Guides

Bumser i panden – Dette kan du gøre

Bumser i panden kan være generende og irriterende at gå rundt med. I denne artikel vil vi komme rundt om emnet, både hvordan du kan forebygge og behandle dem.

skrevet af Julie M. Laursen

bumser i panden

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Du kender det måske selv: Pludselig er der myldret en masse bumser frem i panden. Lige der over øjnene, strækker de sig op mod hårgrænsen og måske også ned i øjenbrynene.

Men hvorfor får vi disse bumser i panden?

Det forsøger vi at give en fornuftig forklaring på her – og vi kommer også med en række forslag til, hvordan du slipper af med bumser i panden. Og i resten af ansigtet for den sags skyld.

Årsager til akne og bumser i panden

Hvorfor er det lige, at du får urenheder, akne og bumser i panden frem for andre steder i ansigtet? En af grundene til det er, at huden i panden er mere fedtet, end den eksempelvis er på både kinderne og hagen. Prøv selv at mærke efter, ved at køre en finger hen over området i panden.

Det er dog ikke den eneste årsag. Der er også andre faktorer, der har indvirkning på, hvorfor der kommer bumser netop der.

Tilstoppede porer

Vores hud er dækket med porer. Det gælder både på kroppen og i ansigtet. Når disse tilstoppes, er der risiko for, at denne tilstopning kan udvikle sig til hudorme og bumser. Der er mange grunde til at porerne i din hud tilstoppes og bumserne dannes. Det kan blandt andet være:

  • Hvis du har særligt store porer i huden, øges risikoen for at snavs samler sig der
  • Hvis du har fedtet hud og en høj produktion af olie i huden. Der kan desuden være en sammenhæng mellem din hormonelle balance og mængden af afsondret fedt og talg fra huden kan
  • Hvis du ikke renser din hud grundigt eller ofte nok eller anvender de forkerte produkter til netop din hudtype

Heldigvis kan du forholdsvis nemt sørge for at porerne ikke stopper helt så meget til og dermed også nedsætte risikoen for urenheder og bumser. Den bedste måde at gøre det på, er ved at have nogle faste hudplejerutiner der både består af vask, rens samt en ugentlig eksfoliering af huden. Dette er for at fjerne de døde hudceller og andet skidt, der kan sætte sig og stoppe porerne til.

Skæl fra håret

Der er undersøgelser, der viser, at der kan være en sammenhæng mellem skæl i håret og riskoen for at få urenheder og bumser i panden. Det skyldes, at mennesker med øget talgsekretion oftere får skæl i håret

Mennesker med øget talgsekretion får oftere skæl i hårbunden. Det er i nogen grad arveligt. Mørkhårede har større tilbøjelighed til øget talgsekretion, og derfor får de også oftere skæl i hårbunden, fedtet hud og flere bumser. De mandlige kønshormoner (androgener) stimulerer talgsekretionen.

Pandehår kan også have en negativ effekt på huden.

Fedtet hovedbund

Som du vil erfare længere nede, så kan diverse hårprodukter være med til at give bumser i panden, da de tilstopper porerne i huden. Det samme gælder for shampoo, så derfor kan det virke paradoksalt, at anbefale, at du sørger for at holde dit hår rent ved at vaske det jævnligt i kampen mod bumser i panden.

Det skyldes, at håret som udgangspunkt altid er fedtet. Selv når det er nyvasket. Det er netop dette fedt i håret, der i nogle tilfælde overføres til panden, som er det område, håret nemmest kommer i kontakt med. Et godt eksempel er pandehård, der er i berøring med panden hele dagen.

Ved at vaske dit hår dagligt eller hver anden dag, kan du vaske en del af dette fedt ud af håret – og dermed væk fra panden. Du kan altså også “vaske” uren hud i ansigtet og bumserne i panden væk. En gang for alle.

Din kost

Mange tror, at der er en naturlig sammenhæng mellem kost og bumser. Det et til dels sandt – dog ikke som du tror.

Den almene tro er, at man får bumser af at spise en pizza eller en burger, men dette er ikke sandt. Der findes ingen forskning, der peger på, at junk food giver hverken akne, hudorme eller bumser. Dog er der nogle der mener, at komælk kan påvirke huden, og derfor er der nogle, der af samme årsag undgår produkter, der indeholder mælk.

Som med så meget andet i livet, så er det i høj grad et spørgsmål om sund fornuft. Det handler om at tænke over, hvad du spiser. Ikke blot på grund af risikoen for bumser, men også af hensyn til din generelle sundhed og almene velbefindende. Det er nu en gang bedre at spise en gulerod end en pose chips. Både for dig, din hud og resten af din krop. Sørg derfor for at spise både varieret og sund, og nyd så fastfood ind i mellem uden at få dårlig samvittighed over det – eller unødige bekymringer om, at bumserne i panden står på spring, bare fordi du har spist en enkelt bakke pommes fritter.

Hårprodukter og hårstyling

Noget så umiddelbart uskyldigt som diverse hårprodukter og stylingprodukter til håret, kan også have indflydelse på din hud i panden og forekomsten af bumser. Det skyldes blandt, andet at mange af disse produkter indeholder en række ingredienser, der nemt tilstopper hudens porer, og dermed giver øget risiko for bumser.

Det gælder blandt andet hårvoks, gele, hårspray, shampoo og balsam. Derfor kan det være værd at overveje at vælge produkter uden parfume og andre problematiske ingredienser, hvis du ønsker at undgå eller slippe af med bumser i panden.

Hovedbeklædning

Går du ofte med hue, kasket eller en anden form for hovedbeklædning? Så kan det være med til at forværre bumser i panden, og sågar være grunden til at du overhovedet har bumser eller uren hud i panden. Alle former for hovedbeklædning blokerer nemlig for ilttilførelsen, og det er ikke gunstigt for huden. Kommer der ikke frisk luft til din hud i panden, risikerer du altså at få bumser.

Men det er ikke kun på grund af manglende ilt til huden, at du bør overveje at lægge huen ind i mellem. Huer og kasketter bliver sjældent vasket lige så ofte som vores øvrige tøj, og de kan derfor bære rundt på en masse bakterier, der ikke er gode for huden. Hører du derudover også til dem, der bruger hårvoks, gele eller andre stylingprodukter i håret, så efterlades der også rester af disse i dine huer og caps. Ved kontakt med huden kan disse produkter tilstoppe huden og dermed også være skyld i bumserne i panden.

Hvordan fjerner man bumser i panden?

Er du generet af bumser i panden og føler du at disse bumser går ud over din selvtillid og din hverdag? Så er der flere forskellige måder hvorpå du kan slippe af med dem.

Der findes imidlertid ingen mirakelkure, da bumser i mange tilfælde er genetisk betinget og dermed også en del af de fleste teenageres hverdag, men med en god skønhedsrutine og almindelig omtanke, kan du sagtens få en både pænere og renere hud. Både i panden og i resten af dit ansigt.

Vask dit hår og ansigt

Første råd er at vaske både dit ansigt og dit hår jævnligt. Gerne dagligt. Ansigtet vasker du med et mildt produkt – gerne et der er beregnet til uren hud – morgen og aften. Du kan også anvende et mildt renseprodukt eller en ansigtsrens. Så længe du sørger for at rense huden to gange om dagen. Som en del af morgenrutinen smører du efterfølgende sit ansigt med en god ansigtscreme. Vælg gerne en der er beregnet til urenheder i panden, og også gerne en creme uden parfume, farvestoffer og diverse skadelige stoffer, for at undgå at irritere huden mere end højst nødvendigt.

Vil du passe ekstra godt på din hud, så sørg også for at der er solfaktor i din dagcreme, så du undgår at få rynker unødigt tidligt i livet.

Når du har renset igen om aftenen inden sengetid, skal du huske at smøre ansigtet ind i en god creme. Det kan være den samme som du bruger om morgenen, men det kan også med fordel være en creme, der indeholder salicylsyre. Salicylsyre virker dybderensende på hudens porer og kan desuden være med til at bekæmpe at der kommer nye bumser.

Når det gælder håret, så anbefales det at vaske det minimum hver anden dag, og gerne hver eneste dag – i hvert fald indtil du er kommet af med bumserne. Brug en mild shampoo, så du ikke slider unødigt på håret, og undgå så vist muligt at føntørre det efterfølgende, ligesom det heller ikke anbefales at bruge alt for mange stylingprodukter, hvis du har problemer med bumser i panden.

ansigtspakken

Australian Bodycare Ansigtspakken

Pakken indeholder fire produkter til daglig ansigtspleje med Tea Tree Oil:

  • Face Wash
  • Face Tonic
  • Face Cream
  • Spot Stick til effektiv førstehjælp til pludseligt opståede bumser og til daglig pleje af akne.

Cremer mod bumser i panden

Der findes en række forskellige cremer mod bumser i panden i alle prislag. Som udgangspunkt bør du vælge en creme, der ikke er alt for fed, men som samtidig fugter huden uden at tilstoppe porerne. Det er altid et godt udgangspunkt at vælge en creme med så få ingredienser som muligt, så du undgår at smøre huden ind i problematiske og allergifremkaldende stoffer. Samtidig skal det også være en creme der har en vis effekt.

Det kan være en god idé at tage en snak med enten apoteket eller materialisten for at finde frem til den bedste creme til dig og din hud. For det er ikke kun bumserne men også din hudtype der skal tages “hensyn” til. Mange har stor succes med cremer indeholdende den australske Tea Tree Oil, der med sine antibakterielle evner, kan have en endog rigtig god effekt på bumser i panden. Det samme gælder cremer der indeholder salicylsyre, der virker i dybden og både plejer og renser huden i panden effektivt, og dermed effektivt kan få bugt med bumserne.

Perfect Skin Power Treat

Perfect Skin Power Treat

Den ultimative behandling for smuk hud! Produktet bekæmper effektivt hudproblemer, hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.

Hjælper blandt andet mod:

  • Hudorme
  • Uren hud
  • Bumser

Ofte stillede spørgsmål

Selv om bumser har været en del af ungdommen i generationer, er der stadig spørgsmål der melder sig, når man får pludselig og ganske ufortjent får små knopper i panden. Eller på resten af kroppen for den sags skyld. For hvorfor får man overhovedet bumser? Og er der en sammenhæng– eller måske ligefrem en ubalance – mellem det man spiser og at man får bumser?

Hvorfor får man bumser i panden?

Panden er er af de områder i ansigtet, hvor man ofte får flest bumser. En af grundene til at man oftere får udbrud her end i de øvrige dele af ansigtet er, at huden i panden er ekstra fedtet. Panden er en del af den såkaldte T-zone, der dækker panden og området omkring næsen og det er netop i denne T-zone at der er størst risiko for at få bumser.

Kan man få bumser i panden af dårlig kost?

Nej. Der er ingen undersøgelser der har kunne påvise, at der er en sammenhæng mellem det du spiser og om du får bumser i panden. Men derfor er der jo ingen grund til ikke at spise fornuftigt. Så er der også bedre plads til at synde med en god pizza, fritter og slik ind i mellem. Visse undersøgelser peger imidlertid mod, at der kan være en sammenhæng mellem indtagelse af komælk og bumser i panden.

Er du i tvivl om du får bumser af at drikke mælk eller spise ost? Så prøv at udelukke det fra din kost i en kortere periode, og se om der er tegn på bedring. Vi er alle forskellige og nogle reagerer kraftigere på det ene frem for det andet.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.