Guides

Hyaluronsyre (Anti Age) Guide: Sådan virker det

Hyaluronsyre er kroppens naturlige måde at holde huden fyldig og frisk på. Nu kan du få det som creme og serum. Læs alt om det her.

skrevet af Julie M. Laursen

Hyaluronsyre

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Hvem vil ikke gerne have en smuk og ungdommelig hud uden rynker eller fine linjer?

En af metoderne til at opnå dette er hyalyronsyre. Måske er du allerede stødt på navnet – for det har været på alles læber de seneste mange år. Hyaluronsyren kan nemlig være med til at sikre dig smuk og velplejet hud.

Men hvad er det egentlig for en størrelse? Hvordan virker den? Hvor finder du den? Er der nogle særlige bivirkninger man skal være opmærksom på? Og hvorfor har den så stor betydning for vores hud og vores udseende?

Hvad er hyaluronsyre?

Hyaluronsyre er sukkermolekyler, der findes som en helt naturlig del af kroppen. Disse molekyler binder fugt og hjælper med til at holde huden fyldig og frisk. Mængden af hyaluronsyre falder imidlertid med alderen. Rent faktisk anslås det at et gennemsnitligt voksent menneske kun har 1/20 af den mængde hyaluronsyre, som et spædbarn har. Det skyldes at vores hyaluronniveau i vores hud falder i takt med at alderen stiger, og det betyder at kan opstå fine linjer, rynker og også pigmentforandringer flere steder i ansigtet og på kroppen. Mange oplever også tør og tynd hud uden den naturlige glød man huskede fra sin ungdom.

Man kan lidt populært sige, at hyaluronsyre er hudens helt eget anti-age produkt. Hyaluronsyre kan binde fugt utroligt effektivt til huden, hvilket giver nogle fantastiske resultater. Rent faktisk kan hyaluronsyre binde helt op til 1000 gange sin egen vægt. Producerer kroppen ikke længere de samme mængder af hyaluron, resulterer det i, at huden vil mangle fugt og synes træt og tør.

Heldigvis er der i dag mulighed for at erstatte den manglende hyaluronproduktion. Det kan blandt andet gøres gennem en række kosttilskud og hudplejeprodukter, der indeholder netop hyaluron. Men hyaluron findes også i både makeup og i tabletform og kan således både anvendes udvortes og indvortes.

Hvordan virker hyaluronsyre?

Eftersom hyaluronsyre er et sukkermolekyle, virker det ved at binde væsken i vores krop, og det er dette, der er medvirkende til en velfugtet hud og det spændstige og elastiske udseende, vi alle efterstræber. Det giver med andre ord fugt, fylde og elastictet til huden, og kan også virke for dig med sensitiv hud.

Derudover kan hyaluronsyre hjælpe med at minimere ujævnheder i huden samt øge kollagenproduktionen i huden. Det siges, at et gram hyaluronsyre kan binde en hel liter vand og derfor er det ikke så underligt endda, at dette stof anses som en ganske enestående anti-age behandling til træt og tør hud.

Positive egenskaber

Hyaluronsyre er i moderne tid blevet hyldet som en af de helt store gennembrud i skønhedsindustrien. Det skyldes, at den har en række positive egenskaber på en lang række områder. Dette inkluderer blandt andet en bedre bevægelighed af led samt en smukkere og mere smidig hud. Der er mange flere fordele ved hyaluronsyre end blot det:

 • Øger hudens evne til at optage fugt
 • Øger den naturlige produktion af kollagen
 • Holder huden frisk, smidig og modstandsdygtig
 • Virker antiinflammatorisk
 • Virker helende på rifter og småsår
 • Styrker huden efter solskader
 • Beskytter led, nerver og bindevæv og sikrer øget bevægelighed

Alle disse egenskaber er med til at sikre, at din hud vil forblive ung så længe som muligt.

Er der bivirkninger ved hyaluronsyre?

Da hyaluronsyre forekommer helt naturligt i kroppen, er der derfor ingen grund til at være nervøs for at benytte sig af de cremer, masker og forskellige serums, der indeholder hyaluronsyre. Ligeså kan man også trygt nyde de shots, der indeholder disse gavnlige sukkermolekyler. Tvært imod er der al mulig grund til at gøre det.

Ligesom med så mange andre produkter, gælder det om at gøre brug af hyaluronsyre med fornuft. Det vil sige bruge det med omtanke og følge de gældende anvisninger.

Den eneste situation, hvor der kan optræde visse bivirkninger i forbindelse med hyaluronsyre er, hvis det injiceres som en såkaldt filler (1), der har til formål at fylde og forme områder typisk i ansigtet. Der kan i sjældne tilfælde opstå situationer, hvor der kommer en del hævelse og rødmen ligesom det også kan give kløe i en kort periode. Oftest er der dog tale om en meget lille risiko for dette, og bivirkningerne fortager sig som oftest i løbet af en dags tid eller to.

Skønhedspleje med hyaluronsyre

Hyaluronsyres evne til at påvirke hudens naturlige collagenproduktion har skønhedsindustrien for længst formået at drage nytte af. Således findes der i dag en lang række produkter med et målrettet hyaluronsyreindhold, hvor formålet er at forbedre hudens almene fugtniveau samt generelle struktur. Og netop ved at anvende skønhedsplejeprodukter med hyaluronsyre vil det være muligt at se en markant forskel og en tydelig effekt.

Hyaluronsyre findes i en lang række hudplejeprodukter. Der gælder lige fra øjencremer til dag- såvel som natcremer. Desuden findes det også i udvalgt makeup, hvor der ønskes ekstra plejende eller forbedrende egenskaber. Det kan både være i foundation, læbestifter og blush , som derved får tilført en ekstra funktion.

Det kan være værd at overveje sådanne produkter frem for de mere traditionelle, netop fordi det kan have en enorm effekt på huden. Selv om mængden af hyaluronsyre falder med alderen, så skader det ikke at overveje ekstra tilførsel af hyaluronsyre allerede i en tidlig alder, for uanset om man er 17 eller 57, om man har tør, sensitiv, fedtet eller normal hud, så er fugt essentielt for en god og sund hud.

Hyaluronsyre tabletter/piller

Som sagt kan den manglende produktion af hyaluronsyre føre til stive led og tørre øjne, men det kan også give rynker, mangel på glød i din hud og en tør og slap hudstruktur. Derfor vælger mange – især når de kommer lidt op i alderen – at supplere deres kost med tilskud af hyaluronsyre i form af hyaluronsyre tabletter. Disse kosttilskud hjælper med at opretholde mængden af hyaluronsyre i kroppen, hvilket minimerer nogle af de tegn mangel på hyaluronsyre typisk medfører.

Vil du have det optimale ud af at tage hyaluronsyre som kosttilskud, kan du med fordel tage det disse hyaluronsyre piller sammen med en dosis C-vitamin. Disse to former for ekstra tilskud har nemlig en forstærkende effekt på hinanden, når de indtages sammen – til glæde for dig og din hud. Ved at kombinere disse to tabletter, får du nemlig fuld valuta for pengene! For hvor hyaluronsyre hjælper med ti lat binde væsken i huden, hjælper C-vitamin med til at udglatte huden, og så har det netop i kombination med hyaluronsyre den fantastiske evne, at det øger dannelsen af kollagen i huden, så den forbliver elastisk og smidig.

Et af de produkter, der med fordel kan anvendes, hvis du ønsker at tilføre ekstra hyaluronsyre, er Skin Care Hyaluron Active, som har en gunstig effekt på huden og i modsætning til cremer tilfører din krop det ekstra tilskud indefra, hvor det når helt ud i kroppens “tørstige” celler – og så er det et glimrende alternativ til at skulle smøre huden ind flere gange om dagen, for at opnå samme effekt. Det er dog i kombination med for eksempel cremer eller serum, at den bedste effekt opnår.

Skin care hyaluron active tablettes

Skin Care Hyaluron Active tabletten er et kosttilskud, der er udviklet som hjælp til at modvirke synlige aldringstegn i huden.

Hjælper med:

 • At holde aldringstegn væk
 • At glatte rynker ud i huden
 • At holde huden frisk og elastisk

Hyaluronsyre creme

En creme med hyaluronsyre er ikke alene fugtgivende og fugtbevarende. Den kan også være med til at sikre en yngre og mere frisk hud, der nemmere kan modstå udefra kommende påvirkninger som blandt andet forurening. Den kan altså fungere som en rynkecreme.

Der findes mange forskellige typer hudpleje, der kan hjælpe med dette, men en af dem er Perfect Skin Moisturizer, der indeholderen række reparerende og plejende ingredienser, som gør din hud mere modstandsdygtig og sikrer øget fugt i huden.

Som udgangspunkt er en sådan creme særligt velegnet til moden hud, men det skader ikke at anvende dem allerede som ung, for at sikre et endnu bedre resultat. Der findes således både dag-, nat- og øjencremer med hyaluronsyre tilsat, ligesom der også findes solcremer der benytter sig af denne effektive ekstra ingrediens.

Perfect Skin Power Treat

Perfect Skin Power Treat

Den ultimative behandling for smuk hud! Produktet bekæmper effektivt hudproblemer, hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.

Hjælper blandt andet mod:

 • Hudorme
 • Uren hud
 • Bumser

Hyaluronsyre serum

Hyaluronsyre serum består af en såkaldt lipidopløselig base, der gør de muligt for ingredienserne at trænge helt ind i hudens dybere lag i modsætning til blot at lægge sig som en overflade oven på de øverste lag af huden, hvor det ingen større effekt har. Disse egenskaber betyder, at en sådan serum er mere effektiv end diverse cremer, men at det netop er kombinationen af forskellige hyaluronsyre produkter der kan sikre dig det allerbedste resultat.

Hyaluronsyre serum er altså en vigtig del af den daglige hudpleje, der ud over at pleje huden også hjælper til at mindske rynker og fine linjer og dannelsen af kollagen. Der findes i da et stort udvalg af serum med hyaluronsyre, der ved jævnlig brug kan sikre dig særdeles gode resultater.

Hyaluronsyre shot

Der er ingen tvivl om, at hyaluronsyre er afgørende for vores huds tilstand. Hyaluronsyren kan både anvendes ind- og udvortes. Fortrinsvis som cremer og tabletter. Men et af de nyere tiltag er hyaluronsyre som shot. Det vil sige som en drikkeklar væske, der indtages i mindre mænger hver eneste dag for at tilføre og opretholde en god balance i huden. Nogle kalder det også et beauty shot, og selv om de måske ikke lyder særligt velsmagende, så findes de blandt andet i en variant med naturlig havtorn, der ikke alene smager godt, men også hjælper med at opretholde en sund hud indefra.

Ud over hyaluronsyre indeholder disse shots også ofte C-vitamin for optimal virkning, da C-vitamin også har en positiv effekt på dannelsen af kollagen i huden. På dem måde får du en række forskellige fordele i blot en enkelt mundfuld og det er et glimrende tilskud for både huden og kroppen, at lade det indgå som en fast del af morgenrutinen.

Hyaluronsyre maske

Har du brug for et ordentligt boost her og nu, og føler du at din hud ser grå og trist ud? Så kan en ansigtsmaske eller en såkaldt sheet mask med hyaluronsyre gøre underværker. Den fugter huden øjeblikketligt og vil efterlade din hud frisk og opstrammet med en helt ny følelse – lidt ligesom en anti-age creme. Det er derfor en god idé, at lade en sådan indgå som et led i de daglige anti-age pleje. Gerne kombineret med både creme og serum med hyaluronsyre.

Vichy er et af de brands, der har udviklet en hyaluronsyre maske, der hjælper med at tilføre alle hudtyper ekstra hyluron. Det er en både styrkende og fugtende maske, som er nem at anvende og som, takket være sine egenskaber og indhold af hyaluronsyre, kan give huden i ansigtet øjeblikkelig fugt og glød. Oven i det hjælper masken mod rynker, lige netop fordi der er hyaluronsyre i.

vichy-mineral-89-sheet-mask-1-stk-222234

Vichy Mineral 89 Sheet Mask

Vichy Mineral 89 Sheet Mask er en styrkende og fugtgivende maske, som giver øjeblikkelig fugt, styrke og glød.

Hjælper med at:

 • Holde huden frisk og fugtig
 • Holde aldringstegn fra døren

Hyaluronsyre til medicinsk brug

Hyaluronsyre anvendes især indenfor skønhedpleje, hvor det indgår i en række produkter i kampen mod trist og træt hud (eksempelvis creme). Men det kan også med fordel anvendes til medicinsk brug netop på grund af det evne til at binde væske. Således er det i dag muligt at finde hyaluronsyre i blandt andet øjendråber mod tørre øjne. Men hyaluronsyre kan mere end det. Derfor anvendes det også i dag i forbindelse med kosmetisk kirurgiske indgreb som når der skal lidt ekstra fylde i læberne – såkaldte fillers.

Men et er kosmetiske indgreb. Et andet er i forbindelse med sygdom som for eksempel diverse gigtsygdomme. Her kan leddene være så plaget af gigt, at man med fordel kan anvende hyaluronsyre til behandling. Og med god succes. Det sker ved at injicere hyaluronsyre gennem uger eller måneder for den ønskede effekt. Dette er som oftest en behandling uden nogle former for bivirkninger, da hyaluronsyre er et naturligt forekommende stof. Endelig kan hyaluronsyre også anvendes i forbindelse med gener som såkaldt tørre øjne.

Hvem har gavn af hyaluronsyre?

Det er ganske enkelt. Det har alle! Det gælder for så vidt både unge og ældre. Mænd og kvinder. Dog er det især mennesker, der lidt oppe i årene, og som lider af tynd og tør hud uden synderligt meget elasticitet. I sådanne tilfælde kan hyaluronsyre være med til at forbedre hudens tilstand.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.