Guides

Hvad er appelsinhud (Cellulite)? Årsager og behandling

Har du opdaget noget bulet hud? Og er du i den forbindelse stødt på begrebet appelsinhud? Mange danskere har stiftet bekendtskab med det. Læs gerne med videre på, hvad det er, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre for at udglatte det.

skrevet af Julie M. Laursen

appelsinhud

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Når vi bladrer gennem magasiner og kigger på modelbilleder på nettet, er det altid af ben og hud, der er glat og flot. Den er ikke bulet som din eller andres måske er det.

Selvom det ikke er noget, du støder på i modemagasiner og på billeder på Instagram, må du endelig ikke tage fejl: mange mennesker har appelsinhud.

Det er en ganske uskadelig og helt naturlig tilstand.

At det samtidig er blevet gjort til en myte, at kun overvægtige mennesker døjer med appelsin, bidrager ikke positivt til det negative billede, mange har på de fine fordybninger i huden.

Ikke desto mindre – er der så noget, du kan gøre for at komme af med det? Vi dykker ned i alt, der er at vide om appelsinhud, så du forhåbentligt kan blive klogere på, hvad det er, og hvad du kan gøre ved det.

Hvad er appelsinhud?

Cellulite er det, vi i daglig tale kalder for appelsinhud. Det er små fordybninger i huden og kan derfor minde om en ujævn appelsinskal – deraf navnet. Cellulite er ikke skadeligt eller fysisk generende. Det er en kosmetisk tilstand, som omkring 85% af alle danske kvinder har eller kommer til at have i løbet af deres liv. Mænd får det også blot i mindre grad.

Har du derfor appelsinhud, er det ikke noget, der skal give dig anledning til bekymring. For det er ganske ufarligt.

Hvem kan få appelsinhud?

Appelsinhud er en meget normal tilstand i huden. Den er ganske ufarlig og kan ramme kvinder og mænd i alle aldre. Det gælder både hvis du er 18 eller 57 år gammel. Det er dog oftest kvinder, der bliver ramt af cellulite.

Selvom det måske ikke virker sådan, skønnes det at op mod 80-90% af alle kvinder har appelsinhud i enten større eller mindre grad.

Kvinder er særligt udsatte, fordi de har en anderledes fordeling af kropsfedt. Derudover har kvinder fra naturens side også en højere fedtprocent end mænd. Det er derfor på ingen måder noget, du skal skamme dig over at have.

Ingen er perfekte – heller ikke kvinderne i bladene, selvom det ser sådan ud.

Er appelsinhud normalt?

Appelsinhud er en helt normal tilstand. Det rammer alle kropsformer og hænger sammen med genetik, livsstil og hormoner.

Du skal ikke gå og føle dig forkert eller unormal, hvis du har appelsinhud. Dine klassekammerater, kollegaer, venner eller venner har det sikkert også. Men da vi sjældent viser os uden tøj på, er det ikke noget, vi ser, bemærker eller taler om til dagligt.

Mange kvinder har tendens til at se ned på sig selv og egen krop – særligt når appelsinhud rammer. Men det er der ingen grund til, da det er normalt og en ganske naturlig tilstand i huden.

Hvorfor får man appelsinhud? (Årsager)

Vi kan godt forstå, hvis du godt kunne tænke dig at gøre noget ved appelsinhud. I hvert fald hvis det er på meget synlige steder, at du døjer med det. For at kunne komme af med det – eller i hvert fald mindske appelsinhud – er det nødvendigt at kende til årsagen først.

Dem kan der være flere forskellige af. Vi dykker ned i nogle af dem herunder og håber, det kan hjælpe til en afklaring om, hvorfor du måske har appelsinhud.

De mest almindelige årsager til appelsinhud er:

  • Fedtholdig mad
  • Alder
  • Genetik

Fedtholdig mad

Fedtholdig mad er måske nok en af de største syndere til appelsinhud. For fører du en livsstil med meget fedtholdig mad og for lidt motion – og derfor måske også lidt for mange kilo på kroppen – kan det vise sig som appelsinhud flere forskellige steder på kroppen.

Det er desværre sådan, at mad med meget fedt øger fedtdepoterne, hvis du heller ikke sørger for at dyrke nok motion.

Det giver en vægtøgning over tid. Denne øgning af vægten lægger et stort pres på huden og bindevævet. Det er netop, hvad der giver fordybninger og buler. Men genetikken spiller nu også en rolle her, da der ikke er nogen garanti for at slippe for appelsinhud, selvom du er slank, spiser sundt og motionerer godt.

Cellulite kan være arveligt. Så selvom du er god til at være opmærksom på sund kost, er det ikke altid nok.

Alder

Når du bliver ældre, ændrer hudens elasticitet sig. Den bliver mere slap, fordi bindevævet trækker sig sammen og bliver stivere. Når huden mister spændstigheden, kan bindevævet ikke længere følge med. Da er det, at huden bliver lettere bulet at se på.

Ujævn hud er derfor også bare et naturligt tegn på et liv, der er blevet levet.

Gener

Gener spiller en stor rolle for, hvordan din hud er. Selvom du måske dyrker regelmæssig motion, fører en sund livsstil og generelt holder den slanke linje med en fedtfattig kost, er det ikke nogen garanti. For ligger det til familien, kan du være ekstra disponeret for at få det.

I dette tilfælde er der ikke så meget andet at gøre end at omfavne det og lade det være en del af dig og den, du er. Appelsinhuden har heller aldrig gjort nogen ondt – og kvinder med appelsinhud er lige så skønne som dem uden.

Er appelsinhud farligt?

Appelsinhud er ganske ufarligt. Det er en kosmetisk forandring i huden, der enten opstår som følge af manglende sund kost og motion, genetik, alder eller hormonelle forandringer. Du kan derfor være ganske rolig og helt afslappet ved at have appelsinhud.

5 tips til at slippe af med appelsinhud

Vil du gerne gøre, hvad du kan for at slippe af med appelsinhud? Men er du ikke lige helt sikker på, hvad det egentligt er, der virker?

Vi dykker ned i forskellige muligheder, du kan sætte i værk for at mindske appelsinhud.

Her er de bedste bedste måder at slipper af med appelsinhud:

  • Dyrk motion
  • Spis sundt og varieret
  • Oprethold blodcirkulationen
  • Korrekt hudpleje
  • Få masser af fugt

Dyrk motion

Du kan ikke nødvendigvis slippe helt af med appelsinhud ved at dyrke mere motion. Men du kan bestemt mindske det, fordi det påvirker fordelingen af fedt i huden. For jo mere du bruger dine muskler, jo mere strammer du vævet i huden op. Det betyder også, at du forbrænder mere fedt.

Derudover giver konditionstræning såsom cykling, trappetræning og hurtige gåture også mindre fedt på kroppen. Det giver et kosmetisk indtryk af en strammere og glattere hud.

Det er derfor et rigtig godt redskab i kampen mod appelsinhud.

Spis sundt og varieret

Endnu et godt redskab i kampen mod appelsinhud er at spise sundt. At spise sundt og varieret har altid gjort godt for kroppen. For selvom den har brug for fedt, skal det være i begrænsede mængder – og af den sunde slags.

Den bedste kur til at slippe af med eller at reducere appelsinhud er derfor at spise sundt samtidig med, at du får dig bevæget godt. Ind med en masse grøntsager, frugter og fuldkorn. Det gavner også dit velvære på mange andre parametre.

Oprethold blodcirkulationen

slip af med appelsinhud

Blodcirkulationen kan spille en lille rolle, når det kommer til appelsinhud. Men det skyldes ikke dårlig blodcirkulation. Til gengæld giver cellulite dårligere blodcirkulation.

For at få din hud til at fremstå pænere, kan du således hjælpe den ved hjælp af en hamphandske, tørbørstning eller peelingcremer. Men det får det ikke til at forsvinde fuldstændigt.

Korrekt hudpleje mod appelsinhud

Hudpleje kan give en flot og lækker hud på udvendig side. Men det trænger ikke hele vejen gennem underhuden og ind i fedtdepoterne. Derfor er det heller ikke en behandling, som du skal forvente, får appelsinhuden til at forsvinde fuldstændigt.

Hudpleje har dog aldrig gjort noget skidt for huden og dens udseende. Så vær gerne god med cremerne og peelingen, da det giver dig en flot hud nu og på længere sigt.

Få masser af fugt

Fugt har altid været godt for huden. Den kan ikke få nok fugt og har også brug for det for at holde sig spændstig og flot. Det kan derfor godt have en kosmetisk virkning på, hvordan din hud ser ud.

Det får dog ikke fordybningerne til at forsvinde, da fugten ikke spiller en rolle for, hvordan fedtet fordeler sig.

Produkter til at fjerne appelsinhud

Vil du gerne gøre en ekstra indsats for appelsinhuden? Så kan du overveje nogle produkter, der er udviklet særligt til appelsinhud. Det er dog vigtigt at nævne, at de ikke er nogen mirakelkur.

Hudpleje og cremer

Der findes mange forskellige cremer, der er lavet med det formål at mindske cellulite. Vigtigst er dog en sund livsstil. Du kan få huden til at se pænere og glattere ud, fordi den holdes fugtig.

Der foreligger dog ingen dokumentation for, at cremerne effektivt virker på appelsinhud. Det er ren overfladebehandling, der kan give pænere og glattere hud. Men det kan dog ikke trænge ind og påvirke strukturen under huden eller mindske fedtcellerne for den sags skyld.

appelsinhud creme

Sculpturing Body Gel

Beauté Pacifique Anti-Ceullulite Gel er en kropsgel mod appelsinhud. Den henvender sig til dig, som ønsker at skabe en mere jævn og ’glat’ overflade i huden.

Massageapparat

Cellulite giver desværre dårlig blodcirkulation. Som følge af det blokerer det både for næringsstoffer og affaldsstoffer i kroppen. Det bliver derfor forhindret i at bevæge sig rundt – og det kan blandt andet give vand i kroppen eller få appensinhuden til at se værre ud, end hvad den er.

Du kan afhjælpe det med massage, da det hjælper til at frigive affaldsstofferne, så de kan komme ud af kroppen .

Du kan få et massageapparat for ganske få hundrede kroner. Men det kan være det hele værd. Samtidig er det også rart for dine muskler og er dermed med til at give et større velvære.

Læs også: Bedste Dermaroller

Beurer CM50 Cellulite Massage CM50

Beurer CM50 Cellulite Massage CM50

Dette massageapparat er specifikt lavet til at massere hudens bindevæv. Ved at massere hudens bindevæv stimuleres lymfe- og blodcirkulationen.

Hamphandske til blodcirkulationen

Da cellulite giver dårlig blodcirkulation, kan du med fordel give dig selv massage med en hamphandske. Du skal blot køre den i cirkulære bevægelser. Det får din hud til at fremstå pænere. Men det får det ikke til at forsvinde fuldstændigt.

Prøv det dog gerne og se, om ikke det kan give en lidt flottere struktur. Om ikke andet er det i hvert fald behageligt for huden og dig selv.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor hedder det appelsinhud?

Appelsinhuden har fået sit navn, fordi det minder om en ujævn appelsinskal. Det opstår, når små fedtdepoter under huden hober sig op på grund af huller i bindevævet.

Hvordan fjerner man cellulite?

Det er ikke nogen garanti, at du kan reducere appelsinhuden eller på nogen måde effektivt få det fjernet. Det kommer helt an på, om det skyldes genetik, forandringer eller overvægt. Du kan modvirke appelsinhud ved at spise sundt og føre en god livsstil med masser af motion. Men det er ikke nogen garanti for, at det forsvinder. For når du dyrker motion, strammer du vævet i i huden op – og du forbrænder fedt. Men om du får en helt glat hud, er ikke nogen garanti.

Hvad hjælper mod cellulite?

Der er aldrig nogen garanti. Men det har aldrig skadet at spise sund kost og dyrke en masse motion. For det sikrer, at fedet ikke hober sig op i fedtdepoterne, og at du holder huden stram. Der går mange historier om, at god hudpleje og cirkulære bevægelser hjælper for at øge blodcirkulationen. Men det er ikke blevet bevist, at det hjælper. Den bedste behandling er derfor først og fremmest at omfavne det. Herefter kan du prøve at sætte ind med sund kost og en aktiv livsstil.

Om Julie Laursen:

Jeg har i længere tid skrevet om alt inden for skønhed og hudpleje, og bruger til hverdag også flere forskellige produkter til at pleje huden selv. Nu er jeg fast skribent her på Danish Bodycare, og bruger mange timer på at researche, så jeg kan skrive de bedste artikler til dig.