Guides

Bumser i hovedbunden – Dette kan du gøre

Bumser i hovedbunden plager mange mennesker. De er ømme og irriterende. Heldigvis kan man bruge en række produkter, der kan hjælpe med bekæmpelse. Læs mere i artiklen.

skrevet af Julie M. Laursen

bumser i hovedbunden

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Selv om bumser er en uundgåelig del for langt de flest mennesker (specielt i teenageårene), så er og bliver de yderst generende.

De kan optræde over alt på kroppen og i ansigtet, og der er ingen tvivl om, at det netop er i ansigtet, at bumserne er til størst gene. De bliver næppe meget mere synlige end midt i panden.

Bumser kan som sagt optræde andre steder – det gælder også i hårbunden. Selvom de er mindre synlige, så kan de være utroligt irriterende og være ledsaget af en del ømhed.

Har du undret dig over, hvorfor du har bumser netop i håret? Så bliv lige klogere på hvorfor de opstår her, tip til hvordan de kan undgås, og ikke mindst hvilke produkter der kan anvendes til at fjerne dem, hvis de alligevel dukker op i hårbunden.

De kan optræde over alt på kroppen og i ansigtet, og der er ingen tvivl om, at det netop er i ansigtet, at bumserne er til størst gene. De bliver næppe meget mere synlige end midt i panden.

Bumser kan som sagt optræde andre steder – det gælder også i hårbunden. Selvom de er mindre synlige, så kan de være utroligt irriterende og være ledsaget af en del ømhed.

Har du undret dig over, hvorfor du har bumser netop i håret? Så bliv lige klogere på hvorfor de opstår her, tip til hvordan de kan undgås, og ikke mindst hvilke produkter der kan anvendes til at fjerne dem, hvis de alligevel dukker op i hårbunden.

Hvad er bumser i hovedbunden?

Bumser i hårbunden er – måske ikke overraskende – præcis de samme, som de bumser du også kan få i ansigtet, på ryggen, på brystet og alle andre steder på din krop.

Definitionen på en bums er en urenhed i huden, der typisk opstår hvor overskydende talg og døde hudceller sætter sig i hudens porer. Fjernes dette ikke, kan talgkirtlen udsættes for bakterier, hvorved der kan udvikle sig en betændelsestilstand, hvor der dannes pus under huden. Hvis det sker, vil man opleve at få en større eller mindre bule oven på huden. Det er denne bule, der er en bums. Det gælder uanset om den sidder i panden, i øret eller i hovedbunden.

Der er altså absolut ingen forskel på bumser, og derfor er årsagen og behandlingen af dem, også nøjagtig det samme.

Hvordan ser bumser i hovedbunden ud?

En bums i hovedbunden ser nøjagtig lige sådan ud, som enhver anden bums der opstår på resten af kroppen. Dog kan der være forskel på, hvorfor bumserne opstår.

Som tommerfingerregel siger man, at har man allerede tendens til uren hud og bumser i enten ansigtet eller på kroppen, så er sandsynligheden for, at knopper i hovedbunden er de samme, temmelig høj.

Har du dog ikke et eneste tilfælde af bumser andre steder overhovedet, bør du overveje at få de opståede buler i hovedbunden undersøgt. Måske er det slet ikke bumser. Måske er der i virkeligheden en eller anden form for eksem i hovedbunden, skæl eller psoriasis, du har fået i hovedbunden.

Det kan også være svamp i din hovedbund. Det kan din egen læge hjælpe dig med at afgøre, hvis du ønsker det.

Årsager til at man får bumser i hovedbunden

Hvorfor får vi overhovedet bumser i hovedbunden, i ansigtet og på resten af kroppen? Hvad skyldes det?

Som det allerede fremgår ovenfor, skyldes det til dels en betændelsestilstand. Men det er ikke hele forklaringen. Når det netop drejer sig om bumser, der pludselig dukker op i hovedbunden, er der også en anden årsag.

Bumser kommer typisk på de områder af kroppen, hvor vi har flest talgkirtler. Det er også de steder, hvor vores hud har tendens til at blive allermest fedtet. Med det in mente, er det slet ikke så underligt, at vi får bumser i hovedbunden, for netop her er der et stort antal talgkirtler.

Dog kan bumserne også være fremprovokeret af de hårprodukter, som du anvender. Har du udelukkende bumser i hårbunden – og ikke nogle videre andre steder – så bør du måske undersøge din shampoo og dine stylingprodukter lidt efter i sømmene. Overvej endda at skifte dem ud.

I sjældne tilfælde kan det også være særlige lidelser eller hormonforstyrrende sygdomme, der giver anledning til, at der pludselig kommer bumser i hovedbunden. Det kan også hænge sammen med eksempelvis stress, der kan være hårdt for både vores almene tilstand og områder som vores hud og hår.

Hvordan slipper man af bumser i hovedbunden?

Døjer du med bumser i hovedbunden, og ønsker du at slippe af med dem? Så er behandlingen nøjagtig den samme, som hvis du har bumser alle andre steder på kroppen og i ansigtet.

Det kan imidlertid være lidt mere omstændigt i hovedbunden, fordi det er svært at se noget som helst – særligt hvis du har kraftigt hår – men det er absolut ikke umuligt at komme dem til livs. Selvom de har gemt sig under en masse hår.

Der findes en række metoder og produkter på markedet i dag. Hvilke du bør vælge, afhænger naturligvis af, hvordan og hvor meget du lider af bumser og uren hud i hovedbunden. Start eventuelt med de mildeste metoder, inden du giver dig i kast med mere medicinske tiltag, der kun anbefales i særligt svære tilfælde.

Vask håret med eddike

En af metoderne til at komme bumser i hovedbunden til livs er ved at vaske håret med eddike. Især æblecidereddike er særligt effektivt.

Bland vand og eddike i forholdet 1:1 – altså halvt vand og halvt eddike. Vælg gerne en uraffineret, økologisk eddike til din eddike shampoo for at opnå det bedste resultat. Hæld blandingen på en sprayflaske eller lignende og sprøjt det i håret, til det er helt gennemvædet.

Undgå at få eddikeblandingen i øjnene, da det så vil svide og pak derefter det våde hår ind i et håndklæde.

Lad kuren virke i 1-2 timer, inden håret skylles og vaskes på almindelig vis. Gentag behandlingen med nogle dages mellemrum, så skulle du allerede kunne mærke en forbedring og færre udbrud af bumser i hovedbunden efter 4-5 behandlinger.

Skælshampoo

Skælshampoo – eller antiskæl shampoo, som det med rette vel burde hedde – er en af de mest anvendte måder at komme skæl i hovedbunden til livs på. Men det kan også bruges til andre ting.

Det har vist sig, at skælshampoo kan have en gavnlig virkning på bumser i hovedbunden. Årsagen til dette er blandt andet, at shampoo mod skæl er skabt til virke mod uønskede bakterier i hovedbunden. Derudover er den særdeles god til at fjerne døde hudceller og overskydende fedt samt andet snavs i hovedbunden. Dette er takket være sit indhold af salicylsyre, der er et lidt skrapt middel der åbner porerne i hovedbunden.

Skælshampoo besidder en række gode egenskaber, når det drejer sig om at behandle bumser i hovedbunden. Hvilken shampoo mod skæl du skal vælge i kampen mod dine bumser i hårbunden, er helt op til dig. Vælg de produkter du synes bedst om, eller dem du har hørt bedst om. Ellers må du prøve dig lidt frem og forsøge dig med flere forskellige mærker, inden du finder den eller de produkter, der fungerer bedst for dig, og som passer bedst til din hud.

Tea Tree Oil mod skæl

Australian Bodycare Hovedbundspakken

Pakken indeholder 3 produkter mod skæl, tør og kløende hovedbund ved hjælp af Tea Tree Oil:

  • Scalp Serum 150 ml
  • Hair Clean Shampoo 250 ml
  • Hair Care Conditioner 250 ml

Effektivt sæt mod skæltør og kløende hårbund.

Salicylsyre mod bumser i hovedbunden

Salicylsyre, som optræder i en del skælshampooer, er enestående til at behandle og fjerne bumser i hovedbunden, fordi det både kan kan rense hudens porer på overfladen og helt i dybden. En effekt som også kendes fra blandt andet skin tonere og skin tonic, der anvendes i ansigtet.

Produkter med salicylsyre fungerer ganske enkelt både som en peeling og en eksfoliering af huden, og er både blide og effektive. Det gælder både for shampooer og skælshampooer, men også for cremer, renseprodukter og scrubs, der indeholder salicylsyre.

Salicylsyre kendes også under navnet BHA, der er en forkortelse for Beta Hydroxy Acid, og det har i årevis været kendt som et særdeles effektivt middel, når det kom til behandling af både bumser og uren hud. Dette gælder også, hvis disse skulle opstå i hårgrænsen eller hovedbunden. Selve behandlingen med salicylsyre er både ganske nem og ligetil. Også i hårbunden.

Vælg gerne et lidt flydende produkt foren bedre fordeling af det, og dermed også et bedre resultat.

Perfect Skin Power Treat

Perfect Skin Power Treat

Den ultimative behandling for smuk hud! Produktet bekæmper effektivt hudproblemer, hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.

Hjælper blandt andet mod:

  • Hudorme
  • Uren hud
  • Bumser

Tea Tree Oil mod bumser i hovedbunden

Et af de produkter, der har en god effekt på skæl er Tea Tree Oil, da det har en fantastisk antibakteriel virkning. Tea Tree Oil indgår i flere forskellige produkter, der kan være gavnlige i forbindelse med behandling af skæl. Lige fra shampoo og balsam til hårkure.

Undgå kløe og at trykke bumserne ud

Det kan være fristende. Det kan krible i fingerne efter at pille i de bumser, der er i din hovedbund. Men selv om det kan være svært at lade være, så er det altså aldrig en god idé at pille eller klemme i sine bumser eller i hovedbunden. Hovedbunden kan nemlig risikere at blive endnu mere irriteret og endnu mere betændt, da du derved risikerer at lave en infektioni og omkring både bumser og uren hud.

Det er aldrig en god idé at pille og klemme i sine bumser, heller i hovedbunden. Du risikerer at skabe infektion i såret, og i værste fald kan det udvikle sig til en byld.

Medicinsk behandling af bumser i hovedbunden

Selv om der i dag findes en lang række muligheder for behandling af bumserne i hovedbunden, kan man i nogle tilfælde godt kæmpe en anelse forgæves.

Har du forsøgt at komme problemet til livs uden held, hvad enten du har forsøgt dig med skælshampoo, eddikevand eller noget helt tredje? Så er det måske tid til at afprøve nogle af de lidt mere professionelle behandlinger af hovedbunden. Her bør du som udgangspunkt opsøge din læge eller hudlæge, og i samråd med denne forsøge dig med en medicinsk behandling af de generende røde pletter og bumser i hovedbunden.

Der findes mange forskellige typer af medicin, der er udviklet specielt med henblik på at bekæmpe mere alvorlige og genstridige tilfælde af uren hud og bumser både i hovedbunden og på resten af kroppen. Medicinen fås typisk enten som piller, som gel eller creme mod bumser, og ofte vil der være tale om en længerevarende behandling.

Denne er dog ikke helt uden risko. Der kan optræde bivirkninger som irritation og tør hud i forbindelse med anvendelsen af diverse gels, og ved indtagelse af tabletter kan man risikere at leveren påvirkes negativt.

Netop disse risici er også årsagen til, at disse typer af behandling kun sættes i værk efter en grundig konsultation hos egen læge eller hos en speciallæge i hudsygdomme, samt at de kun anvendes i yderste konsekvens. Kun hvis alt andet er afprøvet uden videre held.

Ofte stillede spørgsmål

Der kan være mange spørgsmål der melder sig, når man opdager en bums. Og i sær hvis man opdager den lige i hårgrænsen eller gemt godt væk i manken. For hvad er nu det for noget? Hvorfor dukker der bumser op i håret? må du trykke dem ud med dine fingre? Og hvis ikke – hvordan kan du så lettest fjerne de bumser, der kommer? Vi forsøger at give nogle af svarene på de mange spørgsmål der ofte opstår, når vi opdager ting ved vores hud og vores krop, som vi ellers ikke har bemærket eller døjet med før. Det gælder også for bumserne i hårbunden, for selv om de som udgangspunkt er dækket af dit hår, så kan de stadigt godt være yderst generende.

Min hovedbund klør, hvad gør jeg?

I første omgang må man gå ud fra, at du klør dig i hovedbunden. Men bliver det ved med at klø – uanset hvad du stiller op — så bør du søge hjælp. Enten hos din egen praktiserende læge eller en hudlæge der er specialist i alt hvad der har med huden at gøre. Her vil det hurtigt kunne af- eller bekræftes, hvad det egenlig er der får din hovedbund til at klø. Oplever du samtidig med den inerverende kløge også at du har sår i hovedbunden, så kan det være tegn på, at problemet er bumser i hårbunden.

Hvorfor får man bumser i hovedbunden?

Man får bumser i hovedbunden af samme årsager, som man får bumser alle andre steder på kroppen eller i ansigtet. Dog er der den forskel at bumser typisk dukker op i de områder af vores krop, hvor vi har flest talgkirtler. Og det har vi blandt andet i hovedbunden. Det er samtidig også et af de områder, der har tendens til at blive mest fedtet, og kan vi ikke komme af med det fedt, udvikles der betændelse og bumser. Men bumserne kan også udløses af blandt andet stress.

Hvordan fjerner man bumser i hovedbunden?

Selv om bumser er irriterende og har det med at de opstår på de mindst passende tidspunkter, så hører bumser i hovedbunden næppe til de mest irriterende. For selv om bumserne kan være ømme, så er de som udgangspunkt knap så synlige som de bumser vi får i ansigtet, på ørerne eller den synlige del af kroppen. Men selv om det kan være svært at se dem, kan de alligevel godt være så generende, at du ønsker dem væk. Der findes en række forskellige metoder til at fjerne bumser i hovedbunden. Lige fra de naturlige af slagsen med hjemmelavet eddikevask til salicylsyre og videre til medicinsk behandling. Eneste udfordring i denne forbindelse er, at urenhederne sidder under håret og det derfor kan være lidt mere vanskeligt at behandle dem grundigt nok.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.