Bumser. De kommer når du allermindst venter det, og ikke mindst når du allermindst har brug for disse røde, betændte bumser, der gerne sidder overalt i panden eller har invaderet hagepartiet.
Har du fået en bums på næsen, så kan det være svært at fokusere på meget andet end den, lige der midt i dit ansigt. De er ikke alene til gene for dig – men også for din hud.
Men hvad er bumser egentlig for noget? Hvor risikerer du typisk at få dem? Og hvorfor? Er det muligt at slippe helt for bumserne – og hvordan slipper du overhovedet af med dem, hvis de alligevel skulle finde vej til dig og din hud? Disse spørgsmål, og mange flere, forsøger vi at komme med et fyldestgørende svar på her. Ligesom vi også kommer ind på gode råd og den rette behandling af bumser.
Vi anbefaler
Samlet hudplejesæt fra Danish Skin Care
Den ultimative behandling for smuk hud! Det samlede sæt indeholder alt, din hud har brug for. Du får behandling, pleje og beskyttelse samt bekæmpelse af en lang række hudproblemer.
Hjælper blandt andet mod:
- Hudorme
- Akne
- Bumser
Hvad er bumser?
Bumser er mere eller mindre blevet en fællesbetegnelse for uren hud. En bums er typisk rød og hævet og fyldt med gult pus. Hvor nogle bare har en enkelt bums i ny og næ, bliver andre langt hårdere angrebet af bumser og indvendige bumser, der fylder måde ansigt op krop med store ømme bumser. Det er meget ubehageligt, så derfor er det værd at undersøge mulighederne for både behandling af bumser og forebyggelse af disse generende gevækster.
Men ud over at kunne være yderst generende, er bumser kort fortalt en urenhed i huden, hvor den overproducerede talg og døde hudceller fanges i hudens porer. Hvis denne talg ikke kan komme op til hudens overflade kan talgkirtlen udsættes for urenheder og dermed blive inficeret af bakterier m.m. Og så dannes der altså bumser i huden. Bumser kan have stor indflydelse på vores velbefindende og vores selvværd. Og der for er behandling af dem altid at foretrække, så man kan komme godt videre med livet uden flere bumser end højst nødvendigt.
Hvorfor får man bumser?
Der har gennem tiderne – og ikke mindst generationerne – været mange forklaringer på, hvorfor man får bumser. Nogle har givet fritter og fastfood skylden, mens andre mener at det udelukkende skyldes dårlig hygiejne, når bumserne dukker op. I virkeligheden får man i langt de fleste tilfælde bumser på grund af hormoner.
Bumser er i vid udstrækning en hormonelt betinget hudlidelse, og man kan fristes til at kalde dem for “hormonelle bumser”. Det er også derfor, at det typisk er i puberteten, at de fleste mennesker plages af bumser, hudorme, akne og uren hud. Det er nemlig på det tidspunkt, at kroppen producerer særligt store mængder hormoner, hvorved der også dannes ekstra meget talg i talgkirtlerne. Det er også årsagen til, at der er en særligt øget risiko for at få bumser i forbindelse med puberteten.
Hos langt de fleste forsvinder bumserne igen efter nogle år, men der er desværre også nogle mennesker, der ikke slipper af med dem, og plages af bumser, selv om de for længst er færdige med at være teenager.
Hyppige årsager til bumser
En af årsagerne til, at du overhovedet får bumser er, at hormonerne er i ubalance. Årsagen til disse såkaldte hormonelle forstyrrelser kan være en lang række forskellige ting. En af de mest udbredte er puberteten. Den kan de færreste gøre noget imod, men det kan være en rigtig god grund til, at så mange unge i puberteten døjer med uren hud, hudorme og bumser. Årsagen er den ganske simpelt, at hormonproduktionen stiger markant i forbindelse med puberteten, som er en del af livet, og som vi alle udsættes for. Dette gør det altså så godt som umuligt, i hvert fald for nogle af os, at undgå bumser i en eller anden grad.
Det er ganske enkelt: Når dit hormon-niveau stiger, så stiger produktionen af talg også. Talg er en særlig væske, der fungerer som “oliering” af din hud og dit hår. Således er talg meget vigtigt – ikke mindst i de rette mængder. Uden nogen form for produktion af talg, ville du opleve, at både huden og håret ville tørre ud og blive både irriteret og yderst porøst.
Men ét er manglende talgproduktion. Et andet er en overproduktion.
Overproduktion vil i værste fald medføre et overskud af talg og det kan resultere i tilstoppede talgkirtler, som i høj grad er udsat for en eksponering for inficering. Det kan medføre en øm, rød og irriteret hud, hvor der typisk er dannet lidt puds under huden. Kort sagt en bums. Det tydelige resultat på denne hormonelle ubalance.
Bumser og genetik
Selvom mange teenagere plages af bumser, er det ikke alle, der får dem. Hvor nogle plages af større eller mindre udbrud af disse betændte pusfyldte bumser i både ansigtet og på kroppen, er der andre der aldrig får så meget som en enkelt bums i panden. Det kan synes voldsomt uretfærdigt, men der er en forklaring på dette. Der er meget. der tyder på, at uren hud, som for eksempel bumser, er genetisk betinget. Har en af dine forældre været plaget af bumser er risikoen for at du også får dem væsentligt øget. Og har begge dine forældre lidt af denne generende hudlidelse, så øges risikoen yderligere.
Bumser og kost
Mange tror fejlagtigt, at der er en klar sammenhæng, mellem det de spiser og risikoen for at få bumser. Særligt fastfood og friture har gennem mange år været anset som en direkte anledning til, at man overhovedet fik bumser. Der er imidlertid ingen officielle forskningsresultater, der peger imod, at der skulle være særlige fødevarer som for eksempel pizza, pommes fritter, chips og slik, der skulle kunne med føre bumser af nogen art, og der er heller intet der tyder på, at chips og cola giver bumser.
Derimod er der undersøgelser der viser, at der kan være en sammenhæng mellem mælk fra køer og bumser, og derfor kan man overveje at minimere indtaget af produkter som smør, ost, fløde osv., hvis man gerne vil være på den sikre side, da disse mælkeprodukter kan give anledning til acne og andre urenheder på huden.
Hvordan fjerner man bumser?
Det kan altså være svært at gardere sig 100% mod bumser, men heldigvis er der flere effektive måder, at få dem væk igen. Man kan selv gøre en stor indsats for at slippe af med sine bumser, men viser det sig ikke at være tilstrækkeligt – eller er man rigtig hårdt angrebet – kan man få professionel hjælp til behandling af bumser, blandt andet hos egen læge eller ved behandling af uddannet hudspecialist.
Nogle sværger til at klemme deres bumser ud, men det er ikke umiddelbart en behandling af bumser, der anbefales. Du risikerer desuden at efterlade ar efter bumser, du har forsøgt at presse væk. Derimod findes der en række produkter, som kan sikre en langt bedre behandling og give en god og fornuftig hudpleje.
Selvbehandling af bumser
Bumser kræver behandling, og du kan komme rigtig langt med selv at behandle dine bumser, så du på længere sigt kan slippe helt af med dem. Der findes desværre ingen mirakelkure, som kan fjerne bumser på nul komma fem, så du skal væbne dig med tålmodighed og ikke mindst ihærdighed, og så skal du sikre en kontinuerlig behandling, hvis du ønsker at opnå de bedste resultater.
En af de bedste behandlinger af bumser er daglig hudpleje. Vask derfor dit ansigt både morgen og aften med et mildt produkt – gerne et der er beregnet til uren hud med bumser og hudorme. Som en del af din morgenrutine anvender du derefter en god dagcreme. Gerne en creme mod bumser.
Inden sengetid – og efter ansigtsvask – smører du atter ansigtet med en god creme. Brug eventuelt den samme som om morgenen, eller brug i stedet en creme, der indeholder salicylsyre til natten. Salicylsyre virker nemlig dybderensende på hudens porer og kan desuden være med til at bekæmpe, at der kommer nye bumser.
En god og omhyggelig hudpleje kan gøre underværker for din hud, og hjælpe dig med at undgå at få flere bumser eller udvikle acne. Et af de gode råd er at sørge for at vælge gode produkter til din behandling af bumser. Det kan give din hud et tiltrængt boost, og dermed kan det også give dig øget selvtillid og selvværd.
Ordentlige hudplejeprodukter
Uanset om du har ren eller uren hud, få eller mange bumser – og måske endda også hudorme – så sørg altid for at anvende nogle ordentlige hudpleje produkter. Det vil sige produkter, der passer til din hudtype, og til de udfordringer din hud har. Døjer du med bumser, så vælg en creme der kan afhjælpe dette, og gerne en der ikke indeholder parfume, farvestoffer og diverse skadelige stoffer, der kan irritere din hud unødigt. Derudover kan du supplere med andre produkter, såsom skintonic og ansigtsmasker, der alle kan hjælpe på vejen til en god hudpleje.
Bumsecreme
Der findes en række forskellige cremer mod bumser. Mange af dem ligger i forskellige prislag. Som udgangspunkt bør du vælge en creme, der ikke er alt for fed, men som samtidig fugter huden uden at tilstoppe porerne. Det er altid et godt udgangspunkt at vælge en creme med så få ingredienser som muligt, så du undgår at smøre huden ind i problematiske og allergifremkaldende stoffer. Samtidig skal det også være en creme, der har en vis effekt.
Det kan være en god idé at tage en snak med en medarbejder på apoteket for at finde frem til den bedste creme til dig og din hud, for det er ikke kun bumserne men også din hudtype der skal tages “hensyn” til. Mange har stor succes med cremer der indeholder den australske Tea Tree Oil, der med sine antibakterielle evner kan have en en rigtig god effekt på bumser og indvendige bumser. Det samme gælder cremer, der indeholder salicylsyre, der virker i dybden og både plejer og renser huden effektivt, og dermed effektivt kan få bugt med bumserne.
Perfect Skin Power Treat
Den ultimative behandling for smuk hud! Produktet bekæmper effektivt hudproblemer, hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.
Hjælper blandt andet mod:
- Hudorme
- Uren hud
- Bumser
Australian Bodycare Ansigtspakken
Pakken indeholder fire produkter til daglig ansigtspleje med Tea Tree Oil:
- Face Wash
- Face Tonic
- Face Cream
- Spot Stick til effektiv førstehjælp til pludseligt opståede bumser og til daglig pleje af akne.
Daglig rutine (morgen og aften)
Heldigvis kan du forholdsvis nemt sørge for at dine porer ikke stopper til og dermed også nedsætte risikoen for urenheder og bumser. Den bedste måde at gøre dette på er ved at have nogle faste hudplejerutiner, der både består af vask, rens samt en ugentlig eksfoliering af huden for at fjerne de døde hudceller og andet skidt, der kan sætte sig og stoppe porerne til. På den måde kan du sikre din hud den bedste pleje og de optimale betingelser for ikke at udvikle hudorme, bumser og akne.
Lægehjælp mod bumser
Hjælper hverken daglige skønhedsrutiner eller gode cremer optimalt i kampen mod bumserne? Så kan du kontakte din egen praktiserende læge med henblik på professionel hjælp. Han eller hun kan på baggrund af en grundig konsultation hjælpe dig videre i din behandling ved hjælp af cremer eller piller, der kun fås på recept – eller henvise til en dermatolog eller en hudspecialist, der kan sammensætte en effektiv behandling – så du atter kan få en smuk og ren hud.
I særligt svære tilfælde kan det være en del af en effektiv behandling, at en læge ordinerer kvinder p-piller. Netop p-piller kan hjælpe, da de hæmmer produktionen af talg og dermed også dannelsen af urenheder som hudorme og bumser i huden. De kan også have en god indvirkning på akne. Der vil typisk være tale om kombinations p-piller, dog bør man være opmærksom på, at huden ofte blusser op igen og urenhederne vender tilbage, så snart man stopper med p-pillerne.
Hvor kan man få bumser?
Man kan som udgangspunkt få bumser overalt på kroppen, hvor der er hud. Både i ansigtet og på kroppen. Det vil sige, at man både kan få bumser på brystet, på ryggen, i armhulerne, på armene og skuldrene og på benene. Man kan også sagtens komme ud for at få bumser på halsen og bumser på hagen. Men de kommer dog oftest på de steder, hvor vi har flest talgkirtler – nemlig i ansigtet, på ryggen og på brystet. Det er dog ingen garanti for, at vi ikke også kan få en enkelt bums eller to på numsen.
Bumser i ansigtet
Et af de mest almindelige steder at få bumser, er i ansigtet. Det kan både være i panden, på kinderne, hagen og næsen. Ja, sågar på øreflipperne kan der komme udbrud. Når det gælder ansigtet, er det som oftest i den såkaldte T-zone, at der kommer bumser. Det vil sige i panden, på næsen og nede på hagen, da det er i dette område, at huden har en særlig tendens til at blive ekstra fedtet. For mange er netop bumser i ansigtet særligt generende, da det kan være svært at skjule dem, som det ellers er tilfældet med bumser på både ryggen og benene, samt tildels i hovedbunden.
Bumser i hovedbunden
Bumser kommer som udgangspunkt på de områder af kroppen, hvor vi har flest talgkirtler. Det er nemlig også de steder, hvor vores hud har størst tendens til at blive fedtet. Netop i hovedbunden har vi et enormt stort antal talgkirtler, der hjælper med at holde vores hårbund sund og i balance. Men sker der en ubalance i vores system – for eksempel som følge af pubertet, graviditet eller andre hormonelt betingede tilstande – så kan det være med til at udløse bumser i hovedbunden.
Bumser i panden
Bumserne kommer typisk der, hvor huden har størst tendens til at fedte. Og det er i den såkaldte T-zone, der strækker sig som et T fra panden ned over næsen og til hagen. Prøv selv at køre en finger hen over panden og mærke hvor meget mere fedtet dette område er, end for eksempel kinderne. Derfor hører bumser i panden til de absolut mest udbredte.
Bumser på arme og ben
Bumser kan som nævnt komme overalt på kroppen. Også på vores arme og ben. Særligt overarmene kan være ramt, men der kan også komme bumser på underarmene – selv om dette er mindre hyppigt. De fleste mennesker der plages af bumser på armene, har desuden også tendens til bumser andre steder. Ikke mindst i ansigtet.
Bumser på benene
Udbredelsen af bumser på benene, er stort set den samme som for bumser på armene. Her er det dog særligt lårene der er i risikozonen, men det kan hænde, at der dukker en bums eller to op på skinnebenene eller læggene.
Bumser på ryggen
Har du tendens til bumser i ansigtet, vil du ofte også være særligt udsat for bumser på ryggen. Det kan skyldes, at hudens porer på ryggen er lidt større end andre steder på kroppen. Samtidig er det også på ryggen, at vi har de største talgkirtler, og det er netop denne kombination, der øger risikoen for en overproduktion af hudfedt netop på ryggen. Og dermed også en øget risiko for bumser på ryggen. Nogle mennesker – særligt mænd – vil desuden opleve at de stort set ingen bumser har i ansigtet, men at de i stedet optræder i stor grad på netop på ryggen.
Hvem kan få bumser?
Som udgangspunkt kan alle få bumser. Dog er det typisk i puberteten, hvor kroppen oplever hormonelle forandringer, at mange risikerer at blive plaget af bumser. Det betyder imidlertid ikke, at man er på den sikre side, blot fordi man har passeret de 20. Voksne kan også plages af bumser langt oppe i alderen. Dertil kommer, at både akne og bumser er arveligt betinget. Det kan endvidere ramme både piger og drenge, mænd og kvinder. Dog er det oftere drenge end piger, der rammes af denne temmelig generende lidelse, som bumser er.
Bumser hos unge
Næsten 80% af alle teenagere lider i større eller mindre grad af bumser. Det skyldes at bumser hænger uløseligt sammen med mængden af hormoner i kroppen, og eftersom der dannes ekstra mange i løbet af puberteten, er det også her, at langt de fleste plages af de generende bumser. Der er dog stor forskel på, hvor plaget man er af bumser i teenageårene. Hvor nogle stort set ingen bumser får, er der andre der får både store bumser og flere bumser fordelt over både ansigtet og kroppen. Og det er i sådanne tilfælde at bumser kan blive både generende og invaliderende.
Bumser hos voksne
Selv om bumser er mest udbredt blandt unge, så kan voksne også få dem. Bumser er som allerede nævnt en hormonelt betinget hud lidelse, så optræder de senere i livet, skyldes det som oftest særlige hormonelle forandringer. Det kan være i forbindelse med graviditet eller overgangsalder. Der er dog også noget der tyder på, at stress kan påvirke forekomsten af både akne og bumser, da stress har en indflydelse på hormonbalancen. I sådanne tilfælde refererer man til stress bumser.