Guides

Akne Guide: Dette kan du gøre mod acne vulgaris

Få gode råd og tips til, hvordan du slipper af med akne, hvordan du bedst plejer det og gode eksempler til produkter, der kan hjælpe.

skrevet af Julie M. Laursen

akne

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Hvad er akne?

Akne (acne vulgaris) (1) er en af den mest almindelige hudlidelser vi kender i dag. Men hvad er akne? Navnet dækker over både hudorme (også kaldet komedoner) og lette tilfælde af bumser til mere byldelignende forandringer i huden, der kan efterlade ar. Hudorme opstår når porerne i huden tilstoppes eller hvis der er bakterier i huden. Ved tilstopning kan huden ikke komme af med overskydende fedt og der dannes hudorme. Disse er oftest helt lyse. Hvis hudporerne ved kirtlen åbner sig, får talgen en mørkere farve og hudormen bliver næsten sort. Og når det sker, er det på tide, at gå i gang med en behandling af akne, så hudormene ikke ender med at blive til bumser.

Akne er kort fortalt en betændelsestilstand i talgkirtlerne og hårsækkene, typisk i ansigtet og på den øverste del af overkroppen samt armene, hvor der både er flere og større talgkirtler. Det betyder at man også kan få akne på både brystet og akne på ryggen. Dog er det for langt de fleste særligt generende, når det optræder i ansigtet, hvor det kan være svært at skjule.

I ansigtet er det som oftest i den såkaldte T-zone, at der kommer udbrud af akne. Det vil sige i panden, på næsen og nede på hagen. Netop her har huden en særlig tendens til at fedte, og derfor er det også her man typisk ser acne. Området på ryggen kan også hos nogle fedte ekstra meget, og da det også er et område af huden, der ikke får så meget luft, er det også ret almindeligt, at akne kan bryde ud her. Det gælder ikke mindst hos mænd. Akne kan dog også dukke op som bumser på både ører, i hovedbunden, på kinderne og på armene.

På hagen og omkring næsen er det ofte de små hudorme, der er dominerende. De kan dog også optræde alle andre steder i ansigtet, ligesom betændte bumser med gult puds kan dukke op overalt i ansigtet.

Man inddeler ofte akne i mild, moderat og svær akne. Alt efter hvordan den giver sig til udtryk

 • Mild akne – denne form for akne er en meget overfladisk type af akne, der fortrinsvis er præget af hudorme
 • Moderat akne – ud over tilstedeværelsen af hudorme, er denne akneform også kendetegnet ved røde knopper og mindre bumser
 • Svær akne – er som navnet antyder mere omfattende end de to øvrige former for acne, og således giver denne type acne sig til udtryk med større, nærmest byldelignende knuder. Den kan desuden i værste fald efterlade ar.

Derudover findes der også en form for acne kaldet cystisk akne (acne conglobata). I modsætning til den mest udbredte akne, acne vulgaris, medfører netop denne type akne en væsentligt kraftigere inflammation, ligesom der også dannes cystelignende, væskefyldte knuder i huden og der er stor risiko for efterfølgende dybe ar, da denne acne påvirker de dybere hudlag.

Endelig er der også acne fulminans, der regnes for en mere alvorlig form for akne, da den ofte ledsages af feber og smerter i leddene. Den optræder hyppigst hos unge mænd, og det anbefales at søge læge, hvis der skulle opstå sådanne symptomer.

Symptomer på akne

Et af de første symptomer på akne er fedtet hud. Derudover følger en række andre hudforandringer: 

 • Hudorme (komedoner) – disse kan enten ses som små mørke prikker eller hvide hævelser i huden. Når de bliver betændte, kan de udvikle sig til deciderede bumser
 • Betændte bumser – ses som røde knopper eller tydeligt betændte gule knopper
 • Cyster – store betændte fortykkelser i huden
 • Sammenhængende blærer og markante fortykkelser – disse fører ofte til ardannelse i huden

Hudorme skal dog altid være tilstede, for at man kan stille diagnosen akne. 

Årsager til akne

Hvorfor får man akne? Det er der flere forskellige årsager til. Men en af de væsentligste årsager til akne skyldes den øgede produktion af kønshormoner, når vi kommer i puberteten. Det er nemlig med til at påvirke talgkirtlerne, der ikke alene forstørres, men også øger deres produktion af talg. Det er når disse kirtler stoppes til med døde hudceller, at der opstår hudorme (og talgknopper), som efterfølgende kan udvikle sig og give den betændelsestilstand, der kendes som akne.

Nogle tror fejlagtigt, at bumser og hudorme skyldes manglende hudpleje eller dårlig hud. For hvorfor får man ellers pludselig betændte bumser i ansigtet og hudorme på næsen? Selv om god hudpleje er vigtig for vores sundhed og almene befindende, så er det ikke skyld i uren hud. Men det betyder ikke, at en god ansigtsvask og en creme udviklet til problem huden kan hjælpe og være en del af behandlingen.

Madvaner

Undersøgelser har vist (2), at der er i visse tilfælde er en sammenhæng mellem vores kost og akne. Nogle fødevarer kan ligefrem fremprovokere eller endda forværre akne og andre problemer med vores hud. Det er naturligvis meget individuelt hvilke fødevarer der kan give problemer for den enkelte, men lider man af akne, kan det være værd at undlade at spise visse fødevarer – om ikke andet for en periode, for at se om det skulle have en effekt på hudproblemerne. 

Typiske fødevarer der kan have en negativ indvirkning på akne: 

 • Sukker i slik, sodavand, chokolade m.m.
 • Stivelse fra brød, ris og pasta 
 • Mejeriprodukter med lav fedtprocent

Derimod er der også fødevarer, der kan have en gavnlig virkning på uren hud og bumser. Det er typisk fødevarer, der indeholder en række vitaminer og antioxidanter som kan bekæmpe betændelsestilstande. Det drejer sig blandt andet om: 

 • Nødder og æg der indeholder zink og selen, som modvirker akne
 • Gulerødder er sprængfyldt med vitaminer der kan forebygge akne
 • Bær der har masser af gode antioxidanter
 • Rødbeder der indeholder calcium, magnesium og vitaminer der er med til at rense kroppen for affaldsstoffer
 • Fede fisk kan afhjælpe betændelsestilstande i huden
 • Avocado fugter huden og gør den pæn og ensartet
 • Vand udrenser huden og giver den fugt

Træning

Motion er godt, men det kan give problemer med akne for nogle. Hvorfor giver motion bumser? Det skyldes dels at kroppen i forbindelse med netop træning gennemgår nogle hormonelle forandringer. Mængden af mandligt kønshormon, testosteron, vil stige – både hos piger og drenge – og det er netop det, der er med til at opbygge muskelmasse og styrke. Men det er også det, der kan være med til at give en øget produktion af bumser. 

En anden faktor er sved. En uundgåelig del af det at motionere. Sved kan imidlertid ikke give bumser, men har du tendens til at få uren hud, kan det være med til at forværre det. 

 For at undgå at få problemer med uren hud og bumser, selv om man træner, er det vigtigt at sørge for en god hygiejne og en grundig hudpleje. Fjern eventuel makeup inden træning og gå altid i bad lige efter. Vask ansigtet og overkroppen med en mild sæbe og afslut med en god creme. 

Hvem får akne?

Langt de fleste teenagerer rammes af hud problemer som akne i en eller anden udstrækning. Nogle kommer det hurtigt til livs igen, mens andre kan døje med det i årevis. Risikoen for at få akne er imidlertid arveligt betinget, og rammer begge køn. Dog er det oftere drenge end piger, der rammes af denne generende hudlidelse.

Akne hos teenagere

Akne rammer stort set alle teenagere, og begge køn, på et eller andet tidspunkt . Det er dog ikke alle der rammes på samme måde. Nogle får måske blot et par bumser i ny og næ, mens andre generes af byldelignende lidelser. Men uanset om der er tale om mild, moderat eller svær acne, om det udelukkende er i ansigtet eller også på den øverste del af kroppen, er der ingen tvivl om, at akne kan være utroligt generende og for nogle direkte invaliderende. Ikke mindst i de ofte lidt svære teenageår.

Behandles akne og bumser ikke kan det vare ved i mange år, og tilmed efterlade ar på huden. Det er derfor vigtigt at behandle akne så tidligt som muligt i forløbet. Enten ved selv at tage affære eller opsøge læge. For acne kan behandles og der findes en lang række effektive midler der kan afhjælpe og fjerne disse gener i ansigtet – og med god succes.

Akne hos voksne

Selv om akne er mest udbredt blandt unge, så kan voksne også generes af det. Det skyldes blandt andet at en del af disse voksne aldrig er kommet helt af med deres akne bumser fra teenageårene. Således vil omtrent 3% af alle mænd og 5% af alle kvinder i den voksne alder fortsat kæmpe med acne i ansigtet og for nogles vedkommende også på den øvre del af kroppen helt op i 40-års alderen.

Dertil kommer de voksne, der grundet andre årsager, udvikler akne igen. I disse tilfælde skal årsagen til denne voksenakne – ligesom hos teenagerne – findes i hormonelle forandringer. Det kan f.eks. være i forbindelse med stress, graviditet eller abort, menstruation og indtagelse af visse lægemidler som binyrebarkhormon og anabolske steroider.

Acne er altså, med sine irriterende hudorme, bumser og bylder, ikke som sådan aldersbestemt selv om det oftest er teenagere i 13-18-års alderen der døjer med det. Derfor er behandlingen også den samme. Både for unge og voksne. For det kan godt behandles.

Behandling af akne

Hudproblemer som akne og bumser kan være en stor belastning både psykisk og socialt, og kan have en stor indflydelse på den enkeltes livskvalitet. Derfor er det også af stor vigtighed at behandle akne – og ikke mindst sørge for at undgå, at den efterlader ar. 

Heldigvis findes der i dag en lang række forskellige akne behandlinger – for selv om der er tale om en generende hudlidelse, så er det også en hudlidelse, der kan afhjælpes. Og det kan behandles. Hvorledes det skal gøres, afhænger af hvor svær akne der er tale om og derfor kan behandlingen også strække sig over kortere eller længere tid, ligesom behandlingen både kan bestå af en række gode, daglige rutiner og praktiske råd samt medicinsk behandling – eventuelt i form af akne piller, p-piller eller anden form for medicin – såfremt dette vurderes nødvendigt af lægen.

Uanset hvilken behandling af akne og hvilken medicin der tyes til, så tager det tid. Og for at opnå et tilfredsstillende resultat og en fin, glat hud, er det vigtigt at der er tale om en regelmæssig behandling – det vil sige hver dag – samt at behandling fortsætter fast. Ofte over en længere periode. Det kan både være 2, 3 og 6 måneder og flere år, hvis det skal hjælpe. Nogle gange er man også nødt til at prøve sig lidt frem i samråd med lægen eller apotekeren, før man finder frem til den hudpleje eller den behandling, der er den rette. Men giv ikke op! For behandling af akne er mulig, og i langt de fleste tilfælde kan enten lægen eller hudlægen hjælpe til det rette middel eller en kombination af midler. Og det er vigtigt at understrege, at akne kan behandles.

Hvad kan du gøre selv?

Akne regnes for at være arvelig, og det kan man desværre ikke ændre så meget på. Heldigvis er der en række gode råd til, hvordan du selv kan gøre en aktiv indsats for enten helt at undgå eller behandle og minimere akne: 

 • Rens din hud to gange dagligt med en mild sæbe og vær særligt opmærksom på at god hudpleje er vigtigt
 • Undgå at bruge fede cremer i ansigtet og den øverste del af kroppen
 • Undgå brug af makeup så vidt det er muligt, da det tilstopper talgkirtlerne og øger risikoen for flere bumser og urenheder
 • Bruger du makeup, så sørg altid for at fjerne den inden sengetid og gerne inden motion
 • Undgå at bruge hårvoks
 • Pil ikke i huden og i de betændte områder
 • Brug eventuelt en bumsecreme mod uren hud som hudorme og bumser – disse fås i håndkøb på f.eks. apoteket og hos materialister. Det kan f.eks. være behandling med Basiron.

Hjælper det ikke så tag gerne en snak med din læge om alternative midler og behandlinger.

Samlet sæt akne creme

Samlet hudplejesæt fra Danish Skin Care

Den ultimative behandling for smuk hud! Det samlede sæt indeholder alt, din hud har brug for. Du får behandling, pleje og beskyttelse samt bekæmpelse af en lang række hudproblemer.

Hjælper blandt andet mod:

 • Hudorme
 • Akne
 • Bumser

Medicinsk behandling

Er der behov for en mere omfattende akne behandling af hudorme og bumser, findes der også forskellige former for medicinsk behandling med decideret akne medicin. Her anvendes typisk lægemidler, der har til formål at nedsætte hudens produktion af talg, og dermed forhindre at talgkirtlerne stopper til og der opstår uren hud. Der findes dog også behandlinger der er målrettet bakterier og som modvirker den betændelsestilstand i huden, der er en del af akne.

Medicinsk behandling kan både bestå af cremer og medicin i form af tabletter. Ofte anvendes der en kombination af begge behandlingsformer, og behandlingen sker i samråd med egen læge eller hudlæge. Og selv om det har en klar effekt er der ikke tale om en decideret mirakelkur. Ofte ser man først en effekt efter 6-8 uger, og behandlingen varer typisk op mod 4-6 måneder.

Du kan læse mere på statens hjemmesiden om sygdomme og sundhed her.

Piller og creme mod akne

Kort sagt opdeler man den medicinske behandling af acne i to kategorier: 

Lægemidler til brug udvortes – altså akne creme eller gel der smøres på huden – som er bakteriehæmmende. Her anvendes blandt andet adapalen, tretinoin, benzylperoxid eller clindamycin. 

Tabletbehandling – altså piller mod akne der skal indtages. Dette kan f.eks. være tetracykliner, isotretinoin eller hormoner, alt efter hvor svær akne der er tale om. Det er en individuel vurdering, hvilken medicin der er at foretrække, og denne foretages typisk af en hudlæge, og hvor der også tages højde for bivirkninger.

ansigtspakken

Australian Bodycare Ansigtspakken

Pakken indeholder fire produkter til daglig ansigtspleje med Tea Tree Oil:

 • Face Wash
 • Face Tonic
 • Face Cream
 • Spot Stick til effektiv førstehjælp til pludseligt opståede bumser og til daglig pleje af akne.

Lægemidler

Et af de midler der kan anvendes til akne behandling er en hurtigtvirkende gel med to indholdsstoffer – benzoylperoxid og clindamycin. Den endelige effekt kan dog først vurderes efter 2-3 måneder, og det er ofte vigtigt at fortsætte behandlingen i både måneder og år efter at aknen er faldet til ro, for at sikre, at aknen ikke blusser op igen.

Medicin som antibiotika er også godt til behandling af akne. Det gælder blandt andet antibiotika som tetracyklin og makrolider, der hæmmer betændelsestilstanden, der er årsagen til acne. Disse skal dog typisk tages gennem adskillige måneder, og der kan opstå bivirkninger ved behandling med tetracyklin, så som kvalme og diarre.

Hjælper hverken gel eller antibiotika som behandling, kan hudlægen vælge at behandle med såkaldte isotetinoin kapsler. Her er tale om et A-vitamin lignende middel, der hæmmer hudens talgproduktion og dermed også tilstopningen af hudens talgkirtler. Det er imidlertid et stof, der kan give fosterskader, hvorfor kvinder, der tager det, samtidig anbefales af anvende svangerskabsforbyggelse under hele behandlingen.

Den enkelte behandling afhænger af mange faktorer. Blandt andet hvilken form for acne der er tale om.

Ved mild akne kan der med fordel anvendes følgende behandlinger:

Benzoylperoxid hvis der er en overvægt af hudorme og mindre bumser med pus. Er der ikke bumser med puds i, så foretrækkes retinoider som oftest i stedet. Begge cremer kan bruges ubegrænset og er også med til at forebygge nye udbrud. I forbindelse med mild acne kan der også anvendes cremer med azelainsyre eller antibiotikaet clindamycin.

Ved mere moderat acne kan en kombination af flere forskellige lokalbehandlinger have god effekt. Det kan være en kombination af benzoylperoxid og retinoid. Azelainsyre kan dog anvendes som et glimrende alternativ til retinoider. Virker dette ikke efter en periode på 6-8 uger, kan der suppleres med antibiotika. Ses der ikke en forbedring efter 2-3 måneder, suppleres der med medicin i tabletform.

Behandling af svær acne består typisk af tabletbehandling. Dette sker i tæt samråd med lægen, og kan med fordel kombineres med yderligere lokalbehandling.

P-Piller til kvinder mod akne

Voksne kvinder, der lider af akne i sværere grad, kan ordineres p-piller. P-piller indeholder nemlig såkaldte anti-androgener, der hæmmer produktionen af talg og dermed også dannelsen af urenheder som hudorme og bumser i huden. Der er typisk tale om kombinations p-piller og blandt andet mærket Diane Mite har vist sig, at være effektivt takket være indholdet af hormonet cyproteronacetat, som påvirker produktionen af netop androgener. 

Dog bør man være opmærksom på, at huden ofte blusser op igen og urenhederne vender tilbage, når man stopper med p-pillerne. 

Forebyggelse af akne

Acne vulgaris, acne conglobata og acne fulminans. Hudorme, bumser, akne. En irritation for mange, når huden i ansigtet eller andre steder på kroppen pludselig skæmmes af disse betændte, røde gener. Ifølge statistikkerne rammes 80% af alle unge af sygdommen – og heraf er en del arveligt disponeret, og kan derfor med stor sikkerhed regne med at skulle gennemgå en eller anden form for behandling af akne.

Men det betyder ikke, at man ikke kan gøre noget for at forsøge at forebygge akne så godt som muligt. Har man fokus på sundhed i hverdagen, det vil sige spiser fornuftigt, drikker rigeligt med vand og generelt sørger for en god og omhyggelig hudpleje, så har man om ikke andet sikret en sund og velplejet hud. Og skulle man alligevel få udbrud af bumser og acne i ansigtet, så kan det i langt de fleste tilfælde behandles relativt nemt og enkelt.

Vær derfor opmærksom på de første tegn på akne. Nemlig komedoner – eller hudorme. Når de får en mørk, næsten sort, farve er det tid til at starte behandling af akne. Også selv om man ikke synes det er så stort eller synligt et problem. Men det kan i værste fald udvikle sig til både bumser og mere alvorlig akne. Det kan for eksempel behandles med gel eller cremer. De mest effektive midler indeholder retinoid, som er en A-vitaminsyre-lignende ingrediens. Det kan eventuelt være en gel med adapalen eller isotretinoin.

Ofte stillede spørgsmål

Er akne farligt?

Nej. Akne er ikke farligt. I yderst sjældne tilfælde kan det dog medføre feber, ledsmerter og vægttab – især blandt unge mænd. I sådanne tilfælde bør lægen altid kontaktes, da der kan være tale om den mere sjældne form for acne, acne fulminans.

Hvor udbredt er akne?

Akne er den mest almindelige hud sygdom, der rammer de fleste teenagere. Sygdommen er arvelig, og rammer typisk omkring puberteten. 

Kan man få akne mere end én gang?

Behandlingen af akne strækker sig oftest over flere år. Det kan derfor være svært at definere om man har lidelsen mere end én gang da det ofte er et længerevarende forløb. 

Hvornår skal man søge hjælp?

Oplever man gener eller forringelse af livskvaliteten som følge af hudproblemer som akne, bør man søge læge for at få hjælp til at komme lidelsen til livs. Det samme gælder, hvis man oplever feber, ledsmerter eller udpræget vægttab. Behandlingen kan være en kombination af cremer, gel og medicin.

Kan man fjerne akne ar?

Ja. En af de mest effektive måder at fjerne ar efter akne på, er ved hjælp af laserbehandling. Denne fjernelse af ar skal udføres af særligt uddannet sundhedspersonale.  

Kan acne behandles?

Ja. Acne med hudorme og bumser kan behandles. Både ved selv at gøre en aktiv indsats – eller ved at søge læge eller hudlæge, hvis der er behov for en mere intensiv behandling.

Smitter akne?

Akne og uren hud smitter ikke. Heller ikke selv om der er tale om betændte bumser.

Er akne arveligt?

Ja. Akne er en arvelig hudlidelse, så har en eller måske begge dine forældre haft akne som unge, så er risikoen for, at du også får det, væsentligt større.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.