvis du vil af med dine milier.
En af de måder du kan behandle milier, er ved at gøre brug af gode daglige skønhedsrutiner. Det vil sige sørge for at din huds porer ikke tilstoppes af fedt og snavs, så du på den måde sikrer, at de døde hudceller kan afstødes naturligt fra din hud. Det kan blandt andet gøres ved daglig eksfoliering eller peeling af huden, da dette vil afstøde døde hudceller hver eneste dag ugen undtagelse. Denne eksfoliering er ikke alene gavnlig, når det gælder om at komme milier til livs, men også hvis du ønsker at forebygge disse hvide knopper i ansigtet på længere sigt.
Man kan godt fristes til at pille, trykke og klemme på disse hvide hudorme. Men lad være! Det eneste der kommer ud af dette, er sår og endnu mere iøjnefaldende mærker i huden. Det har absolut ingen effekt og det vil heller ikke hverken fjerne dem eller løse problemet, som er den grundlæggende årsag til, at de er opstået i første omgang. Fjernelse af milier kræver helt anden behandling.
Hudorme og damp
Damp er en enkel måde at “åbne” porerne på og dermed løsne og gøre hudormene lettere at arbejde med. Du kan dampe ansigtet ved på god gammeldags manér at fylde en skål med kogende vand og holde hovedet hen over i et par minutter.
Hjælp fra en kosmetolog
Har du imidlertid ikke større succes med daglig peeling eller eksfoliering og god hudpleje, så kan det blive nødvendigt at få milierne fjernet fysisk. Dette foregår typisk hos en kosmetolog efterfulgt af endnu mere peeling for at holde milierne væk efterfølgende.
En milier behandling kan bestå af laserbehandling, der både effektivt og skånsomt fjerner knopperne i din hud. Derved efterlades den glat og smuk – og helt uden hverken blødninger eller ar. Selve behandlingen foregår under lokalbedøvelse der enten foretages med en lokalbedøvende creme eller injektion af lokalbedøvelse ved hver af disse milier. Derefter fjernes knopperne ved hjælp af laser, der sender lys ind i knopperne, hvorved de fordamper.
Forebyggelse af milier
Selv om der er metoder til behandling af milier, er det for langt de fleste at foretrække helt at slippe for dem. Som med så mange andre ting, er det ofte at foretrække at forebygge frem for at behandle. Men hvordan forebygger man disse gener i sinhud?
Som allerede nævnt er en af de bedste metoder til forebyggelse af disse hvide knopper på huden eksfoliering, hvorved hudens porer holdes åbne og fri for fedt og snavs. Derudover er en god skønhedsrutine aldrig spild af tid, ligesom du også bør bruge en god creme. Der findes andre produkter til brug i forebyggelsen, og som både blødgør din hud og gør den ekstra modstandsdygtig – eventuelt suppleret med en serum.
Cremer mod milier
Der findes en række cremer og øvrige produkter, der kan have en gavnlig effekt på de små knopper, som milier er, og dermed minimere dannelsen af dem. Men brug af cremer gør det ikke alene. Det er også vigtigt at sørge for at rense huden på daglig basis, så cremerne har en chance for at virke bedst muligt. Start derfor altid med at rense hele dit ansigt inden du påsmører enhver form for creme. På den måde kan du fjerne det hudfedt og det snavs, der tilstopper porerne, og gør huden så modtagelig overfor irritationer som uren hud og hvide hudorme, og samtidig undgår du tør og irriteret hud.
Perfect Skin Power Treat
Den ultimative behandling for smuk hud! Produktet bekæmper effektivt hudproblemer, hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.
Hjælper blandt andet mod:
- Hudorme
- Uren hud
- Bumser
Hjælp til selvhjælp
Ud over at holde huden ren og pleje den med nogle gode og velegnede hudpleje produkter, kan du også benytte en ansigtsmaske specielt til at “trække” snavs ud af dine porer. Du kan enten købe den – eller lave den selv. Det er både billigt og nemt.
Det skal du bruge:
- 1 æg
- Papirsservietter eller vaskeklude
- Et piskeris og en skål
Sådan gør du:
Del ægget i blomme og hvide og pisk æggehviden stiv med et piskeris. Vask dit ansigt med varmt vand – på den måde åbner du porene og forbereder huden på behandlingen. Smør den piskede æggehvide i dit ansigt i et jævnt lag og lad den sidde i et kvarters tid. Når masken er stivnet, lægger du servietten eller vaskekluden over og pøfører endnu et lag af de piskede æggehvider. Lad din hjemmelavede maske tørre helt ind inden du tager den af. Skyl efter med koldt vand og en god dag- eller natcreme.
I stedet for at vaske ansigtet med varmt vand, kan du også vælge at dampe din hud ved at holde ansigtet over en skål med kogende vand i et par minutter
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er milier?
Milier er små, hvide og ofte hårde knopper, der oftes kaldes hvide hudorme. De kan minde om talgknopper og kommer som følge af en ophobning af hudceller, der er indkapslet under hudens overflade på grund af en overproduktion af hudfedt der medfører en tilstopning af hudens porer, og derved dannes der disse karakteristiske prikker, som kan ramme både mænd og kvinder.
Hvordan fjerner man milier?
Eksfoliering af huden er den bedste behandling, hvis du vil fjerne milier. Skulle denne peeling imidlertid ikke være den ønskede effekt, kan de fjernes ved hjælp af laser, der får dem til at fordampe og dermed forsvinde fra ens hud. Denne behandling udføres udelukkende hos kosmetologer og under lokalbedøvelse.
Hvad er forskellen på sorte og hvide hudorme?
Sorte hudorme – eller blackheads – ses som sorte prikker i huden. Den sorte farve skyldes, at der er tale om åbne hudorme, som kommer i kontakt med ilten, hvorved den sorte farve opstår. Hvide hudorme – eller whiteheads – er derimod lukkede hudorme. De opstår typisk som følge af en ophobning af talg og døde hudceller, der indkapsles under hudens overflade og derved dannes disse små hvide og hårde knopper.